sunnuntai 17. elokuuta 2014

Lisää pistokkaita ja kärsimätöntä odotusta! Mer sticklingar o väntan på att få börja...


Talo on noussut pystyyn huikeaa vauhtia ja tällä viikolla tuli kattoristikot. Nyt on elokuu ja parasta istutus aikaa ja puutarhan perustamista ja en meinaa enää pysyä nahoissani. Pihalle tarvitaan vielä jonkinverran täyttömaata jotta saadaan kaadot yms ja sitten voisi jo alkaa tosi hommiin...
Nu är husfasaden färdig och taket år på gång. Det är augusti och bästa månaden för att anlägga trädgård. Kan inte vänta på att få grävmaskinen till tomten...

Kertaalleen olin jo toiveikkaana suunnitelmani kanssa...
Jag var där redan en dag, väldig hoppfull med min trädgårdsplan...


Mutta sitten kaivinkoneella meni koko päivä muissa hommissa ja tontilta puuttuu vielä jonkinverran täyttömaata, jota toivottavasti saadaan naapuritonteilta kunhan he alkavat maatöihin.
Tyvärr så gick hela dagen till att fylla på jord så att det inte blev tid till annat. Dessutom så fattas lite påfyllnads jord för att man ska kunna börja med trädgården så jag får vänta lite till.


Odotellessa olen ottanut pistokkaita villapajuista (ylin kuva), karviaisista ja tyrneistä. Japanin marjakuusista on jo oma postaus. Pistokkaat ovat tuossa pienessä "kasvihuone-hyllykössä". Sumuttelen ahkerasti. Alennusmyynneistä olen hankkinut kaksi omenapuuta, viinimarjapensaita, tyttö- tyrnejä ja Sembramännyn (havut ovat normaalihinnoissa niin kalliita!).
Under toden har jag tagit sticklingar och fyndat på rea. Mina sticklingar har jag i lilla "växthus-hyllan" som blir allför het om dagarna. Försöker spraya med vatten och hålla det fuktigt. Vi får se om vi lyckas den här gången...
 

Ihastuin Sembramännyn pehmeisiin harmaansävyisiin neulasiin. Puu kasvaa 5metriseksi (missähän ajassa) ja vaatii aurinkoisen paikan. Ensin ajattelin sitä talon edustalle, yksittäiseksi ainavihannaksi puuksi mutta kun siellä on varjoisaa pääsee se metsäpuutarhan kaunistukseksi.
På rea hittade jag den här Sembratallen. Den är så fin med mjuka silvergröna barr. Först tänkte jag plantera den på framsidan av huset, men den måste ha ljus, så det blir istället i vår woodland, skogsträdgård. 


Pistokkaista olen innostunut sillä aina jokin laji onnistuu!
Viime kesänä otin vanhassa kodissa runsaasti pistokkaita. Ruusut onnistuivat talveen saakka. Varmaankin kasvihuone ja Oulujoen taimiston opit olivat avittamassa. Talvi oli kuitenkin täällä Oulun perukoilla (V vyöhyke ihan kamala, lumeton). Ruusun pistokkaat pääsivät "siirtolapuutarhaan" pikkuveljen pihalle muuton vuoksi. Tänään kävin katsomassa pistokas-aarteitani kun oltiin juhlimassa kummipojan synttäreitä.
Todentotta, osa ruusunpistokkaistakin oli selvinnyt. Lisäksi lavassa kasvoi hyvät taimet viinimarjoista (en tiedä lajia, napisin pistokkaita kaikista mitä minulla oli). Osa aroniapensaan pistokkaistakin oli lähtenyt kasvuun, hortensiat samoin. Näistä ei ole nyt kuvia (joten uskokaa tai älkää).
Vanhoista pistokasprojekteista voi lukea täältä:
Kesäpistokkaat
Pistokkaiden ottaminen
Oulujoen taimiston ohjeet ruusupistokkaille

Mina "gamla" sticklingar har jag fått plantera hos lillebror. Idag var vi o hälsade på hos dom. Och sticklingarna. En fel del hade faktiskt lyckats!!! Om dessa sticklingar kan du läsa från länken ovan. 
Aronia-busken, Hortensior, och vinbärs-sticklingarna växte och mådde bra där. Dessutom hade några rosor "överlevt" vintern och sommaren (utan någon vård). Det är bra att ta sticklingar av flera sorter, alltid är det nån som lyckas!


Varakodissa alkaa nyt Dahlioden kukinta. Kyllä kannatti esikasvatus ja kaikki vaivannäkö vaikka näin kauan sai odottaa kukkia! Dahliorna blommar nu...

Varakodin piha alkaa täyttymään ale-löydoistä....
Elämä on ollut kiireistä ja ihanaa, koulunaloitukset lapsilla, minulla (taas) uusi mutta oikein mukava työ. Iltaisin ollaan oltu tontilla, lasten kanssa tehty raksasiivousta, vähän lautoja maailtu ja nautittu meidän metsäpuutarhassa sijaitsevasta nuotiopaikasta.

Vårt "mittemellan hem" fylls med alla rea-fynder...
Livet har varit härlig men jäktigt, barnen har börjat skolan, jag började (igen) ett nytt, intressant jobb. På kvällarna har vi varit på tomten, målat brädor, samlat på byggnadsavfall. Och haft eld, grillat korv och njutit av vårt skogsträdgård. 


Jos herää ajatuksia, niin kommentoikaapas seuraavia juttuja joita mietin tuota uutta puutarhaa suunnitellessani:
- Millaista multaa kannattaisi tilata? Onko kompostimulta liian äkäistä kasveille?
- Miten olette istuttaneet havut - normaali multaan vai pitäisikö se sekoittaa turpeeseen tai jopa rhodomultaan? Päätin nimittäin istutttaa raja-aidanteeksi metsän reunaan metsäkuusia...
- Minulla on tyrnejä odottamassa istutusta, onko totta että ne leviää kuin rutto? Miten olette hillineet niiden leviäimistä? Tulevat siis tuonne metsäpuutarhan laitamille..
- Haluaisin vadelmia mutta en ole saanut päätettyä niille järkevää paikkaa ettei ne leviäisi mansikkamaalle pitkin poikin... Auttaako juurimatto leviämiseen?
- Millaista multaa ruusu/pioni-"tarhaan"... Oulujoen taimistolta sain ohjeen että nimenomaan tuo kompostimulta olisi liian vahvaa.
-Muuta tärkeää uuden puutarhan laittoon?

Lämpöistä ja rauhallista Sunnuntai-iltaa...
Ha en så fin och varm söndags kväll...


15 kommenttia:

 1. Siellä sormet syyhyää kovasti!
  Kompostimultaan olisi hyvä sekoittaa hiekkaa tai muuta karkeaa ja elotonta ainesta, siitä tulee sitten erinomainen kasvualusta peruskasveille, jotka eivät vaadi turvepitoista tms. erikoismaata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila, tuo on hyvä ajatus ja mahdollinen toteuttaa kun siellä sitä hiekkamaata on...

   Poista
 2. Oi että muistan tuon tunteen kuin eilisen päivän, vaikka siitä onkin meillä jo viitisen vuotta aikaa<3
  Meille ei tuotu pihan rakentamisen aikaan oikeastaa yhtään multakuormaa, olen saanut niitä vasta nyt jälkeen päin ja vähän kerrassaan. Koko hyötytarhamme on rakennettu maanrakentajan taitavasti eroteltujen pintamaiden päälle ja se on riittänyt hyvin. Sitten vähitellen on vielä muhevoitunut hevonherkun ansiosta. Kalliota kun lähestyy tarhan yläpäässä, niin sitten kyllä kasvu hyytyy, joten mitä tahansa multaa nyt sitten saatkin, niin ainakin sitä tarvitaan riittävä kerros!!
  Havuista ainakin rohto- laaka- ja sinikataja, pilarimänty ja pensassembra kasvaa meillä ihan onnettomissa oloissa, mutta niinhän ne kasvavat monesti luonnossakin, kallion koloissa pienissä multatiloissa. Ovat vähään tyytyväisiä:) Kuusiaitaa mekin kaavaillaan tuohon rinteen yläreunaan, vaan tiedä sitten jaksaako se kasvaa noin kuivassa ja hiekkaisessa maassa?!
  Vadelmia meillä kasvaa luonnostaan talon edustan rinteessä, mutta istuttamista odottaa keltainen vadelma ja epäilen, että nuo jalostetut eivät jaksaisi tuossa rinteessä ja kasvimaalla ei ole enää tilaa, samoja ongelmia siis täällä:) Vadelma tosiaan valtaa alaa kiitettävällä nopeudella. Naapurissa valtasi kasvimaan muutamassa vuodessa:( Jotakin estettä kannattaa ainakin yrittää viritellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä varoitus... minäkin pelkään että on pian koko keittiötarha yhtä vadelmaa... En vaan tiedä mikä olisi se oikea paikka?

   Poista
 3. Odottavan aika on pitkä :)
  Sembramänty on kaunis, mutta vaatii leveyssuunnassakin niin suuren tilan, etten ole omaan puutarhaan sitä mahduttanut.
  Meillä perustettiin puutarha pitkälti talon alta työnnetystä maasta, nyt jälkeenpäin olen kaupungin kompostimullasta tehnyt istutusalueet ja ihan hyvin siinä kasvaa, se vain kovettuu aika kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksiköhän kovettuu...?
   Hyvä havainto tuo että kasvaa myös leveydessä. TUli mieleen että kunhan kasvaa isompiin mittoihin niin sitten voi jo metsäpuutarhasta harventaa jotain muuta edestä pois.
   Meillä on tontti hiekka-kivimaata, ihanteellista rakentaa mutta siinä ei kasva mikään. Ohut kunttakerros on kuorittu pois sieltä mihin sitä ei haluttu jättää ,,,

   Poista
 4. Pionien kodista neuvottiin ettei pioneille saa antaa mustaa multaa eikä havumultaa, kuulemma savipitoinen maa on parasta, sekaan voi sekoittaa hieman hiekkaa jotta maa olisi läpäisevää :). Ruusuista en sitten tiedäkään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa siis siltä että ruusuille ja pioneille pitäisi tehdä hiekkaan sekoitettu multa...

   Poista
 5. Tuo pihanrakentamisen odottaminen on tuskallista! Minä olen tuota tuskaa kokenut pari vuotta remontin takia, vihdoin ja viimein sitä olen päässyt purkamaan edes yhteen kukkapenkkiin :). Tyrni ei ole omankokemukseni mukaan levinnyt hillittömästi, mutta kyllähän se taimia tekee, omatkin tyrnit ovat oman äidin puutarhasta saatu taimina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ainahan voi ylimääräiset tyrnin taimet antaa ystäville ja taimenvaihtoon... niillä on kuitenkin ihan kiva hinta puutarhalla..
   Mulla meinaa hermo pettää kun mies oli tänään taas sitä mieltä että saan siirtää puutarhahaaveni ensi kesään kun hän haluaa olla mukana maatöissä eikä tietystikkään nyt töiden lisäksi/iltarakentamiseltaan ehdi. Vielä toivon...

   Poista
 6. Mun ruusutarhassa on ihan tavallista multaa, ja ne kasvavat kohopenkissä. Ja hyvin menivät talven yli, vaikka täälläkään ei sitä lunta ollut kuin nimeksi, ja osa pensasita on III/IV vyöhykkeen kasveja.
  Toivottavasti pääset pian istutuspuuhiin;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitenhän tekisin siitä kohopenkin... ? Onko sinulla jotain muurattua? Ruusutarha tulee talon ja metsäpuutarhan väliseen tilaan. Toivon että se olisi suojaisia ja saisin sinne myös etelän ihanuuksia...

   Poista
  2. Ei ole mitään muurattua, vain vanhoja kattotiiliä ja ulkoreunassa kiviä. Eikä kohopenkki ole kuin ehkä. 10 cm maanpintaa korkeammalla.

   Poista
 7. Love the photos, especially of the kids at the fire with "hot dogs". Great shot. Jack

  VastaaPoista
 8. Havujen istutuskuoppiin kannattaa laittaa rodomultaa. Naapuri on laittanut vadelmat niin, että ympäri pääsee ajamaan ruohonleikkurilla. Eivät sitten pääse leviämään.

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...