torstai 23. elokuuta 2012

Inspirerande trädgårdar.


Härlig plats att vila och drömma ... [ Min Eden ]

Drömmar går i uppfyllelse. 

Den första trädgårdsbloggen som jag hittade och så småningom förstod att det fanns en hel värld med trädgårdar och inspiration inom bloggvärlden, var Min Eden bloggen snart ett år sedan. I mars skrev jag ett inlägg om inspirerande trädgårdsbloggar : Klicka här, om du vill se....
Men kunde inte nästa drömma om att jag samma år skulle få möjlighet att vandra och beundra trädgården bakom bloggen - och inte minst - träffa och lära känna de härliga människorna som skapat dessa vackra trädgård, Min Eden och Min Gröna Värld .

Båda trädgården deltog i Öppna Trädgårdar (söndag 19.8), så jag och min väninna hoppade i bilen och körde ca 2,5 timme till Jakobstad/Pietarsaari gör att besöka dessa underbara trädgårdar.
Det finns nog inte tillrackligt med ord för att beskriva vilket inspirerande super-kick jag fick av dessa trädgårdar. Jag har ju nästan blivit galen här hemma när jag nu vill gräva, göra nya spännande stigar till barnen, förnya mina rabatter, ha mer buskar osv. oändligt. Det enda som har hållit mig stilla (från att vända upp och ner hela gården) är realiteten att jag har varit ensam hemma hela veckan (mannen är på arbetsresa... kom snart hem, jag räknar timmarna och inte bara för trädgårdens skull) med barnen och att min älskade fina mormor ligger på sjukhuset med svåra komplikationer efter en operation och när jag bara kunnat har jag varit hos henne.

Min Eden
Jag gör ett försök att beskriva Min Eden trädgården men jag måste medge att mina skriftliga talanger räcker nog inte till och att en bild säger med än tusen ord, så att titta i hennes blogg förstår ni tusenfalt bättre hur härlig den är i alla årstider. Jag beundrade den vackra gräsmattan i mitten och hur fint hon hade komposiserat vackra, romantiska rosor, klematis och blommor i rabatterna runt omkring.

  Jag blev förälskad i dessa sten stigar, det prydliga och perfekta förvandlas plötsligt till naturligt och spännande. Vart leder de här....?

Det syns att hon älskar att lägga sten. Hur fint är inte det här? Jag blev tvugnen att fota kanterna bara för att förstå (och minnas!) hur mycket vackrare det blir.

 Massor med härliga blommor i härlig blandning av vitt, rosa, blått och lila.

Vackert blommande rosor mitt i allting. Den här var Astrid Lindgren ros (om hag kommer ihåg rätt?)

Trädgården är full av roliga, vackra, skojiga stilleben. Den här lär nog vara en av de mest kända? Har sett bilden på den här i trädgårdsböcker mfl.


Men det härliga tog inte slut där.... Efter Min Eden åkte vi till:

Min Gröna Värld
Och möttes av en otroligt inspirerande och spännande trädgård. Jag blev såååå förälskad i den! Den här trädgården är så annorlunda alla andra jag besökt, här förstår man vad som menas med trädgårdsrum, här blir man själv också ett barn och får lust att leka, forska, springa, gunga, gömma sig. 
Kort sagt fick jag en helt annan synvinkel på hur trädgårdar kan se ut!
Jag tror att alla vi som vill skapa en trädgård där också barnen njuter, inspireras och får ideér av dessa bilder. Tack Sandra för att ni ville dela med er av allt det fina ni skapat!

 Gungor, lekstuga i en liten skog (omringad av växtlighet - en egen djugel!!) och den slingrande stigen till lekstugan.

En pil koja! Jag blev tvugnen att gå in och känna hur mysigt det var.  Den var så fin -och det bästa, vi har ju en på gång på vår egen gård. Nu såg jag hur man ska fläta ihop pilen för att den skall hålla.

Sandlådan omringad av ormbunkar och andra växter. Det ska jag försöka även hos oss. Lite skugga, och gärna lite blöt sand - det gör att barnen trivs på sandlådan.


En örtagård, stigar och bänkar. Solen sken så ljust att jag måste beklaga färgerna. De ger inte rätt intryck av det intesivt gröna, grönskande, paradislika stället. Plötsligt, från alla barnlekar finner man i en vackraste vacker örtagård. Men jag kan ana att barnen inte kan låta bli att springa i dessa gångar med. Och många gömställen finns det... 

Mysiga ställen att njuta kaffe, solsken, titta på barnens lek. Sandra är super på att skapa mysiga trädgårds rum. Här under träden växer smultron, som barnen älskar..

Trädgårds rum med gunga... Notera de vackra lyktorna...

Och ett planterings bord att vara avis över....

Tack Sandra och Nina med familjen. 
Det var helt underbart att träffa er och få besöka era trädgårdar!
Jag ska fortsätta drömma. Kanske jag får besöka de andra inspirerande trädgårdarna med =)

5 kommenttia:

 1. Oj vad fiint du ha skrivit och fina bilder! :)TACK för besöket! De va kul att ha er här!

  Och jag kan inte sluta le, du skrev så fint om vår trädgård - tack! you made my day! :)

  VastaaPoista
 2. Hej på dig kära bloggsyster!
  Vilka härlig bilder, du har tagit, och vävt in vackra ord :D Tusen tack Karolina, för ditt besök. Det var jätte roligt att träffa dig. Kan du sända foton på min email min.eden(at)hotmail.com.
  Får jag sätta på min blogg, för jag har inga egna bilder från öppen trdägård? Jag lovar att länka till dig, och att skriva att det är dina foton :)
  Vi hörs <3
  /nina

  VastaaPoista
 3. Hej, jag var så lycklig över att få komma och besöka. Idag började jag grävandet... vi ska också ha lite buskar och grönt runt sandlådan.... och massa andra nya ideer...

  Nina, jag skickade några bilder, skippade växt bilderna eftersom du säkert har bättre själv men om du vill, säg till så skickar jag mera =)

  Härlig veckoslut...
  KRam, Karolina

  VastaaPoista
 4. Hei Karoliina
  Sain vihdoin linkitettyä blogini puutarhablogi listaan mutta kuvan alle tuli koko nimeni. Nyt en tiedä miten sen saan pois. Haluan siihen blogin nimen en omaa nimeäni. Blogi on
  http://pahkinalehto.blogspot.fi/
  Voitko auttaa asiaa.
  Sähköposti osoite on viljakaineniiris@gmail.com

  VastaaPoista
 5. Hey! I just noticed another message in another blog that appeared like this.
  How have you learnt all these items? That’s one cool post.  Feel free to visit my blog; easy way to get pregnant

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...