lauantai 7. joulukuuta 2013

Joulukalenterin luukku 7. Julkalender lucka 7.


Mexikolaista eksotiikkaa Puutarhaan.
Mexikanska skönheter.

Puutarhaan saa aivan upeaa eksotiikkaa ja ihailtavaa upeakukkasilla Dahliolla (ennenvanhaan joriinit). Daahliat eivät ole monivuotisia perennoja vaan kuolevat pakkasten tultua. Ensimmäisten pakkasten jälkeen nostetaankin isot juurakot ylös kukkapenkistä, puhdistetaan, hiukan kuivataan ja pakataan paperipussiin kera sanomalehtiä ja vaikka turvetta. Dahlian juurakot talvehditetaan kellarityyppisissä paikoissa, eli viileässä. Onnistuu myös +5 asteisessa varastossa mutta saattaa siellä kuivahtaa osa.

Itse olen ostanut Dahlian mukuloita ja niitä on kohtuu hinnalla (3-5e/kpl) sekä puutarhamessuilla että puutarhamyymälöistä (jopa rautakaupoista). Kasvatus ei ole hankalaa ja onnistuu varmasti keneltä tahansa ilman erityisiä taitoja mutta vaatii jonkin verran viitseliäisyyttä.
Kukat ja niiden ihan mielettömät väriyhdistelmät (miten voi luonnossa tällaista ollakkaan?) kyllä sitten palkitsevat kaiken mullan kanssa askartelun.

Olen joka kevät esikasvattanut Dahliat siitä syystä että ne kukkivat täällä V-vyöhykkeellä aurinkoisessakin paikassa vasta elokuun lopusta tai syyskuun alusta. 
Laitan siis mukulat puutarhamultaan ja reiälliseen isoon muoviruukkuun ja istutan pihalle vasta kun hallaöitä ei varmasti enää ole (kesäkuun alussa). Istutuskuoppaan lisään reippaasti kananakakkaa sillä nämä tarvivat sekä kastelua että runsaasti lannoitusta. 

Kesänaikana Dahliosta kasvaakin sitten melkoisia pensaita (riippuu toki lajikkeesta mutta yleensä sekä kukat että "pensaan" korkeus ovat isoja, lukee siinä pussissa) ja kukkanuppuja riittää. 
Mitä tehokkaammin leikkaat Dahliaa se kasvaa tuuheammaksi ja jos leikkaat siitä leikkokukkia se vaan palkitsee tekemällä entistä enemmän! 




Valkoinen "Jättikukka" on Dahlia. Säilyvät leikkokukkina ainakin viikon. Näistä saa hyviä tuliaisia kun menee kylään ystäville sillä kukka kukkii mitä enemmän sitä leikkaa!



Nämä Pompon dahliat ihmetyttävät minua kukan geometrialla ja säännöllisyydellään.
Ne ovat niin täydellisiä etten voi olla ihmettelemättä millaiset kukka-geenit niitä koodaa?
En tiedä toista samanlaista kukkaa joka olisi niin monimuotoinen mutta samalla symmetrinen ja täydellinen.

Dahliat voi kasvattaa sekä ruukussa (tarkemmin kasteltava) tai sitten kukkapenkissä hyvässä ja lannoitetussa mullassa. Ruukkuun istuttettavaksi kannattee valita sellainen joka ei kasva yli 1m pensaaksi vaan joku pienikasvusempi.


Dahlior är mina absoluta favoriter. De finns i otroliga färger och blommorna är stora och bra snittblommor, en bukett håller upp till en vecka inomhus.
I zon V brukar jag förodla mina dahlior för att de ska hinna blomma. De blommar på slutet av augusti, början av september. Efter första frosten har jag tagit upp knölarna, torkat dem och bevarat i förråder (ca +5 grader) i papperspåse, bland lite tidningar och torv.


PS. Arvontaan ehtii osallistua vielä sunnuntaihin saakka Puutarhakirja arvonta!
Onnelliset voittajat ilmoitetaan maanantaina 9.12, olkaapas kuulolla silloin =)
PS. Du hinner att delta i utlottningen tom. på söndag.


perjantai 6. joulukuuta 2013

Joulukalenterin luukku 6. Julkalender lucka 6.


Tunnelmallista Itsenäisyyspäivää!
Trevlig Självständlighetsdag!

Palataan hetkeksi valkoiseen nykyhetkeen. Joulukuun 6. päivä on arvokas. Ainakin yhtenä päivänä muistamme mikä lahja on vapaa Suomi, kiitos teille Suomen itsenäisyyden puolesta taistelleille, Suomen puolesta sodassa olleille nuorille miehille ja naisille, maan rakentajille.
Vaarilleni joka vietti nuoruutensa vuodet sodassa. Mummille joka pohjoisen tyttönä kuljetettiin evakkona Ruotsiin. Toiselle mummille joka pikkutyttönä lähti nuoremmista sisarruksista huolehtien pakoon rintamalinjoilta ilman äitiä ja isää. Jokainen meistä kantaa tarinoita siitä että Suomen itsenäisyys ei ole itsestään selvyys vaan lahja jonka puolesta on annettu raskaitakin uhreja.


Jouluksi suunnittelemani Amaryllikset kukkivatkin jo tänä viikonloppuna. 
Valkoinen sopii itsenäisyyspäivän kukaksi.


Idag har vi firat Finlands självständighetsdag. Mina Amaryllis som skulle blomma till jul började blomma redan nu, hemmet är fylld med blommande häriga Amaryllis.
Men vit passar till denna värdefulla helg!
 
 Stockmannilta ostamani amarylliksen sipuli todellakin pukkaa kolme vanaa niinkuin lupailtiin, mutta niin on myös toisessa Bauhasista ostamassani kukassa. Ohjeen mukaan kun yksi kukka on kukkinut se leikataan pois ettei se vie energiaa (tee siemeniä tms) muilta kukkavanoilta.
Yhdelle amaryllikselle oli käynyt huonosti, ehkäpä pojanviikareilla ollut tyynysotaa makkarissa kun kummatkin vanat olivat keskeltä poikki - pääsi sitten maljakkokukaksi ne!

Det verkar bli tre stjälk i mina amaryllis, både i en av dem jag köpte från Bauhaus och från löken jag köpte från Stockman. Men eftersom det är så lite ljus tenderar stjälkarna att bli så långa (trots att jag knappast vattnar den) att de lätt (??) går av. Lite krig med kuddar ser det ut atta ha varit i vårt sovrum eftersom stjälkarna hade gått av. Nu pryder de vackert i vas.

 Rentouttavaa viikonloppua,
Önskar er en lugn helg, Karolina


torstai 5. joulukuuta 2013

216 Ihanaa Suomalaista Puutarhablogia! 216 Underbara trädgårdsblogg!


Kevättä ja kesää odottelessa, käykääpäs lukemassa iki-ihania puutarha blogeja yllä olevasta linkki-listasta. Uusia puutarhablogeja on lisätty linkki-listaan viikottain ja nyt niitä löytyy yhteensä 216. Lämmin kiitos kaikille teille jotka olette jo bloginne liittäneet listalle!
 
Uusien blogien lisääminen olisi päättynyt tänään sillä palvelu muuttui maksulliseksi, tätä harmittelin aikani, sillä vaikka listalla on jo runsaasti blogeja, olisi ollut harmi jos uudet puutarhabloggaajat eivät olisi voineet enää liittyä mukaan ja näin olleen lista ei olisi enää ollut up-to-date.
Niinpä kysyin yhteistyökumppaniksi Kotipuutarha lehteä jotka ilokseni suostuivat sponsoroimaan jatkossa linkki-listan ylläpidon. Lämmin kiitos heille.
Ja Tervetuloa lisäämään puutarhablogisi linkki-listaan jos se ei vielä siellä ole!

Yllä olevan kuvan tai muun linkin blogi-listaan saa mielellään laittaa myös omaan blogiisi, ilahdun siitä paljon! Sen lisäksi lupailivat Kotipuutarha lehdestä että päivittävät kotisivuaan ja laittavat sieltä linkin blogi-listaan. Ja siitähän me ilahdumme hurjasti jos uusia puutarhaharrastajia löytää myös blogimaailman!

Tunnelmallista viikonloppua Rakkaille Puutarha Ystäville!
 

 
Även svenskspråkiga blogg med trädgård i Finland är varmt välkomna att länka sina trädgårdsblogg till listan. Från och med i dag är Kotipuutarha tidningen med och sponsrar länksamlingen, varm tack från oss alla! Länksamlingen är öppen för nya blogg även i fortsättningen, och tidningen har lovat att de i snar framtid ska de lägga en länk från hemsidan till Trädgårdsblogg listan så att även nya trädgårds entusiaster hittar till bloggvärlden!

Joulukalenteri luukku 5. Julkalender lucka 5.


Viiruhelpin suhinaa. Randgräsets sus.
 Tämä heinä kasvaa totisesti myös pohjoisemmassa puutarhassa. Ja lisääntyy ihaniksi tuuheiksi pehkoiksi. Olenkin nostanut siitä aina "tupot" alkukesästä kasvamaan ruukkuihin terassin edustalle. Halvempia ja tyylikkäämpiä kesäkukkia saa hakea.
Ruukkujen lisäksi viiruhelpiä kasvaa myös perennapenkissä eikä se ole vielä saanut sitä valloitettua kun kasvaa nätisti yhdessä nipussa eikä invasoi pitkin ja poikin kukkapenkkiä.
Rakastan sen kaunista valko-vihreää väriä ja heinän suhisevaa ääntä. Siksi sitä kannatteekin istuttaa johonkin lepopaikan lähelle.

 Viiruhelpi – Phalaris arundinacea ’Picta’ (randgräs)
Vaikka valko-vihreälehtinen viiruhelpi ei leviä yhtä nopeasti kuin sen perusmuoto ruokohelpi, taimet on syytä istuttaa rajoitettuun kasvualustaan. ”Jokapaikan” kasvina viiruhelpi viihtyy sekä kuivahkossa että märässä maassa ja sietää auringon paahdettakin. Varjossa kasvustosta tulee hontelo.

Korkeus: 80–100 cm.
Kasvutapa: Iso, voimakkaasti juurirönsyillä leviävä mätäs.
Lehdet: Pitkittäin valkoviiruiset.
Kukinta: Ei merkittävää koristearvoa.
Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo; kasvualusta kuiva–märkä, keskiravinteinen.
Taimiväli: 50 cm.
Lähde: Suomalainen taimi
Karolinan kokemukset: Sain ohuen tupon viiruhelpiä taimenvaihdosta ja jo ensimmäisenä kesänä siitä kasvoi ihan kunnon heinämätäs. Seuraavina kesinä olen jakanut perennapenkissä olevasta viirhelpistä palaset myös ruukkuun kasvamaan. Viiruhelpi on kasvanut sekä auringossa että takapihalla varjon puolella.



keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Joulukalenteri, luukku 4. Julkalender, lucka 4.


Sammalleimut, keijukaisten kukkia. 
Flox, blommor i älvornas värld.

Sammalleimut kukkivat alkukesästä ja ovat pieninä, matalina mättäinä muutoin huomaamattomia mutta kukkiessaan niin kauniita että pitää kyykistyä tutkimaan niitä.
Tämä on "candystripe" lajike, mutta osalla on niin leiskuvat värit ettei niiden ohi voi mennä. 

Tietoa: Leimut – Phlox (flox)
Hyvin talvenkestävä ja helppohoitoinen rönsyleimu (Phlox stolonifera, krypflox) sopii maanpeittäjäksi sekä puolivarjoon että aurinkoon. Se leviää nopeammin ja sietää paremmin varjoa kuin sammalleimu. Lehdet pysyvät vihreinä yli talven lumen suojassa. Kukat nousevat pienten, pyöreähköjen lehtien ylle kevätkesällä.
Auringon paahteessa viihtyvä sammalleimu (Phlox subulata, mossflox) sopii maapeittäjäksi aurinkoiseen rinteeseen tai kivikkokasviryhmään. Se peittyy raikkaasti tuoksuviin kukkiin kevätkesällä. Neulasmaiset versot ruskettuvat herkästi talvella, jos kasvupaikalle ei kerry lunta. Kasvi jaetaan, kun versot kuivuvat keskeltä.
Korkeus: 5–15 cm.
Kasvutapa: Mätäs leviää mattomaiseksi maanpintaa myöten kasvavien rönsyjen avulla.
Kukinta: Touko–kesäkuu. Liilansiniset, roosat tai valkoiset, raikkaasti tuoksuvat kukat.
Kasvupaikka: Aurinko–puolivarjo; kasvualusta kuiva–tuore, keskiravinteinen, läpäisevä.
Taimiväli: 35 cm rönsyleimu, 30 cm sammalleimu.
Lähde: Suomalainen taimi
Karolinan kokemukset:  Näitä löytyy halvalla, monia värejä ja lajeja mm.  rautakauppojen taimimyymälöistä mikäli oikeaa puutarhaa ei ole lähettyvillä. Olen istuttanut ne kukkapenkkien reunoille sillä matalina kasveina ne eivät muualta näy. Olen yrittänyt jakamalla lisätä sammalleimua mutta usein mättääni ovat vain kuolleet. Pitää yrittää jatkossa ottaa pistokkaita (mutta jos luet myös ruotsinkieliset tiedot jakamisenkin pitäisi onnistua).


Mossflox
Beskrivning: Mossflox är en utmärkt marktäckare som bildar tjocka mattor av starkt färgade blommor. Det finns en lång rad olika färger och nyanser att välja mellan, t ex ljusblå, violett, cerise och vit. En av fördelarna med att välja mossflox som marktäckare är att den sprider sig mycket fort och därför på kort tid kan fylla upp stora områden i trädgården utan att man behöver köpa särskilt många plantor. Mossfloxen är också en lättskött växt som inte behöver mycket omvårdnad och effektivt håller ogräs borta. Om du har sluttande partier i din trädgård kan mossfloxen binda jorden och förhindra erosion, samtidigt som den lyser upp med sina vackra blommor. Eftersom mossfloxen trivs bäst i torr och väldränerande jord brukar den älska sluttningar där vattnet kvickt rinner undan efter varje regn och aldrig får en chans att ligga kvar. Mossflox är också en populär stenpartiväxt och kantväxt, och odlas även i krukor och urnor.
Storlek: Upp till 10 cm hög, upp till 30 cm bred.
Växtzon: I – VI  
Blomsäsong: maj – juni
Jord/läge: Mossflox klara sig i de flesta sorters jord så länge den inte tvingas stå med rötterna i tung blöt jord som inte dränerar väl. Om du har tung jord i din trädgård, blanda ut den med sand och torv innan du planterar mossflox. Mossflox får fina blommor både i full sol och halvskugga.
Skötsel: Mossflox kan planteras så snart jorden går att bearbeta efter vintern. När blomperioden är över skär man ner plantan till halva storleken. Under torrperioder är det viktigt att vattna regelbundet. Under hösten bör man täcka över mossfloxen med löv eller kompost och avsluta med ett lager granris.
Förökning: Mossflox kan lätt förökas genom delning. Man kan även passa på att ta skott när man klipper ned plantan efter blomningen.
Källa: Trädgårdsväxter

maanantai 2. joulukuuta 2013

Joulukalenteri, luukku 3. Julkalender, lucka 3.


"Louise Bugnet"
Min favorit ros. Lempi ruusuni.

"SUOMEN RUUSUT" teoksessa, PIRJO RAUTIO kirjoittaa näin:
"LOUISE BUGNET"
Georges Bugnet, 1960, Kanada
Bugnet oli ammatiltaan kirjailija ja ruusujalostajana siis amatööri. Kauneimmat ruusut hän nimesi tyttäriensä mukaan: Louise, Marie, Madeleine. Louise oli nuorimman tyttären nimi.
"Louise Bugnet" on erikoisen näköinen kurtturuusu. Pystykasvuinen, lähes piikitön pensas on 1,5m korkuinen. Juurivesoja on muodostunut jonkin verran. Tumminen kurttuisten lehtien keskelle muodostuu syksyyn asti runsaasti tuoksuvia, valkoisia, perhosmaisia kukkia. Tummanpunaiset nuput korostavat kerrannaisia kukkia. Terälehtien reunatkin ovat usein viininpunaiset. Isoja rugosamaisia kiulukoita muodostuu jonkin verran.


Karolinan kokemukset: Hankin ruusun tilaamalla sen eteläsuomalaisesta Puutarha myymälästä sillä Oulujoen taimistolla, josta saa Suomalaisia, omajuurisia ruusuja jonotus aika on yli 2 vuotta. 
Ruusu on kasvanut hyvin V-vyöhykkeellä, viime talvi oli ankara suurimmalle osalle ruusuista mutta lempiruusuni jatkoi kasvamista. Sen kasvupaikka alkoi kuitenkin käydä melko tiiviiksi ja varjoisaksi jonka vuoksi siirsin sen aurinkoisempaan paikkaan ja hetken murjotettuaan (tiputti osan lehdistä) se alkoi taas kukkia ja kukki talven tuloon asti.
Yksi sen upeimmista ominaisuuksista on että se kukkii ihan koko kesän! Se on aivan mieletön!!!
Leikkokukaksi siitä ei ole, nuput ovat ihanat viininpuna-pinkkeine viiruineen mutta ouhtaan valkoiseen kukkaan puhjettuaan kukka ei enää kestä kauan.

Sain ihanan haasteen Ruusukahvilan pitäjältä, Leilalta Ruusutarha blogista, joka pyysi laittamaan esiin kuusi kauneinta ruusukuvaa... Kiitos haasteesta, en vielä tee sitä, sillä haluan palata asiaan ihan ajatuksen kanssa ja samalla miettiä kuusi kauneinta ruusua jota haaveilen tulevaisuuden ruusutarhaani. Ja jatkan sitten haastetta sillä haluan mielellään nähdä ja lukea myös teidän muiden ruusukokemuksia... 

Louise Bugnet rosen är min favorit ros.
Den växer fint och starkt även i zon V, trots att flera andra rosor dog förra vintern. 
Den blommar hela sommaren, är helt underbar. 
Knopparna har ränder av vinrött men själva blomman är vit som snö.

Joulukalenteri luukku 2. Julkalender lucka 2.

Norfolkinaraukaria. 
Huonekuusia löytyy nyt ennen joulua jopa lähimarketeista. Se on siro-oksainen havupuu. Ei kestä oksillaan joulu-koristeita mutta on kaunis sellaisenaan, tuomaan jo vähän etukäteen joulun vihreää kotiin.


Hoito-ohjeet:
Kastellaan säännöllisesti, ei saisi päästää kuivumaan (talvella toki vähemmän, eikä pimeän aikaan myöskään lannoiteta). Suosii suoraa auringonvaloa, kasvaa myös hajavalossa. 
Sietää kuivaa huoneilmaa.
Kasvi on lähtöisin Australiasta Norfolkin saarelta.
Voidaan viedä kesällä ulos suojaisaan paikkaan. Talvella hyötyisi viileästä ja valoisasta kasvupaikasta.

Lähde: "Kodin kasvit, kätevä hoito ja valintaopas" Dorte Nissen (Suosittelen tätä pikku-opasta).

Mukavaa, lumista ja jouluista viikkoa!
Samantien pieni sivuhyppy joulukalenteri teemasta hiukan talvisimpiin ja jouluisampiin kuviin, mutta en malttanut laittaa tätä postausta kun olen ollut niin mielissään tuosta huonekuusesta! Huomenna sitten vehreämpää tiedossa!
 
on avoinna vielä 9.12, vielä ehtii mukaan!  
 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...