tiistai 17. kesäkuuta 2014

Metsäpuutarha esittäytyy... Skogsträdgården presenterar sig...


Uuden Puutarhan (ja kodin) luominen on alkanut. 
Maatöitä tehtiin (tai en siis minä ja lapset mutta miehet) pitkät päivät. Rinnetalon pohjaa varten piti kaivaa monttu ja maata vietiin viidellä kuorma-autolla niin montaa kuormaa ettei kukaan (paitsi ehkä hän joka laskun lähettää) enää pysynyt laskuissa.Taustalla häämöittää metsäpuutarha ja tässä on alapihan pengerrystä isoilla kivillä.
Maaperätutkimuksen mukaan kyseessä on hiekkapohja mutta kyllä tuo minun silmään (ja käsiin) vaikuttaa saviselta. Pikkupojat heittivät mutakakkuja ja hyvin pysyivät koossa...
Mietin tässä että miten tuo savipohja sitten vaikuttaakaan puutarhan laittoon kun olen jo niin tottunut hiekkamaahan...?


Tällaisia kivikauden jäännöksiä löytyi kun kaivettiin tontilla. Sijotettiin metsäpuutarhaan ja on testattu - kiva on hyppiä ja kiipeillä! 


Voi miten jo rakastan tuota metsää!!


Valokuvaaja ei pysy oikein mukana tässä projektissa. Nyt siellä tontilla tehdään jo talonpohjia. Rakentaminen on kyllä niin huikean jännittävä projekti ja mukava on päästä aina välillä muutamaksi tunniksi tontille touhuamaan ja kaveriksi miehelle. Eilen oltiin koko perheellä kokoamassa anturamuottia ja tuo metsäpuutarha on kyllä ihan pelastus. Jos pojat innostuu pomppimaan muottien päällä niin voi huikata että käykääpä välillä tuolla metsän kivillä leikkimässä...

Tänään satoi lunta. 
Mukavaa juhannusviikkoa kaikille puutarha ystäville!

13 kommenttia:

 1. Hei :). Siitä se lähtee. Metsäpuutarha on on ihana ja helppo - voin suositella kokemuksesta :). Säästimme rakennusvaiheessa metsää mahdollisimman paljon ja loput kivipuutarhalle. Ihanaa kun puutarha on aina vihreä ja marjat omasta metsästä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä mielissään tuosta! Havupuista etenkin niin että on vehreää näkymää aina. Melko tiivis on tuo metsä vielä. Kunhan ehdin sitä tutkia, voi olla että jotain puuta vielä lähtee pois ja tilalle tulee alppiruusuja jne.

   Poista
 2. Oooh, tänne on tulossa mielenkiintoista seurattavaa ;) Ilmeiseti melkoisen suuri ala.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koko tontin pinta-ala on 1300m2. Kaupunki tontti joka kylläkin rajoittuu metsään. Ei suurrellinen, mutta kylläkin suurimmasta päästä mitä oli tarjolla. Ylimässä kuvassa näkyy aika lailla koko tontti. Talo tulee ihan tuohon etu-alalle johon nyt on kaivettu tuo kuoppa...
   Talohan vie jonkin verran sitten pihaa ...

   Poista
 3. Huh - tuostahan ei ole kuin hujaus niin piha ja puutarha alkaa muotoutua =) Metsäpuutarha kuulostaa niin hurmaavalta =) Savimaa on kyllä vähän haasteellinen, jos on tottunut hiekkaisempaan. Kuoppien kaivuussa pitää olla voimaa monin verroin ja kuivilla keleillä maa saattaa halkeitta. Kannattaa laittaa hiekkaa ja turvetta saven kyytipojaksi niin saat siitä helpommin työstettävää =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ohjeista!
   Kun tuota pihaa kaivettiin ei aikaa enää jäänyt enää suuremmin pihan muokkaukseen mutta seuraavaa kertaa varten käyn jo merkkaamassa kepit puiden kuoppia varten. Nyt olen tilaamassa siihen pelkästää n multakuormaa...?

   Poista
 4. Meillä oli sama urakka 10 vuotta sitten. Täytemaa on täysin savea ja kiveä. Ruokamultaa ajettiin n. 20 cm kerros joka paikkaan nurmikkoa varten. Puille, pensasaidoille, kukkapenkeille, kasvimaalle yms. kaivuri kaivoi valmiiksi montut, jotka täytettiin myös ruokamullalla. Ne, mitkä tiesin jo tuossa vaiheessa. Paljonhan on kaivettu myöhemminkin nurmikkoa pois ja kasveja tilalle. Metsä on tosiaan ihana tontin vieressä, se on aina vihreä. Tykkään erityisesti männyistä, joita jätettiin tontin reunaan kasvamaan. Mukavaa rakennusprojektia !

  VastaaPoista
 5. Upeita kiviä tontilla ainakin on. Mahtavaa seurata teidän rakennusprojektia ja ennen kaikkea uuden pihan muotoutumista!

  VastaaPoista
 6. Wau, mielenkiintoinen projekti ja puutarhasta tulee varmasti ihana!

  VastaaPoista
 7. Todella mielenkiintoista seurata rakennusprojektianne. Savimaassa on omat ongelmansa, mutta maanparannuksella siitä tulee ihan hyvä kasvualusta. Pelkässä savimaassahan vain harva kasvi pärjää.

  Hyvää juhannuksen aikaa sinne teille.

  VastaaPoista
 8. Tuo on hienoa aikaa, joskin raskasta. Kiva, että tontti rajoittuu metsään, siten on luonto lähempänä.

  VastaaPoista
 9. Åh vilka spännande tider för er!! Härligt! Ta vara på stenarna ni kan behöva dem i trädgården sedan. Vi har ju lerjord här, och det är på gott och ont...man hamnar att gräva stora gropar för allt...däremot är ju lera väldigt näringsrik jordart. Ha det gott, och hoppas det inte kommer mera snö...

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...