tiistai 6. elokuuta 2013

Kiitos käynnistä! Tack för besöket!

Iloiset kahvilanpitäjät olivat leiponeet piirakkaa ja keränneet marjat ja raparperit itse.
Kiitos Käynnistä kaikki ihanat ja innokkaat Puutarha ihmiset, kiitos käynnistä mukavat naapurit ja lähi-alueen uusien pihojen rakentajat, blogi-lukijat, ystäväperheet ja sukulaiset! Ja tietysti kaikki Palstatien pikku-ihmiset joilla on tosin avoin puutarha 356 päivää vuodessa!
Voi mieletön millainen päivä! Aurinkoa, hellettä, iloisia ihmisiä, hyviä kommentteja, jaettuja kokemuksia, vinkkejä ja kutsuja uusiin puutarhoihin ja puutarhamatkoille....
Olin aivan ällistynyt laskettuani puutarhan hiljennyttyä vieraskirjasta nimien määrää: 118 vierasta!



Tack för besöket, alla härliga trädgårds entusiaster, grannar, vänner och släktningar och blogg läsare! Det var så väldigt roligt att få träffa er, dela med era erfarenheter, få bra tips och råd, höra hur ni sköter era trädgårdar och ni som planerar nya trädgårdar, få höra hur ni har tänkt er. Och hur ni har fått olika växter att trivas i zon V!
Tack så väldigt mycket för att ni kom och gjorde dagen så oförgömlig!



Onneksi muistin Kanatarhan vinkit varata juomista ja energiaa. Helle tosiaan verotti voimia, kun olin yhden porukan kanssa kierrelly pihaa, oli jo uusia vieraita ilmestynyt pihaan ja jossain vaiheessa huomasin että kello oli jo neljä, kieli meni solmuun, kasvien nimet unohtuivat enkä ollut vielä hetkeäkään istahtanut levähtämään. Energiapatukan ja tee-kupin kanssa sitten katkoin kierrosta ja kohta oli taas intoa ja puheenpulputusta ilmassa. 
Som tur, hade jag läst Kanatarha bloggarens råd om att reservera dricka och mat för dagen (för mig själv!). Plötsligt upptäckte jag att klockan var fyra och jag hade gått runt med alla gäster och pratat oavbrutet i flera timmar, var yr i huvudet (hettan!!) och glömde namnen på växterna och kände att nu var det nog. Med en Energy bar och kopp te gick jag sedan runt och kände mig snart mycket mycket bättre igen.


 Jos joskus tulevaisuudessa, kun uusi puutarha on valmis, pääsen vielä kutsumaan Avoimeen Puutarhaan ja osaisin odottaa samanlaista väkimäärää, pitäisin pihakierrokset tasatunnein. 
Puheen ammattilainen en ole, vaikkakin rakkaasta harrastuksesta paljon juttua riittääkin, mutta yli 6 tuntia non-stop dialogia meinasi hiukan alkaa tuntumaan. Toki osa vieraista kierteli ihan omikseenkin. Mutta oli mukava kuulla millaisia puutarhoja kävijöillä oli, miten heidän kasvinsa olivat pärjänneet. Ja sitten nämä ihan pro-puutarhurit joilta sai ihan huikeita vinkkejä ja vastauksia puutarha kysymyksiin joihin en ollut jaksanut vielä etsiä tietoa. Kuten, miten tyrniä pitäisi lannoittaa...? Vain syyslannoitteella jossa ei ole typpeä.


Om jag får något annat år chansen att bjuda besökare igen till min (nya) trädgård så blir det rundvandringar varje hel timme. På så sätt hinner man säkert njuta lite mer själv och får lite mer tid på att lyssna på besökarnas tankar och ideer. Nu var jag så lyckad att flera "pro-trädgårds entusiaster" kom på visit och jag fick bland annat svar på hur man skall gödsla havtornen. .. Med höst gödsel som saknar kväve.


Keittiöpuutarhassa maisteltiin steviaa ja lakritsa-yrttiä. Kyselin vinkkejä miten muut käyttävät steviaa mutta kovin paljon onnistuineita kokemuksia ei ollut (teehen enimmäkseen).
I köksträdgården smakade vi på stevia och lakrits tagetes och jag försökte intervjua folk om hur de använder stevia. Till te, men många bra erfarenheter fanns inte.

 
Kasvihuoneeseen kurkisteltiin: miten niin pienen voi mahtua niin paljon? Ja osa kyseli myös pistokas-kokeiluista jotka majailevat vielä edelleen kasvihuoneen lämmössä..
Växthuset väckte förundran. Hur kan man få så mycket att växa i en sån liten yta?


Kuviahan minulla ei kyseisestä päivästä/tapahtumasta ole, kun jätin kameran eteiseen ja ajettelin että jossain välissä ehdin  sitten kuvaamaan muutaman kuvan. Mutta eipäs sitä hetkeä tullutkaan. Ystäväni on luvannut laittaa päivästä jonkin postauksen joten laitampa sitten linkin tänne kun Pihallani blogiin ilmestyy juttua.
Tyvärr, blev det inga bilder från den dagen och själva evenemanget, men min väninna har lovat att göra en bloggpost i sitt blogg och när det blir det, ska jag länka den här.


Pajumaja kasvamassa! Jollain kierroksella taisin sanoa että toivottavsti jo ensi kesänä pääsen letittämään pajuista lapsille majaaa... Ja kun seuraavan kerran päädyimme takapihan puolelle odotti sielä yllätys! Pienet puutarhurin korvat olivat äidin suunnitelmat kuulleet ja kappas vaan, maja oli jo täynnä solmuja ja yhteenliitettyjä pajuja!
Mukavaa viikkoa! Ha en trevlig vecka!
Pil koja växer här! Jag berättade  för besökarna att förhoppningsvis nästa sommar blir det tillräckligt mycket växt för att jag skall kunna börjä flätan kojan. Men i nästa runda väntade en överraskning! Små händer hade flätat pilen och gjort massor med knutar ...

13 kommenttia:

  1. Samanmoinen vierasjoukko vaelsi meidänkin pihalla. En yrittänytkään mitään kierros-opastusta, mutta kasvit oli merkitty ja kartta sekä esite kädessä ihmiset tiesivät, mihin mennä. Tulivat sitten meiltä kysymään, mitä halusivat tietää. Viimeiset lähtivät kahdeksan korvilla...

    VastaaPoista
  2. Hauska kuulla kokemuksiasi, ja vielä hauskempi että nautit päivästä. Ihanat lapset sulla, liikuttavaa miten toteuttivat äidin toiveen ! Terkkuja ihanille lapsillesi !

    VastaaPoista
  3. Riitta, tuo kuulostaa ihan fiksulta idealta... Toki meilläkin oli kasvit merkitty, mutta yhdessä kiertelemällä ja kokemuksia jakamalla sain itsekin ihan mielettömästi tietoa ja vinkkejä... En ole ihan varma malttaisinko pysyä "poissa" vieraiden luota ;)

    Pivi, kiitos, kertotaan! Olin mielissään kun saatiin koko poppoo innokkaasti mukaan. Kaikilla jäi mukavat muistot. Ei ollut ainoastaan "äidin päivä"... Yhdessä valmisteltiin ja nautittiin. Kun mieskin sai vastaanottaa nii-kun paljon kehuja elää pieni toivo että hänkin jossain vaiheessa elämää hurahtaa tähän juttuun. Jopa niin että puutarha menisi golfin eelle =)

    VastaaPoista
  4. Kiva kuulla että hienosti meni päiväsi. Samoin meni täällä ja väkeä oli yhtä paljon liikkeellä. Eipä tosiaan joutanu lepotaukoa pitämään, mutta ei tarvinnutkaan mukavan asian tiimoilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin mukava kokemus tuo oli ja ihan turhaan jännitin!
      Leppoista ja iloista porukkaa ovat puutarha ihmiset, löytävät jokaisesta puutarhasta mielenkiintoista katseltavaa ja tuikituntemattomat juttelevat yhteisen rakkaan harrastuksen äärellä kuin vanhat tutut.

      Niin monia upeita puutarhoja löytyy, täytynee alkaa houkuttelemaan muitakin avaamaan puutarhansa. Päivä oli todella kiva!

      Poista
  5. Kiitos ihanasta elämyksestä vielä tätäkin kautta. Teen postauksen a-s-a-p, haluan tehdä sen ajan ja ajatuksen kanssa, joten työviikolla en ole ehtinyt. Jospa pian :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kun tulitte. Hymyilyttää vieläkin ensi reaktiosi kun ihmettelit mitä taikaa oli tapahtunut viikossa kun vertasit "arkipuutarhaa" ja Avoin Puutarha päivää?
      En todellakaan ollut enää ehtinyt vaikuttaa luonnon kasvuun tai kukintaan, kasvejakaan ei ollut tullut lisää. Puutarha oli vain yksinkertaisesti erin näköinen kun joka-ikinen lelu ja maila oli kerätty paikalleen, pyörät paikoillaan ja ENNENKAIKKEA olin saanut Rakkaani ajamaan nurmikon kahdesti sillä viikolla sekä siistimään trimmerillä reunukset.

      Ensimmäisten vieraiden katsellessa kukkapenkkiä tosin silmiin pisti vielä 2 valkoista sählypalloa pionipuskan alta =)

      Nyt taas elellään vauhdikasta arkea. Tunnistaisit taas leluja, traktoreita, skootteja ja pelejä täynnä olevan pihan...

      Ihana kun kuvasit meillä sinä päivänä <3
      Kiitokset jo etukäteen!

      Poista
  6. Onnea onnistuneesta päivästä! Tämä antaa uskoa oman päivän järjestämiseen, ehkäpä ensi vuonna:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maarit, ehdottomasti mukaan ensi vuonna! Sinulla on ihana puutarha. Pitää vaan päästä irti ajatuksesta ettei se ole vielä valmis... Tai pelosta että joku tulee puutarhaan arvostelemaan. Jokaisen puutarha on oman näköinen, ajattelin, omaa perhettä varten tehty. Ja paljastui että vierailijat olivat iloisia, innostuneita puutarhan harrastajia, turha oli jännittää!

      Poista
  7. Hienoa, että oli hulinaa ja huisketta ja onnistunut päivä! :) On kyllä hieno fiilis siitäkin, että piha on taas oma. Leluja, rikkaruohoja...Ja viimein malttaa poimia kukkia mistä haluaa, enää ei "säästele" niitä pihapäivään. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritin säästellä ja varjella kurkkuja ja muuta satoa, lapsilla oli jo varattuna että kun vieraat lähtee, illalla me syödään ne kaikki!

      Tapahtuma on kuitenkin niin mukava että olisi mukava jos puutarhoja lähtisi mukaan ensi kesänä vielä enemmän =)

      Poista
  8. Yrttien kuivattamista ajattelin kokeilla ensimmäistä kertaa. Kai steviaakin voisi kokeilla kuivata, ei siinä ainakaan mitään häviä.

    Mahtava tuo avoimien porttien päivä ollut teillä, eikä ihme! Joskus vielä meilläkin, kun on tilaa ihmisille :)

    ~ Piia Anneli / annelivia

    VastaaPoista
  9. Piia Anneli, ihana jos sinäkin avaat Puutarhasi. Oma kokemukseni oli rohkaiseva. Todella ihana päivä. Ihana tapa jättää jäähyväisiä puutarhalle joka siirtynee uuteen omistukseen talven aikana.

    Olen vähän huono leikkamaan yrttejä talteen - vaikka pitäisi, nehän kasvavat vaan paremmin. Persiljaa ja tilliä olen pakastanut ja jopa talven aikana muistanut käyttää =)
    Harmi kun taas unohdin... Käytiin ikealla ja kattelin niitä lasipurkkeja, mietin mihin niitä piti ostaa. Nyt tajusin, kuivattuja mausteita varten!!!
    Jos mausteet olisivat näteissä purkeissa eikä missäön epämääräisissä purkeissa kaapin perukoilla niitä voisi käyttääkin =)

    Kerrohan miten onnistuit stevian kanssa?

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...