keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Mitä piha maksaa?vad kostar det att anlägga en trädgård.


Tunnustettakoon ettei lopullista budjettia vielä ole laskettu.
1. Pihasuunnittelu 0e, toteutettu yhdessä blogiystävien kanssa (voi maksaa 250-500e).
2. Kaivinkoneen tuntitaksa. Maatyöt oli tehty niin hyvin että jäljelle jäi kuoppien kaivaminen ja mullan levitys, jonkin verran pengerrystö rinteeseen. Kaivinkoneen siirto tontille maksaa noin 200e ja tunti veloitus noin 70e/tunti.
3.Multaa keittiöpuutarha alueelle 40cm, nurmikkoalueelle 30cm, istustuskuoppiin 50-60cm. Mullan menekin laskin pinta-ala x syvyys. Esim. 725m2 x 0,5m niin sain kuutiomäärän = 363,5m3. Multaa kyselin useammasta paikasta. Päädyin kertaalleen seulottuun metsästä haettuun lannoitettuun ja kalkittuun multaan (rikkaruohottomaan). Hinnaksi sain 18,5e/kuutio. Kuljetus kuului hintaan.
Nyt kun olen multaan istuttanut, käsitellyt niin tuo yhteen kertaan seulottu multa on aivan todella hyvää. Mahdollisesti kun tehdään nurmikko niin pinnalle voi jäädä jotain "tikkuja" jotka saan haravoida pois, mutta kun multaa tilattiin niin valtavasti en alkanut "hienostelemaan" kahteen otteeseen seulotun mullan kanssa (kalliimpaa).

Muut multavaihtoehdot olivat kaupungin bio-multaa, komposti/jäte multaa, josta sain puutarhureilta ohjeen olla ottamatta sillä se on kuulemma liian "väkevää" esim ruusu-istutuksille, pioneille.

4. Turvahiekan sijasta tilasin pihalle trampoliinin ja keinun alle harmaata 0-16mm mursketta. Sitä tulee myös poluille ja ruusutarhan keskellä olevaan "ympyrään" jonne laitan ehkä pöydän ja tuolit.
5. Asvalttia tulee ajokaistaleen verran etupihalle. Yritetään kysellä yhteistarjousta naapureiden kanssa.
6. Laatoitukset, kivetykset, muurit. Varmaankin pihan kallein osa. Onko tähän kenelläkään hyvää budjettivinkkiä? Tehdään työ itse, mutta kivet ovat kalliita. Hintaa en ole vielä laskenut.
7. Nurmikon siemenet 22e/ 100m2.
8. Perennat, voi kylvää, jakaa, vaihtaa... Ja kuitenkin johonkin ihanuuksiin hassaa rahaakin enemmän.
9. Puut maksavat 28-98euroa/kpl. Vaahteria olen saanut ilmaiseksi, muutaman tammen alun ja syreenejä. Puutarhan alennusmyynneistä olen ostanut omenapuita/luumun/pilvikirsikkaa/havupuita/lehmuksen 3e-30e/kpl. Kallein oli varmastikin tuo lehmus jonka ostin 50% alessa. Syksyn aikana puihin on tainnut mennä muutama satanen. Toisaalta minulla on kymmeniä puita alesta ostettuna ja sillä hinnalla olisin oikeastaan saanut ainoastaan kaksi tammea täydellä hintaa.
10. Pensaat; Marjapensaat pistokkaista 0e, muistakin pensaista olen ottanut pistokkaita. Nähtäväksi jää kuinka paljon "joudun" vielä ostamaan.


Tässä on piha katsottuna alapihalta, trampoliinin paikalta. Multa peittää alleen melkoisia kraatereita ja kuoppia... Kun vielä muistaisin että missä on mikin istutuskuoppa? Nooh, onhan minulla suunnitelmani. Ja kuvassa näkyy myös "komporomissi raja", talon lähelle ei multaa vielä levitetty. Ylhäällä ehti jo tulla ilta ja kaivinkone on lähdössä tontilta pois muutaman järkäleen kanssa jotka vietiin yläpihalle. Tulevat naapurit ovat ystävällisesti antaneet kaivinkoneiden ja multakuormien kulkea pihansa läpi. Ilman sellaista kädenojennusta (ja jatkossa kun pihat ovat valmiita) ei alapihalle olisi noin isolla koneella päässyt.


Tässäpä lopuksi taidonnäytettä rinteen pengerryksestä. Uskomaton suoritus kaivinkoneen käyttäjältä! Niin vaan heilahtelivat kivet paikoilleen. Ylempänä on kaksi suurempaa kiveä joiden ympärille rakentuu japanilainen puutarha, näkymä aikuisten makuuhuoneesta.


Keuhuin nuorta ja taitavaa kaivinkoneen kuljettajaa joka sanoi että mielellään tekeekin pihanperustuksia ja puutarhoja. Maanrakennus Ristinen, yhteystiedot alla, ja kannattee pyytää Mikkoa hommiin! Kiitos paljon, enemmän tyytyväisiä emme voisi olla työnjälkeen.

 Nyt odottaa sitten istutuspuuhat...


Onneksi kaikki puut eivät lähde näin pienestä taimesta kasvamaan. Toisaalta luulisin näiden paikallisten taimien olevan sitkeämpiä kuin eteläsuomesta tulleet.. Nähtäväksi jää.


Tavallaan tässä vaaditaan nyt kärsivällisyyttä. puut eivät kasva hetkessä.


Kun oli puun päivä lauantaina, olimme lasten kanssa istuttamassa puita. Takana häämöttää lasten rakentama linnoitus. Puita istuttaessa tuli mieleen että tämä on melkoinen raajarikkoinen puutarha. Jokaisessa puussa on jokin kolhu tai virhe miksi se on joutunut ale-laariin. Niistä varmaan kasvaa hiukan mutkaisia ja muhkuraisia, valelatvaisia. Oikeastaan se ei haittaa. Elämäkin on niin säröistä, rikkoutuneesta kasvaa vahvempi ja mielenkiintoisempi.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...