keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Voiko sammaleeseen rakastua? Kan man förälska sig i mossa?

 Voiko sammaleeseen rakastua? Kan man förälska sig i mossa?

Sammal on pehmeää, tuoksuu metsälle ja sen on niin kaunista katsoipa  sammalmetsässä, kokonaista sammalmaisemaa - tai tutkisi käsissä eri sammalten ihmeellisiä värejä ja muotoja. Harmi kun kotona ei ole mikroskooppia millä näyttää lapsille luonnon valtavaa monimuotoisuutta, vaikkapa sitten sammalten muodossa! Jos ei tänä vuonna, niin jonain toisena vuonna pitää pyytää joulupukkilta lahjaksi sellaista objektiivia joka suurentaa kukat, siemenet ja sammaleet lähes mikroskooppisiksi kuviksi (olisiko jollakin vinkkejä selaisesta objektiivistä Canon EOS 500D kameralle?).


Mossa är så mjukt, doftar skog, den har något magiskt i sig. Mossa är så underbart vackert, vare sig man beundrar en mossig skog, en vacker sten täckt med mossa eller förundras över det de olika slags mossa i handen; strukturen, färgen, torrheten eller blötheten beroende på moss sorten. Jag saknar en mikroskop hemma där vi skulle kunna förundras över det fina ultrastruktur mossan har, tillsammans med barnen. Kanske jultomten kommer med en kamera objektiv där det skulle vara möjligt att ta mikroskopiska foton av mossa och blommor, frön...?  
(Tipsa gärna om passande objektiv till Canon EOS 500D)

Tässä sammalruukulle runko - kanaverkkoa ja sanomalehtitäyte, niin ettei sammaleet ihan pienestä tönäisystä tipahda pois paikoiltaan. Sammalta voi kuulemma suihkutella jos se kuivuu, niin että se säilyy hyvänä. Ideat sammaltöihin sain uusimmasta Viherpiha lehdestä (kannattee käydä ostamassa jos se ei tipahda postilaatikkoon) www.viherpiha.fi

Här är stommen till mosskrukan, hönsnät och tidningspapper inuti - så att mossan inte faller av om barnen går och pillar i krukan. Ideén till att börja "leka" med mossa fick jag från sista numret av "Viherpiha", www.viherpiha.fi

5 kommenttia:

 1. Heippa! :) Kauniita sammalasetelmia! Tykkään myös sammaleesta ja kaikenlaisista jäkälistä. :)

  Meillä on Nikon, en osaa oikein sanoa mikä olisi hyvä Canoniin. Makro objektiiveista varmaan lukee DPReview sivustolla jotain.

  http://www.dpreview.com/

  VastaaPoista
 2. Hei Pieni Lintu,
  Meillä alkaa jo sateleen lunta. Mietin pitäisikö pakata vauvat rattaisiin ja ottaa isommat lapset mukaan vielä kerran metsäretkelle, poimimaan sammalta, jäkälää ja kaikenlaisia muita metsän aarteita.

  Kiitos tuosta linkistä, sieltä löytyy kattavasti kaikki mahdolliset objektiivit ja kuvaukset ja millaisia kuvia niillä saa. Todella hyvä sivusto. Pitääpä vielä rauhassa perehtyä. Töissä rakastan istua mikroskoopilla ihailemassa luonnon monimuotoisuutta, parhainta taidetta. Tekisi mieli löytää joku hyvää mikroskooppia vastaava objektiivi =)

  VastaaPoista
 3. Ohh, så fina tips du har Karolina! Det är såna här tips jag älskar, enkla och snabbt gjort, och med materil som man oftast har hemma redan! Bra!

  Om du länkar tillbaks till inlägget hos mig, så kan du vinna ett litet hänge:-)
  http://stocksundgarden.blogspot.com/2011/11/sokes-tips-om-roliga-pyssel-lista.html

  Ha en fin vecka, kram H.

  VastaaPoista
 4. Kyllä voi!
  Mahtavat kuvat.


  http://pirkko.vuodatus.net/

  VastaaPoista
 5. Hei, törmäsin vasta nyt ihanaan blogiisi ja sammalruukkuun! Olen jo murehtinut alkavaa syksyä, mutta enää ei tarvitse )) Voi näperrellä kotiterassille samanlaisen sammalkaunottaren. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...