maanantai 29. huhtikuuta 2013

Avoimet Puutarhat (kauhuskenaario). Öppna Trädgårdar (det värsta som kan hända).Puutarhaliitto haastaa Puutarhabloggaajat (ja muutkin yksityiset puutarhat) 4.8.2013 järjestettävään
 Avoimet Puutarhat tapahtumaan. 
Lisää informaatiota tapahtumasta saat täältä:

Aivan mielettömän houkutteleva ajatus!
Mutta. Nämä kauhuskenaariot:
Lapset tuhoavat edellisenä päivänä pihan ja kukkapenkit.
Jalkapallo räjäyttää ainoa kukoistuksessa olevan kohdan.
Tuleekin kylmä ja sateinen kesä ja mitään ei kukikkaan.
Lapsiperheen kesään voi mahtua yllätyksiä ja en ehdikkään touhuta puutarhassa niin paljon kun haluaisin.
Alan laatimaan itselleni liikaa vaatimuksia puutarhan suhteen ja koko touhusta häviääkin ilo!
Jokin kamala sienitauti iskee puutarhaamme ja kaikki on harmaan homeen vallassa juuri kun pihaan olisi tulossa lidoittain vieraita.
Vierailijat odottavat jotain Chelsea Flower Show- tyyppistä puutarhakokemusta ja ai-jaa mikä pettymys...


Mutta. Entäpä jos sittenkin?
Päivän aikana tapaan iloisia puutarha ihmisiä jotka kastelevat ja kyselevät ja antavat vinkkejä.
Kaikki tapaamani puutarhaihmiset ovat ihan superkivoja.
Unohdan turhat vaatimukset ja elän niinkuin opetan: Puutarha on nauttimista ja kokeilemista varten eikä  sen ole tarkoituskaan olla täydellinen.
Saan kahvitella mukavien ihmisten kanssa. 
Voin jakaa puutarha-iloa uusien ja vanhojen puutarhatuttujen kanssa...
Saan hyvän syyn järjestää "puutarha-aikaa" (omaa aikaa) jotta saan keskeneräiset projektini valmiiksi.
Ja Rakkaani jo lupasi että saan päiväni. Ja hän leikkaa nurmikon ja kerää lasten rojut edellisenä päivänä järjestykseen.

Ja jos minä uskaltaudun tähän niin sitten kyllä haastan teidät muutkin!
Viime vuonna olin Pietarsaaressa ihastelemassa upeita puutarhoja Avoimet Puutarha Päivänä, vierailusta voit lukea täältä:


puutarhan vuosi9

Öppna Trädgårdar ska hållas iår igen! Datumet är söndagen den 4.8.2013.
Mer information kan du läsa från länken nedan:


Jag blev så glad av inbjudan men så fick jag skräck skenarier hur allt kan gå så fel...
Det blir en kall och regning sommar och ingenting blommar...
Barnen leker och trampar ner trädgården precis innan...
En okänd svamp angriper trädgården och allt är under grått mögel osv osv.
Men det kan ju blir hur kul som helst om man inte börjar stressa. Fika och kaffe med trevliga trädgårds människor. Delad trädgårdsglädje är mångfaldig glädje!
Om jag vågar -då får ni också vara med och anmäla era trädgårdar!!!

Om fjolåret Öppna trädgårdar kan ni läsa från länken nedan:
Då åkte jag och min väninna till Jakobstad och besökte underbara trädgårdar där!


puutarhan vuosi3

17 kommenttia:

 1. Onpa ihana idea! Meillä on puutarha niin pahasti kesken, että mitään ihasteltavaa ei vielä ole :)

  VastaaPoista
 2. Mullekin tuli blogiin ehdotus että osallistuisin.. no sanoisin että mun piha on esittelykunnossa ehkä kymmenen vuoden päästä. Onhan siellä nyt jo kaikkea kun on äidin vanha piha, mutta ei mitään erikoista kuitenkaan. Tänä kesänä panostan vaan lähinnä hyötytarhaani ja aion kyllä vierailla avoimien puutarhojen aikaan jossakin lähialueen puutarhoissa. Viime kesänä matkasin pääkaupunkiseudulle, koska siellä oli paljon pihoja tarjolla. Osallistu ihmeessä jos vähänkin kiinnostaa. Toivoisin että tänä vuonna löytyy lähempää kotia useampia pihoja niin voisi vierailla niissä. Hyvää vappua.

  VastaaPoista
 3. Puutarhaliitosta ottivat yhteyttä minuunkin josko olisin kiinnostunut esittelemään pihaani. Meillä on pihalla kaivuutyöt kesällä, joten asia siirtyy jonnekin tulevaisuuteen.

  VastaaPoista
 4. Niinpä, hyvin puit sanoiksi lapsiperheen arkea puutarhassa ;) Ikinä ei tiedä, onko se puutarhan hienoin puu edes pystyssä ko. hetkellä tai kasvihuoneen paraatiseinä ehjä tai....

  Itsekin olen sitä miettinyt, onko meidän puutarhassa mitään katsottavaa. Toisaalta luulenpa, että ihmiset kaipaavatkin juuri tällaisia "tavallisia" puutarhaharrastajien pihoja tutustumiskohteiksi. Itse ainakin toivon juuri lapsiperheidenkin pihoja, koska se on nyt ajankohtainen.
  HauSkaa Wappua !

  VastaaPoista
 5. Rohkeasti vaan portit auki! Ainakin itse haluausin juurikin nähdä ihan tavallisten harrastajien puutarhoja ja myös ihmisten tapaaminen ja kokemusten vaihtaminen on suuri osa tapahtumaa, ei niinkään viimeisen päälle sliipatut penkit ja istutukset!

  VastaaPoista
 6. Juuri noin ajattelen itsekin, suurin osa ihmisistä haluaa nähdä ihan tavallisia suomalaisia pihoja. Ja monensorttisia sellaisia; lapsiperheiden pihoja, eläinihmisten pihoja, maalaispihoja, kaupunkilaispihoja, rititalopihoja, omakotitalopihoja ym. Kaikenlaista moneen makuun.

  Totta kai joku haluaa nähdä myös niitä ns. vähän ylellisimpiäkin pihoja, mutta eikös kaikista pihoista tule etukäteistietoa nettiin kuvien kanssa?
  Niistä on helppo päätellä mitkä pihat kiinnostavat itseä ja missä olisi ehkä itselle jotain annettavaa.
  Rohkeasti mukaan vain Karoliina!

  VastaaPoista
 7. Heippa!

  Löysin blogisi ja luin sitä ihastuksella ja inspiroituen lisää.
  Notkahdin toisen lapsen täysimetyksen jälkeen pieneen masisjaksoon ja aloin kylvämään viime kevättä enemmän siemeniä ja huomasin yhtäkkiä, että masis alkoi helpottamaan ja olin täysin höyrähtänyt pihasuunnitteluun ja puutarhajuttuihin. Olen kokenut tämän todella eheyttävänä ja nyt puutarhainnostus on lähtenyt lapasesta :) Blogisi on aivan ihana ja tajusin, että minun täytyy tehdä enemmän pihajuttuja, kiitos siitä!:) Huomasin, että blogisteilla ja lukijoilla on joku tapaaminen jossain vai olikohan se joku viime vuotinen? Olisin kiinnostunut myös tulemaan, jos suinkin pääsen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelakuun blogista löytyy lisäö tietoa. Se on joku perjantai kesäkuussa. Laitan itsekin vielä löhiaikoina sen mainoksen blogiini!!
   Tervetuloa!
   PS. Ja kyllä, puutarhalla on ihmeellinen parantava voima, nauti siitä...

   Poista
 8. Samanlaisia ajatuksia munkin päässä;)

  VastaaPoista
 9. Ehdotus tuli mullekin, mutta meillä on taas kaivuusuunnitelmia joten ei voi ajatellakaan. Mutta se on kyllä ihan tosi, että esiteltävän puutarhan ei tarvitse olla mitään superia!

  VastaaPoista
 10. Minua myös houkuttaa avata meidän pihan ovet joskus kiinnostuneille. Tosin ei vielä tänä kesänä eikä ehkä seuraavanakaan... Tämän kevään mylläykset eivät taida ihan vuodessa tai parissa muuttua kukoistavaksi unelmien puutarhaksi :)

  Mutta ihanaa, että ihmiset antavat tulla katsomaan ja hakemaan ajatuksia omille pihoilleen.

  VastaaPoista
 11. Ihan samanlaisia ajatuksia täälläkin liikkuu asiasta. Mukaan on houkuteltu, mutta vielä en ole lupautunut. Oma rima tuntuu olevan aika korkealla monella muullakin. Pitäsi vaan uskaltaa heittäytyä mukaan!

  VastaaPoista
 12. Minulla on myös samanlaisia ajatuksia. Toisaalta olisi kiva olla mukana jakamassa tätä ihanuutta ja saada ihmisiä innostumaan tekemään puutarhansa eteen jotain. Taidan ilmoittuautua mukaan jos lomasuunnitelmamme antavat myöten:)

  VastaaPoista
 13. Kiitos mukavista pohdinnoista =)
  Hauskintahan on jos lähialueella on päivän aikana useita paikkoja jonne ajella... Silloin tulee käytyä niissä tavallisissa ja sitten enemmän "tähtipuutarhoissa"... Ja ehkäpä jokaisesta tarttuu jotain ideoita tai ainakin puutarhailoa mukaan =)
  Ehkäpä uskaltaisin mukaan -- ainakin vähän lasken rimaa muillekkin....
  Ilmoittelenpa sitten lähempänä ja jahka asia varmistuu, täällä blogissakin, jos lähimmät Oulun alueen blogikaverit ehtii tulla piipahtamman avointen puutarhojen päivänä! (siis te jotka ette lähde itse tänä vuonna touhuun mukaan)

  VastaaPoista
 14. Itse kävin vierailemassa viime elokuussa, tosin paikka oli sellainen usean omakotitalon rypäs, jotka toimivat vähän taloyhtiön tapaan. Siellä pyörittivät samaan tapahtumaan myös ravintolapäivän juttuja ja kirpputoreja. Oli aivan ihana käydä siellä, suosittelen. Ja itsekin olen miettinyt osallistumista mutta tänä vuonna on puutarhatöiden tekokykyni olematon, kun on nilkkamurtuman jälkihoito menossa...

  VastaaPoista
 15. Osallistu ihmeessä!
  Kävin viime kesänä parilla pihalla pikaisesti vierailulla ja olihan oma työpaikkanikin yksi kohteista (Perinnepuutarha/Kierrätyspuutarha Keskipohjanmaa).
  Pihojen ei tosiaankaan tarvi olla samanlaisia, on rikkaus kierrellä ja tutustua monenlaisiin pihoihin.
  Muakin houkuttais avata yhtenä päivänä oma puutarha, sitten joskus. Nyt se on joka paikasta keskeneräinen...
  Mukavaa toukokuuta sinulle!

  VastaaPoista
 16. Taitaa melkein jokainen pihainnostunut ajatella ettei oma piha ole koskaan valmis :) Hauskoja mietteitä ja hyvä haaste, vielä täytyy tyytyä innostumaan muiden pihoista! Viime vuonna olin siihen aikaan Pohjoi-Karjalassa, jossa ei kohteita ollutkaan!

  Ja hauska pointti tuo, että kun on ilmoittautunut, niin siitä saa mainion verukkeen ottaa lapsiperheen arjesta itselleen enemmän piha-aikaa :D

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...