torstai 31. joulukuuta 2015

Hyvää Uutta Vuotta 2016! Gott Nytt År 2016!


Ilon täyttämää, energistä, onnellista ja menestyksekästä vuotta 2016 
kaikille Rakkaille Puutarha ystäville! 

Blogiteksteissä on odottamassa muutama puoliksi valmis kirjoitus, haasteen vastaaminen ja blogin tarina. Niin vaan on ollut hektinen loppuvuosi että kaikki ovat jääneet kesken, odottamaan parempaa hetkeä. Ehkä näin on hyvä, blogin kirjoitus on rakas harrastus mutta joskus elämä täyttyy muilla asioilla. Kunhan ehdin, väsään perinteiseen blogi-tapaan viime vuoden tärkeimpiä tapahtumia puutarhassa.. (ehkäpä nyt ehdin kun jäin "mini-lomalle" välipäivien urakoinnin jälkeen). 

Millaisia toiveita ja lupauksia teillä on uudelle vuodelle 2016? Millaisia puutarhatapahtumia on teillä on tiedossa tulevalle vuodelle? toivon teille että monet näistä täyttyvät. Ihanaa uutta vuotta!





Gott Nytt År Alla Kära Trädgårds Vänner! 
Jag upptäckte att flera texter fanns halv färdiga,  men slutet på året har varit så hektiskt att jag aldrig hann skriva dem färdigt. Kanske jag finner mer tid med bloggskrivandet nästa år? Året har värit betydelsefull på många sätt, vi har flyttat in i det nybuggda huset och anlagt trädgården. Om höjdpunkterna i trädgården tänkte jag skriva en egen "traditionell" bloggpost...(i snar framtid).

Vad har ni för önskemål för det nya året? Önskar er alla en underbar start på det nya året!

sunnuntai 1. marraskuuta 2015

8 vinkkiä rinnepihan suunnitteluun. Ideer till terassering av trädgården.


Olemme rakentaneet uuden kotimme "rinteeseen", se ei ole kovin jyrkkä mutta on täällä aavoilla Oulun lakeuksilla kuitenkin saanut rinnetontin nimityksen. Rakennusmääräyksissä talo rakennettiin rinteeseen siten että ensimmäinen kerron on tasassa tien kanssa ja alakerta/kellari on osaksi maan alla. Koska meillä, eikä kovin paljon täällä muuallakaan (kenelläkään) ole ollut vinkkejä rinnepihan rakentamiseen olen etsiskellyt niitä kirjoista ja lehdistä ja listaan nyt alla olevaan, olkaapa samaa mieltä, eri mieltä tai vinkatkaa jos haluatte täydentää! Kaikki ideat otetaan ilolla vastaan :)

Yksi aivan parhaita kirjoja uuden pihan ja puutarhan suunnitteluun on Saila Raution Oman Pihan suunnittelu. Tässä kirjassa on myös oma lukunsa rinnepihojen suunnitteluun, mitä kaikkea pitää ottaa huomioon. Tosin tätä juttua kirjoittaessa kirja on hukassa niin en pääse siltä osin tekstiä täydentämään...

1. Aloita pihansuunnittelu jo ennen maatöitä, rinnepihaa ja rinnetaloa varten kaivinkoneet käyvät tontilla lukuisia kertoja ja mitä paremmin pystyt suunnittelemaan "maa-massojen" siirrot edes takaisin, säästät rahaa ja aikaa. Me onnistuimme tässä "semi-hyvin", jotain maan siirtoja olisi voinut vielä optimoida mutta paljon turhaan edestakaisin siirtoa ei tullut. Lisäksi tilasimme alapihalle valmiiksi sorat ja mullat odottamaan kasoihin kun superystävälliset naapurit antoivat kuorma-autojen ajaa heidän pihan läpi. Siinä vaiheessa kun talo+autotalli oli rakennettu meidän oma piha/kulku isoilla koneilla alapihalle meni jo kiinni.

2. Ole jo sunnitteluvaiheessa yhteydessä naapureihin ja  tee yhteistyötä naapureiden kanssa tonttien korkeuserojen suhteen. Pyrkikää suunnittelemaan pihat niin ettei suuria korkeuseroja tule - jottei hulevedet valu naapuriin ja toisinpäin. Tämä oli yksi haastavimmista jutuista sillä selvästikkään Oulun kaupungin arkkitehdit eivät osanneet tässä olla tarkkana ja kiinnittää tarpeeksi huomioita korkeuseroihin ja neuvoa rakentajia. Kun lisäksi jokainen rakentaja perhe rakentaa eri vuonna ei toisilla välttämättä ole suunnitelmia vielä ollenkaan. Jälkikäteen ajateltuna meidän talo olisi kannattanut rakentaa hiukan ylemmäs. Taitavalla pihan suunnittelulla ja maaston muokkauksella saa kuitenkin asioita vielä korjattua siten että tontin rajalle tehdään painanne jonne hulevedet valuu. Tässäkin on kiittäminen taitavia naapureita sekä hyviä kaivinkoneurakoitsijoita.

3. Suunnittele pengerrykset, muurit ja portaat jo maatyövaiheessa. Me käytimme hyväksemme kaikki tontilta löydetyt kivet joilla "lasten piha" rajattiin ja pengerrettiin jo rakennusvaiheessa. Isoja kiviä ei pysty siirtämään edes kaikki kivinkoneet vaan opin että täytyy olla tarpeeksi iso kone suurimpien siirtelyyn. 

4.Miten sitoa rinnettä? Isot kivet sitovat rinnettä, kasvien juuret (jos kaltevuus ei ylitä 1:2), tai rinteeseen upotettavat puiset kehikot (joku sanoi että lavakauluksia voi laittaa maan alle?). Meidän jyrkät rinteet on ratkaistu a) todella isoilla kivillä b) havu-istustuksilla, joiden päällä on 6cm-12cm mustia kivenlohkareita sitomassa maata ympärillä. Jatkossa Havut toivottavasti imevät ohikulkevat hulevedet. c) yksi jyrkkä rinneluiska on tehty pelkästää suodatinkankaan päälle ladotuista 6-12cm kivistä, d) polku jyrkkää rinnettä alas on tehty kivimurkeesta jossa on seassa kivituhkaa jotta se olisi tarpeeksi jämäkkää eikä valuisi hulevesien mukana pois. Ensi kevät näyttää miten nämä kaikki ovat toimineet? 

5. Tukimuurit. Pintamaa korvataan sepelillä ja valetaan anturi. Muurin taakse sepeliä. Tukimuuri kallistetaan rinteessä sisäänpäin. Tulossa tällainen tuonne etupihalle.

6. Istuta kasveja, perennoja ja pikkupensaita jotka sitovat vettä. Istuta tiheään. Viimeisimmässä Garden Illustrated lehdessä lehdessä on juttu etupihan pikku-puista. Englannissa etupihoilla ei ole puita jolloin hulevedet ovat ongelma. yksikin puu auttaa jo asiaa! Meilläkin on etupihalle istutettu yksi koti-puu.


7. Vältä rinnepihalla suuria alueita asfalttia ja laatoitusta jolloin vedet eivät imeydy maahan vaan valuvat hulevesinä pitkin ja poikin. Me olemme ratkaisseet siten että polut ovat kivituhka/sorasta jolloin vesi imeytyy sen läpi. Alapihalle/rinteen alle on tulossa isot alueet laattaa mutta tarkoituksena on että laatoitetut alueet tehdään isoista laatoista ( mahdollisesti valetaan betonista) siten että niiden väliin jää n. 5-10cm aukot jotka täytetään soralla jotta vesi ei jäisi lillumaan laatoitukselle.

8. Vältä nurmikkoa jyrkissä rinteissä ja liuskoissa. Meidän talon reunat ovat jyrkimmällä kaadolla ja niissä ei ole nurmikkoa ollenkaan. Kiviä ja pensaita.

Kivet talteen!
Maatyöt useassa vaiheessa kun myöhemmin soraa ja multaa ei olisi enää saanut roudattua alapihalle!

Rinteen tekemistä isoilla kivillä!



Pihatöiden jatkoa seuraavana syksynä kun talon seinät on rapattu!
Portaiden viereen, istustusalueelle ladotaan suodatinkankaan päälle kivenlohkareita jotka eivät "valu alas" lumien mukana.

Sora ja pensaat imevät rinteen alla hulevedet paremmin kuin kivetys.
Rinteeseen istutettiin kääpiövuorimäntyjä...
Piha on vielä melko "kivinen" kun en raaskinut ostaa valmiiksi suuria vuorimäntyjä (havut ovat kalliita!), Mutta kunhan nämä tästä kasvaa vihreä vie voiton!
Jyrkkä liuska jolla pääsee alas esim kottikärryillä on tehty sepelin ja kivituhkan seoksesta.

Tässäpä näitä, meidän ratkaisuja kuvaelmana alusta tähän päivään saakka. Ja kuten kuvista näkyy vielä hommaa riittää. Nyt pimenevät illat, työpäivien jälkeen hiukan hidastavat vaikka intoa olisi. Mukavaa Lokakuuta kaikki Puutarha Ystävät!

Vi har byggt ett sluttningshus och det har medföljt en hel del betänkningar kring trädgården. På en sluttningstomt får man göra markarbete i flera steg (först gräva botten till huset, efteråt fylla på) och då gäller det att vara vaken och ha sina trädgårdsplaneringar i hand. När vi hade byggt huset blev det omöjligt för lastbilar att köra något mer till tomtens nedre del. Vi är så väldigt tacksamma för våra grannar som lät bilarna passera deras gård (tills de började anlägga trädgård). Vi hade jord och grushögar väntande på gården pga det. 
Viktiga saker att tänka på är:
-Hur man binder sluttningarna så att marken inte rinner ner med regnvattnet och smältande snön?
Vi har använt både stenar och buskar som binder marken. På övre gården kommer vi att ha en mindre område med asfalt och stenläggning men för övrigt kommer vi att undvika det, eftersom det förhindar vatten att sugas ner. På senaste Garden Illustrated tyckte man att fler borde ha ett träd  på framgården bla. för att minska mängden dagvatten.
- Vara i kontakt med grannarna för att planera rätt höjd på marknivån vid gränserna.
- Ta vara på stenar som behövs till terassering. Bestämma murar. Ha planeringara färdiga vid markarbeten.
- Undvika gräsmatta i sluttningar.

Har ni fler ide'er och erfarenheter? Berätta så gärna!

Ha en så fin October alla Trägdårdsvänner!

tiistai 20. lokakuuta 2015

Yhtä odotettu kuin hääpäivä... Lika förväntad som bröllopsdagen?!

Niin ainakin mies naureskeli minulle kun vihdoin koitti se päivä että saatiin kaivinkone pihalle tekemään puutarhalle pohjaa! Så retades mannen med mig, då vi äntligen fick grävmaskinen till tomten för att göra grunden till trädgården!


Lyhykäisyydessään pihatöiden järjestys (mikäli siitä on apua jollekulle uuden puutarhan tekijälle):
1. Talon ympäri laitettiin kestopuusta reunat ja suodatinkangas ja kaivinkone täytti nämä osat ensimmäisenä soralla.



Talon ja autotallin väliin jäävään tilaan olin istuttanut havuja ja hortensiota valmiiksi, nyt alue täytettiin soralla joka on samalla "kate" noille istutuksille. Havut ovat vielä ihan säälittävän pieniä, sillä suurempikokoiset olisivat maksaneet viidestäkympistä ylöspäin enkä silloin olisi millään saanut noin paljon hankittua....


 Istustusalueen vasemmalle puolelle jää vielä ensi kesäksikin hommaa, laattojen laittoa ja kahden istutusaltaan muuraus. Ihan heti ei tämä puutarhalysti lopu, mutta olin niin onnellinen kun mieskin sai nyt raksahommien jäliltä "puutarhapistoksen" ja innoisaan oli rakentamassa pihaa.
Jos joku ihmettelee miksi tuolla soran keskellä on niin tyhjää niin se johtuu siitä että haaveilen sinne paljua - joskus.


Havut ovat nyt syksylläkin kauniita mutta hortensiat ovat onnettoman ruskeita ja "mädäntyneen" näkoisiä. Niillä ei ole kovin paljon koriste-arvoa enää tähän aikaan ja harkitsen jos vielä siirtäisin yhden hortensian pois ja tilalle aronia-pensaan jolla on aivan upea syysväri!?

2. Sitä mukaa kun sorat oli kipattu reunoille (jotka oli siis valmiiksi rajattu) alkoi mullan levitys.
Mullan levitys ei ollut niin suoraviivaista hommaa siitä syystä että rouva halusi kiemurtelevia polkuja puutarhaan. Kamalaa valkoista katekangasta levitettiin polkujen pohjalle jottei sora sekoitu pohjamaahan. Toisaalta katekangas vielä toistaiseksi erotttaa myös mullan ja soran. Talon etu-osan polkuihin laitan reunakivet (maakostealla betonilla?) mutta tänne sivuun tulee ihan tavallista mustaa muovista nurmikko-reunusta jonka jälkeen pääsen saksimaan nuo ylimääräiset valkoiset kankaat pois.



Polun tekeminen mutkikkaaksi ei onnistunut kovin hyvin kaivinkoneella joten muokkailen sitä mieleiseksi vielä myöhemmin. Etenkin jos maa pysyy sulana niin mukavaa puutarhahommaa riittää vielä pitkään :)


Tänne "paraatipihan" puolelle, ruusutarhaan tulee sitten reunuskivet polkujen varrelle. Nuo valkoiset suodatinkankaat kyllä ärsyttää silmiä mutta kun mustaa suodatinkangasta olisi saanut vaan ihan jättimäisissä rullissa, ei auttanut kun tyytyä tuohon valkoiseen.




3. Kivet! Maatöiden aikaan maasta kaivetut kivet on säilötty ja muutama lisää saatiin vielä naapurilta. Puutarhahulluuden lisäksi omaan myös erityisen rakkauden iki-aikaisiin kiviin. Nämä ovat olleet matkalla jääkauden jälkeen ja sulamisen myötä päätyneet tontillemme. Nyt ne on kaivettu esiin ja saavat koristaa puutarhaa.


Tänne kivien ripottelemalle alueelle ei tule tietystikkään nurmikkoa vaan pensaita ja niiden alle haketta. Kivet ovat siellä koristeena.


4. Polkuja, istustusalueita, laatoitusta. Siinä se päivä vierähti kun mies ja appiukko mittasivat ja naputtivat rajalautoja paikoilleen. Minä haravoin ja lapioin sorat paikoilleen ja valvoin että kaikki menee suunnitelmien mukaan. Kaivinkonemies oli taitava, tajusi suunitelmat paremmin kuin mies jolle olin yrittänyt suunnitelmia "tyrkyttää" jo monta kuukautta ;)


6. Ja lopuksi istutushommiin! Kun on jo lukuisia kertoja kaivanut valtavia uusia ja uusia kuoppia ja istustusalueita (entiseen) puutarhaan niin johan oli luksusta kun oli kaivinkoneella kaivetut syvät istustuskuopat valmiina. Ei kun lapio käteen ja istuttamaan "vale-istustuksessa" olleet omenapuut ja pensaat.

 Nyt en laittanut talvea vasten mitään lannoitetta näille. Keväällä sitten lannoitan ja anna kalkkia. Uudessa mullassa pitäisi olla jonkin verran lannoitetta mutta en tarkalleen tiedä minkä verran... Syyslannoitetta olen ripotellut näille elokuussa.



Katsotaan ensi syksynä miten minun ruska-istutus alue (joka näkyy olohuoneen ikkunoista) on onnistunut. Kirjoitan siitä joskus tarkemmin, kasvit joita olen istuttanut ovat: marja-aronia, diabolo purppura angervo, mongolian vaahtera, hurmehappomarja, Japanin happomarja, Atsaleat ja lamokirsikka. Vinkatkaapa mitä muita ihania ruska-pensaita on olemassa? Kaikki eivät tosin menesty täällä V-vyöhykkeellä mutta kertokaa kuitenkin.


Kortfattat om grundarbetet: Mannen (och sväradern) hade gjort färdigt stöd/avgränsningar  av tryckinpegnerat trä runt huset. Markduk nitades fast så att grus inte blandades med underliggande sand. Markuduk användes också under stigarna. Jag klandrade att vi inte hade svart markduk - det vita är så förfärligt ful, med det får vara så länge att vi hinner läggar stenläggning runt stigarna. När gruset hade fördelats blev det tur att fylla på med jord. Det gick inte så fort pga stigarna som jag hade planerat runt i trädgården. Grävmaskinen grävde djupa gropar till träden - vilken lycka att få plantera till en färdig grävt planteringsgrop! Vi hade också en fel del stenar som grävmaskinen placerade runt i "rosenträdgården". 
Härligt att de blev en varm vecka även här uppe i norr så att vi kunde anlägga trädgården. Några år sedan hade snön kommit så här dags. Idag ska jag fortsätta med att flytta buskar och rosor som jag har i "reserv-bänkar". 


Täällä nyt ollaan ihan iki-onnellisia, pohdin kylväsinkö jo nurmikon jos täällä ilmat jatkuu näin lämpimänä? Ruusupensaat pääsen istuttamaan omille paikoilleen.

Ihanaa syys-viikkoa jokaiselle Puutarha Ystävälle! 
Ha en så underbar höstvecka alla Trädgårds Vänner!

keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Vielä kaivetaan puutarhasuunnitelma esiin... Fram med trädgårdsplanen.



Jos vain ehdimme saada kaivinkonemiehen ennen lopullisten pakkasten tuloa tehdään alapiha valmiiksi vielä tälle syksyä. Multakasat ja sorakasa odottavat levittämistä. Olen nähnyt uhkakuvia että jos emme tänä syksynä saa tehtyä noita maatöitä, keväällä saadaan odottaa aina juhannukseen ennenkuin  savinen maa kuivuu ja kärsii ajaa koneita rinnettä alas (?).
Jokatapauksessa kaivoin suunnitelmat taas esiin ja mietin että miltä ne näyttää, onko vielä jotain muokattavaa?

Kuvassa alhaalta käsin on valmiina trampoliniin ja keinun paikka jonka pohjalla on soraa ja metsän reunalla on pensaita. Myös metsäpuutarha on ollut "valmiina" aina, sinne on raivattu kodalle paikka, se tulee sitten joskus. Myös vasemmalla on potager jota reunustaa omenapuita/luumupuu ja keskellä potageria(keittiöpuutarhaa) on istutettu suklaakirsikkapuu.

Nyt olisi tarkoitus levittää nurmikko (siis multa, ehkä kylvän sen kuitenkin?) ja tehdä pohjat talon ja metsäpuutarhan väliin tulevaan "ruusutarhaan" sekä talon oikea reuna, meidän "varjo-puutarha". Talon ja autokatoksen(jonka alakertaan rakentuu viherhuone/peliluola pojille) välikköön olen jo istuttanut havuja ja niiden katteeksi on tarkoitus levittää sora.

Terassin reunaan olen suunnitellun muuratut istustuslaatikot joihin yhteen mahtuisi kasvamaan koristeomenapuu. Tulevan kasvihuoneen alle jätetään toistaiseksi sorapohja. Tontin vasempaan reunaan laitan kasvamaan korkeita ja kapeita pylväshaapoja ja alle marjapensaita.



Tässäpä muutama kesäinen kuva potagerista. Käytävät ehdin kaivaa ja täytin osaksi hiekalla. Jollain aikataululla laitan reunoille reunuskivet maakostealla betonilla ja täytän sitten soralla.


Potagerissa meillä kasvoi porkkanoita, punajuuria, raparperia, yrttejä, mustikoita ja salaattia.


Tässä on hahmoteltu ruusutarhaa.

Jospa tulisi sellainen lämmin alkutalvi niin voisi pidemempään kaivaa ja touhuta tuolla puutarhassa?! Viime talvena maa jäätyi niin aikaseen että hommat loppui siihen.
Mutta nyt siis peukut pystyyn että saadaan kaivinkonemies hommiin.

Toiveikkaana, mukavaa viikkoa, Karolina

perjantai 9. lokakuuta 2015

Rosa Nauha Päivän hengessä Puutarhapäivä? Trädgårdsdag i andan av Rosa Bandet?

http://karolinanpuutarha.blogspot.fi/2015/10/garden-pink-book-suomalainen-pinkki.html

Rintasyövän vastaista taistelua ei ole voitettu. Tänäkin vuonna noin 4800 naista sairastuu rintasyöpään ja yli 850 naista menehtyy sairauteen.
Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräyksen tavoitteena on edistää syöpätutkimusta, vaikuttaa siihen että yhä useampi syöpä voidaan ehkäistä tai hoitaa, sekä varmistaa että jokainen syöpään sairastunut saa tarvittavan tuen sairauden eri vaiheissa. Tämä on mahdollista vain lahjoittajien tuella. Perusta oma keräyspottisi tai lahjoita jo valmiiseen pottiin, ja anna näin tukesi rintasyövän vastaiselle työlle täällä!


Aiemmassa postauksessa ideoin ja te muut puutarhaihmiset kivasti innostuitte ja lähditte mukaan suunnittelemaan Elokuulle 20166  Pinkkiä Puutarhapäivää. Käyppäs lukemassa ja kommentoimassa täällä!

Lyhyesti yhteenvetoa suunnitelmista: ajatus olisi viettää Elokuussa 2016 a) Tiettynä sunnuntaina sekä b) Puutarhan omistajien/ystävä tiimin aikataulujen mukaisesti sovittuna päivänä Pinkkiä Puutarhapäivää.

1.Puutarhan omistaja(t) laittavat puutarhan paraatikuntoon ja muut vapaaehtoiset (ystävät/naapurit/työkaverit) osallistuvat päivään leipomalla ja keittämällä kahvia. Jos ystäväpiirissäsi on jollakulla ihana puutarha niin innostakaapa hänet mukaan lupaamalla hoitaa kahvituksen!
2.Pinkkiä Puutarhapäivää vietetään: puutarhakierrosta tekemällä, nauttimalla kahvia ja pullaa sekä lahjoittamalla hyväntekeväisyyteen (Rosa Nauha-keräykseen). Voimme tehdä "Pinkki Puutarhapäivä-keräyksen" jonne voi sitten käydä muutkin lahjoittamassa pitkin syksyä. Saamme kuitenkin varmaan kivan potin jo noista puutarhakierroksista. Katso mallia Oma Roosa Nauha keräys!
3. Halutessaan voi laittaa myyntiin kesän aikana yli jääneitä taimia. Elokuu on hyvää aikaa istuttaa ja jakaa. Tämänkin tuotto menee keräykseen.
4. Yhteistyökumppania tarvitaan päivän mainostamiseen ja nettisivujen luomiseen jotta avoinna olevat puutarhat voivat sinne ilmoittaa osoitteen ja päivämäärän (kaikkien ei ole pakko kutsua samana päivänä ja halutessaan voi kesän aikana järjestää tapahtuman kaksikin kertaa). Lisäksi kannattee mainosta ystäville, blogissa, työpaikalla, harrastuksissa :) Näiden yllämainittujen lisäksi paikalislehtiin kannattee laittaa s-postilla tiedote noin viikkoa aiemmin että meilläkin päin pidetään tällaisia. 

Kuten aiemmasta blogikirjotuksesta voi lukea, ideana on englantilaisten "Yellow Book" jossa puutarjoissa vieraillaan ja pääsymaksu menee hyväntekeväisyyteen. Rintasyöpätutkimus ja sairastuneiden tukeminen syöpäsäätiön kautta ovat kaikkien naisten yhteisiä asioita (poissulkematta nyt yhtään puutarhaa harrastavia miehiä) ja uskon että monet naiset innostuvat järjestämään päivää sekä vierailijat mielellään puutarhakierrosta vastaan lahjoittavat muutaman kolikon Roosa Nauha keräykseen.
 

http://karolinanpuutarha.blogspot.fi/2015/10/garden-pink-book-suomalainen-pinkki.html



Haastan teidät mukaan ideoimaan ja markkinoimaan Pinkkiä Puutarhapäivää 2016 omille lukijoillenne! 20. ensimmäiselle jotka laittavat blogissaan sanan kiertämään (mielellään tuo logo mukaan) lähetän kiitokseksi syksyn aikana pioni-unikon siemeniä. Laittakaa blogikirjoituksen linkki kommenttiboxiin ja koti-osoitteen voi laittaa karolinanpuutarha (a) gmail.com

Upeaa syksyä Kaikki Ihanat Naiset! 
Ja Hyvää Rosa nauha päivää 2015!

tiistai 6. lokakuuta 2015

Lastenpuutarha (ja hyvin keskeneräinen sellainen). Trädgård för barnen...


Kuvakavalkaadissa muutama juoksuaskel. Puutarhat on hyvä rakentaa niin että siellä voi pitää lastenkutsuja ja etsiä Merirosvo-aarretta. Lasten puutarha ei kuitenkaan tarkoita yhtä suurta avaraa nurmikkoa vaan olen ehdottomasti sitä mieltä että lapsetkin viihtyvät paremmin jännittävissä puutarhoissa joissa on polkuja ja piilopaikkoja. Kun muutimme edellisestä kodista oli lasten toivomus että rakennetaan nyt seuraavaksi viidakko!
Aika näyttää millainen viidakko tästä syntyy (kun on apinatkin omasta takaa).

Potager, joka on oikeastaan ainut "valmiihko" puutarhan osa on lasten lemppari. Luulen että se on niin jännittävä kun siellä on polut, reunoilla kasvaa mansikoita ja porkkanoitakin saa käydä hakemassa. Olen ollut ihan liikuttunut kun isot koululaispojat ovat tulleet mulle kehumaan että on teillä mahtava puutarha. Puutarhalla he ovat tarkoittaneet potageria (keittiöpuutarhaa) ja muu piha on sitten pihaa. Ja vieläkin(hän) se on pelkkää hiekkaa... ehkäpä ensi viikolla saadaan loput mullat alapihalle levitettyä?

Tuo potagerin tekeminen ja metsänreunan istutusten tekeminen on kooltaan yhtä laaja kuin koko meidän edellinen piha ja puutarha. Siihen suhteutettuna tämä homma ei ole ollenkaan viivästynyt. Pakko myöntää että välillä säikähdän jopa omia suunnitelmia. Jaksanko ylläpitää niin laajaa puutarhaa. Mutta ainahan voi tehdä puutarhasta nurmikkoa jos aika ei riitä. Luulempa ettei niin käy!


Många springande fötter i bildkavalkaden. Som jag tidigare har påstått behöver inte barnen stora öde gräsmattor för att trivas. Istället många gömställen och stigar gör att även barnen njuter. En trädgård ska vara sånn att man kan ha barnkalas och leta efter Sjörövar skatt.
Trädgården är på gång.... det är faktiskt bara kökslandet, potager som är färdigt. Under sommaren som gått har jag märkt att barnen trivs där oerhört bra. Är det smultronen som växer vid kanterna, eller morotter som man får plocka, eller stigarna att springa på (barnen är rätt så bra att hålla sig till stigarna och det bästa - de påstår att hararna som också trivs i vårt potager använder stigarna och inte hoppar huller om buller??) som gör det så intressant?
"Stora pojkar" från granskapet som besökt oss kom fram till mig och gav beröm. " Er trädgård är så jätte fin!" Jag föstod att med "trädgården" menar de vår potager och det övriga är bara "vanlig gård". Underbara dessa grabbar!



Kaikesta keskeneräisyydestä huolimatta voi onneksi työpäivän jälkeen istahtaa ulos teelle ja kääntää puutarhatuolin siihen suuntan missä on valmista. Ja nauttia ;) IHanaa uutta viikkoa teille jokaiselle!
Trots allt som under process kan man vända trädgårdstolen åt det håller som är fårdigt och njuta ;) Ha en så underbar vecka allihopa!

 

PS: Ideoita lasten puutarhaan linkki-lista löytyy täältä. Sinne on koottu ajatuksia ja blogitekstejä lapsiperheiden puutarhaan, löytyy sekä omia vanhoja postauksia että teidän muiden linkittämiä omia postauksia. Linkki-lista on edelleen auki joten jos teillä on ihania ideoita lastenpuutarhaan niin liittäkää muiden iloksi myös ne kirjoitukset sinne.
PS.Ideer till barnens Trädgård, kika in!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...