keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Ja minä vain jatkan haaveilua... Fortsätter att drömma...


Kasvihuone on puutarhan parhaimpia asioita....
Pinterstiin http://www.pinterest.com/KarolinanPuutar/kasvihuone-green-house/ olen kerännyt ideoita uutta kasvihuonetta varten. Kekkilän nuorten suunnittelijoiden kasvihuoneen ilme mielyttää (Hyvä Suomalaiset!!) mutta kasvihuone saisi olla reippaasti suurempi. Ystäväni mies rakensi itse karkaistua lasia käyttäen tämäntyylisen kasvihuoneen rouvalleen.
Toivoisin kokemuksia kasvihuoneista - mitä mieltä olette lasikasvihuoneista, toimiiko ne hyvin meidän olosuhteissa? Nykyinen kasvihuone on muovia (poikien jalkapallopelit eivät häiriinnyt) ja kennolevyt hajottavat auringonsäteet niin etteivät kasvit ole palaneet. Tyytyväinen olen siihen, mutta onhan lasinen aivan omaa luokkaa kauneudessaan.


Kivikangas vertailee kennolevyjä ja lasia seuraavanlaisesti:
Kennolevyllä pidempi kasvukausi
Kennolevyjen eristysominaisuudet ovat paremmat kuin lasin ja siksi lämpötila kasvihuoneessa pysyy tasaisempana.
Kennolevyhuoneessa pakkasyötkään eivät pääse niin helposti vaikuttamaan kasveihin ja käytettäessä lisälämmitystä voidaan kasvukautta pidentää huomattavasti.
Epäsuora valo
Kennolevy hajottaa kohtisuoraan tulevat valonsäteet. Enemmän tärkeää auringonvaloa pääsee kasvien varjoisiin kohtiin ja kasvukyky paranee. Vähemmän varjostavia pintoja.

 LASI
+ Lasi on kirkasta
+ Tyylikäs perinteinen ulkonäkö
+ Edullinen hankkia
+ Pitkäikäinen
- Rikkoutuu huonolla perustalla
- Lämmöneristys
- Vaatii varjostusta

KENNOLEVY
+ Kevyt / helppo asentaa
+ Ei tarvitse varjostaa
+ Iskunkestävä
+ Pidempi kasvukausi lämmöneristyksen vuoksi
+ Tasaisempi lämpötila
- Hieman kalliimpi hankintahinta

 Mitä mieltä te olette?


Haaveena on että kasvihuoneeseen mahtuisi istustuspöytä sekä tuoli lueskelua ja sadepäiviä varten. Neuvottelua tullaan varmaan vielä jatkossa käymään kasvihuoneen koosta.
Mieti myös että mikäli osa kasvihuoneen seinistä olisi kivimuuria ei jalkapallotkaan sitä niin hetkauttaisi. Valmiina en ole vielä löytänyt mieleistä. Hivenen epäilen että kun on uusi koti rakennettu ja pihalle portaat ja kivetykset, aidat jne, löytyyköhän mieheltä enää innokkutta alkaa mulle askaroimaan mieluista kasvihuonetta? Taitaa viettää sitten muutaman kesän golfkentällä.

Näin kerran hauskan ruotsalaisen puutarha ohjelman jossa naiset nikkaroivat puutarhaan tulevat viljelylaatikot, terassit yms itse. Kyllä naisetkin osaa.... Mutta osaisinkohan minä rakentaa kokonaisen kasvihuoneen, hmmm, ei ole vielä pojistakaan kovasti apua??? =)


Ihanaa aurinkoista viikkoa! Ha en fin solskens vecka!

14 kommenttia:

 1. Upeita kasvihuoneita näissä kuvissa! Varsinkin tämä viimeinen kuva, jossa on kasvikaukalo muurattu tiilestä.
  Samaa ajattelen, että aikanaan haluan lasisen, vaikka kennolevyssä on nuo edut. Mutta kasvihuoneessa olisi niin kiva oleilla ja nähdä sieltä puutarhaan. Ehkä katto voisi olla kennolevyä, niin se hoitaisi osan varjostuksen tarpeesta, mutta onko siitä silloin apua tuohon eristykseen ollenkaan. Kuten sinulla, minullakin on muita rakennusprojekteja ensin, joten ideoita ehtii pyöritellä.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Pohjoisessa kasvihuone kyllä pidentää kasvukautta ja tuo eristysasia olisi täällä arvokas kun jonain kesänä/syksynä halla vienyt tomaatit tosi aikaisten. Lämmitysjärjestelmä voisi korjata sen asian...
  Katon ehkä olisi hyvä olla kennolevyä... Hyvä ajatus!
  Mietin, onkohan kenelläkään tietoa onko laseissa eroa eristävyyden suhteen?

  Onnea ja rakennusiloa sinne projekteihin =)

  VastaaPoista
 3. Minäkin haaveilen kasvihuoneesta. Välillä päätän, että ostan valmiin ja välillä mietin itserakennettua. Naapuriin
  tehtiin valtavan kaunis kasvihuone vanhoista ikkunoista, johon muurattiin alasokkeli vanhoista tiilistä. Olen itsekin laittanut talteen 3 vanhaa ikkunaa, mutta niistä ei vielä kummoista kasvihuonetta rakenneta. Haaveilen myös oleskelusta kahvikupin kanssa kasvihuoneessa, joten ihan pieni se ei voi olla. Ja olisi myös kiva että samassa yhteydessä olisi ihana pieni vaja, mihin mahtuisi kaikki työkalut ja ruukut kauniisti ja se ihana istutuspöytä.

  Jään innolla odottelemaan kommetteja ja kokemuksia millainen kasvihuone on käytössä hyvä. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 4. Siinä sitä on pohtimista. Itsellä on iso muovikaarikasvihuone, viime kesänä laitoin ja olen ollut siihen tyytyväinen.

  VastaaPoista
 5. Minä olen päätynyt kivikankaan lasiseen, edellinen oli kennolevyä, sellainen kunnolla läpinäkyvä kuitenkin. Ja koko taitaa olla 12 neliötä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, tuo näkyvä kenno pitää tarkistaa! Varmaankin messuilla olisi (jos pääsee)...

   Poista
 6. Mulla on alumiinirunkoinen, lasinen kasvihuone. Katto on kennolevyä. Saimme aikoinaan erittäinen edullisesti valmiita isoja ikkunalaseja, joiden mitoilla kasvihuone rakennettiin. Nyt tekisin huomattavasti isomman. Juurikin sellaisen jossa olisi tiilistä muurattu alasokkeli ja jossa mahtuisi kunnolla myös oleskelemaan. Muutoin kyllä tykkään tuosta nykyisestä ja siitä että se on lasista.

  VastaaPoista
 7. OIh, kasvihuone on ihana!
  Minulla on kivikankaan alumiinirunkoinen&lasinen, koko taitaa olla se 9 neliöä. On säilynyt ja toiminut hyvin. Katossa on itsestään aukeavat ikkunat (suosittelen) ja pariovista mahtuu varmasti kottikärrytkin sisään.
  Nyt jos rakentaisin uuden (on käynyt mielessä) niin ehkä laittaisin kennolevykaton (vaikkakin lasinen on ehkä kauniimpi), laittaisin miehen asentamaan sähköpistokkeen lämmittimelle ja ostaisin ainakin 5 neliöä isomman. Tuollainen muurattu sokkeli miellyttää minuakin, eli ehkä se tulisi myös uuteen.
  Voi olla että tulevaisuudessa uusin tuon kasvihuoneen, sillä haluaisin myös sinne pöytäryhmän jossa voisi nauttia vaikka kupin teetä vihannesten ja kukkien keskellä. tähän nykyiseen kasvihuoneeseen mahtuu toki pieni pöytäryhmä ja se onkin käytössä kesällä.
  Kasvihuone on lasten lempipaikka, sinne mennään mieluumminkuin hiekkalaatikolle tai leikkimökkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kuvitella että on mieluinen lapsille =)
   Minun pienessä kasvihuoneessa lapset saivat käydä "äidin valvonnassa"... Mielenkiintoisia kaivaushommia pienet sai aikaan yksinään ;) Minkäs teet, äitiä matkivat <3

   Poista
 8. Mulla on kennokasvihuone (viime vuonna hankittu) ja varmaan ihan hyvä siihen mihin se on tarkoitettukin. Mutta jos hommaisin lasisen (haaveissa tietenkin) niin silloinhan se olisi myös tarkoitettu oleskeluun. Jossain näin sellaisen että yksi seinä oli tiilinen ja siinä oli avotakka. Sielläpä olisi sitten mukava istuskella, jopa talvella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvijuhlat kasvihuoneessa takkatulen äöressä kuulostaa aivan ihastuttavalta!

   Aivan kuin olisin puutarhamessuilla nähnyt takalka varustetun kasvihuoneen jota suositeltiin suomen oloissa lömmittämäön jotta lumi valuisi pois?!

   Poista
 9. Kiitos paljon teille kaikille hyvistä kokemuksista, mielipiteistä.... Tahtoisin lasisen, juurikin okeskelun(kin) vuoksi mutta sitten pohjoisen ihmisen käytänöllisyys iskee... Eristävyys on tärkeä juttu. Ellei sitten päädy sähkölämmitykseen, pakkasvahtiin ja esim muurattuun alaosaan.

  Kiitos myös mielipiteistä koon suhteen. Liian suurta kasvihuonetta ei puutarha-ihmisellä voi olla (ja pienestäkin on jo suuri ilo!) mutta tontin rajat ja lasten leikit ja trampoliini tulee varmaan vastaan =)

  VastaaPoista
 10. Samoin minä haaveilen tuollaisesta. Pojat tosin viime synttäreillä lupasivat, että sellaisen minulle rakentavat. Vähän he katsoivat pitkään, kun sanoin, että sen verran suuri sen tulee olla, että päätyyn mahtuu vanha puusohva päiväunia varten (keväisin ainakin). Ja kun vanha navetta on täynnä ikkunalaseja. Joten huh, ei siitä varmaan mikään ihan klassisen kaunis tule, mutta omaperäinen. Täällä erään kasvihuoneen on vallannut viinirypäle, joka tuottaa marjoja vuodesta toiseen. Joten teemme haaveesta totta. Nyt muistinkin, että minä olen kerännyt kuvia ystävieni mitä ihmeellisimmistä kasvihuoneista (väärä nimitys nykyään). Pitänee laittaa niistä blogiin!

  VastaaPoista
 11. Juu, minäkin haaveilen lasisesta kasvihuoneesta. Meillä on varattuna jo vanhoja ruutuja, mutta aikaa sen tekemiseen ei näy olevan:)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...