keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Haaveita... Drömmar...


 Rosa Rugosa Ritausma *
Runsaskukkainen, ihanasti hennon vaaleanpunainen, Latviasta kotoisin oleva lajike. Kurtturuusulle ominaisesti se uusii kukintaansa pitkin kesää*. Varsin kestävä ja kaunis pensas, joka sopii aidanteisiin, ruusuryhmiin sekä koristepensaidenkin vierelle.

Rosa francofurtana Empresse Josephine 
Keisarinna Jospehinen mukan nimetty ruusu. Keisarinna Josephine oli Napoleonin puoliso ja vaikutti ruusuharrastukseen keräämällä Malmaisonin linnaan kaikki mahdolliset ruusut. suurin osa ruusuista kasvatettin kasvihuoneessa ja ruukut siirrettiin ulos kukinta ajaksi. Keisarinnalle ruusuja hankki Andre Du Pont ja sodista ja kauppasaarroista huolimatta hänelle toimitettiin ruusuja myös ulkomailta. Empresse Josephine on hieno 1800-luvun alkupuolelta oleva ruusu, joka kukkii vaaleanpunaisin, hieman liilansävyisin kukin heinä-elokuussa. Niiden tuoksu on heikko, mutta ulkomuoto aivan ihastuttava. Pensas on hyvin haarautuva ja viihtyy hieman laihemmassakin maassa. Se kukkii hyvin hieman varjoisallakin kasvupaikalla. Korkeus 1-1,2m. Muodostaa muutamia juurivesoja.

Rosa gallica Anais Segales 
Tämä erään kuuluisan runoilijan mukaan nimetty ruusu on matalakasvuinen sekä ihanan runsaskukkainen. Kukat ovat suuria ja kerrottuja. Keskeltä ne ovat karmiininvaaleanpunaisia ja reunoiltaan vaaleampia, vanhemmiten kukka muuttuu hieman liilahtavaksi. Tuoksuu melko voimakkaasti. Muodostaa paljon juurivesoja.

Aspirin Rose
Yksi parhaista mannpeittoruusuista. Erittäin runsas kukinta alkaa hiljalleen, verrattain myöhään mutta jatkuu todella runsaana myöhään syksyyn saakka. Nupuissa sekä hieman varjoisemmassa ja viileämmissä olosuhteissa valkoisiin kukkiin tulee hieman roosaa sävyä. Kaunis korkeampien ruusujen sekä tummien havukasvien edessä.

 Charles de Mills, Bizarre Triomphant
Rentokasvunen, 1,5m pensas, jota on tuettava kukkien painon alta. Kukka on 10-15cm iso, erittäin kerrottu. Kukkien väri vaihtelee kaikissa mahdollisissa voimakkaan punaissa sävyissä päättyen purppuraan ja violettiin. Aluenperin Keisarinna Josephinen puutarhasta nimellä "Outo Voittaja".

Schneekoppe, Snow Pavement *
1,8m, terve pensas joka kukkii syksyyn asti *( kuuluu tarhakurttu-ruusu ryhmään). Juurivesoja muodostuu paljon. Kukka on puolikerrannainen, keskikokoinen, hunajaiselta tuoksuva ja väriltään aluksi vaaleanpunainen, mutta vaalenee valkoiseksi.


Suklaa kirsikka
Suklaanruskeat ja miedosti mantelilta maistuvat makeat hedelmät. Tämä itsepölyttyvä, kestävä ja
matalakasvuinen lajike on alkuperältään venäläinen pensaskirsikkalaji. Viihtyy hyvin kalkitussa maassa
aurinkoisella kasvupaikalla. Kauniin pyöreähkön kasvutapansa ja upean keväisen valkoisen kukintansa ansiosta on ihanteellinen myös pihan koristeistutuksiin.

Näitä voi selailla lisää http://www.kauppila.fi ja http://www.taimisto.net/ kuvat ja tekstit edellä mainituilta sivuilta ja Pirjo Raution kirjasta Suomen ruusut, Otava 2009


Aurinkoista viikkoa ja V vyöhykkeen Puutarha Ystävilleni tiedoksi:
Oulun Puutarha Yhdistys järjestää
ti 3.4.klo 18
RUUSU LUENNON
Pirjo Rautio on kutsuttu kertomaan kauniista ja kestävistä ruusuista.
Paikka: Uusikatu 46, 4krs. Diakonia-ammattikorkeakoulu
Vapaa pääsy.Tervetuloa!

8 kommenttia:

 1. No joo. Ainoa mitä minulla on, on tuo suklaakirsikka, sillekin kävi huonosti, en tiedä mikä oli viime kesänä. Olen saanut aina verkolla peittää tuon, sillä linnut pitävät noista marjoista myös.

  Mutta voi tätä pohjoisen hyhmää!! Ei täällä nuo ihanaiset menesty. Kokeilen kyllä pikkuhiljaa jotakin uutta aina.

  VastaaPoista
 2. Hei, erehdyin. Minulla onkin suklaa-aroniapensas, maukkaat marjat. Ei suklaakirsikkaa.

  VastaaPoista
 3. Ai, miten ihania ruusuja! Nyt tuli hankinalistalle ainakin Aspirin Rose sekä suklaakirsikka.

  VastaaPoista
 4. Vackra rosor du visar! Och chokladkörsbär är verkligen värd att odla.
  /Cika

  VastaaPoista
 5. Suklaakirsikkaa olen minäkin haaveillut ja mietin kovasti millaisen suojauksen teen sille ja muille kesällä meille kotiutuville hedelmäpuille. Jänikset ja ja myyrät ovat välillä turhankin tehokkaita rinnakkaiseläjiä.

  VastaaPoista
 6. Ihania ruusuja; olen täysin myyty erityisesti pensasruusuille.

  VastaaPoista
 7. En ollut aiemmin niin ihastunut ruusuihin mutta kiitos Pirjo Raution ruusukirjan jossa on aivan ihania kuvia ja tarinoita ruusuista ....
  Ja nyt kun vielä pääsee luennolle kuuntelemaan niin sen jälkeen taitaa olla aika tehdä tilaus. Suklaakirsikkaa ajattelin laittaa lasten leikkipaikan läheisyyteen... mutta saavatkohan ne koskaan sitten kypsyä valmiiksi ennenkuin päätyvät pikkuisuihin..?

  VastaaPoista
 8. Kävitkös luennolla? Olisi ollut mielenkiintosta, mutten selvinnyt.
  Tuossa yhdessä postauksessa annoit kiitoksen kun ei ole robottisanoja kommenteissa. Olen samaa mieltä :).

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...