tiistai 6. toukokuuta 2014

Viherhuone- talvipuutarha- orangerie.


Puutarha Ystäväni, anteeksi hiljaisuus. Kevät on aina puutarhureille kiireistä aikaa. Nyt en voi kertoa olleeni maata möyryämässä (täällä on sitäpaitsi satanut luntakin), vaan viime viikot ovat mennet tiukasti nenä kiinni excel-taulukoissa talo-paketteja ja materiaalitoimituksia vertaillessa. Nyt voin sen verran hengähtää että kaupat on tehty ja pian siirrytään suunnitteluhommista tosi hommiin.

Meille tulee passiivikivitalo - ja kiitos passiiviseinien ei energia-alalla työskentelevällä miehelläkään ole enää kitisemistä viherhuoneesta (talvella +5-10) ja sen suurista ikkunoista. Kohta siis piirustukset menee rakennuslupa vaiheeseen ja voin uskoa että se todella toteutuu - viherhuone!

En ole tainnut täällä blogissa asiasta mainittakkaan sillä joka käänteessä tuo minun viherhuoneeni ja talvipuutarhani on ollut tavalla tai toisella uhan alla. Arkkitehti ei suostunut suunnittelemaan sitä talon yhteyteen, talon sisään kosteus-asioiden vuoksi. Kaikenkaikkiaan tänne pohjoiseen ei kovin montaa viherhuonetta lienee rakennettu sillä tietoa löytyi niukanlaisesti. Sitten myöhemmin viherhuone oli uhanalla kustannusten vuoksi. Mutta nyt lopulta näyttää että se on tulossa.

Viherhuone tulee siis erilliseen rakennukseen. Se on noin 15m2 ja siinä on kaksi suurta etelään viettävää ikkunaa, sekä ovi terassille. Viherhuone rakennetaan siis passiivikiviharkoista joten se pysyy lämpimänä talvella pienin kustannuksin.
Siellä on tarkoitus talvehdittaa pelargoni-kokoelmaani (- toistaiseksi vain Mårbacka suostuu talvehtimaan vuodesta toiseen) , sitruunapuu, oliivipuu ja ehä myöhemmin muitakin välimeren kasveja. Keväällä saan siellä esikasvattaa mielinmäärin taimia.

Pikapikaa toivon runsaasti ideoita, kokemuksia ja vinkkejä, mitä vielä kannattee ottaa huomioon viherhuonetta rakentaessa?


PS. Ylempi kuva Oulun kasvitieteellisestä puutarhasta/viherhuoneista jossa käytiin tutustumassa lasten kanssa yhtenä kotipäivänä. Lapset olivat hyvin harmissaan ettei siellä viidakossa ollut yhtään apinaa. Minä (ja varmaan myös ylipuutarhuri) olin sitä mieltä että viisi melko vilkasta ja hulvatonta apinaa siellä juurikin juoksi pitkin käytäviä. Onneksi ei vahinkoja tullut, niin innoissaan olivat lapset!
Ja sitruunat on nyt keittetty vappu-simoiksi.

13 kommenttia:

 1. Se on se puutarhabloggaajan dilemma. Talvella ei ole kirjoitettavaa ja kesällä ei oikein ehtisi :D hihiii....

  VastaaPoista
 2. Vau, varmasti jokaisen kotipuutarhurin unelma tuollainen huone! Ihana seurata unelman toteuttamista näin blogin välityksellä.

  VastaaPoista
 3. Jippii GRATTIS! Vad glad jag blir! Jag väntar så på att få se orangeriet!! H. Annu

  VastaaPoista
 4. Ompa mahtava unelma toteutumassa! Innolla odotan jatkoa asialle :)

  VastaaPoista
 5. Viherhuone - upeaa. Eipä ole yhtään vinkkiä annettavaksi, mutta ilolla tulen seuraamaan projektinne edistymistä.

  VastaaPoista
 6. Vau, kuulostaa upealta, oma viherhuone!

  VastaaPoista
 7. Oi, viherhuone kuulostaa ihan unelmalta! Ja jos se kerran vielä toteutuu niin voi pojat :D

  VastaaPoista
 8. Huikeat suunnitelmat - onnea viherhuone- ja muulle taloprojektille!

  VastaaPoista
 9. Hienoa. Oma viherhuone on varmaan jokaisen unelma. Onnea.

  VastaaPoista
 10. Oi, kiitos onnitteluista, jokainen toivotus otetaan vastaan, niin iso projekti on alkamassa ja työtaakka tulee varmaankin paljastumaan kuukausien ja vuoden aikana melkoiseksi - mutta yksi muiden joukossa joka varmaan rankkoinakin päivinä kantaa on tämä viherhuoneen toteutuminen.
  Joka vuosi taimenkasvatuksessa iskee hulluus ja tilaa ei meinaa olla riittävästi -mutta nyt saan oman aurinkoisen huoneen (sisustuksesta ei vielä mitään ajatusta) jonne taimia pitäisi ainakin sen 15m2 verran mahtua=)

  VastaaPoista
 11. Sellaiseen pulman tarvitsisin ratkaisun, jos löytyy joku onnellinen viherhuoneen omaava puutarhuri - nykyiseen on piirretty kiinteät ikkunat (lattiasta melkeen kattoon), lämpötila on talvella sen +5, keväällä ja kesällä huone tietysti lämpeää auringonvalon myötä. Kesällä suurin osa kasveista on varmaankin ruukuissa ja pihalla - mutta millaista tuuletusta tuollaiseen huoneeseen pitäisi hankkia? pitäisikö ikkunat olla sellaiset että ne voi aukaista? vai riittäisiköhän että tuuletan ovea auki pitämällä?

  VastaaPoista
 12. Mahtavaa että hommat etenee, kun on saatu kaikki luvat ym. kuntoon! Eipä ole täälläkään mitään annettavaa viherhuoneen tiimoilta, sujuvasti lueskelen, että sellainen ihanuus on sinulle tulossa, onneksi olkoon jo nyt!

  VastaaPoista
 13. Suosittelen läpiveto mahdollisuutta, jos se vaan on mahdollista. Lasinen huone lämpenee todella kuumaksi kesällä auringon alla. Minulla on kaksi itse aukeavaa kattoikkunaa ja silloin mukavasti läpiveto virtaa kasvihuoneessa.

  Joinakin kesinä on on ollut niin kuuma että itselläkin on ollut liian kuuma työskennellä kasvihuoneessa, lämpötila lienee ollut yli 40 astetta. Jotkut kesät ovat olleet todella paahteisia. Varjostus ja kastelujärjestelmä tietenkin auttaa myös. :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...