keskiviikko 24. helmikuuta 2016

Suunnittele perhospuutarha! Konstruera en fjärilsträdgård!


Innostuin ihan tosissaan perhospuutarhan suunnittelusta kun kävin tänään kuuntelemassa Puutarhuri Minna Hännisen luennon kyseisestä aiheesta. Kiitos Oulun Hyötykasvi-yhdistykselle.

Kun avo-ojat, niityt, laitumet, kedot ja hakamaat hiljalleen häviävät, voisivatko pienet puutarhat ja pihat pelastaa mehiläiset ja perhoset? Uhanalaisia lajeja on paljon.

Kun suunnittelee perhospuutarhaa pihan koolla ei ole väliä, mutta näitä asioita kannattee huomioida:
Valitse perhospuutarhaksi
1. Lämmin, aurinkoinen ja tuulelta suojattu paikka.
2. Istuta perhosten mielikasveja isot kokonaisuudet, perhoset löytävät ruokailupaikat hajuaistin perusteella.
3. Valitse eri aikaan kukkivia perhos-kasveja (katso lista alla)
4.Perhoset tarvitsevat myös rikkaruohoja kuten nokkosia muniakseen ja toukkien ruuaksi.
5. Tee perhosbaareja (lasipurkkiin punaviiniä+fariinisokeria tai hunajaa sekä banaaninsiivuja, anna tekeytyä huoneenlämmössä 2päivää ja lisää pesusieni) ja laita roikkumaan puihin.
6. Pidä puutarhassa eläimille vettä (matalia astioita etteivät huku ja kaaranapaloja kellumaan)
7. Säästä kalliota ja suuret kivet tai laita kiveyksiä jotka lämmittävät pihaa, perhoset käyvät lämpimillä  kivillä levähtämässä.

Millaisista kasveista perhoset pitävät?
Tuoksuvat kasvit.
Keltaiset ja violettikukkaiset.
Kasvit joilla on mesiviitat (UV valoa heijastavaa raitaa, me ihmiset ei niitä nähdä). 
Sarjakukkaiset kuten tilli ja karhunputki.

 Tilli, Dill

Kirjoitin muistiin parhaat perhoskasvit kuukausittain (muutamia on listalta jäänyt pois, saa täydentää)

Toukokuu:
Esikko, scillat ja muut pikkusipuliset kukat kuten helmililjat, tarharistikki.

Kesäkuu:
Ruohosipuli, mirrinminttu, syreenit, keltapäivänlilja,
kultaköynnöskuusama, Karhunvadelma

Heinäkuu:
Laventeli, punahattu, Iisoppi, varjolilja, rantakukka, mäkimeirami, loistotädyke, valkoinen syysleimu, tuoksuherneet, hopeahärkki, tähtiputki, akankaali, asterit ja bellis.

Elokuu:
Sinipiikkiputki, Punaväriminttu, Salvia, Valkoalpi, Syyssyreeni.Purppurapunalatva, syysmaksaruoho, tilli, minttu, oregan, salviat, retiisi (jos kukkii)

Punahattu, Rudbeckia.


 Lisäksi oli puhetta että perhoset ja mehiläiset tarvisivat "kasvisiltoja" puutarhasta toiseen. On huono jos naapureiden pihat ovat nurmikko-aavikkoa. Kannattee siis innostaa naapuritkin puutarha-harrastukseen :)

Rosenflockel, Purppurapunalatva

Purppurapunalatva ei millään meinaa ehtiä aueta kukkaan meidän vyöhykkeellä mutta on silti aivan upea...

 Väriminttu, Färgmynta.

Idag fick jag lyssna på en inspirerande föreläsning om hur man skapar en trädgård för fjärilar.
För att locka fjärilar plantera: scilla och andra små lökväxter, lavendel, syrenbuddelejan, syrener, höstflox, isop,salvia, mynta, timjan, dill, kaprifoler, rosenflockel, rödhatt, kärleksört osv.

Plantera fjärils trädgården i 
1.skyddad läge, soligt, med varma stenar (att vila på)
2.vattenbad (fjärila behöver dricka, fågelbad går bra).
3. fixa fjärils "bar" i träden (rödvin, honung, bitar av banan i ett glasburk med tvättsvamp. 
4. Ha växter som attraherar fjärilar blommande från vår till höst. Plantera växterna i stora grupper.
5. Glöm inte ogräs, fjärilar behöver brännnässlor för att lägga ägg och ha någonting att mata larverna med.

 
 Det var så skönt att få drömma en liten stund om sommaren och fjärilar. Vad har du för tips till fjärils trädgården? Ha en så skön veckoslut alla Trädgårds vänner!


 Kärleksört,maksaruoho
 Iisoppi, Isop.
 Rantakukka "Blush". Fackelblomster "Blush".

Kärleksört, Maksaruoho.

Oli ihana pysähtyä hetkeksi unelmoimaan kesästä ja perhosista. Mukavaa loppuviikkoa Puutarha Ystävät!
 

30 kommenttia:

  1. Hupsista, Karolina. Kylläpä olitkin ehtinyt tehdä perusteelliset muistiinpanot. Minäkin yli 70-kymppinen ikäni viljelyä harrastanut innostuin asiasta niin, että puutarhapalstallemme tulee monta houkutuskasvia tulevana kesänä. Kiitos hyvistä muistiinpanoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Oulun mummo :)
      Oli todella inspiroiva luento ja onneksi muistiinpanot ovat nyt tallessa täällä...

      Poista
  2. Viimme kesänä jo luulin, että perhoset on kuallu sukupuuttohon. Sitte niitä oliki jokapaikka täynnä, varsinki neitoperhosia. Nokkoosperhosia näkyy vaa muutamia. Onneksi on kukkivia perhoskasvia pitkin kesää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän vanhassa saatikka uudessa puutarhassa ei ole kovin paljon perhosvieraita käynyt... toivottavasti näillä uusilla opeilla saadaan lisää?!

      Poista
  3. Olen huomannut, että perhoset viihtyvät noiden edellä mainittujen perennojen lisäksi myös nauhuksissa. Meillä onneksi purppurapunalatva ehtii kukkia ja sitä onkin monessa kohtaa pihallamme.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Nauhukset myös mainittiin luennolla kuten muut keltaiset kukat mutta kun meidän puutarhaan ei keltaiset ole päässeet niin se tippui listalta pois...

      Poista
  4. Asiaa, kiitos! Meilläkin nauhukset ovat perhosten lemppareita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm... olisiko siiinä syy ettei perhosia ole meillä kovin näkynyt?? :) Katso kommentti yllä. Harmi kun perhoset tykkää keltaisesta ja minä en (puutarhassa, kotona sisällä kyllä).

      Poista
  5. Kiitokset kattavista muistiinpanoista! On hienoa huomata, että päiväperhoset kiinnostavat ja niitä halutaan puutarhaan. On hyvä toisaalta myös muistaa, että ne edustavat vain pientä osaa lajistosta, jotka kukilla käyvät. Esimerkiksi heinä-elokuussa kukilla saattaa öisin pyöriä isojakin määriä yökkösiä medenkeruussa, kun me ihmiset nukumme. Niitä on helppo seurata esimerkiksi kirkkaan otsalampun avulla. Lisäksi päivisin kukilla viihtyvät monet kovakuoriaiset, kärpäset (esimerkiksi kukkakärpäset) sekä useita mehiläislajeja, vain muutamia mainitakseni.

    Mainittakoon, että erilaisia pistiäisiä voi houkutella pihaan rakentamalla niille ns. hyönteishotellin. Pistiäiset kun auttavat osaltaan pitämään pihan tuhohyönteiskantaa kurissa. Ohjeita löytyy netistä ja nykyisin niitä voi ostaa valmiina myös kaupoista.

    Lopuksi pari omaa kasvihuomiota: kurjenpolvet ovat alkukesän hyviä hyönteiskasveja, ja loppukesästä palsternakka ja kukkiva retiisi sekä nauhukset ovat erinomaisiksi todettuja. Syreenit, vaikka voimakastuoksuisia, eivät äkkiseltään näytä houkuttelevan juuri mitään, mutta öisin se on yksi parhaita kasveja houkuttelemaan kiitäjiä. Mutta niissäkin on laji-, lajike- ja jopa yksilökohtaisia eroja.

    Piha, kuten luontokin, muodostaa lopulta ajan kanssa oman ekosysteeminsä, jossa kaikki löytävät paikkansa ja tasapainonsa. Jos jotain poistaa, se vaikuttaa kaikkeen muuhunkin jne. Sen vuoksi puutarhan monipuolisuus tukee myös monipuolista elämää pihalla. Jos haluaa lajiköyhän pihan, se onnistuu helpoiten mm. laajoilla, lyhyeksi leikatuilla nurmialueilla. Jos taas haluaa lajirikkaan pihan, siellä kannattaa olla monenlaisia isompia kokonaisuuksia, eikä tule unohtaa luonnonkasvien tärkeyttä. Nykyisin näkee mm. pieniä niitty- tai ketolaikkuja osana puutarhaa, mikä on tervetullut muutos hyönteislajiston näkökulmasta.

    T: Harry Oulun Hyönteiskerhosta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos upeasta kommentista - siinä tuli kiteytettynä monta tärkeää asiaa jota myös luennolla sivuttiin.
      Monimuotoinen piha on kaunis ja itse olen ajatellut että kun istuttaa monenlaisia lajeja ei käy sellaista katastrofia että huono talvi tai joku tauti veisi kaikki kasvit. Mutta en tuota hyönteispuolta ollut ajatellutkaan ...

      Meillä ei ole niittyä mutta pieni metsäpuutarha kyllä jossa vältän liikaa risuej keräämistä yms. Toivottavasti siitäkin on hyötyä.

      Poista
  6. Kiitos vinkeistä! Perhoset ja muut pörriäiset (ja miksei muutkin pienet eläimet) ovat ihania ja niin tärkeä osa puutarhaa. Laitan nämä mieleen omia puutarhojanikin varten!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mukavaa jos muistiinpanoista on iloa ja hyötyä muillekin!

      Poista
  7. Kiva postaus, paljon tietoa. Kiitos tästä. Perhoset ovat tervetulleita vieraita varmasti kaikkien puutarhaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perhoset ovat kauniita ja jos niiden myötä saa houkuteltua myös muita hyödyllisiä hyönteisiä niin silloin puutarha on onnistunut :)

      Poista
  8. Aivan ihana perhospostaus. Kiitos kovasti inspiraatiosta ja hyvistä vinkeistä. Nuo vesiastiat pitääkin ottaa huomioon ensi kesää suunniteltaessa ja samoin nuo herkkubaarit =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jori :)
      Muista laittaa ihania kuvia sitten blogiisi!

      Poista
  9. Todella hyvä ja hyödyllinen postaus. Olen itse hankkinut vuosien saatossa puutarhaamme paljon kasveja, joista tiedän olevan suurta hyötyä niin perhosille, kuin kimalaisillekkin. Riku Cajanderin "Puutarhan parhaat perhoskasvit" kirja on ollut suuri innoittajani. Kiitos, että olet nostanut tämän tärkeä asian esille blogissasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti kirjavinkistä! Tuota taidettiin mainostaa myös luennolla...

      Poista
  10. Intressant läsning! Blev glad när jag märkte att jag råkar ha många av just de växterna i min trädgård som du tipsar om. Och speciellt Rosenflockeln drar till
    sig mycke fjärilar! :) h. Malin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tack Malin - samma upptäckt! Vad bra att man redan har någonting lockande :)

      Poista
  11. Mielenkiintoinen aihe. Hyvä kun ihmiset käy luennoilla, kun niitä järjestetään. Purppurapunalatvaa ja väriminttua löytyy ja hyväksi perhoskasveiksi havaittu, samoten maksaruohot.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla. Tämä puutarhahullu voisi käydä vaikka joka viikko puutarha-aiheisilla luennoilla jos niitä vaan olisi useammin...

      Poista
  12. Hyödyllinen postaus, kiitos siitä! Tämä lähtee selaimen kirjanmerkkeihin ja jää muhimaan ajatuksiin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva jos tästä on hyötyä ja iloa muillekin!

      Poista
  13. Mielellään sitä laittaa pihalleen myös perhosten suosikkikasveja! Onneksi tykkään samoista itsekin;)

    VastaaPoista
  14. Kiitos perhosenarvoisista vinkeistä <3 Olen kantanut puutarhaan perhoskasvin jos toisenkin, mutta aina vain päivitettävää riittää :)

    VastaaPoista
  15. Tosi ihana ajatus tuo 'baari'. Monia noista kukista kasvaakin tässä ja varsinkin mäkimeirami on aina täynnä hyönteisiä ja perhosia. Viime kesänä oli pelottavan vähän perhosia.

    VastaaPoista
  16. Kiva postaus! :) Kohta meillä alkaa pihan laitto, pitää muistaa laittaa pörriäiskasveja paljon.

    VastaaPoista
  17. Trevligt inlägg! Nu inväntar vi fjärilarna som nästa då!
    Är det okej att jag lånar en bild och länkar hit i mitt inlägg?
    /Kitty

    VastaaPoista
  18. Samanaiheisia juttuja on nyt tullut luettua muutaman, ja kyllä sitä alkaa itsekin jo innostumaan. Parhaillani suunnittelen, minne nokkonen mahtuisi niin ettei siitä ole haittaa. Isojen kasvustojen mahduttaminen on isoin ongelma, kun kovasti haluaisin kaikkea erilaista, jolloin yhdelle lajille ei jää niin paljoa tilaa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...