tiistai 13. elokuuta 2013

Yksi puutarhani kauneimmista kukkijoista. En av de vackraste i min trädgård.

Mustilanhortensia – Hydrangea paniculata ’Mustila’

Tämän FinE-lajikkeen emopensas on peräisin Mustilan Arboretumista. Kukinto on pysty ja pitsimäinen, sillä vain osa kukista on isoja steriilejä kukkia. Pensas kukkii runsaasti ja pysyy kaunismuotoisena ilman vuosittaista leikkausta. Syksyyn saakka kukkiva iso pensas viihtyy kalkitsemattomassa maassa ja kukkii jopa varjossa.
Korkeus: 250 cm.
Lehdistö: Myöhään keväällä puhkeava, terve lehdistö. Syysväri yleensä keltainen.
Kukinta: Kartiomaiset, muodoltaan syreeniä muistuttavat kukinnot ovat osittain steriilejä. Kukinta alkaa Etelä-Suomessa jo heinä–elokuun vaihteessa, Kainuun korkeudella pari viikkoa myöhemmin.
Kasvupaikka: Aurinko–varjo, tuore, runsasravinteinen, hapan ja hyvin vettä läpäisevä. Pensas kukkii runsaasti jopa varjossa, mutta siimeksessä kukinta on myöhäisempää kuin auringossa.
Vyöhykkeet: I–V.
Taimiväli: 90 cm.
Leikkaus: Vuosittainen leikkaus keväällä tekee kukinnasta runsaan ja kukinnoista suuria. Koska hortensiat versovat niukasti vanhasta puusta, niitä ei pitäisi leikata alas kovin usein.

Tässäpä  googlattua tietoa Mustilan Hortensiasta lähde .
Sillon tällöin on hyvä palailla etsimään tietoa kasveista sillä parhaimmallakaan muistilla ei montaa vuotta muista kaikkia yksityiskohtia mitä olisikin saanut puutarhalta pensasta ostaessa.
Pitääpäs vinkata ystävälleni M'lle että Mustilan Hortensia todella pärjää myös varjoisassa paikassa sillä hänellä on uudella pihallaan vielä varjoisan paikan istutukset tekemättä ja kyseli minulta neuvoa (enkä tietystikkään hoksannut) että mitä kukkivaa voisi laittaa varjoon?

 5 kommenttia:

 1. Tuo on mun hankintalistalla. Epäilyttää vaan sen kestävyys, kun meillä ei menesty syyshortesiakaan.

  VastaaPoista
 2. Minulla kasvaa aurinkoisessa paikassa. Ihana pensas!

  VastaaPoista
 3. Aurinkoisella paikalla kukinta on kyllä ihastuttavan runsasta... Mutta jos jotain ihanaa haluaa varjoonkin, tämä voisi olla hyvä vaihtoehto...?

  Amalia, tämä on kyllä kestävintä lajissaan. Viime talvi kuritti esim. Kuutamohortensiaa joka oli kasvanut 3v aikana valtavaksi (nyt 50cm nysä). Herkemmät lajit myös paleltuivat, mutta niin vaan ponkasevat hyvään kasvuun kun leikkaa kuolleet oksat pois...
  Kokeile tätä! =)

  VastaaPoista
 4. Onpas tosi ihanan näköinen! Minun Mustilan hortensiani on aika varjossa ja uhkaa muutenkin jäädä toisten pensaiden jalkoihin, mutta on se kaunis, tosin ei kuki ihan noin runsaasti. Pitäisikin hankkia toinen myös aurinkoisemmmalle etupihalle:)

  VastaaPoista
 5. Hortensiat ovat todella ihania, niitä suunnittelin uudelle alueelle, mistä on kuusia kaadettu. Kaveriksi ehkä alppiruusuja, niin kukkakausi on pidempi;)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...