keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Joulukalenterin luukku 20. Julkalender lucka 20.


Jotku asiat hiipivät puutarhaan asteittain. Ja niihin tykästyy. Ja ne tuntuvat aivan välttämättömiltä.
Lapin kuusi ja mäntymetsiin kyllästyneenä en olisi voinut kuvitella että istuttaisin pihalleni mitään havun näköistä.
Havut. Barrväxter.
Uppvuxen i Lappland har man fått se nog med granskog och jag skulle aldrig ha trott att jag skulle plantera barrväxter i trädgården. Men så kommer de lite i taget, och man börjar tycka om dem, och så visar det sig vara helt nödvändiga. Vackra.

 Sinilaakakatja (oikea reuna, hiukan harmahtava pensas jossa  keväällä otetussa kuvassa muutama kuollut oksa, taisin niitä leikata pois), tuuhea pensas on Tuivio joka käsittääkseni joka paikan pensas ja hyvä kasvamaan. Taustalla olevat pyöreät pallot ovat pallo tuijia.
 Pallotuijien takana kasvaa Hortensiat jotka ovat myös happaman maan kasveja, sopivat siis samaan ryhmään.
Havut sopivat mielestäni kukkapenkin reunaan, ne pysyvät siisteinä ympäri vuoden ja kun muu kukkapenkki vasta heräilee henkiin niin etureunus istutusalueesta on ryhdikkästi jo vihreä.

Jag blev nöjd med planteringen där barrväxterna kommer först. Rabatten är grön året om framkanten ser alltid prydlig ut.

 Kivet joilla olen "sisustanut" havupenkkiäni ovat myös hyvin suosittuja askelmakiviä.
Stenen som jag dekorerat barrväxtplanteringen med är bra att ta steg på.

Kun jää ja lumi sulaa...
Så här ser det ut på våren.

Havuharrastukseni on vielä pientä. Puutarhan Lumo blogista löytyy aivan ihana havu-puutarha aiheinen joulukalenteri josta kannattee käydä hakemassa omaankin puutarhaan inspiraatiota. Kurkistakaapas Kruunu Vuokon luukkuihin täältä!
För inspiration titta in på länken ovan. I Puutarhan Lumo bloggen hittar du en härlig julkalnder med barrväxt tema.

Enää neljä yötä jouluun...  Fyra nätter kvar till jul....

 
 

6 kommenttia:

 1. Hyvää joulua Karoliinalle ja puutarhatontuille siellä!

  Minulla ei ole yhtään tuijaa, mutta naapurissa sitäkin enemmän. Hänellä on n. 50 tuijaa ja ruosteromua sekä kiviä. Sopivat hyvin yhteen!

  VastaaPoista
 2. Kiva joulukalenteri sinulla on ollut.
  Rauhaisaa joulua!

  VastaaPoista
 3. Pienet havut ovat tosiaan kauniita kukkapenkkien reunustajia. Olen harmitellut, etten alkuvuosina istuttanut montaakaan havua. Olisivat nyt isoja ja komeita. Havut tuovat puutarhaan väriä talviaikana ja minusta ovat luonnollinen osa kasvimaailmaa.

  VastaaPoista
 4. Ihana postaus. Rakastan havuja ja täältä kauniista pihasta niitä löysin. Oikein hyvää ja rauhaisaa joulua sinulle.

  VastaaPoista
 5. Kiitos teille jokaiselle. Onnellista ja rakkauden täyttämää joulunaikaa teille jokaiselle.

  Joulu alkaa jo tulla tähänkin tupaan, saatiin sittenkin piparkakkutalo leivottua ennen joulua (Ajattelin että voihan sen askarrella sitten joulun jälkeenkin kun ollaan lasten kanssa lomalla), onhan mulla monta apulaista!

  Olen vasta pikkuhiljaa tajunnut miten kauniita havut ovat talvella, keväällä ja sykysllä, ei kaikkina niinä aikoina kun muu puutarha ei kuki tai ole vihreä.

  Kruunu Vuokko, sinulla on niin upea havupuutarha että voitaisiinko me V-vyöhykkeen puutarhurit päästä joskus teille retkelle ja oppimaan?

  Between, isona ostettuina havut ovat ihan kamalan kalliita... pitääpä muistaa kommenttisi kun ja joskus sitten päästään sitä uutta puutarhaa rakentamaan että hankitaan havuja heti alkuun. Siellä kasvaa myös tavallista metsäkuusta (pientä vielä, ehkä alle 1,5m) joten harkitsen jos sitten aikaa on että käyn osan kaivamassa valeistutukseen ja istutan niitä sitten takaisin "metsäpuutarha osioon" niin ei tarttis kaikkea ostaa..

  Leila, HAvut ja kivet sopivat kyllä yhteen... Ja kivet ovat kivoja lapsillekin =) Samoin sinulle, hyvää joulua, halaus <3

  VastaaPoista
 6. Havuihin on helppo tykästyä, ainakin tähän aikaan vuodesta. Kesällä ne jäävät vähän värien jalkoihin, mutta ovat kaunis kehys värikkäämmille tovereilleen.
  Joka vuosi pitäisi istuttaa muutama havu lisää:)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...