maanantai 18. toukokuuta 2015

Puutarhaihmisen "jouluaatto". Trädgårdsmänniskans "julafton".


Siis kuka arvaa mikä päivä se on? Kalenterissa merkittynä ja ajankin tarkistin monta kertaa ettei mene vaan ohi. No, tietysti taimenvaihtopäivä. Sen lisäksi että siellä tapaa muita puutarhaihmisiä, saa hyviä vinkkejä puutarhaan (juuri oman alueen ja  kasvuvyöhykkeen arvokasta tietoa) niin sinne viedään omia ylimääräisiä taimia ja tilalle saa valita sellaista mitä itsellä ei ole. Ja kaikki aivan ilmaiseksi!

Minun (ja prinsessani) tämänvuotiset aarteet ovat:
Ruohosipulia (ja pikkupojat söivät jo melkeen kaikki, onneksi kesän aikana kasvaa uutta).
Lipstikkaa, lihakeittoon, jauhelihakastikkeeseen, lihapulliin, kuulemma kun tätä käyttää niin tarvii vähemmän suolaa.
Kirsikka-pensas (pensaan alun jättäjää ei enää ollut paikanpäällä joten laitan teille jossain vaiheessa kuvan jos osaatte kertoa paremmin mikä laji on kyseessä).
Raperperia
Saniasta
Patjarikkoa
Tarha-alpi (kyllä nyt puutarhaani pääsee ensimmäistä kertaa keltainen kukka. En vaan tiedä mikä olisi sille oikea paikka ettei minun valkoinen/vaaleanpunainen/lila/sininen värioppi mene pieleen).
Esikko

Jos joku ei ole vielä käynyt taimenvaihto-tapahtumassa niin kipinkapin googlaamaan oman paikkakunnan vaihto-päivät. Mukaan pakkailet taimia (ilman rikkaruohoja) nimi-kylttien kanssa. Monivuotiset yrtit ovat suosittuja, ja kaikkea mitä pihalla on yllinkyllin. Jollekkin muulle se on aarre! Jos laitat jakoon jotain aivan mahottomasti leviävää joka tarvii kurinpitoa niin on reilua kertoa se etenkin jos kyseessä on vasta-alkaja puutarhuri. Kiitollisena muistan kun sain humalaa - sekä - hyvät ohjeet miten se pidetään kurissa.

Onko joku nähnyt Eedenistä pohjoiseen dokumentti-elokuvan? Minusta paras ja hauskin kohta on se kun eräs puutarhamies saa kumppaniltaan palautetta että sulle ei riitä vaan yksi taimenvaihtopäivä vaan kierrät kaikissa lähiseudun vaihtopäivissä mummoja jututtamassa :)
Houkutus on suuri lähteä uudestaankin. Onneksi Oulussa järjestetään taimenvaihtoa ainakin 16.6 :)

Lisäksi tämä kannattee kaikkien pohjoisten puutarha-ihmiset laittaa jo kalenteriin:
Naisten Pankki Oulu on mukana taimenvaihtotalkoissa ja pistää kasvit kiertämään! Osallistu taimenvaihtotapahtumaan Oulun Yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa sunnuntaina 23.8. klo 12-15 ja tutustu samalla Naisten Pankin toimintaan.
Tuo taimesi nimilapuilla varustetuissa purkeissa ja vie mennessäsi vaihdokki tai lahjoita taimesi Naisten Pankille. Lahjoitetut taimet myydään tapahtumassa edulliseen hintaan.
Tapahtumassa on mukana myös suunnitteluhortonomi Minna Hänninen GreenDreams Oy:stä ja Hidasta elämää blogiin kirjoittava puutarhuri Ulla-Maija Takkunen, jotka antavat vinkkejä ja ideoita ekologiseen puutarhan hoitoon, suunnitteluun ja rakentamiseen. Lisäksi puutarhuri Satu Mörsäri Kestävän Kehityksen keskuksesta avaa matokompostoinnin saloja.
Kasvitieteellin puutarha on auki tapahtuman ajan, ja ylipuutarhuri Tuomas Kauppila on paikalla vastaamassa kysymyksiin. Sisätilojen pääsymaksu 3€/aikuinen, 16 hehtaarin ulkoaluetta saa ihailla ihan ilmaiseksi. 

Lisätietoa saat: https://www.facebook.com/events/1417094675278224/

6 kommenttia:

 1. Taimivaihdot on kivoja! Olen menossa perjantaina Maatiainen-yhdistyksen taimivaihtoon Helsinkiin, sieltä löytyy monenlaisia aarteita. Esimerkiksi pienen kultasateen taimen sieltä löysin pari vuotta sitten, nyt se alkaa jo olla polvenkorkuinen :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wauuuu... puutarha-ihmiset ovat niin parhaita kun ne tuovat mitä ihmeellisempiä aarteita jakoon.

   Poista
 2. Tänä pitäisi minunkin tokistautua ja lähteä taimenvaihtopäiville, kun pitkään olen jo suunnitellut ja haaveillut:)

  VastaaPoista
 3. Olen mukana Naisten Pankin toiminnassa Joensuussa. Onpa hyvä idea Naisten Pankilta taimenvaihtotorin järjestäminen, täytyypä ottaa keskusteluun täälläkin. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 4. Kiitos muistutuksesta, koetan mahduttaa kalenteriin jonkun pk-seudun vaihtopäivän. Ruohosipuli on sekä ihmisten että perhosten suosikki :). Minulla kasvaa luonnon ruohosipuli pellon laidalla, sitä voisinkin siirtää järkevämpään paikkaan.

  VastaaPoista
 5. Pääkaupunkiseudulla asuessani tein löytöjä taimienvaihtopäivillä, täällä Hämeessä ei oikein ole tai päivät eivät ole stemmanneet kalenteriini. Muistathan että tarha-alpi leviää sitten raivoisasti, kitkin syksyllä perennapenkistä sitä kottikärryllisen ja taas olisi sama urakka edessä.

  Eedenistä pohjoiseen-dokumenttielokuvassa on entinen biologian opettajani Seija Airamo, joka menehtyi syöpään dokumentin teon aikana kesällä. Kävin Seijan luona viimeksi reilua kuukautta aiemmin, sain häneltä muutamia kasveja mukaani. Seija oli legendaarinen opettaja, persoona joka antoi kaikkensa puutarhalle.

  Juttelin dokumentin tekijän Virpi Suutarin kanssa Seijan hautajaisissa. Täytyy joskus kertoa Virpillekin siitä kohtauksesta jossa mies kertoo menevänsä ihan maaniseksi puutarhamyymälöissä ja lappavansa vain kärryihin kaikkea. Elokuvan näytöksessä koko yleisö nyökytteli myötätuntoisesti, meille kaikille on tainnut käydä samoin :)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...