keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Hyviä ideoita nurmikonlaittoon...


Pakko myöntää, nurmikko on minulle ehkä tylsin puutarhan osa ja normaalisti se onkin miehen omaa aluetta joskin joskus on tullut maininneeksi että saisi vähän tiheämmin leikata (ja että naapurin mies on kyllä tosi ahkera nurmikon leikkaaja... kaksi kertaa viikossa!!). Mitä tiheämmin nurmikkoa leikkaa sen paremminhan se kasvaa.

8/2014 poimin talteen itselleni hyviä nurmikko-vinkkejä:
1. Helteellä älä leikkaa nurmikkoa vaan anna sen kasvaa vähän pidemmäksi, niin se ei pala.
2. Syksyllä annan nurmikon kasvaa ja kerätä voimia talvea varten.
3. Uutta nurmikkoa aletaan leikata kun se on 8-10cm, nipsase vain vähän pois.
4. Nurmikko kylvetään keväällä kun maa on lämmennyt tai elokuun alussa (pohjoisessa) elokuussa etelässä.

Väliin ajattelin ettei pihaamme tule nurmikkoa ollenkaan, tai ei ainakaan talon seunustoille (no ne nyt ovat niin jyrkkiä että ihan syystä). Leikkejä, pelejä, kuperkeikkoja, golf-harjoittelua varten meille nyt kuitenkin tulee yksi yhtenäinen osa nurmikkoa. Ja puutarhalehtiä lukiessa (ihana kesäloma, ehdin sellaistakin!) saa kuitenkin monia uusia näkökulmia ja erään pihan esittelyssä oli kerrottu ettei puutarha erotu edukseen ellei sillä ole "tyhjää" vihreää nurmikkoa jota vasten se on.


Nurmikkoa perustaessa Viherpihasta löytyy seuraavat ohjeet:
- Multaa 30cm
- Tasaa ja tiivistä hyvin ettei tule painanteita
- Kovaan käyttöön oleva nurmikon siemenseos.
- Levitä kovalla käytöllä olevan nurmikon pintaan vuosittain hiekkaa
- Muista nurmikon kalkitus

Ja lopuksi oma muistivinkki itselleni: Kun kylvät nurmikon rajaa se kepeillä ja naruilla. Vaikka omat lapset muistaisivat ettei nurmikkolle saa kävellä niin pihassa viilettää myös paljon vilkkaita pikku-kavereita.  Kepit saavat olla myös talvella. Ennen kunnon lumipeitettä nurmikolle ei ole asiaa... tietää tämä äiti joka jokainen kevät on tehnyt nurmikolle paikkauskylvöstä.
Nyt tosin toivon että pihan polut ja muut osat helpottavat ettei nurmikolle ole ihan pakko mennä juoksentelemaan.

Ja voitte vain arvata että odotan, jännitän, pääsenkö jo tänä kesänä aloittamaan tuon puutarhan laiton ja nurmikon kylvön? Tänään kävin lasten kanssa tontilla tekemässä raksa-siivousta ja olihan sitä muovia ja harkonpalasia. Mutta motivaatio on suuri kun toiveena on saada tontti siistiksi ja kaivinkone ja multakasat pihaan...

2 kommenttia:

  1. Lapsiperheessä varsinkin nurmikkoaluetta on hyvä olla. Missäpä muuallakaan pallopelejä voisi leikkiä:)

    VastaaPoista
  2. Yksi ystävä tänään kävi lapsineen ja kysyi, saako nurmikon poikki kävellä. Minä vastasin, että jos siitä ei saisi kävellä, siinä ei olisi nurmea vaan kukkapenkkejä :D Eli joo, kyllä sitä nurmikkoakin tarvitaan peleihin ja leikkeihin ja varmaan myös tuon muun puutarhan esilletulon takia, hyvä havainto sekin.

    Pidän peukkua, että pääset edes jotenkin aloittamaan puutarhan laiton suunnitelmia konkreettisemmin ennen talven tuloa.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...