maanantai 5. lokakuuta 2015

Garden Pink Book. Suomalainen Pinkki Puutarhapäivä. Elokuu 2016?


Jokainen puutarhaihminen lienee jollain tasolla tuntee Englantilaisen Yellow Book, jonne kovalla työllä ja puutarhanhoidolla voi päästä. Au pair aikanani asuin Lontoossa perheessä jonka puutarha avautui makuuhuoneeni ikkunasta, kauniina kylläkin, mutten ollenkaan osannut arvostaa sen upeutta. Tai sitä että miksi tiettyinä päivinä puutarha avattiin yleisölle.
Siis, ihan oikeasti, ihmiset maksoivat että saivat tulla katsomaan jonkun pihaa.... ?!!


Kaiken kukkaraksi nuo avoimet päivät aloitetaan jo varhain keväällä ja ihmiset kulkevat toppavaatteissa ja hörppivät lämmintä teetä. ..

Muistelin tätä eräänä iltapäivänä kun tulin töistä kotiin ja leppuuttin jalkojani ja aivojani ihmetellen syksyistä, hiljalleen loistanoaan menettävää puutarhaa.


Nyt kun pinkki kuukausi - Roosa nauha keräykset ym. sain idean että mitäpä jos me vähän matkisimme englantilaisten keltaista kirjaa, mutta meidän keräyksen kohde olisikin Roosa-nauha/Rintasyöpätutkimus?

Eli ystäväporukassa joku avaa puutarhansa - laittaa sen paraatikuntoon - ja muut rouvat sitten naapurista tai työpaikalta tulevat keittämään kahvia ja myymään itseleivottua pullaa (ehdoton ajatus on se ettei sama ihminen tee kaikkea hyväntekeväisyyttä/työtä). Varat menisivät suoraan rintasyöpätutkimukseen/Roosa Nauha keräykseen. Jos pinkit päivät olisivat, sanotaanko nyt vaikka elokuun lopussa niin jokaisesta puutarhasta löytysi taatusti myös kesän aikana kerääntyneitä ylimääräisiä taimia jotka voisi myydä samaan syssyyn?Koska tämä on vasta aivan ensimmäisiä ajatuksia ja ideoita - haluaisin kuulla teiltä lisää ... mitä mieltä olette?
Yhteistyökumppaneiksi voitaisiin pyytää Puutarha yhdistyksiä/Liittoa (alkaisivatkohan he tekemään Pink Book - sivustot josta löytäisi avoimet puutarhat?) ja Syöpäyhdistystä? Muita?

Mikä olisi oikea ajankohta? Yksi tietty viikonloppu vaiko jokaisella puutarhalla heille parhaiten sopiva päivä joka sitten mainitaan Pink Book-sivustoilla`? Vai olisiko jollakulla jopa useampia päiviä kuten keltaisessa kirjassa?

Roosa Nauha kamppanjalta lienee saa tilinumeron minne kerätyt varat sitten tilitetään.Tekasimpa tällaisen logonkin ja haastaisin teidät mukaan ideoimaan tai ainakin mainitsemaan tästä ideasta blogista. Logon saa oikein mielellään kopsata. Liittäkää blogitekstinne linkki kommentti-laatikkooni niin päästään sitten ideoita kokoamaan  - ja toteus voisi ehkäpä olla jo ensi vuonna jos kaikki valmistelut saadaan tehtyä? Miltä kuulostaa?


Härom dan tänkte jag efter gamla minnen från England då jag var au pair i en familj vars trädgård var med i Yellow Book. Då förstod jag inte iden med dessa dagar då folk kom på ens tomt för att stirra på blommor och tom betalade för detta. Nu när det år Rosa Bandet- månad kom jag på, varför inte ha en Rosa Trädgårdsdag även i Finland?
Det skulle innebära att en frivillig öppnar sin Trädgård medan hennes familj, släkt, arbetskompisar eller andra vänner ställer upp för att koka te o kaffe samt bakar bullar. Kanske kunde man sälja lite överflödiga växter. Och alla pengar skulle man sedan sänka till Rosa Bandet, Bröst cancer forskning.
Hur låter det?
Skulle ni vilja vara med? Skaffa en team och skapa en underbara Trädgårds Dag till grannar o vänner för en god sak? Vad har ni för ideer?
När skulle vi ha en Rosa Trädgårdsdag - I augusti? Skulle alla ha på en o samma helg eller skulle var o en bestämma när de har öppet och man skulle kunna läsa det från en Rosa Bok  - möjligtvis från en www. sida med alla Trädgårdar som deltar.
Vilka föreningar skulle vela vara med - Trädgårds förbundet? Cancer föreningen?

Nu får ALLA så gärna skriva en bloggpost o ämnet och vara med o ge ideer! Kopiera logot också och länka så gärna era texter till min komment box. Jag följer diskussionen så gärna. 
Hoppas det här blir sant - kanske Augusti 2016?

 

23 kommenttia:

 1. Wau onpa idea!!!! Hyväntekeväisyyskohdehan voisi vaihdella. Toisena kesänä kerättäisiin toiseen kohteeseen :) Muhistelen asiaa, miten toisin sen blogissani esiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan huippua jos laitatte ideaa kiertämään ja saataisiin tähän paljon porukkaa mukaan - ehkäpä yhdistyksiäkin jotka auttaisivat nettisivujen/Pinkin Puutarhakirjan tekemisessä :)

   Poista
 2. Aika hieno idea! Tietysti kesällä on jo avoimet puutarhat -päivä, mutta toisaalta elokuussa puutarhat yleensä ovat upeimmillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, tämän ei ole tarkoitus kilpailla valtakunnallisten avoimien ovien kanssa joka on aivan huippu tapahtuma. Ajattelin että tässä pääpaino olisi enemmän kahvittelulla/oleskelulla/hyväntekeväisyydellä eikä olisi niin iso kynnys lähteä mukaan ystäväporukalla järjestämään, Vaikka eri ystävän luona eri vuosina...?
   Puutarhan suhteen ei tarttisi olla niin suuria paineita niin että jokainen jolla on puutarha ja puutarhainnostsuta voisi osallistua...

   Poista
 3. Mikä mahtava idea! Olisi kiva, jos kaikilla ei olisi sama päivä, niin kesän aikana voisivat puutarhoista kiinnostuneet ihmiset käydä monessakin kohteessa, ja kukin porukka voisi samalla sopia itselleen sopivimman päivän - ja sen, haluaako olla avoinna useamman kerran, kun kerta rutiini jo syntyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö Yellow Bookissa ole nimenomaan niin että kirja ostetaan jotta sieltä voi selailla milloin mikäkin puutarha on auki. Jos löytyy yhyteistyökumppaneita niin kirjasenkin voisi tekaista- tosin nettisivut ovat enemmän up to date jos vaikka tulee muutoksia päiviin.
   Mutta tosiaan vaihtoehdot ovat a) Pinkki puutarhapäivä kaikilla yhtä aikaa b) jokainen porukka päättää heille parhaimman ajankohdan... Mitä muut ovat mieltä?

   Poista
  2. Ja ilman muuta voisi halutessaan järjestää omalle pihalleen jopa useamman kerran...

   Poista
 4. Hieno idea! Lähtisin kyllä mukaan, tosin niin että päivä olisi enemmän kesäaikaan. Viime hallayön jäljiltä pihamme on enemmän harmaankeltainen eikä_niin_kaunista_katsottavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä voisi olla paras ajankohta? Vai olisiko paras jos jokainen valitsee sellaisen päivän jolloin oma puutarha on suunilleen prahaimmillaan?

   Poista
  2. Elokuu voisi olla hyvä. Viimeiset kaksi kesää ovat olleet aika ankeita, ts. viime vuonna kesä alkoi meillä heinäkuussa, tänä vuonna oli vielä 2. elokuuta 14,6 astetta lämmintä... Mutta toivotaan ja uskotaan että tulevat kesät ovat paljon parempia!

   Poista
 5. Wautsi, sinulta näitä hyviä ideoita pulpahtelee tuon tuostakin! Ainakin olisin itse valmis vierailemaan kohteissa ja kantamaan kolikkoni sitä kautta hyväntekeväisyyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon ihan mielissään jos muidenkin mielestä tämä olisi toteuttamisen arvoinen juttu.... :)

   Poista
 6. Hieno idea! Saila jo ehdottikin, että avoimia päiviä voisi olla useampikin. Itse ajattelen, että koska Suomi on pitkä maa monine kasvuvyöhykkeineen, voisi aukioloaikoja porrastaa vyöhykkeittäin tai alueittain. Elokuu tuntuisi siinä mielessä hyvältä ajankohdalta, koska nyt on jo avoimet puutarhat -tapahtuma kesäkuussa. Tätä ideaa kannattaa tosiaan kehittää pidemmälle ja etsiä sille yhteistyökumppaneita. Roosa Nauha -keräys olisi oiva aloitus, mutta varoja voisi kerätä myös muille kohteille.

  VastaaPoista
 7. Kuulostaa mininkin mielestä hyvälle! Elokuu voisi varmasti olla hyvä kuukausi. Hmm, kumpikohan vaihtoehto olisi kätevin järjestää ja mihin ihmiset alkaisivat.. Ehkä juurikin se että olisi monena päivänä. Roosa nauga kohteena on minustakin hyvä ja joka vuosi tosiaan voisi olla eri keräyskohde, jos tällainen tapahtuma saa vain kannatusta ja on suosittu. Tätä kannattaa kyllä suunnitella ja miettiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos saisimme yhteistyökumppanin toimesta toimivat Pinkki-puutarhapäivä nettisivut jokainen voisi sinne kirjata milloin pitää puutarhansa auki - yksinkertaisimmillaan me, joilla on blogi voimme vain ilmoittaa blogissa että tällöin ja tällöin Tervetuloa, ajankohta ja paikka, kahvitarjoilu ja taimenmyyntiä, kaikki tuotto menee Roosa Nauha keräykseen.
   Hienoa olisi jos jollakulla olisi taitoa tehdä sivut jonne puutarhat itse ilmoittavat ajankohdan ja paikan. Tai sitten sovitaan joku tietty sunnuntai jolloin tempausta vietetään.
   Kiva olisi kuulla ajatuksia mikä olisi parasta?

   Poista
 8. Peukutan sun ideaa ihan täysillä! Ja mukana olen tavalla tai toisella:)

  VastaaPoista
 9. Kiva kun innostutte, aletaan suunnittelemaan ja levittämään ideaa (blogeissa) tässä syksyn aikana ja koitan saada muutaman s-postin eteenpäin josko löytyisi yhteistyökumppaneita.
  Roosa Nauha/Rintasyöpä on asia joka koskettaa kaikkia naisia ja olemme onnekkaita sillä mammografia seulontojen sekä hyvien hoitojen vuoksi Suomi on maailman parhain maa tässä suhteessä. 90% kaiksita rintasyöpään sairastaneista paranee täysin. Muitakin keräys/hyväntekeväisyyskohteita kannattee ehdottaa... ja niitä voidaan miettiä tulevaisuudessa jos saadaan tämä juttu onnistumaan ja ihmisiä osallistumaan.
  Erillaisiin keräyksiin jotka ovat aktuelleja milloin missäkin maailman tilanteessa kannattee toki osallistua ilman tällaista tempaustakin. Jokainen oman elämänkatsomuksensa mukaan. Uskoisin että Roosa Nauha kamppanja yhdistää naisia ja voimme tehdä hyvillä mielin sen eteen yhdessä töitä kun meillä on jo asiat todella hyvin. Voidaan samalla yhdistää äänemme ja vaatia että jatkossa naisten (eliniän) vanhetessa ilmaista mammografiaa pitää tarjota 90+ vuotiaaksi saakka eikä lopettaa kaikista kriittisimmässä iässä..

  VastaaPoista
 10. Just tätä mä tarkoitin, kun kehuin suo mukavien blogien haasteessa.
  Sä kehität toistaan huipumpia ideoita puutarhailon, blogiyhteishengen ja hyvien asioiden levittämiseksi. :)
  Tosi hyvä idea! Täytyy laittaa muhimaan. Mä en oo vielä ikinä uskaltautunut avamaan mun puutarhaa vierailijoille. Mutta nyt täytyy miettiä asiaa. Ainakin mielelläni vierailen ja ostan pullaa noin hyvän asian takia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kirjoituksesi oli aivan ihana ja sydäntälämmittäviä.
   Ajattelisin että ehkä useampi rohkaistuisi avaamaan puutarhansa hyvän asian puolesta. Tiedän että kynnys osallistua avoimiin puutarhapäiviin voi olla korkea kun siellä on niin huipputasoisia puutarhoja (sinunkin on, joten ei ole kyse siiä!) mutta tässä ideana ei ole pelkästään esittellä erikoisen ihanaa ja upeaa puutarhaa vaan ihan tavallisenkin harrastajan puutarha "kelpaa" kun siellä voi hetken viivähtää ja kahvitella hyvässä seurassa ja kauniissa ilmapiirissä. Puutarhat eivät ole koskaan valmiita joten se ei saa olla este osallistumiselle :)
   Olisi ihana päästä joskus kesälomamatkalla teille puutarha-kylään :)

   Poista
 11. Miten sä kehtaat laittaa "puutarhakuvia" joissa kaikissa näkyy tramppa???

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen pahoillani että se häiritsee sinua. Blogissani on tähän saakka voinut kommentoida ilman valvontaa. Ikäväkseni täytyy todeta että jos sinun kommentit trampoliinista jokaikiseen blogikirjoitukseen eivät lopu joudun ottamaan valvonnan käyttöön. Jos et pidä blogistani, älä lue sitä äläkä myöskään kommentoi.

   Poista
 12. Huippu idea! Hyvä sinä! Ehdottomasti olen mukana ja voisin jopa näin raottaa puutarhani ovea;)

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...