maanantai 25. toukokuuta 2015

Omituisia asioita tapahtuu pihallamme --- Underliga saker i vår trädgård!


Kaikkeen sitä puutarhaihminen saakin inspiraation. Kaikki lähti siitä että aloin muuttoa varten käymään vanhoja puutarhalehtiä läpi ja poistoon (kiertoon). Siellä oli juttu oksastamisesta ja se kuulostii niin hauskalta ja yksinkertaiselta että päätin huhuilla Puutarhaan annetaan/facebook ryhmässä josko jollakulla olisi jäänyt omenapuun jalo-oksia yli?

 Omenapuun jalo-oksien lisäksi sain vielä päärynäpuun oksiakin mutta se onkin sitten toinen tarina. Oksat oli leikattu keväällä ja ne oli pidetty kylmässä, kellarin puutteessa omistaja oli pakannut ne havuihin ja vienyt ison lumikinoksen sisään ja kun vappuna lumi oli sulanut oksat oli tuotu jääkaappiin. Nyt kun menin niitä hakemaan otin mukaan kylmälaukun.

Oksien lisäksi sain vielä privaatti tunnin oksastamisesta ja näytön sekä mitä välineitä tarvitaan.
1. Terävä veitsi
2. Varttamisteippiä (lehden mukaan myös hyvänlaatuinen maalirinteippi käy )
3. Muovipusseja joilla uusi oksa "huputetaan"
4. Haavanhoitoainetta uuden oksan päähän.

Pahoittelut kännykkäkuvien laadusta. Otin itselleni kuvan millainen jalo-oksan oksastettava kohta kuuluu olla. Eli päästään ohuen ohut.

1. Vuolin ensin jalo-oksan.
2. Sitten tein omenpuun oksaan vastaavan kokoisen ohennuksen. Ohennus tehdään oksan päälypuolelle.
3. Napsasin tässä vaiheessa perus-rungon loppupään pois.
4. Kiinnitin jalo-oksan tiukasti painaen sitä kiinni perus-oksaan siten että jos jalo-oksa oli ohuempi/kapeampi niin ainakin toinen reuna oli kiinni perus-oksan reunassa. Kiinnitin varttamisteipillä. Myös perusoksan "tappi" jäi varttamisteipin sisään.
4. Sidoin osastettuun oksaan muovipussin jossa oli ilmareikä siten että mahdollinen vesi tippuu pois.
5, Muovipussit pidetään vielä senkin jälkeen kun oksaan on tullut lehdet.

Nyt jännitetään.... piha on täynnä omenapuita joissa heiluu muovipussit. Onnistuukohan? Jos ei onnistu niin syynä voi olla myös että osa puista oli ehtinyt kärsiä jänisten jyrsimisvaurioita.

Laitan tänne vielä puutarhapäiväkirjamaisesi itselleni muistiin mitä oksastin:
1.Punakaneli: Lahjaa ja Elinaa.
2. Peräpohjola: Saksan sokeria, Elinaa
3. Huvitus: Kultainen Kitanka, Kunnaksen kaneli, Antonovka talviomena (alin oksa).
4. Pirja: Kunnaksen kaneli, keltakaneli (päähän)
5. Keltakaneli: Kultainen Kitanka,
6. Huvitus (joka tontin reunalla):keltakaneli

Tässäpä tuli sitten päivitettyä mitä omenapuita meillä on jo hankittuna. Lisäksi muutama koristeomenapuu. Jos mulla alkaa sujumaan ja onnistumaan tämä oksastaminen niin lisää omppuita en hankikkaan vaan alan oksastaan niihin eri lajeja.

Otetaan vastaan hyviä vinkkejä ( ja kommentteja jos jotain on aloittelijan tekstiin korjaamista). Suosittelen lukemaan kirjasta tai käymään kurssilla jos itse meinaat alkaa oksastaan ettei jää harrastus minun varaan. Ajatus on kuitenkin hauska - omenapuu jonka oksilta saa eri aikaan, eri makuisia omenia!

Nu ser det väldigt underligt ut på våran trädgård. Alla mina äppelträd har små plastpåsar i sina grenar. Har försökt ympa olika slags äppel-grenar till mina träd. Nu blir det väldigt intressant ifall det lyckas...? tyvärr var mina träd redan uppätna av harar så vi får de vad det blir av resten. Men ifall det lyckas- och jag ska definitiv fortsätta nästa år -blir det underbart med äppelträd med olika slags grenar med äpplen som mognar olika tidpunkter.

12 kommenttia:

  1. Olen aina miettinyt miten oksastaminen oikein toimii, tässä tulikin selvyys asiaan. Toivottavasti yrityksesi onnistuu ja syntyy jännittäviä omenapuita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Periaate on helppo, taitoa vaatinee tuo "vuoleminen sileää pintaa" jne. Jos ei nyt onnista niin ensivuonna kokeillaan uudestaan. yksi syy laittaa syksyllä nuo jänis.suojat aikaisten ettei ehdi tulla vahinkoa.

      Poista
  2. Huikeaa! Kiitos vinkistä! Mahtavaa jos vain kaikki puusi onnistuisivat! Onnea kasvatuksiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on niin jännittävää ettei sitä uskokkaan. Mutta pieni epävarmuustekijä on nuo puut jotka on jo ennestään harmittavan huonossa kunnossa. Elossa toki.
      Ensi keväänä kokeilkaapas te muutkin. Ja pitäkää silmät auki jos on jossain jotain kursseja :)

      Poista
  3. Hauska ajatus, tuolleenhan saat ison omenatarhan ihan pienelle alalle :-) Toivottavasti kaikki sujuu hyvin! Tärkeintä on kai (oksien lepotilan lisäksi) se, että liitoskohdasta tulee aivan tiivis, että oksien pinnat painautuvat täydellisesti toisiaan vasten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritin tehdä mahdollisimman siistit viillot ja sitten puristaa liitokset yhteen tiiviisti... jännityksellä odotan :)

      Poista
  4. Onpas jännää! Olen muutaman kerran lukenut tuosta oksastamisesta ja ajatellut että pitäisi kokeilla. Nytpä voinkin seurata ensin sun kokeilua ja ensi keväänä yrittää sitten itse.

    VastaaPoista
  5. Onnea oksastukseen. Itse ei ole koskaan tullut kokeilluksi, vaikka tiedän suunnilleen, kuinka se tapahtuu.

    VastaaPoista
  6. Kuukalenterin mukaan just oli varttamispäivät 23.-25.5, sen mukaan pitäisi onnistua.
    Onko olemassa jotain nyrkkisääntöjä siitä mitä omppulajikkeita voi keskenään varttaa. Tarkoitan siis niinku talvi- syys- ja kesälajikkeita ristiin vaikkapa ?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä vaan voi varttaa kun on sama suku eli omenoita... joku on myös kokeillu pihlajaan varttaa omenan oksia ja onnistunut. Ajan kanssa hylkii pois.
      Kiva tietää että oli oikeat päivät. Kuukalenteriin en ole ehtinyt perehtyä...vielä ;)

      Poista
  7. Tsemppia oksastamiseen. Olen siitä ennenkin lukenut, mutta ajatellut sen olevan turhan monimutkaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika simppeliä mutta katotaan onnistuuko.. pitää harjoitella lisää ensi keväänä!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...