maanantai 8. kesäkuuta 2015

Syntymäpäivälahja itselleni... Födelsedagspresent åt mig själv.


Tänä vuonna syntymäpäivääni juhlittiin raksalla tekemällä alakerran lattioita, hiukan arkisemmin kuin mitä monena vuonna, sillä pidän juhlien järjestelystä jos vain elämässä on siihen tilaa ja voimavaroja. Siitäpä syystä, kun nykyisen työmatkani varrella on yksi pohjoisen (Suomen?) parhaimmista perennnataimistoista, en voinut vastustaa kiusausta pysähtyä katselemaan... ihmettelemään... ja hiukan ostaman itselleni (puutarhaan) perenna-harvinaisuuksia.

http://www.sarkanperennataimisto.fi/ sivuilta voi käydä katsomassa mitä kaikkea sieltä löytyy, sillä he toimittavat perennoja postitse ja sivuilta löytyy Jari Särkän ottamat laadukkaat kuvat kasveista. Mutta jos se on näin lähellä, kuin minulla niin kaikista parasta on ajan kanssa kierrellä näyteistutuksia ja myyntipöytiä ja tutustua valikoimaan. Myyntipöydät on järjestettyä matalista perennoista - korkeampiin. Hyvä looginen järjestys. Lisäksi aurinkoiset ja varjoisan/metsäpuutarhan kasvit ovat eri puolilla käytävää. Kun perennat on "tuotettu" täällä V-vyöhykkeellä niin tietää että ne ovat kestäviä (vs ulkomailta tuodut perennat suurissa myymäläketjuissa).

Uusia aarteita ja tuttavuuksia löytyi... otin kuvia kasveista jotka ostin sillä ennemmin ja myöhemmin kaikki nimikyltit häviää. Kun käyn täältä katsomassa niin tunnistan ne sitten.


Kerrottu valkovuokko "Alba plena". Tätä olin "havitellut"  jo kauan.
Vitsippa med underbara dubbla blommor. 


Tarhakylmäkukka "Papageno"

 Patjarikko "Purpurea". Rosenbräcka.


Särkän perennataimiston yksi asiakkaita hyvin palveleva (ja houkutteleva) ominaisuus on hyvät kuvat ja kasvutiedot taimien yläpuolella olvissa "tauluissa". Harva kukka kukkii ostohetkellä mutta kuvien perusteella voit löytää mieleisiä kasveja ja uusia tuttavuuksia.


Muutama korillinen "lahjoja" itselleni. ostin yhtä kutakin ja koitan saada näitä sitten lisääntymään omassa puutarhassa.  Patjarikon ja komea kuunlilja "Francee" lisäksi löysin seuraavia joista otin itselleni "kuvatiedot" talteen:


En tiennytkään että Mooseksen palava pensas löytyy myös valkoisena - istutin sen perennapenkin takanurkkaan myrkyllisyytensä vuoksi. Myyjät vielä muistuttelivat että auringossa sen koskettaminen tekee ihoreaktion.

 Punaväriminttua en ostanut sillä sain sitä facebookin "puutarhaan annetaan" ryhmän kautta. Mutta onpas mulla tässä nyt kuva ja tiedot. Vaikka se ei ole vielä kukassa niin jo pelkästää lehdet tuoksuu aivan ihanille. Onkos jollakulla tietoa kuinka reippaasti leviävä tämä on?



Rantakukkaa ostin. Tämä on minulle uusi tuttavuus joten paras olla itsellä tällainen "muistilappu".

Keijuängelmä on jopa kaksimetrinen perenna. Sen kukat näyttävät ainakin kuvassa iki-ihanilta. Ja se leviää siementämällä. Odotan innokkaana millainen tästä kasvaa..

Keijuängelmän lehdistöä.

Isoalvejuurta ostin täydentämään sanias-kokoelmaani metsän reunassa. Siellä on jo kotkansiipeä ja hiirenporrasta.

 Maksaruohoista hankin Punaisomaksaruoho "Atlantaa" 40cm jossa on hopeaiset lehdet ja pinkit kukat.

Jaloritarinkannuksia hankin valkoisen "Galahad" sekä vaaleanpunaisen "Astolat".


Vuokkoja ostin vielä yhden ja istutin sen metsään pensaan alle.

Alla dessa underbara perenner. En födelsedags present åt mig själv. Dessa och mycket mycket mer finns att beställa - eller handla på http://www.sarkanperennataimisto.fi/ .Min favorit plantskola med massor av spännande  och härdiga perenner ca 70km söder från Uleåborg, i Raahe. Passa på att besöka nu på sommaren!

 

20 kommenttia:

  1. Hyvää syntymäpäivää. Toivottavasti kasvit pääsevät reippaaseen kasvuun.
    Juuri viikonloppuna selasin Särkän Perennataimiston sivuja ja totesin paikan todella houkuttavaksi. Lehtoängelmästä olen haaveillut kauan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :)
      Toivon sateita kun mulla eii oo raksalla/uudella pihalla vielä kunnon puutarhaletkua... mutta jospa nr lähtis ja leviäis hyvin. Jakamalla olen aiemmin saanut lisättyä tosi hyvin kasveja.

      lehtoängelmän ostin puutarhatuttavan taimikirppikseltä. Odotan mielenkiinnolla molempien ängelmien kukintaa...

      Poista
  2. Hyvä idea kuvata tietoja puutarhamyymälässä!
    Ja Särkän puutarha on ihana paikka, harmi ettei se ole ihan lähellä meitä;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meiltäkin tulee +80km suuntaan mutta vielä viikon vertan se houkutus on mulla työmatkan varrella :p

      Poista
  3. Iloista syntymäpäivää! Mikäs sen mukavampi lahja, kuin itse valitut kasvit. Niistä voi iloita hyvällä tuurilla vuosi toisensa perään. Sittenkin, kun talo on valmiina ja on aikaa ja tilaa järjestää kahvikalaaseja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä... viime vuonna jo lupailin ystävättärille puutarhakutsuja syntymäpäivänä mutten sitten saanutkaan järjestettyä. Ensi keväänä siellä voisi olla mukavaa juhlia!

      Poista
  4. Mukavaa syntymäpäivää! Tuosta lahjasta riittääkin iloa pitkään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin se on. Puutarhassa ilo ja nautinto yleensä vain vuosien mittaan lisääntyy :)

      Poista
  5. Hyvin vieti merkkipäiväsi! Itse en tohdi paljoa kierrellä kun Särkällä käyn. Yritän pysytellä nyt ruusuissa. Mutta monet Särkältä ostetut perennan taimet ovat tuhannesti tuplaantuneet ja ovat ollet kestäviä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Särkällä kyllä riittää "houkutuksia" tavallisissa puutarhoilla ei paljon mitään mielenkiintoista tule enää vastaan...
      Toivottavasti jatkossakin puutarha-ihmiset hankkii kotimaassa tuotettuja kestäviä taimia.

      Poista
  6. Ihania syntymäpäivälahjoja löysit itsellesi :)
    Minullakin on yleensä tapana ostaa yksi taimi kutakin, kyllä ne siitä pikku hiljaa lisääntyvät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo yhden taimen ostaminen in kaikkien "sääntöjen vastaista"... pitäis olla kutakin ainakin 3-5... mutta hyvät taimet lähtee kyllä leviämään.

      Poista
  7. Onnea! Olipa kivat lahjat, ihan parhaat! Nyt näyttäisi, että vihdoinkin olen pääsemässä tuonne Särkälle elokuun alussa. Siellä näyttää pelottavan ihanalta :) Punaväriminttu leviää muuten aika reippaasti, mutta keväisin nykin surutta levinneitä haaroja pois niin pysyy suht aisoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Satu tiedosta tuon punavärimintun suhteen. Mietinkin kun se on minttu että mitenköhän käyttäytyy... nyt kun on paljon tyhjää tilaa niin saa mielellään levitäkin. Hyvä jos sitä voi myöhemmin repiä pois..

      Poista
  8. Tack för tipset! Ska norrut i juli och då blir det nog att ta en sväng via den plantskolan! /Malin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Njut av resan. Det är en Trevlig ställe att visitera:)

      Poista
  9. Meillä punainen väriminttu hävisi kokonaan, jouduin ostamaan sitä lisää. Nyt sitä taas on ja leviää, mutta ei holtittomasti kuten suopayrtti ja tarha-alpi. Jos joskus liikut Hämeessä, tervetuloa hakemaan lilaa ja vaaleanpunaista väriminttua myös :)

    VastaaPoista
  10. Voi ihmettä ja ihanuutta mikä taimisto. Olen Särkästä kuullut useaan otteeseen, mutta tämä postaus valotti paikan ihanuuden. Kerrankin joku on nähnyt vaivaa, että ostaminen on mutkatonta ja tietää mitä on hankkimassa. Aivan paras synttärilahja työn tiimellyksen ohessa =)

    VastaaPoista
  11. Hyviä ostoksia teit. Se on muuten tärkeää että kasveista ja varsinkin kukinnosta on hyvät kuvat. Joskus taimistoilla on haalistunut, kastunut tai muuten huono kuva, siis jo kuvana huono. Ei se houkuta ostamaan. Todella hyvät kuvat näyttää olevan tuolla. En ole koskaan käynyt, kuulostaa hyvin organisoidulta paikalta, pitäisköhän joskus poiketa...

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...