tiistai 25. syyskuuta 2012

Sunds Trädgård. Sundin Puutarhassa.


Inspiration från Sunds Trädgård i Jakobstad. 
Inspiraatiota Sundin Puutarhasta, Pietarsaaresta.

Oma puutarha on ihana. Sitä tunnetta kun kyykkii kukkapenkissä kädet mullassa, ja unohtaa ajan, "flow"-tunnetta ei mistään saa yhtä helpolla. Tai sitä aamuista onnen tunnetta kun aamukasteen aikaan kulkee daaliakukkapenkin ohi ja huokaisee, ne selvisivät vielä tämänkin yön.... 
Mutta...

 Den egna trädgården är ju förstås härlig. Ingen annanstans kan man glömma bort tiden och få samma flow känsla som i trägården, händerna i myllan. Eller få samma lyckorusning när man en tidig morgon tillsammans med morgondaggen vandrar i trädgården före bilfärden till jobbet och upptäcker att ja, mina dahlior har klarat än en till natt av kylan... 
Men...

Delar ni med mig känslan, jublande glädjen och bubblande inspirationen när ni kommer till en helt underbar planstkola? Jag måste nästan kontrollera mig själv för att uppföra som en vuxen - inte springa som ett barn, fram och tillbaka - bland alla härliga installationer och växter. Inte mindre galen blir man av att alla växter är på 40% rea. ...

En tiedä kuinka monelle teistä käy kuten minulle, kun pääsen suuren ja hyvään puutarhaan toivoisin että voisin viettää siellä koko päivän (mieluiten hyvän puutarha ystävän kanssa mutta ehdottomasti mielummin yksin kuin rakkaan toisen puoliskoni kanssa) ja mielessä soi riemulaulu ja täytyy skarpata että käyttäytyisi kuin aikuiset eikä lähde juoksentelemaan paikasta toiseeen innoissaan niinkuin lapset. Inhoan alennusmyyntejä ja hulluja päiviä, mutta kun kyse on 40% alennuksesta kaikista perennoista olen juhlatuulella...

Kasvien lisäksi huokailen ruukku osastolla...En sådan här gunga skulle jag vela ha...
 
Så många vackra ting....

Nu vet jag inte vad den här heter ? Om den skulle klara sig i zon V skulle jag så gärna skaffa den för dess vackra höst färg... Jos tämä vain kestäisi V vyöhykkeellä tahtoisin tämän ihanan syysvärin vuoksi.
Eipä olisi hullumpi takka puutarhassa.... Joskus. Ehkä.

Auton peräkontti täyttyi kahden naisen puutarha-ostoksista. Ja puutarha-harrastushan ei olisi harrastus jos kaiken ostaisi aina viisinkertaisena ja koko puutarhan valmiina. Jokaista taimea on 1kpl (hyvä, vahva sellainen, muutama jopa niin iso että jo istutus vaiheessa sain jaettua 2-3 taimea) joten tuleviin kesiin on tiedossa kasvatusta ja kukkapenkit muodostuu hiljakseltaan...
Kiitoksia mukavista kommenteista, on niin kiva kirjoittaa kun saan teiltä ilahduttavia kommentteja, vinkkejä ja ohjeita. Olette ihan parhaita, Rakkaat Puutarha Ystävät, Nauttikaahan Syyspäivistä!

När vi bler färdiga (efter flera timmar på plantskolan) var bilen full av plantor. Men trädgårds hobbyn är ju inte en hobby om man skulle köpa allt femfaldigt och hela trädgården färdigt, så enligt mig ska man köpa en (högst 2st) planta av varje så att man har något att syssla med nästa sommar.

Men som bilderna visar, är Sunds plantskola en härlig ställe att åka till så förhoppningsvis blir det en runda där någon gång i framtiden. Njut av höstdagarna mina Trädgårds Vänner!

PS. Dags att samla frön...
PS. Aika kerätä siemeniä...

9 kommenttia:

 1. Samanlaista takkaa olen itsekin unelmoinut puutarhaan. Yhdellä tuttavallamme on tuollainen, se lämmittää tosi paljon. Siis sen edessä istuskellessa tarkenee kylmilläkin ilmoilla. Tuttavamme teki takasta tarjouksen messuilla ja illalla sieltä soitettiin, "mihin osoitteeseen tuomme takan ?". Sai sen aika edullisesti :)

  Ihania pikkuapulaisia sinulla <3 Pienenä lapsia kiinnostaakin kaikki puutarhatouhut ja ovat ilolla mukana tekemisissä. Olen huomannut, että isommaksi kasvaessaan, ei äidillä olekaan enää apulaisia. Ehkä puutarhakipinä on kuitenkin jäänyt juurtumaan sielun sopukoihin ja kasvaa sieltä uudestaan esille myöhemmällä iällä :)

  VastaaPoista
 2. Tais mammam siemenet mennä hieman sekaisin apulaisten touhutessa:)
  Ihana tuo paikka jossa kävit ja tiedän tunteen kuinka pitää muistuttaa itseään käyttäytyä eikä juosta ympäri ja huudella ko heikkopäinen. Miksi lapsille vain on sellainen käyttäytyminen sallittu, miksi aikuinen ei saa koko ruumillaan osoittaa onnentunnettaan:)

  VastaaPoista
 3. Voi, tuonne ku voisi sukeltaa mukaan puutarhan ihanuuksiin.. Löytyi varmasti kivoja juttuja alesta. Hih, mun mummoa ei vois päästä aleen, se ostais koko puutarhaliikkeen tyhjäksi. Muistan kerran ku pikku autolla kuskasimme multaa, perennoja, pensaita niin paljon, että jalkamme ja sylimme, peräkonttimme oli niin täynnä, että oli vaikea istua autossa.=)

  VastaaPoista
 4. Sund on kyllä ihana paikka, siellä voi viivähtää tovin jos toisenkin:)

  VastaaPoista
 5. Tiedän just tuon tunteen kun pitää pinnistellä että käyttäytyisi kutakuinkin aikuismaisesti, vaikka mieli tekisi kuinka riemuita moisesta tarjouksesta!!
  Siemeniä on tullut keräiltyä taas talteen, samalla lailla suodatinpaperiin kuin sinäkin :)

  VastaaPoista
 6. Sundin puutarha on kyllä ykkösmesta täällä päin! Kävin kesällä enkä uskaltautunut sisälle ollenkaan, jo ulkoa löytyi liikaakin ostamista.
  Voi lompakko parka!!!

  Voi noita pieniä siemenmaakareita:)

  VastaaPoista
 7. Laitan muistiin; Sund ja Pietarsaari, ei kaukanakaan! Kiitos!
  Nyt vasta tajusin, etten ole robotti noiden sanojen kanssa. Kun sen tulkinta muuttui jossakin välissä. Moni kommentti estettiin!

  siis en meinannut oppia millään!!!

  VastaaPoista
 8. Hei, lapsukaiset "kylvivät" vähän väärään aikaan : ) Siitä se lähtee !
  Kuvailit hyvin tuota ihanaa tunnetta, kun pääsee ihastelamaan puutarhajuttuja, oikeaa FLOW:ta !
  Tuo punalehtinen japaninvaahtera, Acer palmatum, ehkä kuvassa Acer palmatum atropurpureum, menee vain ykkösellä. Mutta itselläni on 2, ja vien talveksi kellariin, ja hyvin on mennyt niin useamman vuoden.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...