maanantai 7. huhtikuuta 2014

Kasvihuonemietiskelyjä messuilla (3). Växthusfunderingar på mässan (3).


Kasvihuone olisi haaveissa...
Ja olen erittäin tyytyväinen palveluun jota sain kasvihuone-esittelyissä. Moni asia selkiintyi ja sain todella asiantuntija neuvoja. Kuten olen jo aiemmin pohtinut täällä blogissakin (kiitos teille kaikista hyvistä kommenteista asiaan liittyen), mietin tekisinkö kennomuovista vai lasisen?
Koko alkaa hahmottua siihen 15-20 neliön väliin (ei ole toisen puoliskon siunausta vielä asialle). Kasvihuoneen koko, malli olisi hyvä tietää jo ennen kesää vaikka kasvihuoneen hankkiminen siirtyisi useamman vuoden päähän, sillä kesäkuussa tulee maatyökoneet ja samoin tein ja samoilla rahoilla saadaan sitten kasvihuoneellekin pohja.
 

Kasvihuoneen pohjustukseen sain seuraavanlaiset ohjeet (voitte lisätä mielellään omat kokemuksenne- kaikki otetaan mielihyvin vastaan!!!) :
Maasta kaivetaan kuntta/multa/pehmeä maa pois. 
Hiekkaa kaavitaan noin - 30cm jonka alle laitetaan Finnfoam eriste (routa ei keväällä kylmetä kasvihuonetta kun se on eristetty). Finnfoam laitetaan siten  että se tulee vähintään 30cm ulkoseinien ulkopuolelle. 
Eristeen päälle hiekkaa/soramursketta.
Kasvihuoneen asennus joko muuratun tai metallisen sokkelin päälle.


Lasi vai kenno - tässä sitä taas ollaan!?

Muovikenno:
 - eristää lämpöä myyjien mukaan noin 50% paremmin.
- pidentää kasvukautta alku ja loppukesästä (V-vyöhykkeen hallayöt!!)
- Iskunkestävä (eräät nimeltämainitsemattomat pelaavat puutarhassani golfia, salaa).
- Hajottaa valon, kasvit ei pala.

Lasi:
- Kaunis katsella, kauniit näkymät sisältäpäin puutarhaan..
- Kesällä lasin eristävyydellä ei ole merkitystä koska ei ole pakkasia.
- Hinta sama kuin muovihuoneessa.
- Helpompi pitää puhtaana (muovikennot menevät lopulta sisältä vihreiksi)
- Hallaöiksi lämmityspuhallin? Hallaharso?

Näitä siellä keskustellessa myyjä ehdotti että minulle tilattaisiin kenno-kasvihuone jonka etuosan vaihtaisin lasiin - saisin hyvin eristävän kasvihuoneen jonka etuosassa voisin istuskella ja katsella muuta puutarhaa... Hmmm... Mitäs olette tästä mieltä?
 
 

Lisäksi messuilla oli useita lasisia kesähuoneita... 


ihania nämäkin!

22 kommenttia:

 1. Jos joku on vaikea kysymys ratkaistavaksi, niin kyllä juuri tuo kasvarin materiaali. Koko, muoto jne.. tuntuvat olevan paljon selkeämpiä. Minulla on juuri mietinnässä ikkunoista tehtyyn kasvihuoneeseemme uusi katemateriaali muovikelmun tilalle. Vaihtoehtoina ovat joko valokate (edullisempi, helpompi kiinnittää?) tai kennolevy (lämmöneristävyys, ei ongelmaa kondessivedestä - toivottavasti...?). Mutta en saa millään ratkaistua kumpi näistä, vaikka asiaa kuinka selvittelen.
  Joskus tulevaisuudessa seuraavan kasvarin materiaaliksi olen miettinyt kirkasta polykarbonaattia. Näyttää ainakin aika mukavalta noissa mallikasvareissa, ja siitä näkee läpi kuin lasista. Mutta mene ja tiedä tästäkään?
  Tuo Finnfoam koko kasvarin alueelle kuulostaa erittäin hyvältä ajatukselta, auttaisi varmaan keväällä paljon. Menestystä kasvihuonepohdintaasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miten tuo kirkas polykarbonaatti, eristääkö miten lämpöä?

   Poista
 2. Minä tilasin muutama viikko sitten Julianan lasisen, juurikin sen takia että on kauniimpi;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana, pääset siis jo tänä keväänä kasvattamaan uuteen kasvihuoneeseen. Aiotteko asentaa itse vai tuleeko siihen asennus mukaan?

   Poista
  2. Mies kokoaa, minä "autan" ;)

   Poista
  3. En haluaisi olla pahanilman lintu, mutta vuonna 2012 hankitun Juliana kasvihuoneen kennolevyt hapertuivat kahdessa vuodessa rikki. Takuuaikaa oli jäljellä, mutta liike, josta kasvihuoneen ostin, ilmoittaa, että Juliaanaa valmistama firma ei vastaa yhteydenottoihin....
   Nyt on kesä jo pitkällä ja kasvihuoneessani ei ole kattoa. Taidanpa hankkia edullisen muovihuoneen, siitä on kokemuksia ja kesti monta monta vuotta.

   Poista
 3. Mä haaveilen myös kasvihuoneesta. Ja tiedän että kennolevy ois käytännöllisempi, mutta kun mä tahtoisin lasisen. Haluaisin myös kerralla sen verran ison että siellä voisi oleskella, kasvien kasvattamisen lisäksi.
  Mäkin kävin kuolaamassa messuilla noita kasvareita, ja totesin et mun haaveeni ois sellanen tiilisokkelinen Julia. Täytyy vaan säästöpossuun kerätä vähän rahaa ennen sitä... Mutta olen ajatellut että säästän niin kauan että saan oikeasti mieleisen.
  Mukavia haaveiluja ja faktojen tutkintaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä on hyvä suunnitella - jonain päivänä sen saa =)
   Tiedä sitten kuinka kauan siihen menee, mutta ainakin olen päättänyt että pohja on valmiina... =)
   Mietin että jos ottaisi lasisen, pitäisi varata sinne sähköt jotta voi laittaa pakkasvahdin. Se on yksi ratkaisu asiaan...

   Poista
 4. Lasinen on kaunis ja sopii hyvin juuri ns kesähuoneeksi. Ehkä kannattaa punnita sitä mihin tarkoitukseen kasvarin haluat eniten kasveille vai oleiluun/pihan kaunistukseksi. Kaksiosainen kuulosti hyvältä, lasia ja kennoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se ensisijaisesti pitää olla sellanen että siellä saa kasvit kasvamaan. Muutama hallayö on vieänyt hyvät tomaatinalut joten sellaisia kirveleviä pettymyksiä haluaisin välttää... Toisaalta kasvihuone tuoksuu ihanalta ja siellä on kostean lämpimää, olisi kiva jos siellä mahtuisi olemaankin, istumaan, nautiskelemaan ja - näkemään ulos puuthaan vähän eri suunnasta (kuin talosta).

   Poista
 5. Paljon on pohdittavaa. Koko on ainakin oikean suuntainen, pienempi ei riitä mihinkään :D
  Mitäs jos tekisit katon siitä kennosta/vastaavasta, eristäis valoa paremmin ja seinät lasista, näkis pihalle? Molemmilla materiaaleilla hyvät/huonot puolet. Täytyy vaan päättää mikä itselle on ratkaisevinta.
  Lycka till!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuotakin mietin, katto kennosta - silloin ei kasvitkaan palaisi kun kenno "hajottaa" valon!

   Poista
 6. Sattumalta löysin puutarhablogeja etsiessä tänne :) ihana blogi sinulla! ajattelin samalla vinkata, kun minulla on facebookissa ryhmä nimeltä käsityöblogit. Kaipailen itse sinne enemmän puutarhablogeja, kun itsellänikin kevät ja kesä tuo enemmän puutarhajuttuja blogiini. Käy kurkkaamassa ryhmää jos kiinnostaa :)

  https://www.facebook.com/groups/231099553716559/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos linkistä, minäpä tulen ajan kanssa tutustumaan =)
   hoksasitko että tuolta puutarhablogit vyöhykkeittäin linkkilistasta (katso blogin oikea palkki, ensimmäinen linkki) löydät valtavasti puutarhablogeja?

   Poista
 7. Seinät lasista ja katto kennosta olisi mainio kombo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =) Niin se taitaa olla monen mielestä! Ulkonäkö pysyisi hyvänä.

   Poista
 8. Päädyin lasiseen, mutta lämpötila nousi kesällä välillä huimiin lukemiin, tuuletusta saisi olla meilläkin enemmän. Jos nyt tekisin sen uudelleen, miettisin läpivetoa, ovi myös toiseen päähän. Meillä oli hankala paikka perustaa kaivamalla, laitoimme ruuvipaalut ja maapohjan. Kiviseen maahan eivät taida ruuvaantua suoraan, mutta meidän saveen upposivat. Onneksi mietit heti tarpeeksi isoa, ihan pientä ei kannattane laittaa, varsinkin kun uskon että sinulla riittää sinne toimintoja :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin että ison kanssa kyllä parjää, jos jonauin kesänä on jotain sellaista ettei ehdi/jaksa/huvita kamalasti kasvattaa tomaatteja niin siellä on silti mukava istuskella. Tyhjillään se tuskin on koskaan. Ainakin basilikat vaatii täällä meilläpäin kasvihuoneen.... Ja pistokaskokeilutkin onnistuvat paremmin kasvihuoneessa.

   Poista
 9. Voi kääk, tiilimuuratulla sokkelilla iso kasvihuone on päiväunelmissa jatkuvasti, mutta matti kukkarossa muistuttaa, että haaveeksi jää toistaiseksi. Ps. Messuista toivuttuani sain vihdoin vastattua antamaasi haasteeseen eli tiedoksi, jos haluat käydä kurkkimassa vastaukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava kun vastasit haasteeseen - kävin kyllä sen jo jossain vaiheessa lukemassa kännykän kautta mutta siitä on niin hankala tekstailla kommenttia niin et tiennyt! Tulen vielä uudelleen =)
   Mukavia vastauksia, kiva tutustua sinuun paremmin!

   Tulisiko nuo kasvarit yhtään halvemmaksi jos ostaisi lasikaupasta valmista lasia ja kiinnittäisi itse tehtyyn runkoon...? Onkohan kenelläkään kokemusta?

   Poista
 10. Hei Karolina! Olen viettänyt sunnuntaita lukiessani blogiasi ja liitteinä olevia blogeja. Ihania! Ahkera puutarhan suunnittelupäivä siis. :)

  VastaaPoista
 11. Hei! Meillä valmistui 8 neliön lasikasvihuone, turvalasilla ja alumiinirungolla, merkkiä Sun. Jos rahaa olis mielin määrin tuohon laittaa, niin olisin varmaan ostanut Julianan huoneen. Tehtiin n.40 cm syvä monttu käsin lapioiden, siihen ensi suodatinkangas, sen päälle salaojamursketta 30cm, taas suodatinkangas ja sitten ohut kerros hiekkaa ja sitten Finnfoam-levyt koko alalle n.20-30cm kasvihuoneen runkoa leveämmälle. Sitten valettiin betonista antura ja sen päälle harkoista sokkeli ja istutusaltaat. Istutusaltaisiin tiilitasoite, joka oli saumalaastilla mustaksi värjätty (lopputulos tummanharmaa). Sisäkäytäville betonilaatta. Istutusaltaiden pohjalle hiekkakerroksen päälle lattialämmityskaapeli, jonka päälle katiskaverkkoa ja sen päälle maakosteabetoni. Tarkoituksena suojella kaapeli, ettei se mene rikki. Sitten vaan multaa päälle. Jos haluaa, niin istutusaltaiden sisään voisi laittaa ohuen Finnfoamin suojaamaan kasvatusaltaita hallalta ja pakkaselta. Meillä se on vielä laittamatta.
  Kasvihuoneessa on siis sähkö ja vesi on tuotu kaivolta maan sisällä. Automaattiavaajat kattoikkunoihin. Sinkityt vaijerit kattoon ja niihin tulee tomaattituet ja yhdessä on varjostuskankaalle paikka.
  Olen nyt pitäny tomaatin, orvokin ja kuukausmansikan taimia 200 watin pakkasvahdin turvin yhden yön kasvihuoneessa. Kurkkuja en ole uskaltanut kasvihuoneeseen tuoda.

  Tervetuloa tutustumaan kasvihuoneeseen! :)
  t.Tarja

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...