keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Mitä piha maksaa?vad kostar det att anlägga en trädgård.


Tunnustettakoon ettei lopullista budjettia vielä ole laskettu.
1. Pihasuunnittelu 0e, toteutettu yhdessä blogiystävien kanssa (voi maksaa 250-500e).
2. Kaivinkoneen tuntitaksa. Maatyöt oli tehty niin hyvin että jäljelle jäi kuoppien kaivaminen ja mullan levitys, jonkin verran pengerrystö rinteeseen. Kaivinkoneen siirto tontille maksaa noin 200e ja tunti veloitus noin 70e/tunti.
3.Multaa keittiöpuutarha alueelle 40cm, nurmikkoalueelle 30cm, istustuskuoppiin 50-60cm. Mullan menekin laskin pinta-ala x syvyys. Esim. 725m2 x 0,5m niin sain kuutiomäärän = 363,5m3. Multaa kyselin useammasta paikasta. Päädyin kertaalleen seulottuun metsästä haettuun lannoitettuun ja kalkittuun multaan (rikkaruohottomaan). Hinnaksi sain 18,5e/kuutio. Kuljetus kuului hintaan.
Nyt kun olen multaan istuttanut, käsitellyt niin tuo yhteen kertaan seulottu multa on aivan todella hyvää. Mahdollisesti kun tehdään nurmikko niin pinnalle voi jäädä jotain "tikkuja" jotka saan haravoida pois, mutta kun multaa tilattiin niin valtavasti en alkanut "hienostelemaan" kahteen otteeseen seulotun mullan kanssa (kalliimpaa).

Muut multavaihtoehdot olivat kaupungin bio-multaa, komposti/jäte multaa, josta sain puutarhureilta ohjeen olla ottamatta sillä se on kuulemma liian "väkevää" esim ruusu-istutuksille, pioneille.

4. Turvahiekan sijasta tilasin pihalle trampoliinin ja keinun alle harmaata 0-16mm mursketta. Sitä tulee myös poluille ja ruusutarhan keskellä olevaan "ympyrään" jonne laitan ehkä pöydän ja tuolit.
5. Asvalttia tulee ajokaistaleen verran etupihalle. Yritetään kysellä yhteistarjousta naapureiden kanssa.
6. Laatoitukset, kivetykset, muurit. Varmaankin pihan kallein osa. Onko tähän kenelläkään hyvää budjettivinkkiä? Tehdään työ itse, mutta kivet ovat kalliita. Hintaa en ole vielä laskenut.
7. Nurmikon siemenet 22e/ 100m2.
8. Perennat, voi kylvää, jakaa, vaihtaa... Ja kuitenkin johonkin ihanuuksiin hassaa rahaakin enemmän.
9. Puut maksavat 28-98euroa/kpl. Vaahteria olen saanut ilmaiseksi, muutaman tammen alun ja syreenejä. Puutarhan alennusmyynneistä olen ostanut omenapuita/luumun/pilvikirsikkaa/havupuita/lehmuksen 3e-30e/kpl. Kallein oli varmastikin tuo lehmus jonka ostin 50% alessa. Syksyn aikana puihin on tainnut mennä muutama satanen. Toisaalta minulla on kymmeniä puita alesta ostettuna ja sillä hinnalla olisin oikeastaan saanut ainoastaan kaksi tammea täydellä hintaa.
10. Pensaat; Marjapensaat pistokkaista 0e, muistakin pensaista olen ottanut pistokkaita. Nähtäväksi jää kuinka paljon "joudun" vielä ostamaan.


Tässä on piha katsottuna alapihalta, trampoliinin paikalta. Multa peittää alleen melkoisia kraatereita ja kuoppia... Kun vielä muistaisin että missä on mikin istutuskuoppa? Nooh, onhan minulla suunnitelmani. Ja kuvassa näkyy myös "komporomissi raja", talon lähelle ei multaa vielä levitetty. Ylhäällä ehti jo tulla ilta ja kaivinkone on lähdössä tontilta pois muutaman järkäleen kanssa jotka vietiin yläpihalle. Tulevat naapurit ovat ystävällisesti antaneet kaivinkoneiden ja multakuormien kulkea pihansa läpi. Ilman sellaista kädenojennusta (ja jatkossa kun pihat ovat valmiita) ei alapihalle olisi noin isolla koneella päässyt.


Tässäpä lopuksi taidonnäytettä rinteen pengerryksestä. Uskomaton suoritus kaivinkoneen käyttäjältä! Niin vaan heilahtelivat kivet paikoilleen. Ylempänä on kaksi suurempaa kiveä joiden ympärille rakentuu japanilainen puutarha, näkymä aikuisten makuuhuoneesta.


Keuhuin nuorta ja taitavaa kaivinkoneen kuljettajaa joka sanoi että mielellään tekeekin pihanperustuksia ja puutarhoja. Maanrakennus Ristinen, yhteystiedot alla, ja kannattee pyytää Mikkoa hommiin! Kiitos paljon, enemmän tyytyväisiä emme voisi olla työnjälkeen.

 Nyt odottaa sitten istutuspuuhat...


Onneksi kaikki puut eivät lähde näin pienestä taimesta kasvamaan. Toisaalta luulisin näiden paikallisten taimien olevan sitkeämpiä kuin eteläsuomesta tulleet.. Nähtäväksi jää.


Tavallaan tässä vaaditaan nyt kärsivällisyyttä. puut eivät kasva hetkessä.


Kun oli puun päivä lauantaina, olimme lasten kanssa istuttamassa puita. Takana häämöttää lasten rakentama linnoitus. Puita istuttaessa tuli mieleen että tämä on melkoinen raajarikkoinen puutarha. Jokaisessa puussa on jokin kolhu tai virhe miksi se on joutunut ale-laariin. Niistä varmaan kasvaa hiukan mutkaisia ja muhkuraisia, valelatvaisia. Oikeastaan se ei haittaa. Elämäkin on niin säröistä, rikkoutuneesta kasvaa vahvempi ja mielenkiintoisempi.

16 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää! Teille tulee kaunis piha. Ja kivet tuovat elävyyttä ja helppohoitoisuutta - ainakin itse olen enemmän kuin tyytyväinen kivipuutarhaamme ja japanilaisalueeseen :). Auringon pilkahduksia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kivissä on jotain ikuista, ikivanhaa ja rakastan niitä yli kaiken. Ihan huippu kun omasta pihasta löytyi noin paljon suurehkoja kiviä. Kiva Tarja kun kommentoit tänne niin löysin sinun blogisi ja ihanat kivi-istutukset. japanilaiset puutarhat kiinostaa. Minulla ei ole ihan selvää näkemystä vielä millainen siitä tulee... joten kaikki ideat ja blogikurkistukset ovat tervetulleita.
   Allt om Trädgård lehti järjestää tänäkin vuonna matkan Japaniin, puutarhoille. Siitä unelmoin. Mutta unelmaksi se jää kun on muita suuria hankkeita tuleviksi vuosiksi. Joskus...

   Poista
 2. Tosi kivalta näyttää ja kun on kone hommissa, valmistuu isokin ala pikavauhtia, mitä jos oliskin lapiohommina tehtävä??? Siinä menis selkä jos toinenkin kipeäksi ;) Kivet on tosi kivoja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nuo koneet ovat mahtavia. Edellisen pihan jokaisen puun kuopan ja perennapenkin kaivoin itse ... Ja nytkin jäi vielä käsin kaivettavaa, mm. vadelmille hankin juuriesteen ja nyt olen yrittänyt parina iltana täytää mullalla sitä ojannetta eikä edes pohja ole vielä täyttynyt... Puuh!
   Myöskin potageriin saan käsin kaivaa kulkuväylät niin kyllä tuntuu hartioissa. Tosin se on mukavaa hommaa... en enää ihmettele miksei vanhemmillani ollut kovin paljon puutarhaintoa kun käsin kärräsivät mullat kottikärryllä pihalle. Nurmikko istutettiin, mitään muuta ei sitten sinne tullutkaan.
   PAljon mielummin rehkin kuitenkin puutarhassa kun salilla =)

   Poista
 3. Hyvältä kuulostaa ja näyttää. Taitava koneenkäyttäjä on kullanarvoinen. Meillä oli aikanaan mm. rakennuksen pohjaa tekemässä kyläläinen kaivurikuski ja häneltä homma sujui parista vihjeestä. Ei kuulemma ole niin päivänselvä asia sekään.
  Suorastaan kadehdin noita mahtavia kivenjärkäleitä. Niistä saa puutarhaan paljon hienoja elementtejä - ja varsinkin siihen japanilaiseen puutarhaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivet ovat kyllä upeita...
   Todellakin, tarkka, hyvä kuski saa paljon aikaan. Tuo meidänkin piha tuli kahdessa illassa. Tietysti siis vielä tulee tuo talon ympärystö, mutta sitten ei taida isolla koneella enää päästä tontille.

   Poista
 4. Siellä hommat etenee vaikka paljon on vielä tekemättäkin.
  Kiva kun joku laittaa kustannuksia näkyville. Mua niin rassaa nämä Edenit sun muut, missä tehdään hienoja ja kalliita virityksiä, eikä kukaan hiisku sanallakaan mitä lysti maksoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin että on hyötyä laittaa hintoja näkyville niin sen perusteella saa jokainen tuntumaa mitä maksaa. Kilpailutin ja kyselin monesta paikasta. Kivistä ja muureista kuulen mielellään muiden kommentteja mistä ovat ottaneet ja mitä maksanut. Ilmastahan ei puutarhan tekeminen missään nimessä ole... Mutta olen silti sitä mieltä ettei upean puutarhan luominen ole rahasta kiinni (kunhan saa nuo mullat tontille), vaihtamalla, kasvattamalla, jakamalla, ottamalla pistokkkaita, kylvämällä... ja ostamalla puita syksyn alennuksilta saa runsaan puutarhan ei niin isolla rahalla. Toki jos ostaisi jokaisen puun ja pensaan valmiina niin kyllähän se maksaisi - ja olisi upeaa ensimmäisistä vuosista asti. Itse toivon että saan elää tuossa uudessa kodissa vielä 65vuotta lisää joten näen kyllä pienet vaahterat, tammet ja luumupuunalun joskus suurenakin.

   Poista
 5. Hienoa tulee!! Ja upea talokin teillä siellä näyttää olevan. Noiden puiden kanssa saa olla tosi kärsivällinen, mutta eipähän ainakaan varjosta liikoja. ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. =) Niinpä, siinäpä taito kuvitella että millainen puisto meillä on kun jokainen on kasvanut mittaansa. Mutta onhan se saha keksitty...

   Poista
 6. Tätä projektia on älyttömän mielenkiintoista seurata. Kiitos, että laittelet kuvia valmistumisvaiheista ja kerrot etenemisestä. :) Olen positiivisesti kateellinen tuosta isoista kivistä koostuvasta pengeryksestä. En tiedä miksi olin niin hölmö, että annoin käyttää lähes kaikki hienot isot kivet ns. maatäytteenä. No se on lopputulos tietysti siitä, että en suunnitellut yhtään pihaa etukäteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen että ajanmittaan sitä hoksaa kaikenlaista mitä olisi tehnyt toisin, kun nyt on niin valtava polte päästä aloittamaan. Mutta se on elämää... Tiina, sun pitää kytätä jos lähistöllä kaivetaan, siirtävät kyllä mielellään isoja järkäleitä läheisille tonteille...

   Poista
 7. Mukavaa seurata projektin etenemistä täällä blogissakin. Harvoin vaan olen pöytäkoneella ja pääsen kommentoimaan :) Puhelimen pikkunäytöstä ei oikein onnistu, jostain syystä. Hyvältä näyttää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heti kun ehdit, tervetuloa katsomaan livenä ja kommentoimaan... =) Mietin sinua kun kaivoin omenapuita ja ajattelin että pääsisitpä katsomaan ennenkuin lehdet tippuu puista.

   Poista
 8. Hienolta näyttää! Taitavia kaivurikuskeja on vaikea löytää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Niin on, itsekin kyselin tutuilta ketä suosittelisivat mutta ei ollut jäänyt ketään ihan huippua mieleen. Ja meillä kun on käynyt jo niin monta kaveria pitkin rinnetalon teko-vaiheita niin kyllä todella hyvän tunnisti.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...