torstai 9. lokakuuta 2014
Syyskylvösten aika. Höstsådd.
Pakko myöntää että nuo siemenfirmojen mainokset syyskylvöistä tulivat nyt hyvään saumaan. Katselin Impecta Fröhandel syyskylvöjen mainoksesta mitä kaikkia siemeniä voisikaan kylvää syksyllä, niin saavata kylmäkäsittelyn yms. Sieltähän löytyi vaikka mitä - sellaista joita minulla on tuossa "aarre-arkussani" jämiä. Nyt pistin kaikki vanhat siemenet multaan. Sillä voihan olla että keväällä innostuisi taas kokeilemaan uusia...
Kylvin:
Punahattua,
Persiljaa,
Tilliä,
Laventelia,
Parsaa,
Magnoliapensaan (sen viimeisen siemenen, kolme aiemepaa yritystä eivät tuottaneet tulosta).
Kuolan pionia, Kiitos siemenistä Tiinalle: Pionihulluutta ja Puutarhaunelmia blogiin (sekä muista kasveista joita olen saanut uuteen puutarhaan)
Japanin akilejaa,
Ritarinkannuksia
Tähtiputkea
Ruusukvitteniä
Seljaa
Vaaleanpunaista pukinjuurta
Laitoin osaan kylvömultaa (säkin pohjalta loput) ja osaan puutarhamultaa. Laatikot rei'tin pohjalta ettei vesi jää lillumaan. Syyskylvöistä löytyy ohjeita mm. puutarhalehdistä.
Idea on että kylvä tehdään niin myöhään ettei siemen ehdi vielä itää sillä pieni taimi kyllä nopeasti sitten kuolee pakkasiin. Siemen saavat ensin "turvota" kosteassa syys-säässä ja talvi antaa niille "kylmäkäsittelyn" ja aukaiseen siemenet niiltäkin jotka muutoin ovat huonosti itäviä. Keväällä huolehditaan itäneiden taimien kastelusta normaalisti.
Kylmäkäsittelyä vaativat lajit, kuten pionit, päivänliljat, poimulehdet, kullerot, ukonhatut, esikot, särkynytsydän, suositellaan kylvettäväksi kasvukauden lopulla. Periaatteessa kaikkia perennoja voi kylvää syys-lokakuussa ja huolehtia kastelusta jos ei sada.
Mitä syyskylvöjä sinä olet kokeillut ja miten on onnistunut?
Mukavaa viikkoa Kaikille Puutarha Ystäville!
PS. Lokakuun Kuukauden Puutarhakuva haastetta pukkaa päälle. Käykääpäs kurkistamassa ohjeet ja liittykää mukaan tässä kuussa =)
maanantai 6. lokakuuta 2014
Mustilan hortensian lisäys taivukkaista. Avläggare från Hortensian.
Oulun ulkopuolella Limingassa on kiva taimisto jossa saa aina hyviä ohjeita ja puutarhatietoa (hyvien kasvien lisäksi). Tällaiselle harrastajalle ne ovat supertietoutta. Kiitos!
Haaveilen puutarhaan pitkiä Hortensiapensas rivejä. Kyselinkin että miten näitä saisi lisättyä?
Puutarhuri ei suositellutkaan leikkaamaan pätkiä ja pistelemään multaan vaan sen sijaan kokeilemaan taivukaspistokkaita. Onko joku muukin harrastanut taivukaspistokkaita?
Valittiin pensas jossa oli runsaasti haaroja.
Kaivoin pensaan syvään kuoppaan, siten että oksat jäivät mullan alle niin että niihin kehittyisi jokaiseen oma juuristo. Olen nähnyt puutarhakirjoissa/lehdissä kuvia että näin voi tehdä esim ruusujen kanssa.
Kiviä laitoin pitämään oksat "taivutettuina".
Jossain vaiheessa ensi kesänä alan varmaan kurkisteleen onko juuria kehittynyt ja taidan myös napsasta sitten oksia katki että ne haaroittuisivat. Kyllä tämä puutarha harrastastus on sitten jännittävää...
Mukavia lämpöisiä villapaitapäiviä. Täällä on yöt pakkasta, mutta mitä olen onnellinen. Ikionnellinen tarkemmin sanottuna. Olen saanut istuttettua kaikki omenapuut uuteen puutarhaan. Osa pensaista on ehkä väärässä paikassa mutta niiden aika siirrellä on sitten ensi vuonna.
Är det någon som har erfarenhet av att ta avläggare av Hortensior?
Tänkte först att ta sticklingar genom att klippa skott och sätta dem i jord. Istället så fick jag råd från plantskolan att prova ta avläggare. Tillsammans valde vi en Mustila Hortensia med många grenar. Jag grävde en rejäl grop och la jord och stenar på grenarna så att de skulle hållas på plats. Ideen är att grenarna gör nya rötter under jorden så att jag så småningom kan klippa isär dem från moder busken och få 6st nya buskar. Trädgårds sysslor är så spännande. Hoppas det här lyckas!
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)