maanantai 13. lokakuuta 2014

Lokakuun puutarhakuva. Septembers trädgårdsbild.


Kuukauden Puutarhakuva. Månadens Trädgårdsbild.
Sinisarjan siemenet. Afrikas Blåa liljas fröna.

On lokakuu. Aurinko ei ole pilkistänyt sateen, sumun ja pilvien läpi viikkoihin. Tunnelmat, värit ja valot kuvastuvat hyvin tuosta sinisarjan kuihtuneesta kukinnosta. Otin kukinnat sisään, kerään siemeniä ja annoin jo osan eteenpäinkin (facebookin Puutarhaan annetaan ryhmä, Oulun seutu).
Voisin jäädä aivan hyvin jo talviunille. Siltä tuntuu, kirkasvalolampun käytöstä huolimatta.
Tänään kun esikoululaisen kanssa kävimme raksalla hommissa päätin istuttaa viimeiset ruukuissa olevat pensaat. Kaivettiin metsäpuutarhaan kuoppaa Mongolianvaahteralle kun yhtäkkiä syvältä maan uumenista kiepsahti lapioon todella iso ja kohmeinen sammakko!!!
En tiennyt että niitä asuu metsässä ja vielä noin hyvällä juurien ja kivien alla??
Anteeksi nyt vaan herra (tai rouva) Sammakko, mutta olin niin järkyttynyt kohmeisesta olemuksesta että kuusivuotias Sankarini sai heivata sinut metikköön lapiostani. Talvihorros keskeytyi heti alkuunsa.

Luulen että voisin nyt syksyn tullen oppia sohvailua ja viltin alla pötköttelyä ja sallia tekemättömät hetket ja unelmoinnit puutarhablogeissa ja pinterestissä http://www.pinterest.com/KarolinanPuutar/
Jos sinullakin on puutarhakuvia Pinterestissä niin jätä kommenttilootaan pinterest osoitteesi!
 


Ota sinäkin Kuukauden Puutarhakuva haaste vastaan! Kuva-haasteesta on tarkemmin: Kuukauden Puutarhakuva haaste teksteissäni. Toiveissa on että haastat mukaasi myös Puutarha Ystäväsi!

Kuukauden kuvan toiveena on kertoa jotain kuvattavastakin, joten tässä pieni tietopläjäys Sinisarjasta (Agapanthus)

Sinisarja on oikeasti perenna mutta meillä kasvatetaan ruukuissa koska se on talven arka. Se viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla, ravinteikkaassa, kuohkeassa, hiekansekaisessa mullassa. Juurakot istutetaan siten, että kärki jää n. 2 cm mullan pinnan alle. Yhteen halkaisijaltaan 20 cm:n ruukkuun istutetaan yksi tai korkeintaan kaksi juurakkoa. Alkukasvatus tapahtuu mieluiten hieman viileämmässä paikassa. Kasvukaudella sinisarja vaatii runsaasti kastelua ja voimakasta lannoitusta.
Kesäksi sinisarjan voi viedä ulos. Yleensä sinisarja kukkii vasta kun ruukku on täynnä juuria. Tämä lienee syynä siihen että messuilta ostamani sinisarjat eivät vieläkään, tänä kesänäkään kukkineet. Sen sijaan nämä valmiiksi kukkivina ostetut kukkivat koko kesän.

Kukinta-aika heinä-elokuussa. Syksyllä kastelua vähennetään kasvin valmistautuessa talvilepoon. Sinisarja ei talvehdi ulkona. Se viihtyy talven ajan kuiviltaan valoisassa ja viileässä (+4-8 ºC)  paikassa. Kevättalvella kasvatus aloitetaan uudelleen. Sinisarja kannattaa jakaa ja istuttaa uudelleen vasta kun ruukku on täynnä juuria. Kasvi on myrkyllinen.

En tiedä miten niiden siementen kanssa pitäisi tehdä? Juurakoita tiedän että myydään messuilla. Ja siemeniäkin näyttää olevan tarjolla monessa paikassa.

Lämpimiä viltinvillaisia syyspäiviä, puutarhassa tai puutarhablogien seurassa!
Ha så fina o varma höstdagar Alla Trädgårdsvänner! För att delta i Månadens Trädgårds bild, titta hit!

12 kommenttia:

 1. I like that photo at the top - so typical of the Autumn season, color of Fall - shades of brown, and seed head. Nice photo. Jack

  VastaaPoista
 2. Sinisarja on kaunis. Ei ole tullut ostettua talvisäilytyksen takia=(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipäs ole mullakaan vielä sähköjä viherhuoenessa... tänään kävin raksalla ja vähän varovaisesti kyselin millon tulee lämmitys... Nyt ovat olohuoneen lattialla =(

   Poista
 3. MInä hankin omat juurakkoni etelän reissulta kevättalvella. Istutin kaikki kolme yhteen suurempaan ruukkuun ja ne kyllä kasvoivat komeiksi kesällä mutta kukaan ei kukkinut. Nyt vintin ikkunalla saavat viettää talvea. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jos kerta kasvoivat isoksi niin kyllä sitten kukkivat ensi kesänä... Ne minun valkoiset onnistuin laittamaan uuteen isompan ruukkuun joten saan edelleen odottaa... Onneksi nuo siniset kukkii!

   Poista
 4. Ihana sininisarja on mun suuri ihailuni kohde. Ulkomailla sitä näkyy valtavina istutusalueina ja Suomessa se on ihana perinteinen pappilan portaiden kasvi.
  Mä hankin omat juurakkoni kevään 2012 puutarhamessuilta. Elossa ovat, talvetan ne autotallissa. Mutta eivät ole vielä kukkineet. Täytyy odotella vissiin vielä juurakon kasvua . En aio luovuttaa.
  Toivotan myös sinulle lämpimiä viltinvillaisia syyspäiviä! (Ihanasti sanottu)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3
   Täällä on nyt maa jo jäässä. Alkoi luonnolla lepo joten ei kait se auta kun itsekin laittaa lepovaihe päälle... Kevään messuja odottamaan, taidan kerätä ihan oman rahaston jotta saan ostaa ihan mielettömästi kaikenlaisia mukuloita !!!! =)

   Poista
 5. Ihastuin sinisarjaan aikoinaan Kapkaupungin isossa puutarhassa, enkä ole sen jälkeen niin upeita nähnyt.
  Olisihan se ihana, mutta taitaa jäädä mulle haaveeksi. Ihailen vaan sinun sinisarjaasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin vain kuvitella että ne ovat olleet huikeita... Ulkomailla mulla iskee kamala kateus....

   Poista
 6. Hitsit miten kutkuttavia aiheita blogissasi on ollut pitkin syksyä =) Tuhannet kiitokset mielenkiintoisista pistokasjutuista, taivutuslisäyksistä ja näistä mukavista tietopläjäyksistä =) Meillä sinisarjat eivät vielä tänä vuonna kukkineet. Toivottavasti ensi vuonna ovat sitten jo täydessä terässä =) Hernepensaskin löytyy pinterestistä =) http://www.pinterest.com/hernepensas/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Jori tuosta linkistä!!! Huikeita juttuja kerätty tauluihisi =)
   Pelkällä hernepensas sanalla löytyy kyllä pinterestistä sinun blogin kuvia mutta ei tuota omaa sivuasi.
   Kiitos kauniista sanoista. Kiva jos joku blogipostauksista saa itsekin inspiraatiota kokeilla. Minä saatan itse joskus pompata kesken lukemisen tekemään jotain puutarjha juttuja kun hoksaan jonku hyvän idean blogista...

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...