torstai 9. lokakuuta 2014

Syyskylvösten aika. Höstsådd.


Pakko myöntää että nuo siemenfirmojen mainokset syyskylvöistä tulivat nyt hyvään saumaan. Katselin Impecta Fröhandel syyskylvöjen mainoksesta mitä kaikkia siemeniä voisikaan kylvää syksyllä, niin saavata kylmäkäsittelyn yms. Sieltähän löytyi vaikka mitä - sellaista joita minulla on tuossa "aarre-arkussani" jämiä. Nyt pistin kaikki vanhat siemenet multaan. Sillä voihan olla että keväällä innostuisi taas kokeilemaan uusia...

Kylvin:
Punahattua,
Persiljaa,
Tilliä,
Laventelia,
Parsaa,
Magnoliapensaan (sen viimeisen siemenen, kolme aiemepaa yritystä eivät tuottaneet tulosta).
Kuolan pionia, Kiitos siemenistä Tiinalle: Pionihulluutta ja Puutarhaunelmia blogiin (sekä muista kasveista joita olen saanut uuteen puutarhaan)
Japanin akilejaa,
Ritarinkannuksia
Tähtiputkea
Ruusukvitteniä
Seljaa
Vaaleanpunaista pukinjuurta


Laitoin osaan kylvömultaa (säkin pohjalta loput) ja osaan puutarhamultaa. Laatikot rei'tin pohjalta ettei vesi jää lillumaan. Syyskylvöistä löytyy ohjeita mm. puutarhalehdistä.
Idea on että kylvä tehdään niin myöhään ettei siemen ehdi vielä itää sillä pieni taimi kyllä nopeasti sitten kuolee pakkasiin. Siemen saavat ensin "turvota" kosteassa syys-säässä ja talvi antaa niille "kylmäkäsittelyn" ja aukaiseen siemenet niiltäkin jotka muutoin ovat huonosti itäviä. Keväällä huolehditaan itäneiden taimien kastelusta normaalisti.

Kylmäkäsittelyä vaativat lajit, kuten pionit, päivänliljat, poimulehdet, kullerot, ukonhatut, esikot, särkynytsydän, suositellaan kylvettäväksi kasvukauden lopulla. Periaatteessa kaikkia perennoja voi kylvää syys-lokakuussa ja huolehtia kastelusta jos ei sada.

Mitä syyskylvöjä sinä olet kokeillut ja miten on onnistunut?
Mukavaa viikkoa Kaikille Puutarha Ystäville!

PS. Lokakuun Kuukauden Puutarhakuva haastetta pukkaa päälle. Käykääpäs kurkistamassa ohjeet ja liittykää mukaan tässä kuussa =)

8 kommenttia:

 1. Minä kokeilin viime vuonna vaikka mitä siemeniä mutta taisin tehdä jotain väärin kun ei paljoa maasta noussut. Tuollaiset rei'itetyt astiat on hyvä idea ja suojaisi hentoja juuria rikkaruohojen valtaamiselta. Kelta-apila onnistui yli odotusten ja kukki jo tänä syksynä, rohtosormustinkukat ja kevätesikot ovat tehneet komeat lehdet. Neilikat onnistuivat myös, odotan ensi kesän kukkaloistoa :).

  VastaaPoista
 2. Tästä jutusta sai inspiraatiota, pitäisiköhän minunkin katsoa, mitä tuolta kätköistä löytyy ja tehdä syyskylvöjä viikonloppuna. Hyvä idea! :)

  VastaaPoista
 3. Toivotaan onnea kasvatukseen ja itämiseen sitten keväällä!

  VastaaPoista
 4. Onpa kivaa syyspuuhaa!
  En ole tullut edes ajatelleeksi syyskylvöä...

  VastaaPoista
 5. Onnea kasvatukseen! Laitoin toissa syksynä monta pussillista siemeniä maahan. Mitään ei noussut. Sen kokeilun jälkeen olen tehnyt perennojen kylvöt keväällä.

  VastaaPoista
 6. Pitäisiköhän minunkin innostua penkomaan siemenvarastoja. Vähän on kyllä huono omatunto, kun osa edellisistäkin kylvöistä on vielä istuttamatta. Tulipa mieleen, että punapäivänkakkara on vieläkin kasvimökin hyllyllä rasioihin koulittuna...

  VastaaPoista
 7. Syyskylvöt ovat poikaa!
  Olen oppinut, että minulla eivät toimi nuo irtoastiat. Ne kuivuvat aina keväällä. Parhaiten olen onnistunut, kun olen kylvänyt lavakauluslaatikoihin.
  Blogissani on haaste sinulle:
  http://vironpera.blogspot.fi/2014/10/inspiraatio.html

  VastaaPoista
 8. Hyvä idea!
  Ihailen sun kärsivällisyyttä, sä oot OIKEA puutarhuri! Ku siemenestä ja pistokkaista kasvattaa kasveja uuteen pihaan, niistä tulee varmasti erityisen rakkaita yksilöitä. :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...