lauantai 8. joulukuuta 2012

Luukku 8 Lucka 8

IMG_2954

Joulukalenteri 8.12
Puutarhamatkalla! På Trädgårdsresa!
Empä olisi uskonut kuinka paljon ihasteltavaa ja katseltavaa riittää Tukholman Skanssenilla myös Puutarhan Ystäville!!!?? Puutarhoja, pihoja, pieniä puutarhapalstoja. Aivan ihanaa. Suosittelen lämpimästi. 
Hade aldrig gissat hur mycket det är att se för de trädgårds intresserade på Skansen! Vackra trädgårdar och kolonilott. Härligt! Rekommenderar!

IMG_3011

IMG_3014

IMG_3005

IMG_3003
IMG_3006

IMG_2994

IMG_2981

Puutarhoja eri aikakausilta. Trädgård från olika tidsåldrar.
Ja tietysti karhuja! Och så klart björn!

IMG_2900

 
perjantai 7. joulukuuta 2012

Joulukalenteri luukku 7 Julkalender lucka 7


 7.12
Lyhtykaupunki! Stad av lycktor!
Kuistin pöydälle olemme lasten kanssa etsineet kaupoista pieniä "lyhtytaloja" ja rakentaneet kaupungin. Etualalla oleva on Tipsukan pyytämä "kirkko". Pihalle ei kannate ostaa ilman lasia olevia lyhtyjä - ne sammuvat melko pian. 

På bordet vid terassen har vi skapat en liten stad av lycktor som liknar små hus. Den som är längst framme är Snippertippans "kyrka". Nästa vinter hittar vi kanske några lycktor till...


Lyhtykaupunki lumisateen jälkeen...
Lumista valkoista viikonloppua Ihanille Puutarha ystäville!

IMG_5658

Önskar er en fin vit helg Kära Trädgårdsvänner, hoppas det snöar lite till!


PS.
Talvivalaistus Vinterbelysning
Jos sinulla on blogipostaus pihavaloista, talvivalaistuksesta puutarhassasi, lisää linkkisi 5.12 kirjoituksen blogilistaan! Tai käy kurkistamassa siellä olevia ihania blogeja, ideoita valoista talvipuutarhassa!
Titta in på mitt förra blogpost där jag har en samling länkar om vinterbelysning i trädgården. Eller lägg in din egen blogg i listan!

Valoja2

torstai 6. joulukuuta 2012

Joulukalenteri luukku 6. Julkalender lucka 6.


IMG_1064

6.12
 Kuusi kuvaa kesästä! Kiitos Pivi, Onnea istuttamassa blogista. Hauskempaa haastetta en taida keksiä näin pimeimpänä vuodenaikana. Tämän joulukalenteriluukun lukijan haastan laittamaan omaan blogiinsa omaksi ja muiden piristykseksi kuusi ihanaa kuvaa kesästä. 
Kiitollista ja lämmintä mieltä Itsenäisyyspäivän viettoon!
Sex sommar foton! Tack Pivi från Bloggen Onnea istuttamassa . En bättre utmaning kan jag inte komma på nu när det är som allra mörkast. Nu skickar jag vidare utmaninigen till alla er som läser detta. Bjud på dina vackraste sommar bilder i din blogg!
Önskar er alla tacksam och  fridfull stämning på Finlands Självständighets Dag!


Kevät taitaa olla se tämän puutarhan paras ja kaunein aika. Lähes uskomatta katselen tulppaaniloistoista kuvia- meidänkö pihalla! Kyllä. 
Keväällä Ukko-Rakas teki lapsille (minulle) jokaiselle oman viljelylaatikon. Tässäpä näkyy onnellisia puutarhureita siemenpussit kädessä. Tarina ei vielä tässä kuvassa kerro miten kaikki porkkanat syötiin 4cm pituisina...


Pionin nuppujen seuraamisessa ja kukkien puheamisessa on jotain maagista. Ja sitä jännitystä ehtiikö nähdä kukkia ennen lomareissua. Ja miten juuri kaikki on aivan ihanimmillaan kun auto on pakattuna... ja muutaman uuden, ensimmäistä kertaa kukkivan pionin kukat ja näkemättä. Jännitystä kerrakseen. Ei sitä uskoisi jollei tietäisi!!!!!
Mutta upeita kukkia ne ovat ränsistyneenäkin. Jotenkin muistuttavat hömpsyistä, keikkaroivaa, vanhentunutta, uljasta Vanhaa-Rouvaaa... Jos tiedätte - sellaista ikivanhaa mummoa joka on kaikessa koristeluissaa, koruissaan ja meikeissään ja tupeeratuissa hiuksissa (joskus lilan väriset!) aivan ihastuttava näky kaupungilla. Ja sitä kattoo että miten joku noin vanha voi kävellä noin korkeilla koroilla!!?? Tavoitetta kerrakseen, vanhetua Pioni-kaunottareksi, eikä vaikka kaktukseksi.


Kesän parhaimpia hetkiä on vaikea saada mahtumaan vain muutamaan kuvaan, mutta yksi niistä tässä alla on ystävän kanssa matka Ruusu-taimistoon. Huikeita puutarha-reissuja olivat myös Avoimet Puutarhat päivän tapaamiset Min Eden ja Min Gröna Dröm blogien kirjoitajien/puutarhojen luojien kanssa. Ensi kesänä, lupaan itselleni, tulee vielä enemmän puutarhamatkoja (ehkä Viroon?) ja messuja. Ja taimistoilla, niillä voisi viipyä vaikka koko päivän.

Ja jos kevään jälkeen kesä onkin vähän vaisu kukinnaltaan meidän pihassa (mitä minulta puuttuu?????) niin loppukesä ja syksy ovat riemua ja ihmetystä kun Dahliat alkavat kukkia ja yhtäkkiä talo on täynnä kukkakimppuja, ystäville on aina iso kukkakimppu tuliaisena omasta pihasta (Dahliat ovat aivan super kestäviä leikkokukkia!!!) ja taas riittää ihasteltavaa....

Tällaiselle aloittelevalle puutarhurille Dahliat ovat super-kiitollisia, ne todella onnistuvat ja kukkivat kunnes pakkanen jonain aamuna ne lopettaa. Sen jälkeen juurakot kerätään talteen ensi kesää varten.
Dahlioita on niin monenlaisia että ne kauneudessaan ja monimuotoisuudessaan ovat paljon jännitävämpiä ja erikoisia kuin esim ihanat Pionit. No, nehän ovatkin Mexikosta!
Jos joskus saisin vielä toisen tytön, voisin harkita hänelle nimeksi Dahliaa... kertokoon se kuinka paljon rakastan tätä kukkaa! =)


PS.
Talvivalaistus Vinterbelysning
Jos sinulla on blogipostaus pihavaloista, talvivalaistuksesta puutarhassasi, lisää linkkisi edellisen kirjoituksen blogilistaan! Tai käy kurkistamassa siellä olevia ihania blogeja, ideoita valoista talvipuutarhassa!
Titta in på mitt förra blogpost där jag har en samling länkar om vinterbelysning i trädgården. Eller lägg in din egen blogg i listan!

Valoja2

tiistai 4. joulukuuta 2012

Joulukalenteri luukku 4. Julkalender lucka 4.


4.12
Gör trädgården spännande för barnen!
Tee puutarhasta jännittävä lapsille!

Bland buskblåbären vaktar en snäll igelkott. Ibland är den på egna spår när minstingarna bär den runt i trädgården. Då kanske man hittar den i  barnens kiosk/båt/lekstuga.
Mustikkapensaiden alla vartioi kiltti siili. Tosin joskus siili on omilla teillään pitkäänkin ennenkuin löytyy kompostin takaa tai lasten kioski-leikkimökki-kompleksista.

maanantai 3. joulukuuta 2012

Joulukalenteri luukku 3. Julkalender lucka 3.

3.12
Puutarhassa pitää olla lapsille syötävää!
I trädgåden måste det finnas massor att äta för barnen!

Tulee ihan hykerryttävä olo kun lapset ovat niin innoissaan kun löytävät ensimmäisen mansikan - ei väliä että se on vielä valkoinen- ja kun niitä päivä päivältä alkaa tulla enemmän, punaisiakin. Pienet vekkuli-poikamme (kesällä 1,5v kaksoset) oppivat etsimään pikku mansikkamaasta marjoja ja niitä piti raahata pois takapihalta kun kypsät marjat loppuivat kun ne ois syöneet kaikki raa'atkin mansikat. Sitten ne jossain vaiheessa tajusivat valkoisia syödessään että jos joku tarjosi helakan punaista, makeaa ja kypsää marjaa niin ne älysivät sylkäistä se kovan mansikan pois suusta.  
Viinimarjojen kypsyessä, puhumattakaan vadelmista, pensaikoissa kävi sellainen kuhina kun siellä oli kokonaisia lapsi-pesueita, ei pelkästään omia. Joskus pikku-prinsessamme kävi ihan omin lupinensa keräilemässä raparpereja, "Äitii, leivotaan!"
Omin lupinensa syötiin myös kaikki pienet porkkanat, noh, itehän ne ne kylvivätkin, mutta yhtään täysmittaista ei tainnut tulla. Ja punajuuria (ihan pesemättömiä -kyllä tulee immunopuolustukseltaan mainioita vekaroita!!) herkuteltiin myös omikseen tuolla pihalla ja sen huomasi siitä kun vampyyrit tulivat suupielet verenpunaisina ja vaatteet sotkuisina jossain vaiheessa sisään.
Ja kun tuli syksy, pikku-ukoille kelpasivat myös aronian marjat, kun olivat koko kesän tottuneet maistelemaan kaikkea pihalla.

Trädgården blir spännande och får en helt annan dimension när det växer ätbart lite här och där och barnen kan undersöka ifall de första jordgubbarna är mogna, eller blåbären, hallonen (och tillsist när allt annat är över, smakar de på  aronia bären)?

sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Joulukalenteriluukku 2. Julkalender lucka 2.

2.12.
Onnellista 1. Adventtia! Ihanaa, tänään saa aloittaa joulukoristelut. Meillä on jo pikkuhiljaa ilmaantunut tonttuja ikkunoihin ja oviin. Adventtitähti on ollut ikkunassa jo viikkoja valaisemassa pimeyttä. Punaiset chilit käyvät joulukoristeesta toistaiseksi. Joulukukat ovat vielä hankkimatta!
Yllätäen lapset ovat malttaneet olla herkuttelematta näillä tulisilla chileillä. Sen sijaan meillä on pientä joulukalenteri draamaa, pian 2v täyttävät kaksoset eivät millään ymmärrä että aukaistaan vain yksi luukku kerrallaan. Tänä aamuna meni vajaa tunti rauhoitteluun...

Ha en fin 1. Advent! Åå vad skönt, nu får man riktigt börja julpynta. I väntan på att hinna skaffa julblommor har vi chilin vid köksfönstret. De är ju rätt så jul-röda och passar bra med advent stjärnan. Än så länge har barnen inte smakat på dem...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...