keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Syntymäpäiväkierros Ruusutarhassa. Födelsedagsrunda i Rosenträdgård.

Ritausma

Koska "lahjakortti" itselleni (!!) Särkän perennataimistolle oli niin valtavan hyvä idea (kurkista tänne! ), ehdotin että veisimme ystävämme Oulujoen Taimistolle syntymäpäivänä valitsemaan itselleen ruusupensasta. Emme tietystikkään kertoneet Sankarittarelle minne menemme, vaan hotelli brunssin jälkeen suuntasimme "yllätyspaikkaan". Arvauksia oli monenlaisia kun ajelimme Oulujoen rantaa pitkin itään...Ennenkuin lahjapensas valittiin piti tietysti kiertää ja tutkia kaikki kukassa olevat ruusupensaat puutarhassa. Suurin osa ruusuista kukkii heinäkuun alussa mutta kyllä ihanaa kukintaa löytyi vielä heinäkuun lopullakin. Tänä vuonna olikin niin kylmä alkukesä.

Jens Munk
Eftersom "presentkort" för mig själv till Särkän Perennataimisto (plantskola) var en så suverän ide, passade vi på att överraska vår vän på hennes födelsedag med en tur till rosenträdgården i Oulujoki Plantskola. Innan hon valde en rosbuske hem till sig fick vi förstårs njuta o studera alla rosor som växer där. De flesta blommade fortvarande och det var lätt att välja fram vad man tyckte mest om. Och, så klart blev det nån buske för mig själv också ....
 
Jens Munk

Ilo
Ilo
Helka
Oulujoen taimistolla kasvatetaan omajuurisia ruusuja. Jos jonain talvena ruusupensas paleltuu, säilyy sen omat juuret (niitä ei ole vartettu villiruusun tms.) ja se pukkaa kevään tullen samaan ruusua uudestaan. Oulujoen taimistolla myös on kokeilussa useita uusia suomalaisia ruusuja. Muistaakseni tämä Helka on sellainen joka ei ole vielä myynnissä... toivotaan että selviää V-vyöhykkeen talvet ja osottautuu myyntikelpoiseksi ruusuksi.

Sointu
Sointu
Oulujoki planskola odlar rotäkta rosor. Rosorna förokas av sticklingar istället för att ympa till vildrosors rötter. Ifall rosbusken skulle frysa ihjäl sig under vintern börjar den växa igen från de äkta rötterna. På plantskolan kan man också se nya finska rosor som förhoppningsvis kommer till försäljning inom snar framtid... ifall de klarar sig zon V och visar sig att vara friska och passande till försäljning.

Anais Segal

Sävel  
Omaan ruusutarhaan olen kerännyt (ne ovat vieläkin valeistutuksessa) Sointua, Säveltä, Ritausmaa, Schneekoppea, Torniolaakson ruusua, Louise Bugnettia, Wasagaming ja  juhannusruusua. Lisäksi olen saanut blogi/puutarha ystävältäni Tiinalta Pionihulluutta ja Puutarhaunelmia Papulanruusua, Katri Vala, Pappilanneito (ent. Filemoninruusu), mökin- ja nukkeruusua. Ehkä, ehkä vielä tälle syksyä meillä levietään mullat ja pääsen istuttamaan ruusupuutarhani.

Kertokaa mielellään teidän parhaat ruusunkasvatus ohjeenne. Otan kiitollisena vastaan kaikki vinkit ja ideat istustukseen, ruusujen sommitteluun (kuinka lähekkäin), lannoitukseen, talvisuojaukseen jne.

Jag har köpt en hel del rosor till min rosenträdgård (som väntar på att anläggas). Förhoppningsvis hinner jag planera dem på sina rätta ställen för vintern. Iförsig växer det tätt på min potager så där är det möjligtvis mer skyddsamt. Utöver Louise Bugnet, Tornedalsros, Sointu, Sävel, Ritausma, Schneekoppe, och Wasagaming fick jag en fel del rosor från Blog/Trädgårdsvännen Tiina med bloggen Pionihulluutta ja Puutarhaunelmia. 
Tipsa gärna om era bästa ros-odlings råd! 

19 kommenttia:

 1. Toinen toistaan ihanampia ruusuja ja tuo omajuurisuus on ihan parasta. Sinullahan on hieno repertuaari kauniita ruusuja odottamassa istutusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niin on.. nyt vain huolestuin etteivät ole tarpeeksi syvään istutettuja. Toivottavasti saadaan ruusutarha kaivettua ennen pakkasia niin siirrän ne omille paikoilleen ja tarpeeksi syvälle...

   Poista
 2. Tuollaiset yllätysmatkat ovat kivoja. Mekin veimme anopin ja tätini synttärimatkalle Aspegrenille ja Lapualle. Emme kylläkään ostaneet mitään kasveja, kun heillä on jo ihan tarpeeksi kaikkea. Upea ruusuvalikoima sinulle, mulla ei ole vielä noin montaa. Ja valitettavasti ne ovat vieläkin väliaikaispenkissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos... innostuin ruusuista kun käytiin pohjoisen puutarhabloggaajien kanssa oulujoen taimistolla vierailulla ja saatiin ihan mielettömän hyvä opastus ruusujen lisäämisestä :)

   Poista
 3. Ihanat kuvat! Olisipa taas kesä. 'Helkassa' on kauniin muotoinen kukka!
  Istutan omat ruusuni syvään, mutta meillä ei Korppoossa juurikaan ole talvehtimisongelmia, sen sijaan kuivuuteen on joku ruusu kuollut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helka muistuttaa hiukan pionia...?
   Kiitos vinkistä, pitääpä istuttaa ruusut syvemmälle (kuin mitä nyt ovat, valeistutuksessakin)...

   Poista
 4. Olen hulluna pensasruusuihin ja niitä on toistaan kauniimpia lajikkeita vaikka kuinka. Tuo Helka on minulta jäänyt kokonaan huomaamatta aiemmin, se on tosi kaunis. Kiitos vinkistä!
  Pensasruusuilla omajuurisuus ja syvä ja ravinteikas kasvualusta ovat valttia. Vaikka moni ruusu kestää hieman kuivuuttakin, paremmin ne kukoistavat kunnon maassa ja tarpeellisessa kosteudessa. Mulla on pari ruusua vähän liian lähellä koivuja ja muita puita, ne sinnittelevät mutta eivät kukoista.
  Sulla on aivan ihana ruusutarha tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun blogissa on sulle mukava haaste.
   Ota se vastaan, jos tunnet sen omaksesi, mutta ei mitään paineita. :)

   Poista
  2. Oiii,,, kiitos! Toivottavasti löydän vielä haasteen kun vasta nyt pääsin näitä viestejä lukemaan ja huomasin sen!

   Meillä on metsän reuna ruusutarhan toisella puolella.Hiukan huolestuin. Pitäisikö laittaa juurieste ettei kuuset ja koivut ujuta juuriaan ruusuille?

   Poista
  3. Juurieste voisi olla järkevä, mun olisi ainakin pitänyt laittaa se koivun lähellä oleville ruusuille.

   Poista
 5. Onpas mukava yllätysmatka. Sellaiset matkat ovat aivan ihania. Ja hienoja ruusuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat, kesän parhaita reissuja, oon niin mielissään kun mulla on tuollaisia ystäviä <3

   Poista
 6. Ruusut ovat niin parasta puutarhassa. Isoina ryhminä olen siirtynyt istuttamaan pitkään kukkivia kanadalaisia omajuurisia ruusuja, mutta kokeiluun pääsee vaikka mitä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin ajattelin että istutan pelkästään ruusuja... mutta kunnes kasvavat täyteen mittaan pääsee sekaan varmaankin myös perennoja.
   Louise bugnet on kanadalainen pitkään kukkiva ruusu. Olisi kiva tietää mitä muita on`?

   Poista
 7. Aivan ihania ruusuja. Olen ihan hullaantunut pensasruusuihin ja tuolta Oulujoen taimistolta tilasinkin loppukesästä Hurdalin ja Duchesse de Montebellon. Siellä on uskomattoman hyvä ja ystävällinen palvelu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo molemmat ruusut ovat aivan ihania... harmi kun heillä aika ajoin pitää "jonottaa" että saa ruusut. Tuota wasagaming ruusua jonotin pari vuotta...

   Poista
 8. Tuollaiset synttärilahjat ovat ihan parhaita!
  Mulla ruusut on tosi lähekkäin, varmaan reilun puolen metrin välein, koska ruusutarha on aika pieni, mutta halusin sinne monta erilaista ruusua ja nopeasti tuuheutta. Ja istutin kaikki ruusut kakskytä senttiä syvempään kuin ne oli purkeissa, lisäksi penkki on vähän koholla masnpinnasta ettei vesi varmasti seiso juurilla. Talvisuojausta en ole laittanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, siinä tuli monta hyvä ohjetta. Minäpä pidän nämä mielessä kun pääsen istuttamaan. Kohopenkkiä ei mies varmaan anna tehdä kun on talon lähellä, mutta olisiko yhtä hyvä jos on loiva lasku alaspäin tuonne metsän reunaan.... hmm?

   Poista
 9. Minulla on "pionin" tavoin kova into kasvattaa ruusuja ja liian pieni tarha. Ruusut ovat liian lähekkäin. Kyllä väliä pitäisi olla vähintäin 2 metriä, että ne pääsisivät oikeuksiinsa ja niitä voisi katsella joka puolelta. Aina tekee mieli uusia ja minulla on jo 30 erilaista! Ne ovat olleet vain muutaman vuoden ja ovat kasvaneet jo kiinni toisiinsa. Kanadalaisista Morden Centennial on ihana, Loyse Bugnet on yksi lempiruusuistani, Bugnetin muut: Marie, Therese, (tyttäriensä mukaan nimetyt), George Will (Vuosaari) ja Jens Munk, jonka ostin keväällä, ihan pienen taimen ja se kukki jo! Laita vaan juurikangasta metsän reunaan. Kuusen ja koivun juuret tulevat ajan kanssa senkin läpi, mutta pääset (ja ruususi) ainakin hyvään alkuun. Onnellisia ruusuvuosia!

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...