lauantai 29. maaliskuuta 2014

Uuden puutarhan sunnittelua... Inspiration till den nya trädgården!
Minäpä huhuilen täällä, onko muita bloggaajia/lukijoita joilla on uuden puutarhan suunnittelu ja rakentaminen edessä? Entä te joilla on se tuoreena mielessä - mitkä ovat parhaat vinkkinne puutarhan suunnitteluun?

Nu frågar jag efter andra bloggare/läsare som ska bygga ny trädgårds från början? Eller ni som nyligen har skaffat en trädgård- berätta gärna om era bästa tips för trädgårds planeringen?
Jag tänkte börja med att planera in träden, bestämma plats för växthus, rosenträdgårds, köksträdgård och en plan för barnens trädgårds som innehåller trampolin, sandlåda, stora stenar att hoppa ifrån. När jag fått någorlunda plan ber jag en trädgårdsdesigner att komma in och se efter min plan och ge förslag om förbättring. Tipsa gärna om allt som är bra att tänka på redan vid trädgårds planeringen!


Minun aikataulu ja suunnitelma on tällainen - kommentoikaapas:
1. Kävelen tontilla ja merkkaan puut jotka voitaisiin säästää, osa pihasta jää metsäpuutarhaksi.
2. Suunnittelen puutarhan puut- omenapuita, kirsikkaa, päärynää ja syreenejä, tuijia, katajaa, kuusia... lisäksi pitäisi perehtyä mitä kaikkia lehtipuita (ei liian suuriksi kasvavia) menestyy V-vyöhykkeellä.
3. Hahmottelen polkuja, kulkureittejä, rinnepihan pengerrykset, ruusupuutarhan ja keittiöpuutarhan paikat.
4. Mietin "lasten-puutarhan", trampoliinit ym. Kiipeilykiviä, hiekkalaatikonpaikka.
5. Kasvihuoneen paras paikka?
6. Pensaat, kukat..
7. Puutarhan valaistus - onko teillä tähän hyviä neuvoja?
8. Etupiha on pohjoisen puolella oleva varjo-puutarha. Sen rakentamiseen pitää perehtyä tarkemmin ja toisaalta sen toteutus jäänee ihan viimeiseksi sillä talon rakennus ja materiaalit tulevat olemaan etupihalla pisimpään, joten voin ihan suosiolla suunnitella sen omana osananaan vaikka sitten kun ollaan jo päästy muuttamaan.

Kun olen saanut jotain hahmotelmaa (kaikki ideat on vielä päässä) paperille niin pyydän puutarha-suunnittelijaa konsultaatiokäynnille tontille ja katsotaan piirrokseni ja todellisuus läpi, ovatko kasvivalinnat ja paikat hyviä, saanko hyviä muutosehdotuksia?

Aiempia postauksia puutarhan suunnittelusta löytyy täältä:
Ote Oman pihan suunnittelu kirjasta  tästä Saila Roution kirjasta on paljon hyötyä!
http://karolinanpuutarha.blogspot.fi/search/label/Puutarhan%20suunnitteleminen

Kuvia ja idoita olen metsästellyt niin blogeista, lehdistä kuin Pinterestistä:
Puutarha inspiraatiota
Viherhuone
Kasvihuoneet
Puutarhan polut ja portaat
Terassit ja Patiot
Lempikasvit
Japanilainen Puutarha
Från följande länkar kommer du till mina Pinterst sidor med massvis med inspiration!

Ps. Kihisen odotuksesta, sain kuin sainkin lennot/junamatkat Helsinkiin Kevätmessuja varten. Lauantai-päivä on sitten varattu puhtaasti messukiertelyyn, valokuvaukseen, ideoiden poimimiseen. Minulla on myös bloggari-passi Karolinan puutarha nimellä joten jos näette minun haahuilevan jossakin hyvin keskittyneen näköisenä ja tunnistatte niin pysättäkääpäs jutustelua varten =)
Onko kukaan sopinut puutarha-bloggareiden treffejä messuille? Olisi hauska tavata teitä muitakin - ehdotan lauantaina klo 15.30 tapaamista Green shade levähdyskatoksella (pitäisi olla jossain aika keskellä puutarha-aluetta). Kiva jos nähtäisiin!

PS. Nu har jag flyg/ tågbiljetter till Vårmässan i Helsingfors. Är det någon som har planerat trädgårdsbloggarnas träff? Jag föreslår att vi skulle träffas på lördag klo 15.30 vid Green shade platsen - det skulle vara så kul o ses!

PPS. 2 messulippua voitti Anne Janakkalasta (katso edellinen postaus) - laittaisitko Anne pikaisesti s-postiini karolinanpuutarha (a) gmail.com koti-osoitteesi. En ole saanut viestiäsi! Jos posti ei niitä ehdi tuoda niin minä voin tuoda ne lauantai aamusta messujen info-tiskille. Mutta ellei blogiviestini tavoita Annea joka on anonyymi lukija (enkä siis häntä voi itse tavoittaa) niin pyydän varmuuden vuoksi muutamia lauantaina messuille tulijoita/lippuja haluavia laittamaan yllä olevaan s-postiini puhelinnumerot. En haluaisi että messuliput jäävät käyttämättä joten mikäli ne uhkaavat jäädä käteeni soitan teille lauantai aamuna ennen messujen alkua ja saatte liput (arvo 16e/kpl).

12 kommenttia:

 1. Puutarha bloggarien tapaaminen on kiva idea :) itse olen varmaan paikalla la 15.30. Turun puutarhamessut olivat vähän pettymys, toivottavasti Helsingin messut tarjoavat enemmän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Nähdään siellä ja laitetaan vielä kutsua eteenpäin jos muitakin sattuu la paikalle =)

   Poista
 2. Hei ihanan kutkuttava vaihe sinulla uuden puutarhan suunnittelussa!! Minulle tulisi mieleen hyvän maanrakentajan valinnan tärkeys! Meillä se osui nappiin ja ajatukset kohtasi tosi hyvin. Hänellä oli omaa silmää mm. kivien suhteen ja halu säästää ne ja tontin alkuperäistä luontoa mahdollisimman paljon. Lisäksi hän onneksi ehdotti kivien seulomista erikseen myöhempää käyttöä varten (hänellä oli kaivurissa kauha jolla seulominen kävi todella näppärästi) Tietysti maan tulee ensin olla kiviä sisältävää moreenia;) Myös pinta maat jotka piti kaivaa pois teiden ja rakennusten kohdilta säästettiin erillisiin kasoihin, joista ne sitten myöhemmin leviteltiin nurmikoiden alustoiksi.
  Messuista en vielä tiedä omalta kohdaltani, mutta jos olen paikalla tulen ehdottomasti tapaamispaikalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua jos nähdään =)
   Koitos paljon hyvistä neuvoista - enpä osannut ajatellakkaan! Sanoin jo miehellekin ja pitää miettiä missä vaiheessa maatöitä muu piha muokataan kun ensin on sen rinnetalon kuopan kaivaminenkin. Varmaan aluksi tulee koko piha.

   Poista
 3. Hej hej, Kom nu ihåg att det är själva resan, uppbyggande av trädgården som är målet...:) Målet är inte den färdiga trädgården utan resan dit ;D Njut av planerandet :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Det var så klokt sagt - min svaga sida är att ta det lugnt, vänta. Just därför är trädgård så bra för mig....

   Poista
 4. Ihanaa aloittaa uuden puutarhan suunnittelu! Olen itse tehnyt työkseni muutaman vuoden pihasuunnitelmia, tässä jotain mitä itselle tulee mieleen :).
  Suosittelen ensimmmäiselle kesälle malttia. Keässnn aikana näet, mitkä kasvit on hyvännäköisiä, miten valo liikkuu puutarhassa, nouseeko jostakin jotakin säästämisen arvoisia kasveja tai tarvitseeko tonttti mahdollisesti tuuli- tai näkösuojaistutuksia. Ensimmmäisen kesän jälkeen on helpompi myös päättää kaadettavat puut.
  Kasvihuoneelle suosittelen valoisaa paikkaa puutarhasta.
  Kavit kannattaa istuttaa isompiin istutusalueisiin, jossa voi olla sekaisin puita, pensaita ja perennoja. Hyötytarhassa yksi hyvä vaihtoehto on korvata nurmikko maahumalalla tai muulla tallausta kestävällä maanpeittokasvilla,jottei ruohonleikkurilla tarvitse kiertää jokaista marjapensasta erikseen.

  Pihavalot kannattaa sijoittaa istutusten sekaan, jotta vältytään turhilta ruohonleikkuukiemuroilta. Kaapelit on helppo piilottaa istutuksien alle ( muista keltainen kaapelinauha n. 10 cm sähköjohdon yläpuolelle maahan, jottei kukaan polkaise myöhemmin lapiolla kaapelia poikki!)

  :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura, ihan huippuja neuvoja - pidän mielessä!
   Kasvihuonetta haaveilen tuonne metsän reunaan, mutta en tosiaan osaa arvioida kuinka paljon metsä/keskellä päiväö varjostaa??

   Yritän optimoida maatyöt niin että multa tulisi tarpeeksi oikeisiin paikkoihin, myöhemmin istuttelrn ja täydennän...

   Yhtenäiset istutusalueet on kyllä ihan paras neuvo!

   Poista
 5. pakko lisätä vielä, että kuulin isältäni, joka on Suomen ruususeuran pj, että nyt juuri on ilmestynyt suomenruotsalaisen ruususeuran jäsenen ruotsiksi kirjoittama kirja ruusuista, jotka menestyvät oulun korkeudella ja pohjoisempanakin hyvin. Teos ilmestynee muutaman vuoden kuluttua myös suomeksi, mutta ehkä ruotsalaisestakin kirjasta voisi saada vinkkejä pensasruusulajikkeista. Voin kysyä kirjan nimen, jos haluat. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kiitos vinkistä - kysy ilman muuta nimeä!! Kuulostaa mielenkiintoiselta kirjalta!

   Poista
 6. Du har mycket på gång ser jag... Själv har jag några projekt som ska påbörjas på torpet när marken bara tinar någon dag! Ha en fin vecka!

  Kram
  Sari från Puumuli

  PS. Jag har en utlottning på gång i min blogg om du är intresserad av att vinna ett silverhalsband. :-)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...