sunnuntai 16. elokuuta 2015

Pioniunikot pelastaa uuden pihan ensimmäisen kesän! Med pionvallmon lyckas även första trädgårdsåret!


Vielä toistaiseksi mennään täällä puutarhan puolella "puoliteholla". Vihreiden pressujen alla odottelee multakasat levitystä (juuri ne nokkosia kasvavat huonot mullat mutta en tänne rinteen alle enää muutakaan saa kun kottikärryllä kärrämällä ja kukas nuo kasat veis pois??).

Potagerin antimia ollaan kuitenkin saatu nauttia ja pienikin vihreä "pläntti" tekee ihmisen niin onnellliseksi. En edes kamalasti sure vielä tuota hiekka-erämaata joka vallitseee tupihalla ja talo ympärillä.


Kunhan salaatit saadaan omasta maasta voi olla jo melko onnellinen puutarhuri. Mansikoita on tullut sen verran nyt ekana kesänä että lapset ovat päässeet maistelemaan. Tämä salaatti oli yllättävän helppo kasvattaa ja hyvän makuinen. Toinen lemppari jota ehdottomasti kylvän ensi vuonnakin on lamo-pinaatti. Niin rapean herkullista!Parsa tekee pitkiä huiskuloitaan. Ehkäpä jo muutaman kesän jälkeen sitä pääsee herkuttelemaan...? Siirtolapuutarhan avoimissa ovissa näin ihana jättimäiset parsa-puskat ja mökin emäntä antoi hyviä kasvatusohjeita. Eli kyllä sen pitäisi täällä V-vyöhykkeeläkin kasvaa.


Potagerin tyhjät kohdat kylvin edellisen kodin unikon siemeniä. En ollut varma että kuinka hyvin siemenet olivat säilyneet ja heittelin ne kaikki pitkin pihaa, että edes jotain kukkisi. Ja ajattelin että saisin rikkaruohot pidettyä kurissa. Nyt meillä on unikkoa koko alapiha täynnä. Osa on ihan minikokoista siitä syystä että jokainen siemen iti - ja kasvavat liian tihestä. Muutamia näyttäviäkin on joukossa. Mutta jostain syystä ainoastaan n.10% on enää kerrottuja??Olenkin näiden kerrottujen unikoiden ympärille "kietassut" nauhan että kerään syksyllä vain näiden unikoiden siemenet - mutta miten lienee se kukkien genetiikka pelaa, jos ympärillä on vain yksinkertaisia unikkoja...?Nämä siemenkodat kerään sisälle ennenkuin aukeavat ja lennähtävät taivaan tuuliin. Sisällä ne kuivatetaan ilmavasti. Olen myös onnistunut homehduttamaan noita siemenkotia kun olen niitä sateessa kerännyt..Kukkii meillä sentään jotain muutakin kuin unikot (puutarhan ensimmäisen kesän pelastus!!). Punaista väriminttua taisin saada fb-ryhmän kautta toiselta harrastajalta ja se antaa kivasti väriä (ja näyttää myös leviävän tehokkaasti) perennapenkkiin. Tämän pitäisi houkutella myös perhosia ja kun eräänä aamuna potagerin laidalla lennähteli upea perhonen (en ole ehtinyt tutkiskella lajia) ajattelin että tämä puutarha on nyt oikeilla jäljillä.


Rantakukka Blush

Rantakukka "Blush" Särkän perennataimistolta kukkii upeasti kun sen taustalla on viiruhelpi (rajattu kasvamaan suuressa ruukussa, maassa kuitenkin).

Keijuängelmä joutui muiden kasvien "piiloon" ja perennapenkkien siirtely jatkuu tulevina vuosina.


Mutta jottei kellekkään tulisi liian ruusuinen kuva meidän puutarhasta niin kerrottakoon että meidän ruusutarha näyttää toistaiseksi vielä tältä.

Upea aurinkoinen elokuu on houkutellut puutarhaan - ei pelkästään kaivamaan vaan myös välillä istuskelemaan teekupin kanssa ja nauttimaan siitä mikä on jo valmista ja ihanaa.

Aurinkoenergiaa työaloitukseen ja arkeen teille jokaiselle Puutarha ystäville! Olette mielessä ja piakkoin tulee taas sellaiset kuukauden ettei pihalle kovin mieli tee, silloin alan antaumuksella lukemaan taas blogeja ja hakemaan inspiraatiota uuden puutarhan suunnitteluun. Nyt blogin lukemiset ja päivitykset ovat olleet vähäisiä kun rakentamista, työtä ja koulunaloitusta on ollut päivät täynnä.

17 kommenttia:

 1. Mukava kuulla teidän kuulumisia! Puutarhahan on jo todella hyvässä alussa. Monella on tuossa vaiheessa vielä vain lautakasoja pihalla. Nokkoset mullassa on myös hyvä merkki, ravinteita ainakin on. Vaikka ymmärrän kyllä oikeasti ärsytyksesi.
  Aurinkoista syksyä ja voimia arkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Riina, ihania aurinkopäiviä ollaan saatu, huippua jos koko syksystä tulee tällainen :)
   Totta, hyvin on lannoitettu, jos jotain positiivista hakee.

   Poista
 2. Järkyttävässä kunnossa tuo teidän piha mutta sentään trampan olette sinne saaneet...hävettäisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Trampoliini tuli jo ennenkuin muutttiin - sen verran ovela äiti olin että tiesin että sillä konstilla pääsen lasten kanssa pihahommiiin ja aina lähtivätkin innokkaana raksalle kun siellä odotti tramppa :)

   Poista
 3. Mahdatko olla liian vaativa. Rakennusprojekti syö voimavaroja sen verran tehokkaasti, ettei ihme, jollei enää pihaa jaksa laittaa. Ehtii sitä ensi kesänäkin. Talven aikana ideat muhivat ja keväällä sitten uudella innostuksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidan olla aivan liian malttamaton. Ole suunnitellut tuota puutarhaa jo ennenkuin tiesin millaisen ja mihin kohtaan arkkitehti piirtää talon .... mutta totta se on, nyt kun tässä asutaan tallustellaan pihalla, uusia ideoita kehittyy. Ei ole enää samanlaiset suunnitelmat.
   Rakentaminen on ehkä työlästä ja voimia vievää mutta puutarhan tekeminen voi parhaimmillaan olla niin innostavaa ja ihanaa että lentoon lähtisi. Olen niin onnellinen tuolla puutarhassa -keskeneräisessäkin- että mietin miten sitä taas talvi selvitään sisätiloissa---? Pitäisi toki malttaa levätäkin, mutta sitten talvella lupaan loikoilla sohvalla ja olla tekemättä mitään...

   Poista
 4. Ooh miten kaunis yhdistelmä tuo vaaleanpunainen rantakukka ja viiruhelpi<3 Hitaasti hyvä tulee! Itsellänikin on ollut käytössä oikeastaan vain rikkaruohoisia multia ja hyvin niiden kanssa olen parjännyt kuitenkin. Sanomalehti ja kuorike ovat pelastaneet monessa kohtaa! Ja se, että aina napsaisee pahimmat rikat heti pois kun huomaa ne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna, niin olivat minustakin. Ihana kun noita kauniita yhdistelmiä yhtäkkiä pulpahtelee esiin.
   Helpotus kuulla ettei tästä puutarhasta tule lopullinen katastrofi noiden rikkaruohon vuoksi, jos kerta muutkin ovat pystyneet tekemään... edelliseen puutarhaan ostin säkkitolkulla kaupan multaa kun perustin kukkapenkkejä joten selvähän se on ettei siellä rikkauohot kasvaneet mutta nyt ei kyllä kaupan mullalla pitkälle potkittäisi, sen verraan suureellisemmat on suunnitelmat :)

   Poista
 5. Mukava varmaan tehdä jotakin puhtaalta pöydältä! Onnea uuteen puutarhapihaasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Leila, tämä on kyllä innostava ja jännittävä projekti. kaikki on mahdollista!

   Poista
 6. Aurinkoista ja mukavaa loppukesää sinne teille. Yhdyn edelliseen kommentoijaan. Varmasti hienoa suunnitella uusi piha täysin alusta alkaen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihania loppukesän päiviä myös sinulle Kruunuvuokko! Aivan huikeita aurinkokelejä on täällä ollut - ja uusia kasveja on saanut kastella reippaasti.

   Poista
 7. Yksinkertaiset pikku-unikot voivat olla hyvin kauniita, sillä ne tarjoavat niin monipuolisesti värejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ollut niin ihmeissäni noiden unikoiden värien muuttumisesta ... ekat unikot olivat erin värisiä, nyt kun suurin osa kukkii, ne ovat taas kaikki pinkkejä "alkuperäisiä"...?

   Poista
 8. Ajatella, mikä ihanan syksy ja talvi sinulla on tulossa: saat suunnitella puutarhaa, jota oikeasti pääset ensi keväänä toteuttamaan.

  VastaaPoista
 9. Voimia teille! Paljon on tekemistä, mutta paljon olet tehnytkin. Jos maltat antaa mullan olla muovin alla niin rikat kuolevat, mutta riittääkö yksi vuosi sitä en tiedä:|
  Ihanaa että lapsillakin on oma leikkipaikkansa!

  VastaaPoista
 10. Syksyssä ja talvessa on se hyvä puoli - kun maa jäätyy eikä siellä enää mitään voi tehdä (tosin viime syksynä toivoin että olisi jäätynyt hiukan myöhemmin) on aika levätä ja unelmoida ja suunnittella... ja lukea blogeja oikein urakalla! Nyt en meinaa malttaa istua koneella kun on vaan niin ihanaa (jopa pikku sateessa) touhuta ulkona työpäivän jälkeen.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...