perjantai 11. lokakuuta 2013

Puutarhahaaste. Trädgårds Utmaning.


Lähetin lempiblogeihini Puutarhahaasteen viime viikolla ja lupasin siinä samalla myös itse vastailla kysymyksiini. Niinpä palailen tässä näihin samoihin kysymyksiin.

1. Anna meille 5 kauneinta kuvaa puutarhastasi. Ne voivat olla lempikasveista tai koko puutarhasta. Keväästä, kesästä, syksytä tai talvesta.
 
En tiedä mitään ihanampaa kuin tulppaanit.
Kevät on puutarhassani yhtä riemua. Toivoisin vain että edes osa ihanuuksista säilyisi keväästä toiseen. Toisaalta on mukava syksyisin suunnitella uusia väriyhdistelmiä. Paitsi tänä syksynä en ole istuttanut yhtään... Ehkä vielä hankin muutaman sipulipussin. Ihan siltä varalta että saadaan asua vielä tässä kodissa ensi keväänäkin.


2624 valokuvaa puutarhasta (yhden kasvukauden aikana kuvattua).. Siinä on valinnanvaraa. Tästä etupihan koristeomenapuu (kaksos-poikiemme omat puut), hortensia, pionipenkistä pidän. Sen keskellä kasvaa kärhöjä ja pioniunikkoja on talonpuoleisella laidalla. Asvalttia reunustaa havut ja kuorikate joka pysyy siistinä keväästä-talveen. Kun katsoo olohuoneen ikkunoista näkee kukkivat pensaat ja omenapuut, sekä tietysti perennat.

Keittiöpuutarhastani olen erityisen ylpeä.  Yrtit on rajattu kiveyksillä ja toistaiseksi ovat pysyneet ruuduissaan.


Puutarhan lempipaikkani. Tässä istun ja pidän komentoa trampoliinissä hyppiville. Tässä voi nauttia auringosta. Juoda teetä ja lukea lehtiä tai kirjaa. Paikka on kukkien ympäröimä ja kaunis mutta tässä istuessa katsoo kauemmas, taustalla olevien kukkapenkkien rikkaruohot eivät häiriste.


Kauneus on katsojan silmässä - - - Muoviset kasvihuoneet ovat harvemmin pihan kaunistuksia. Omalla paikallaan tämä on ihan mukiinmenevä ja kasvihuonetta reunustaa lasten kasvattamat kuukausimansikat ja pensaita ja kukkaruukkuja. Yrttimaa on tuossa oikealla.


Kärhöt  - nämä itse juurakoista kasvatetut ovat aarteitani.


Pionien kukinta on puutarhan tähti hetki. Vaikkakin niin lyhyt. Puutarhan kauneimpia kuvia ei voi valita ilman ettei niissä olisi yhtään kuvaa kukkivasta pionipenkistä.

2.Kasvatatko kauneutta vai hyötyä? Molempia. Marjapensaat ja yrtit ovat tärkeitä, samoin raparperi. Minusta on mukava kun lapset oppivat miten ruoka kasvaa ja saavat maistella marjat suoraan pensaista. Nautin myös kesäajasta kun ei tarvi ostaa salaattia kaupasta. Ja on tuoreita yrttejä aina tarjolla. Puut, pensaat, kukat ovat sitten oma maailmansa jossa saa leikkiä taitelijaa yhdessä luonnon kanssa.
3. Mistä löydät inspiraatiota puutarhaasi? Puutarhalehdistä, etenkin ruotsalaisista. Suorastaan ahmin niitä. Kunhan ehdin, alan tekemään puutarhan leikekirjaa johon leikkaan inspiraatiokuvia lehdistä (siitä lienee hyötyä kun alamme suunnitella jossain vaiheessa uutta puutarhaa). Blogeista saan usein ideoita uusista kasveista joita en ollut tiennyt. Blogeissa on myös ihania perennayhdistelmiä ja puutarha asetelmia. Blogikommenteista ja postauksista opin myös paljon tietoa, kiitos siitä teille Rakkaat Puutarha Ystävät! Minulla on myös kokoelma puutarhakirjoja. Niille on oma hylly kirjahyllyssä. Kun ystäväni suunittelevat uusia pihoja niin istutaan porukalla ja lueskellaan kirjoja. Katselen myös sillon tällöin puutarha-ohjelmia.

4. Paras puutarhakirjasi? Lukuisia. "Kasvien lisääminen" Steven Bradley. Tästä olen opiskellut ohjeet pistokkaiden ottamiseen, kylvöihin jne.  "Puutarha muodot ja värit. Inspiraatio kirja", Margareta Diedrichs. Tämä on täydellinen kirja puutarhan tilojen, seinien, kattojen, huoneiden luomiseen sekä antamaan inspiraatiota puutarha sisustamiseen ja valaistukseen. Hengästyttävän kauniita kuvia. Todella inspiroiva. Uskoisin että uusien, kaupunkipuutarhojen ja pihojen suunnitteluun tästä saa valtavasti ideoita mutta mitään istustus tai puutarhan/nurmikon perustamisohjeita tässä ei ole. Tämä kirja sisältää puutarha-arkkitehtuuria parhaimmillaan!

5. Jos olisit kasvi - mikä olisit? Koivu. Sitkeä, pohjoisessa kasvava, klassisen kaunis mutta tavallinen. Kasvi ihastuttaa ensimmäisillä lehdillään ja hennolla kevään vihreydellä mutta unohtuu kun kesä puhkeaa kukkaan. Ehkä haluaisin myös olla eksoottiinen meksikolainen väriä räiskyvä Dahlia, mutta sen elämä on niin lyhyt ja arvaamaton eikä se kestä meidän talvia.

6. Oletko harrastelija vai ammattilainen -Mistä olet hakenut puutarhaoppisi? Olen harrastelija ilman minkäänlaista perinnetietoa (äiti ei harrastanut puutarhaa). Olen aloittanut ihan nollasta. 4,5v sitten meillä kävi puutarhasuunnittelija, en älynnyt mitään, en edes mitä pihalleni halusin. Toivoin marjapensaita lapsia varten ja yhden kukkapenkin. Omenapuille ja pensaille löytyikin, kiitos puutarhasuunnittelun oikea paikka ja tarpeeksi isot välit ja syvät istutuskuopat. Nurmikko laitettiin. Vasta kun kaksoset syntyivät ja vietin heidän ensimmäiset 6kk sisällä aloin lukemaan puutarhalehtiä (jotta kestäisin 2011 kevään ankarat pakkaset vihreitä kuvia katselemalla) ja niiden myötä sain ensimmäiset oppini. Ja siitä vasta lähti puutarhan kasvattaminen...

7. Mikä on paras puutarha vinkkisi? Kaikki kasvaa kun antaa kasveille kanankakkaa. Puutarha on meidän oma, siellä on lupa kokeilla ja touhuta. Jakamalla, taimia vaihtamalla, siemenistä kylvämällä ja pistokkaita ottamalla saa valtavan kukkivan ja vehreän puutarhan eikä se ole ollenkaan niin kallista kuin ihmiset voisivat luulla katsellessa puutarhaa ja kasvien runsautta.

8. Millainen on unelmapuutarhasi? Unelmapuutarhassani olisi pitkä kasvukausi, maaliskuusta marraskuuhun. Siellä kasvaisi vanhoja omenapuita, kiipeilypuita lapsille, erilaisia lehtipuita. Osa puutarhaa olisi metsäpuutarhaa jossa kasvaisi havupuiden lisäksi myös lukuisia kukkivia alppiruusuja ja erilaisia saniaisia. Jossain metsäpuutarhan siimeksessä olisi myös "levon puutarha", japanilaistyyppinen rauhoittumis ja hiljentymis paikka. Puutarhassani olisi erilaisia "huoneita" tai tiloja. Hyötypuutarha jota reunustaisi valtavat pionipenkit. Kaunis lasinen kasvihuone jossa olisi tilaa istua sadepäivinä lukemassa. Katettu terassi jossa olisi ruokailutila, jossa voisi pitää puutarhajuhlia suuremmallekin porukalle. Terassin "seinät" kasvaisivat kärhöjä ja villiviiniä. Sekä ruusupuutarha ja kukkameren lailla perennoja. Puutarhassani olisi kiemurtelevia hiekkapolkuja ja syksyllä kynttilälyhtyvalaistus.

9. Kuulutko Puutarha yhdisykseen? Kuulun. Taimenvaihtotapahtumat, retket ja pihavierailut ovat mukavia. Olen myös ollut tekemässä yhteistilauksia.

10. Millainen on sinun puutarhafilosofiasi? Mitä puutarhan hoito sinulle merkitsee?
Puutarhan ei tarvitse olla koskaan valmis. Nauti siitä sellaisena kun se on. Koe puutarha iloa ja onnistumista kylvämällä, ottamalla pistokkaita ja jakamalla taimia. Minulle puutarhanhoito ja valokuvaaminen on irtautumista arjesta, nautin kauniista, nautin nupuillaan olevista kukista, puutarhassa kierrellessä tutkistelen mitä sieltä löytyy, mikä kukkii ja kasvaa. Ihmettelen.

11. Mikä puutarha (jossa olet vieraillut) on jäänyt mieleesi? Au pair aikaisen perheeni puutarha Lontoossa (joka oli päässyt yellow bookiin, en silloin tajunnut kuin hieno juttu!), viimeksi tänä kesänä vierailtu Westers yrttitarha Turun saaristossa kurkista tänne!, sekä Oslossa sijaitseva Vigelandin puisto johon liittyy paljon muistoja ja elämää, samoin New Yorkissa sijaitseva Central Park jossa lenkkeilin esikoista odottaessa ja ikävoin suurkaupungista pohjoisen luontoon. Mielenkiintoisimmar puutarhat joissa olen päässyt käymään ovat kuitenkin ehdottomasti Pietarsaaressa Min Eden ja Min Gröna Värld . Näistä puutarhoista olen ammentanut runsaasti inspiraatiota blogipostaus inspiroivista puutarhoista!


Trädgårdsutmaning.
Hösten är bra tid att blogga och läsa andras bloggar och inspireras. 
Jag skickade denna utmaning till underbara finskspråkiga Trädgårdsbloggar och tänkte nu bättra mig och skriva frågorna på svenska dela ut utmaningen till svensk språkiga bloggar jag följer:
1. Ge oss 5 vackraste trädgårdsbilder. De får vara från hela trådgården eller bilder på växter.
Vår, sommar, höst eller vinter.
2. Odlar du skönhet eller nytta?
3. Varifrån hittar du inspiration till din trädgård?
4. Bästa Trädgårdsboken?
5. Om du vore en växt -vad skulle du vara?
6. Proffs eller amatör? Var har du fått din trädgårds kunskap?
7.Bästa trädgårds tipset?
8. Hur ser din dröm trädgård ut?
9. Är du medlem i trädgårds förenig?
10. Hurdan är din Trädgårds filosofi? Va betyder trädgårds hobby för dig?
11. Vilken trädgård du besökt har blivit oförgömlig?


Rentouttavaa viikonloppua!
Ha en skön helg!

tiistai 8. lokakuuta 2013

Puutarhan Parasta. Det Bästa från Trädgården.


Loput tomaatit on pelastettu kasvihuoneesta sisälle kypsymään.
De sista tomaterna är plockade in för att mogna.


Mustapippuria, öljyä, sokeria, suolaa, chiliä, valkosipulia... Mitä näistä tekisi? Bruschetta (öljyssä rapeaksi paistetun) leivän päälle paistettuja tomaatteja vai tomaattikeitto? Pakko paljastaa että tämä emäntä kokkaa niin että sekä  resepti että lopputulos paljastuu vasta ihan viime metreillä. No maistaen hyvää tulee..
Svartpeppar, olja, socker, salt, chili och vitlök... Vad ska det bli? Bruschetta med tomater eller tomatsoppa? Måste erkänna att den här kocken lagar mat så att både receptet och slutresultatet avslöjas först i slutet.


Persiljaa, timjamia...
Persilja och timjam...


  Ja lopuksi loraus kermaa - Oman Puutarha Tomaattikeitto on valmis!
Och slutligen lite grädde - Egna Trädgårdens tomatsoppa är färdigt!

Voihan olla että se on vain mielikuvitusta, mutta itse kasvatetuista tomaateista ja yrteistä tehty tomaattikeitto maistuu Maailman Parhaalle! Joku viisas voisi kertoa mikä ihmismielen syvin kerros herää henkiin kun saa syödä itse kerättyä ja viljetyä ruokaa. Tunne on hyvä.

Det kanske är bara fantasi, men tomatsoppan från egenodlade tomater och örter smakar Världens Bästa! Någon vis människa skulle kanske kunna berätta vilka människo förståndets djupa skickt som aktiveras när man får så och äta egenodlat. Känsla är så bra.

maanantai 7. lokakuuta 2013

Aamuinen Puutarha. Morgon Trädgård.


Kylmiä aamuja.
Lämpimiä päiviä.
On aika varautua tuleviin pakkasöihin,
Tomaatit on kerätty kasvihuoneesta sisälle kypsymään.
Kävin  myös leikkamassa viimiset nippuset yrttejä ja kuivatan niitä parhaillaan uunissa.

Aurinkoista viikonalkua!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...