sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Kotipuiden istutus suunnitelmaa.. Funderingar över planteringa av träd...
Päivä jolloin kaivinkone saapuu tontille lähestyy liian nopeaa. Puutarha-suunnitelma etenee mutta en ole vielä saanut siihen kenenkään ammattilaisen kommentteja. Laitan sen tänne teille kommentoitavaksi joku päivä jahka ehdin (kiitos tähän asti viisaista kommenteista ja neuvoista, olen suuresti kiitollinen).

Lisäksi talo-piirustukset ovat menossa rakennuslupaa varten eteenpäin ja niitä on vielä tutkittu. Onneksi arkkitehtimme on ihan huikea- sen lisäksi että haasteita on ratkaistu ja pieniä muutoksia tehty - on työ niin tarkkaa ja hyvää jälkeä ettei mitään suurempia muutoksia enää ole tullut. Viherhuoneeseen tulee yksi ikkuna avattavana - tuuletus mahdollisuus.

Puutarhasuunnitelmaa varten olen aiemmasta puutarhasta opppinut että puiden istutuskuopat olisi mielekkäintä vääntää koneilla. Yhden omenapuun syvää istutuskuoppaa saa hiekka-kivi-maassa kaivaa päivän. Niinpä olen kartoittanut mitä puita haluan ja minne. Kaivinkone saa kaivaa1m syvät kuopat valmiiksi. On pitänyt tarkitsella mitkä puut kasvavat V-vyöhykkeellä ja muutamaa varjossa kasvaakin puuta on pitännyt miettiä..

Kertokaa mitkä ovat teidän mielestänne ihanimmat koti-puut?
Alla on omia muistiinpanoja, lisää varmaan tulee tänne blogiin (suokaa anteeksi että käytän tätä myös muistiinpanovälineenä).

http://www.viherpiha.fi/jutut/puu-joka-pihalle-tammi-kuningaspuun-voimaa

Tammi - sitkeyden ja lujuuden vertauskuva. Kasvaa ikivanhaksi, jopa tuhat vuotiaaksi. Meille kotipuuksi?

Pihapuuna tammi on pitkäikäinen ja olemukseltaan suojeleva. Myrsky ei sitä helpolla kaada, sillä puulla on laaja ja syvä juuristo, jonka kasvattamiseen se panostaa heti siemenen idettyä. Jo kämmenen kokoisen tammen juuristo ulottuu kolme kertaa syvemmälle kuin pikkutaimella on korkeutta.
Vanhan tammen paalujuuri voi yltää kymmenen metrin syvyyteen. Sivujuuretkin ovat voimakkaat ja vanhoilla puilla toisinaan näkyvissä rungon lähellä. Lehdoissa ne ovat usein kauniin sammalen peittämiä.
Avoimella paikalla tammesta tulee leveä-latvuksinen. Puun majesteettinen profiili pääsee parhaiten esiin talvella, kun lumi kerrostuu vaakasuoraan kasvaville oksille. Vanha tammi herättää kunnioitusta, se on puiden kuningas.
Tammen nuoret lehdet ovat hallanarkoja, ja puu tuntuu sen tietävän. Se viivyttelee lehteen puhkeamista usein kesäkuun puolella. Jos lehdet paleltuvat keväthalloissa, tammi kasvattaa yleensä uudet lehdet.

Menestymisvyöhyke: IV-VI
Korkeus: 10-20m
Ikä:  Laji on pitkäikäinen, se voi elää jopa 1.000-vuotiaaksi. Se on myös sitkeyden ja lujuuden vertauskuva. Tosin Suomessa kasvaa noin 250vuotiaaksi.
Kasvupaikka: Aurinko, tuore, runsasravinteinen. Valon tarve lisääntyy iän myötä.

Millaisia kokemuksia teillä on Tammesta puutarhassa? Millaista paikkaa suosittelette?
Hyvää Äitienpäivän iltaa!

PS. Sain lahjaksi minikasvihuoneen tuonne pihalle... =)

19 kommenttia:

 1. Oi, tammi olisi hieno. Minulla ei ole sille tarpeeksi suuri tontti, tai olisi jos tontilla ei olisi valmiiksi suuria puita, joita en halua kaataa. Tammi kun kasvaa niin leveäksi, ja silloin se vasta on kaunis, kun sillä on riittävästi tilaa.
  Pihlajat ovat kivoja perinteisiä pihapuita, niitä voi laittaa monta kun ovat pienempiä. Joku vaaleanpunamarjainen, esimerkiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin monia hyviä vastauksia, kiitos! Näiden kommenttien perusteella taidan uskaltaa istuttaa sen tammen. En vaan ole ihan varma sen oikeasta paikasta....?
   Pihlajia vielä mietin, omenapuiden vuoksi. tuleeko niitä ötököitä sitten omenapuuhun?

   Poista
 2. Tammi on upea puu. Minulla kasvaa muutamia tammia. Tosin ne ovat pieniä vielä, olen kasvattanut ne terhosta. Mutta niinkuin Saila sanoi, ne vaativat tilaa ja arvoisensa paikan. Jos teilla on niille tarpeeksi tilaa, istuta ihmeessä tammi.
  Minäkin tykkään pihlajista. Mutta lempparini tuuren- ja helmipihlaja pärjää vaan nelosvyöhykkeelle asti.
  Mites olis joku koivun lajike esim. kyynel-, taalain-, tai punakoivu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riina, millaista vauhtia ne sinun tammet ovat kasvaneet?
   Pitääpä selvittäää minkälaisia nuo sinun mainitsemasi tuuren ja helmipihlaja ovat. ja saako noita sailan mainitsemia vaaleanpunamarjaisia...?

   Poista
 3. Ekaa kertaa täällä! Ja heti innokkaana kommentoimassa :) Tammi on todella kaunis, meillä kasvaa naapurissa, mutta puolet oksista roikkuu omalla puolella. Hankalat lehdet, nahkamaiset, eivät maadu. Roskaa myös aika lailla pienillä oksilla. Jättimäisen suuri, en ehkä suosittelisi omakotitalon pihaan. Pilvikirsikka menee pohjoisessa, on kaunis ja aika suuri, mutta muodoltaan hoikka. Ihana kukinta! Koristeomenista löytyy paljon pohjoisessa menestyviä, punakukkaisiakin. Pihlajat kauniita, mutta keräävät ötököitä kotipiiriin. Punakoivu sopisi myös sinne pohjoiseen, perinteinen, mutta vähän sähäkkä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos käynnistä ja kommentista =)
   En osaa oikeen hahmottaa tuota "jättimäisen suuri", kun kasvaakohan se meidän elinaikana kovin suureksi...? Täällä V-vyöhykkeellä?
   Koivuja me ollaan säästetty sekä "metsäpuutarhaan" että tontin rajoille. Punakoivu on täällä meilläpäin kehitetty ja sitä paljon näkyy, maku-asia, en ole vielä siihen tykästynyt.
   Kirsikkaa, koristeomenapuita laitan ehdottomasti, kukinta on upea...

   Poista
 4. Pihlajat, vaahterat ja syreenit on kauniita. Samoin erilaiset hedelmäpuut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ovat, tuota pihlajaa vielä mietin....
   Syreenit ovat upeita ja niistä voi tehdä pikkupuita tai pensaita..
   hedelmäpuista on selvittelyn alla mitä täällä V-vyöhykkeellä kasvaa.

   Poista
 5. Minulla kasvaa pihallani kaksi tammea uhmaten uljaasti savimaata, jossa tammen ei luulis suuremmin viihtyvän. Ovat kyllä minulla varsinaisia bonsaipuita ja todella hitaasti kasvaneet. No sekin sopii kyllä minulle. Pelastin pienet tammen siementaimet tulevan tienrakennuksen alta. Talttahampaat (jänikset) ovat päässeet käsiksi runkoihin, mutta sitkeitä ovat puuni ja mikään ei niitä näytä lannistavan. Valitettavasti tammi menestyy luotettavasti vain Keski- Suomen korkeudelle saakka.

  Lehtipuista pihlaja ja sen lajikkeet ovat upeita, suomalaiseen pihaan sopivia. Ne ovat mielestäni aivan liian aliarvostettuja puita kotipihalla. Pylväspihlaja on todella kaunis ja sen luvataan menestyvän Oulun korkeudelle saakka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää kysyä mitä Tammea ne täällä Oulun korkeudella kasvattaa. On sitä ihan isoina puina. Pihaljasta minulla on sellainen ennakkoluulo (onko totta?) että se pilaa omenapuut pihlajanmarja-koilla tms?
   Pihlaja on kaunis puu mutta juuri tuosta syystä en sitä ole aimmin hankkinut...

   Poista
 6. Meidän kesäkodin pihassa kasvaa kaksi tammea ja niillä on ikää toisella yli viisikymmentä vuotta ja toisella hieman alle. Molemmat puut ovat kasvaneet isoiksi ja niiden latvusto on iso ja leveä.
  Syksyllä tietää, että pihassa on tammia ja niiden kuivat lehdet ovat melko huonosti maatuvia, tosin kyllä ne sitten aikanaan kompostissa mullaksi muuttuvat.
  Täällä rivitalopihassa meillä on maalta tuotu tammi ja sitä on pitänyt ikävä kyllä jonkin verran muotoleikata ja se ei ole mielestäni kovin hyvä asia koska tammi on mielestäni uljas vapaasti kasvava puulajike.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen "sijoittanut" tammen aika keskelle tuota meidän pihaa. Pihasuunnitelma on viimisimmässä postauksessa. Vaikea hahmottaa kuinka isoksi se kasvaa ja onko paikka oikea. Ja aika hitaasti (kai?) ne täällä pohjoisessa kasvaa...

   Poista
 7. Mun mielestä kaikki kukkivat puut on tosi kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, omenapuut, kirsikka, syreenit kukkivat täällä meilläkin! Lisäksi kukkivat pensaat kuten hortensia on upea... Mitäs muita niitä on?

   Poista
 8. Vaahterat ovat suosikkeja niiden ruskan vuoksi. Havuja pitää ehdottomasti olla sen ruskan kaverina. Tuo tammikin tekee hienon ruskan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvi'ä ehdotuksia, kiitos! Ainakin yksi vaahtera pitää saada kauniiden lehtien ja ruskan vuoksi... Havuihin pitää vielä vähän perhetyä lisää. Niitä tulee etupihalle, varjoon, mutta muuallekin, muutoin piha on talvella niin paljas. Tontin reunoilla o mänty-kuusimetsää..

   Poista
 9. Meillä on pihalla pari tavallista vaahteraa ja yksi pensasmaisempi mongolianvaahtera. Niissä on upea ruska. Samoin helmipihlajassa on ensin kauniit kukat, sitten valkoiset marjat ja vielä upea ruska syksyllä.
  Muutamia kirsikkapuita meillä on,mutta olen siirtänyt ne tädin tontilta eikä ne ole vielä kukkineet.
  Mulla on ihan pienet hevoskastanjan ja sembramännyn taimet odottamassa istutusta, samoin suklaakirsikka ja purppuraheisiangervot. Paljon olisi puuhaa taas tälle kesälle. Ihanaa viikonloppua teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaahteroista pidän. Mongolian vaahteran väri on upea. Pitäsi tehdä listaa kaikista kivoista puista ja vähän jo tuonne suunnitelmaankin pistää, mitä minnekin.
   havuisssa olen ihan tumpelo, sembramännyt ovat niitä pehmeitä? Kiitos hyvistä vinkeistä!

   Poista
 10. Tammi on hieno puu. Meillä noita 100+ vuotiaita tammia on useita, ja nuorempia myös. Tammi on hyvä kiipeilypuu - jos ei ehdi lapsille niin sitten lapsenlapsille ;) Tammenlehdet maatuvat hitaasti tanniinien takia.

  Oman pihamme lempipuuksi on yllättäen muodostunut pylväspihlaja. Kaikki puumme yhtä loimaankoivua ja hedelmäpuita lukuunottamatta ovat olleet täällä metsätontilla paljon ennen talosuunnitelmiammekaan. Pihlajamme kasvatti alkuvuosina jonkin alaoksan lisää, kun se innostui saamastaan tilasta.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...