lauantai 2. elokuuta 2014

Japaninmarjakuusiaita pistokkaista. Japansk idegrans häck av sticklingar.Tänään  kiertelin taas taimistolla ihmettelmässä puita ja pensaita. Kaikkea mitä olen suunnittellut ei löydy lähi taimistoilta. Toisaalta löytyy ihanuuksia joista en edes tiennyt. V vyöhykkellä kun ollaan saa olla tarkkana mikä täällä menestyy ja siksi suosin paikallisia taimistoja. Japaninmarjakuusi pensaita oli myynnissä, yhden pensaan hinta 39e. Kyselinkin että saisiko näitä pistokkaina aita-taimia varten...? Siinä sitten aikamme ihmeteltiin asiaa ja yksi pensaista oli täynnä nuorat tämänkesäistä versoa joten päädyin ostamaan koko pensaan ja silppuamaan sen pistokkaiksi.


Täytin laatikot tavallisella puutarhamullalla. Se on kyllä harmittavan lannoitettua juurtumista ajatelleen mutta muuta ei  nyt ollut saatavilla kun sain inspiraation!Nämä kellertävät puutumattomat oksat leikkasin pistokkaiksi. 


Pistokaista kiskasin alaosista havuneulat pois ja osaan tein pienen viillon nopeuttaakseni juurten kehitystä. Tämä on nyt ihan eka kerta kun otan havuista pistokkaita joten mikäli jollakulla on viisammaat konstit niin kertokaa ihmeessä...


Sinne vaan riviin kaikki pienet pistokkaat. Vermikuliittia kävin vielä ripottelemassa pintaan jos kosteus säilyisi näin tasaisempana.


Pieneksi kävi kallis pensas kun sen kynin, mutta onhan siinä hyvät juuret ja jospa siitä nyt kasvaisi entistä tiheämpi. Tämän pensaan ajattelin istuttaa varjoon makuhuoneen  lattiasta-kattoon olevan ikkunan eteen johon olen haaveillut pientä japanilaista varjopuutarhaa. 

 Näitä pistokkaita on nyt kaksi laatikollista. Jospa näistä edes osa lähtisi kasvuun niin saadaan etupihalle, varjoon kaunis siniharmaa ainavihanta marjakuusiaita....

Mukavaa viikonloppua!

keskiviikko 30. heinäkuuta 2014

Hyviä ideoita nurmikonlaittoon...


Pakko myöntää, nurmikko on minulle ehkä tylsin puutarhan osa ja normaalisti se onkin miehen omaa aluetta joskin joskus on tullut maininneeksi että saisi vähän tiheämmin leikata (ja että naapurin mies on kyllä tosi ahkera nurmikon leikkaaja... kaksi kertaa viikossa!!). Mitä tiheämmin nurmikkoa leikkaa sen paremminhan se kasvaa.

8/2014 poimin talteen itselleni hyviä nurmikko-vinkkejä:
1. Helteellä älä leikkaa nurmikkoa vaan anna sen kasvaa vähän pidemmäksi, niin se ei pala.
2. Syksyllä annan nurmikon kasvaa ja kerätä voimia talvea varten.
3. Uutta nurmikkoa aletaan leikata kun se on 8-10cm, nipsase vain vähän pois.
4. Nurmikko kylvetään keväällä kun maa on lämmennyt tai elokuun alussa (pohjoisessa) elokuussa etelässä.

Väliin ajattelin ettei pihaamme tule nurmikkoa ollenkaan, tai ei ainakaan talon seunustoille (no ne nyt ovat niin jyrkkiä että ihan syystä). Leikkejä, pelejä, kuperkeikkoja, golf-harjoittelua varten meille nyt kuitenkin tulee yksi yhtenäinen osa nurmikkoa. Ja puutarhalehtiä lukiessa (ihana kesäloma, ehdin sellaistakin!) saa kuitenkin monia uusia näkökulmia ja erään pihan esittelyssä oli kerrottu ettei puutarha erotu edukseen ellei sillä ole "tyhjää" vihreää nurmikkoa jota vasten se on.


Nurmikkoa perustaessa Viherpihasta löytyy seuraavat ohjeet:
- Multaa 30cm
- Tasaa ja tiivistä hyvin ettei tule painanteita
- Kovaan käyttöön oleva nurmikon siemenseos.
- Levitä kovalla käytöllä olevan nurmikon pintaan vuosittain hiekkaa
- Muista nurmikon kalkitus

Ja lopuksi oma muistivinkki itselleni: Kun kylvät nurmikon rajaa se kepeillä ja naruilla. Vaikka omat lapset muistaisivat ettei nurmikkolle saa kävellä niin pihassa viilettää myös paljon vilkkaita pikku-kavereita.  Kepit saavat olla myös talvella. Ennen kunnon lumipeitettä nurmikolle ei ole asiaa... tietää tämä äiti joka jokainen kevät on tehnyt nurmikolle paikkauskylvöstä.
Nyt tosin toivon että pihan polut ja muut osat helpottavat ettei nurmikolle ole ihan pakko mennä juoksentelemaan.

Ja voitte vain arvata että odotan, jännitän, pääsenkö jo tänä kesänä aloittamaan tuon puutarhan laiton ja nurmikon kylvön? Tänään kävin lasten kanssa tontilla tekemässä raksa-siivousta ja olihan sitä muovia ja harkonpalasia. Mutta motivaatio on suuri kun toiveena on saada tontti siistiksi ja kaivinkone ja multakasat pihaan...

maanantai 28. heinäkuuta 2014

Pieniä puutarha iloja... Smått trädgårds glädje...


Pikkupihalla ei ole nyt suureellisia puutarhan ihmeitä mitä seurata ja kuvata. Huomaan nyt eron kun on suuri (kaikki on suhteellista) puutarha missä kulkea ja ihmetellä nuppuja, kukintaa ja pieni ruukku puutarha. Kasvatin pelargoneja sekä pistokkaista (Kevät messuilta), että Facebookin puutarhaan annetaan/vaihdetaan palstan kautta tein vaihtokauppoja. Nyt minulla on pihalla liuta  erillaisia pelakuita ja odotan niiden kukintaa  -aika kauan siinä kestää kun itse kasvattaa - jos jollakulla on hyvät vinkit miten talvetuksen jälkeen saisi kukinnan nopeammin, kiitos, vinkit otetaan vastaan!!

På en liten trädgård finns inte så mycket att följa och fota. Nu märker man skillnaden på en liten och stor trädgård. I vår "mittemellan trädgård" på väntan av det nya har jag krukodling. På våren köpte ja pelargonie sticklingar och bytte en hel del via fb-grupper. Men jag har fått vänt tills nu att de börjar blomma (om nån vet bra tips hur man får pelargonier att blomma tidigare på sommaren tar jag gärna emot alla emot alla tips!)

Yllä/Ovan  Appleblossom rosebud Pelargonia.
Alla/nedan tulppaani pelargoni Emma aloittaa kukintaansa. Tulpan pelargonen Emma börjar sin blomning.


Tämän Pink Rosebud- pelakuun sain vaihdossa ja tämän lisäksi kolmea erinlaista tuoksupelakuuta jotka todella tuoksuvat sitruunaoisen ihanilta, mutta niissä ei ole vielä kukkia... Lehdet ovat vaalean, hopean vihreät. Denna Pink Rosebud pelargonien fick jag som utbyte. Utöver denna fick jag tre olika slag doft pelargonier. De doftar verkligen gott, men har inga blommor ännu.


Tornedalen pelargonia on Torniolaaksosta ja valko-vaaleanpunaiset kukat. Kaunis ja kotiseutu-rakkautta mukana, siksi sen halusin. Kuvan etualalla on tuoksupelargonian kauniit ja tuoksuvat lehdet. Tornedalen pelargonien köpte jag från vår mässan som stickling. Den är från Svanstein eller nån annan ort från Tornedalen- Blommorna är vit-ljus rosa. I högra kant av bilden syns bladen av doftpelargonen.


Puutarha opettaa kärsivällisyyteen... Mutta kun jaksaa odottaa kukintaa niin sitä onnellisempaa on kun kukat alkaa kukkimaan. Trädgården lär mig långmoghet. Bara man orkar vänta på blomning blir man bara lyckligare av blommorna när de väl kommer.


Tuskin maltan odottaa että tämä eksoottinen kaunotar avautuu... Se on se paljon puhuttu Enkelin pasuuna mutta oikeammin Datura Angels Trumpet. Kurkista aiempi postaus..Tunsin itseni kyllä huijatuksi  mutta nyt odotan ensimmäisten nuppujen avautumista. Laitan tästä kukasta lisää kunhan kukat avautuu...
Snart öppnas blommorna på Daturan Angels Trumpet. Den är alltså inte  Brugmansii som jag först trodde, men nu när den börjar blomma är jag bara ivrig att se hur den blir...

Sade tuntuu nyt ihanalta. Mukavia kesäpäiviä jokaiselle!
Regnet känns så skönt. Ha så härliga sommardagar allihopa!

sunnuntai 27. heinäkuuta 2014

Puutarhablogille oma Facebook sivu... Egen fb-sida till bloggen!


Kaikkea sitä tekeekin hellepäivinä... Väkersin blogille omat facebook sivut:


Millaisia kokemuksia teillä on omista facebook sivuista? Laitatteko sinne muutakin kuin blogipostausten linkit? Seuraan muutamia lempiblogeja myös facebookista ja siitä pääsee sitten näppärästi blogimaailmaan. Ajattelin myös ystäviä jotka eivät pidä omaa blogilistaa, seuraamalla huomaa milloin blogiin on tullut uutta juttua... Joten tervetuloa tykkäämään jos Facebook on tuttu!

Kika in på Facebook!  Gjorde en egen facebook sida tilla bloggen. Tänkte länka dit bloggposten och kanske något annat också, eftersom facebook är så lätt att använda. Allt man håller på med dessa varma dagar... Välkommen!

 


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...