keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Uuden Puutarhan luomisprosessi... Den nya Trädgårdens första steg. Nro: I.


Tästä se lähtee!!! Nu har det börjats!!
Tontilla kävi talkooporukkaa metsänhakkuuhommissa ja tontti raivattiin. Edeltävästi kävin lasten kanssa teipillä merkkaamassa ne puut jotka säästettiin. Tontti rajautuu metsään. Sen lisäksi jätettiin tontin itälaidalle (jossa oli parhaimman näköinen ja kokoinen puusto) metsäpuutarha.
Voi olla että metsäpuutarha hiukan vielä tuosta pienenenee, mutta olen supertyytyväinen jokaisesta kauniista koivusta, kuusesta, männystä ja haapapuusta. Yksi suuri katajakin siellä oli. Sekametsää siis. Ja sinne tänne tulee sitten vielä rhodoja (sitten joskus), valkovuokkoja, ja muita mestäpuutarhan kasveja. Lapsille kiipeilykiviä ja mutkittelevia polkuja. 
Pohja on kunttaa. 

Olen jo niin ikionnellinen - yksi osa puutarhaani odottaa jo valmiina!
Metsäpuutarhavinkkejä otetaan ilolla vastaan!


15 kommenttia:

 1. Kuulostaa kivalta! Haavalla on juuret tosi pinnassa, joten sen alla voi olla vaikea saada kasveja viihtymään. Lisäksi se tekee niin hanakasti siementaimia, että itse varmaan kaataisin haavat. Mutta se on makuasia, ja ehtiihän sitä myöhemminkin!

  VastaaPoista
 2. Kiitos, tuo oli arvokas vinkki. Sitä haapaa on siellä melko reilusti ja piti jo harventaa. Jos näin on, niin pitää varmaan vielä katsella ympärille että lähtiskö sieltä vielä muutama lisää.

  VastaaPoista
 3. Sailan kanssa samaa mieltä. Haapa on ongelmallinen pihassa, sillä sen juuret soluttautuvat joka paikkaan ja hakeutuvat mieluusti esim. kukkapenkkeihin ja salaojiin. Jos haluaa haavasta eroon kannattaa se kuoria viimeistään kaatoa edeltävänä vuonna. Koko runko kuoritaan ympäri vähintään puolen metrin levyisesti ja se kannattaa tehdä keskikesällä, kun kasvu on parhaimmillaan. Puu näivetetään näin pikkuhiljaa hengiltä. Juurivesojen kanssa voi silti tulla ongelmia ja ne poistaisin Roundupilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haapa on kaunis puu enkä edes tajunnut että siitä voisi tulla ongelmaa... Runsaasti sitä siellä toki oli, ihan risukoksi asti, uskon kyllä sen leviäimiskykyyn. Muutama isompi haapa jätettiin, ehkäpä annan vielä olla, mutta pidän mielessä ja saahan ne aina myöhemmin sitten pois!

   Hyvä tietää mitä tehdä juurivesojen kanssa! Kiitos kruunuvuokko vinkeistä =)

   Poista
  2. Juu, todella! Puhuin itsekin tuossa haavan kaatamisesta, mutta se tosiaan pitää kaulata ja kaataa sitten vasta, kun se on kuollut pystyyn. Muuten yhtä kaadettua haapaa kohden nousee sata juurivesaa, yli kymmenenkin metrin päässä kaadetusta puusta!

   Poista
 4. Metsäpuutarha on minullakin työn alla. Kasvit mietinnässä. Pohjana sekametsä. Haluaisin, että tämä pihan osa pysyisi mahdollisimman luonnonmukaisena. Sinivuokkoja siellä jo kasvaa ja erilaisista valkovuokoista haaveilen :0)
  Mukavaa pääsiäistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin, iloista pääsäisen aikaa! Tuntuu ihanalta että se metsäpuutarha on jo siellä, hienot isot puut - ideoita kyllä on mitä sinne istutetaan, mutta ajan kanssa. Se on kaunis jo nyt!
   Pitääpä Minna seurailla mitä sinne istuttelet ja laittaa vinkit talteen =)

   Poista
 5. Kuulostaapa hienolta! Mahtavaa, kun on niin iso tontti, että voi jättää luonnon alueenkin. Mukavia suunnitteluhetkiä ja hyvää pääsiäistä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sanoin sinne <3
   Kaupunki tontiksi on suuri, 1300m2, mutta ei se mikään hirmuisen suuri ole. Metsää jätettiin nyt noin 6x10m alue. Ajattelin että se tulee täyteen käyttöönsä kun lapset siellä leikkivät ja hyvä sekin vuoksi jos alkuun pitää varoa nurmikkoa jne.

   Poista
 6. Metsäpuutarhat on ihania! Muista vaan, kun kaadatte puita, että niitä isoja saa sitten odotella. Eli kannattaa välillä pitää taukoa ja vähän fiilistellä mitä kaataa. Ikävää, kun on kaatanut jonkun ison puun ja toteaa sitten, että olisi se ollut kiva siinä kuitenkin. Mullakin on haapa metsäpuutarhassa, mutta ei ole vielä ainakaan ollut ongelmia sen kanssa. Meidän metsäpuutarha on tosin täysin luonnon tilassa ja mitään kukkapenkkejä siellä ei ole (ainakaan vielä...) Vain narsisseja ja valkovuokkoja keväällä ja muutama rodo ja ruusupensas.
  Hei sitten suosittelen tätä uutta Metsäpuutarha kirjaa. Aivan loistava opus!

  ps. muista säästää jokunen kelo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta! Pitääpä jättää sinne muutama runko lahoamaankin metsän eläimiä varten. Pitää pyytää jos minun koululaiset tekisivät sinne linnunpönttöjä =)

   Kirjastosta kysyin tuota metsäpuutathakirjaa ja kaikki 15kpl oli jo menossa - pitääpä tosiaan ostaa se itselle!
   Jos ne haavat on siellä keskellä, metsäpohjalka, ehkä ne ei kasva niin kamalasti. Jätän muutaman kokeeksi, saahan ne sitten myöhemminkin sieltä pois!

   Poista
 7. Minullakin on luvun alla tämän kevän uutuuskirja Suomalainen metsäpuutarha, todella mainio opus!! Meilläkin kasvaa haapaa tuossa kallion alla ja haluan ehdottomasti säästään sen kohdan. Rakastan haapojen lehtien havinaa ja niiden lehdet ovat syksyllä kauniin väriset. Ollaan toki harvennettu aluetta ja poistetaan vesat (täytyykin käydä muten katsaastamassa alue tänä keväänä;)). Kukkapenkkejä sinne ei tosiaan ole suunnitteilla vain vuokot ja metsän omat kasvit saavat kasvaa rauhassa. Alue on lisäksi meidän ja naapurin rajalla, joten antaa hyvän näkösuojankin;) Hyvää pääsiäistä!

  VastaaPoista
 8. Olet kyllä etuoikeutetttu, kun sinulla on puutarhasssasi pala valmista metsää! Sinnehän käy kaikki puolivarjon ja varjon ihanuudet; akileijat, sinikämmenet, kuunliljat, saniaiset... Yksi ihastuttavimmista maanpeitekasveista varjoon on minusta tuoksumatara, ja onhan niitä vaikka mitä muita. Kerroksellisuus on varmasti avain sana, rodojen lisäksi laittaisin hortensioita ja muita happamassa viihtyviä pensaita esimerkiksi...
  Meidän tontilla on 10 vuotta vanha pellolle aikanaan istutettu sekametsä, jonka puut on noin 5 metrisiä. kestää vielä tovin, ennenkuin sinne saa minkäänlaista metsänpohjan kasvillisuutta laitettua, kun heinät kasvavat vielä aika railakkaasti siellä. Kuntta on parasta mitä toivoa saattaa; vättämättä ei tarvitse mitään, mutta jos haluaa, niin sekaan voi laittaa kaikkea ihanaa. :)

  VastaaPoista
 9. Onnittelut, siitä se lähtee muotoutumaan!

  VastaaPoista
 10. Kannattaa hankkia vasta ilmestynyt Suomalainen metsäpuutarhakirja, siitä saat paljon hyviä vinkkejä.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...