perjantai 17. toukokuuta 2013

Puutarhatapahtumia Oulun alueella 25.5, 3.6 ja 8.6

 


Oulun Puutarha yhdistyksen taimenvaihtopäivä pidetään la 25.5. Äimäraution siirtolapuutarhalla klo 10-16! Kaikki ovat tervetulleita!
Mikäli et ole aiemmin ollut mukana näissä mukavissa tapahtumissa tässä muutama ohje, niin uskallat tulla:
 *Tuo taimi mukanasi, vie toinen mennessäsi. Puutarhan harrastajat kertovat mielellään millaiseen paikkaan taimi kannattee istuttaa ja miten sitä hoidetaan!
*Kaiva omat tuomisesi (suureksi kasvanut monivuotinen kasvi jonka voit jakaa kahtia tai useampaan osaan)  maasta mahdollisimman myöhään jotta ne eivät nuupahda. Laita muoviruukkuun, puhtaaseen maitotölkkiin tai jos taimi on iso, pistä sen juurakko-osa muovipussiin. 
*Kastele taimi hyvin!




Oulunsalossa järjestetään Puutarhatapahtuman la 8.6. 2013 klo 9-15. Tuota päivää edeltää viikon kestävä puutarha-aiheinen taidenäyttely, jonka järjestäjänä on taideyhdistys Ultramarin. Osoite on: Koulutie 6, Oulunsalo.
Kutsumme kaikkia puutarhasta kiinnostuneita tapahtumaan. Toimitilamme pihamaalla järjestämme taimienvaihtoa, puutarhakirppiksen, voit tuoda vaihtoon taimia ja tulla myymään tarpeetonta puutarhaan liittyvää. Ei maksua osallistumisesta, voit tuoda oman myyntipöydän. 
 Lämpimästi Tervetuloa!


Ma 3.6 betoniruukkukurssi klo 18-21, osallistuja määrä rajattu, hinta 25€, johon sisältyy materiaalit ja ohjaus. Järjestää Ultramarin ry, yhteydenotot Tarja Paldanius 040 5439481




Mukavaa ja lämmintä viikonloppua!
PS. Koti myynnissä Oulussa, kurkista vanhempaa postaustani linkistä: http://karolinanpuutarha.blogspot.fi/2013/05/koti-myynnissa-ett-hem-till-salu.html

keskiviikko 15. toukokuuta 2013

Haluatko osallistua puutarhaan liittyvään tutkimukseen?

IMG_7461
Muistiinpanojeni lisäksi tutkijat tallettavat blogini ja sen kuvat joka on eräänlainen "Puutarhapäiväkirjani".

Puutarhan merkkejä on pienimuotoinen tutkimus, jossa tutkija Pauliina Rautio lähestyy puutarhaharrastuksen arkea, erityisesti sen jälkeen jättämiä merkkejä: muistiinpanoja, istutuskarttoja, valokuvia, mitä vaan. Tutkin sitä, miten puutarha ja sen hoitaja(t) ikään kuin keskustelevat keskenään, minkälaista suhdetta ihminen puutarhansa kanssa näin rakentaa ja ylläpitää, sekä sitä miten puutarhassa kasvatetaan ja myös kasvetaan. Tutkimuksen yhtenä lähtökohtana on näin kyseenalaistaa pelkästään ihmisen toimintaan keskittyvä puutarhanhoidon tarkastelu ja antaa sija niille itsepäisille rikkaruohoille, sateisille kesille tai porkkanamadoille, jotka myös omalla tavallaan osallistuvat puutarhanhoitoon, sen iloihin ja suruihin ja sen viehätykseen meille.
Tutkimukseni aineisto koostuu teiltä osallistujilta keräämästäni materiaalista, jota voivat siis olla kaikenlaiset dokumentit, jotka liittyvät puutarhanne/pihanne hoitoon: päiväkirjat, muistiinpanot, sekalaiset laput, merkkitikut, valokuvat, piirrokset, kartat – mitä vain teiltä löytyy! Toivon, että jaatte kanssani materiaalia noin yhden vuoden ajalta: esimerkiksi tästä keväästä ensi vuoden kevääseen. Jo olemassa oleva materiaali, esimerkiksi menneiden vuosien päiväkirjat, käyvät myös hyvin.
Tutkimukseni on itsenäinen kokonaisuus, vaikka liittyykin löyhästi alkuvaiheessa olevaan kansainväliseen tutkimushankkeeseen, jossa ihmisen ja ympäristön arkista ja moniulotteista materiaalista vuorovaikutusta tarkastellaan eri tilanteissa. Tätä hanketta johtaa professori Margaret Somerville (University of West Sydney, Australia). Tutkimukseni tuloksia tulen esittelemään aikanaan siten paitsi kotimaisissa julkaisuissa, myös kansainvälisissä konferensseissa ja julkaisuissa. Osallistujina saatte halutessanne luettavaksi kaikki julkaisemani tekstit.

Käytännössä osallistumisesi tutkimukseeni tarkoittaa, että lähetän sinulle ennakolta maksettuja kirjekuoria, joissa voit postittaa minulle haluamaasi materiaalia. Voit joko itse kopioida materiaalit ja lähettää kopiot, tai voit lähettää alkuperäiset minulle ja minä palautan ne heti kopioituani. Jos keräät aineistoa kuluvan vuoden aikana, lähetän sinulle useamman kuoren ja voit lähettää materiaalia pitkin vuotta useassa erässä. Jos lähettämäsi materiaali on painavaa/isoa (vaikka iso päiväkirja), kerro siitä niin lähetän sinulle tietoa miten saat sen postitettua vastaanottajan kustannuksella.
Voit vetäytyä tutkimuksesta milloin tahansa, pelkästään ilmoittamalla siitä minulle. Kaikkia osallistujia suojaa myös anonymiteetti. En käytä tutkimuksessani kenestäkään oikeita nimiä, poistan teiltä saamastani materiaalista myös paikannimet ja muut tunnistamiseen liittyvät yksityiskohdat. Jos jaatte kanssani valokuvia, kysyn erikseen lupaa, mikäli haluan käyttää kuvia jossakin tutkimukseen liittyvässä esityksessä tai julkaisussa.

Jos kiinnostuit ja haluat osallistua tutkimukseen:
Olethan yhteydessä:
Pauliina Rautio, Vaiverotie 7, 90630 Oulu // pauliina.rautio@oulu.fi // 050 4133410

IMG_7467

Iloista Aurinkoista Puutarhaviikkoa! Toivottavasti saatte mukavilta puutarhatouhuiltanne aikaa myös osallistua tutkimukseen!

Ha en fin trädgårdsvecka! Om du bor i Finland och vill delta i forskningsprojekt om trädgård, vänligen kontakta forskaren  Pauliina Rautio, Vaiverotie 7, 90630 Oulu // pauliina.rautio@oulu.fi // 050 4133410 för mera information (på svenska).

tiistai 14. toukokuuta 2013

Paranna pihan pienilmastoa!!!

IMG_7370


Saila Roution kirja "Oman pihan suunnittelu" on ihan mainio kirja vaikka puutarha olisi jo aikanaan suunniteltu... Ja luulisin että kukaan puutarha ihminen ei ole vielä omaa puutarhaansa saanut valmiiksi. Suosittelen!

Ensin ajattelin kirjoittaa puutarhavihkoon parhaita ajatuksia muistiin, mutta sitten päädyin tekemään muistiinpanoni tänne. Jos niistä on jollekulle muullekkin hyötyä ja iloa ja lisää tietoa saa tietysti kun hankkii tuon kirjan itselleen tai kirjastosta!

Luku 12 "Tee se itse- ilmasto" kertoo että parantamalla puutarhan mikro- eli pien-ilmastoa on mahdollista muuttaa kasvuvyöhykettä paremmaksi. Tervetullutta tänne V-vyöhykkeelle!

Puutarhan kasvyvyöhykettä nostavat 1-2 pykälää seuraavat asiat:
Suuren vesistön läheisyys
Etelärinne
Tuulensuoja
Lämpöä keräävät materiaalit (pihakiveykset, muurit jne.)
Suurissa kaupungeissa liikenne, kiven ja betonin määrä nostaa kasvuvyöhykettä

Varjoisat nurkat, viima, tuuli laskevat pienilmastoa huonommaksi.

IMG_7368


Miten sitten pienilmastoa parannetaan?
1.Maalaji -savi on kylmää ja kasvit palelevat: maalajia parannetaan. Pohjoispihaa voidaan parantaa tekemällä siitä hiekkapitoisemman ja etelärinnettä pyritään saamaan muhevammaksi ettei se kuivuisi niin nopeasti.
2. Hiekka ja kivi lämmittää. Esim soraa voi levittää kasvien juurelle.
3. Ota selvää miten tontilla tuulee: Suomessa yleensä lounaasta. Tuulen pysäyttää parhaiten tiheät pensaat. Seinät ja muurit saavat vaan aikaan tuulipyörteitä. Tuulen pysäyttävä kasvusto rakennetaan niin että tuulen tulosuuntaan istutetaan ensin matalampia pensaita ja heti viereen korkeampia puita. Näin tuuli pyyhältää pensaista ylöspäin ja kohtaa vielä puut ja kohoaa sitten taivaan tuuliin ohittaen pihan!
4. Kuistille/Terassille rakenennetaan köynnöskasvien avulla "vihreitä verhoja"  jotka pysäyttvät tuulen (ja kuumuuden) ja saavat aikaan mielyttävän oleskelualueen.
5. Kiviset pihakäytävät varaavat lämpöä.
6. Kukkapenkkiin asetellaan isoja kiviä tai kivisiä taideteoksia jotka keräävät päivällä lämpöä ja yöllä jakavat sitä ympärilleen.
7.Kukkapenkit reunustetaan pienellä muurilla....

kekkilä kivi
Kuva: Kekkilä


tai vielä parempaa..
8. Arat ja ei niin hyvin pohjoisilla vyöhykkeillä pärjäävät kasvit istutetaan kivisiin/muurattuihin kohopenkkeihin. Tämä jäänyt Sailan kirjasta pois mutta ne jotka ovat katselleet "Trädgårds Toppen" ohjelmaa ovat nähneet puutarhoja joissa näillä samoilla asioilla on voitu saada aikaan "vyöhykkeiden rikkojia".


kekkilä kivi 2
Kuva: Kekkilä
Iloista Puutarha viikkoa!

sunnuntai 12. toukokuuta 2013

Onnea Äideille! Gratulationer till Alla Mammor!

IMG_7427

Onnellista Aurinkoista Äitienpäivää! Oisiko voinut ihanampaa päivää toivoakkaan. Aurinko houkutteli ulos kokeilemaan uutta sykemittaria. Enkä malttanut siirtää Äitienpäiväruusun istustakaan vaan piti saaada se heti ulkoruukkuun ja kuistia koristamaan!

IMG_7448

Grattis på Morsdagen! Vilken härlig solskensdag efter alla kalla, gråa dagar! Hoppas ni har njutit av den fina dagen. Solen var så inbjudande att jag blev tvugnen att direkt ta en snabb promenad för att prova mitt nya pulsmätare. Och kunde bara inte hålla mig från att plantera om morsdagsrosen till utekrukan. Nu har vi lite färg på terassen vid ingången (tänker flytta in rosen på kvällarna).

IMG_7408

IMG_7411

Sateisten päivien kuvia kuistin pöydällä olevista orvokeista. Lupausta kesästä ja kukkaloistosta, toivon. Pihamaalla ei ole vielä kovin paljon ihasteltavaa. Kuljen päivittäin kurkistelemassa, mitä kukkapenkissä pilkottaa. Tässä on tämän viikkoinen kokelma, ensi viikolla jo ehkä hiukan enemmän kuvattavaa? 
Bilder från regniga vår dagar. Jag har så njutit av mina blå pense'er på terassen. Som ett hopp och löfte om att det blir sommar och det kommer att blomstra, mycket, mycket...
Inte värst mycket att fota ute, men det blir säker mera nästa vecka...
 
IMG_7438

IMG_7439

IMG_7305

Väriä, elämää ja vilskettä toki riittää vaikka kukkapenkit ja pensaat eivät ole vielä ihan heränneet =)
Färg, liv och vilda lekar är det inte brist på gården trots att själva trädgården ännu slumrar =)

IMG_7456

Kasvihuone on aurinkoisina päivinä lämmin ja kannoin tänään sinne sinisarjan ja daahliat. Ensi viikolla alan ehkä jo ulkoiluttamaan tomaatintaimi-lapsiani. Tai viimeistään kun alkaa kesäloma!
Växthuset är varm om dagarna. Idag flyttade jag för första gången ut mina Dahlior och Blå lilja för att få lite fart på växten... Ska börja flytta ut tomatplantorna också om det blir fler soliga dagar..

IMG_7457
Salaatti, pinaatti ja rukola jo hallaharson alta kurkistaa!
Sallad, spenat och rucola är redan i farten under frostskyddet!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...