lauantai 9. toukokuuta 2015

Potagerin suunnitelmaa. Köksträdgårds planer.

Tässä hahmotelmaa potagerista jonka "käytäviä" olen käynyt kaivamassa aina kun vapaa hetki on ollut. Käytävät on tarkoitus päällystää joko kivituhkalla tai soralla. Onko kenelläkään kokemusta kumpi vaihtoehto olisi parempi?
Kytävät ovat nyt sellaiset että mahtuu kottikärryllä pukkaileen. Lisäksi tarkoitus on että polut helpottavat lasten kulkua pitkin pihaa (ilman polkuja voisi käydä niin että joku oikasee pitkin istutuksia). Käytävät reunustan kivillä (jos pihabudjetista riittää) vaikka ensin aioin laittaa kyllästetytlaudat mutta sitten hoksasin jostain ettei kasvimaan läheisyyteen suositella käytettävän kyllästettyjä ym myrkyllisiä materiaaleja.

Keskellä potageria kasvaa  kääpiö-omenapuu Lepaan meloni. Kääpiöomenapuuta pitää kastella joten se sopii hyvin tuonne potagerin keskelle. Ja toivottavasti siitä saadaan muita aikaisemmin myös hedelmiä (ennenkuin kaikki viisi lasta muuttavat pois kotoa!).

Potagerin reunoilla on myös omenapuita reunustamassa kasvimaata. Tämä on pihan aurinkoisin paikka joten ajattelin että kasvimaalla kasvaa siitä huolimatta että sitä ympäröi omenapuita.
Reunuksisi ajattelin ensin leikattua pensasaitaa, mutta ainakin nyt alkuun siinä saa olla perennoja. sekä pieniä pensaita, mahdollisesti vaikka pyöreään muotoon leikattuna. Minun luonteelle ei taida sopia suorat viivat ja vain yhtä kasvia oleva aita tuntuu liian tylsältä vaikka se varmasti olisi upea. Voin muutaa mieltäni jos piha alkaa näyttää liian sillisalaatilta. Siinä tapauksessa siirrän kukat muualle ja teen pistokkaista aidan.

"Pääkäytävää" josta tein hiukan leveämmän (siihen mahtuu vaikka puutarhatuoli jos tuntuu siltä että haluaa istua ja ihailla kasvimaata kun pitää taukoa) reunuksille tulee pionit joita parhaillaan esikasvatan täällä olohuoneessa.
Pitkittäisen käytävän varrelle tulee raparperia reunukseksi. Siksi että raparperi on mielestäni niin upea kasvi, lisäksi se nousee ensimmäisenä keväällä - ja koska se on niin taivallisen hyvää!
Meillä tarjoillaan koko alkukesä raparperi-piirakkaa ja raparperi-paistosta. Kun kukaan ei enää jaksa niitä syödä niin pakastan raparperia pakkaseen talvea varten.

Neljään potagerin "lohkoon" olen ajatellut mansikkamaan (1 tai 2 lohkoa?), sekä kasvimaan jossa on punajuuria, salaattia, mangoldia, parsaa (juuret ovat tuolla jääkaapissa odottamassa kylvöä), yrttejä, punajuuria. Jos jonain vuonna kasvimaa tuntuu liian työläältä niin laitan sitten jonkun lohkon täyteen dahliota.

Alapihalla on nyt kivituhka, sinne tulee trampoliini (toivottavasti saadaan laitettua mahdollisimman pian niin että lapset viihtyy paremmin tontilla eikä kiipeile puukasojen ym vaarallisten päällä), keinu, ja poikien pelikenttä.


Tuo alapiha on siis kivituhkaa. Se tuntui kätevältä sillä trampoliinin siirtely nurmikkoa leikatessa on aivan maailman ärsyttävintä puuhaa. Trampoliinin "ylle" kasvaa vaahtera ja muutenkin tuo alapiha on tarkoitus reunustaa pensailla niin että siitä tulee vehreä. Se on ajettu kolmeen tilaan joiden tilanjakajina toimii vadelma ja tyrnipensaat. Jos oikein tarkkaan katsoo tuota kuvaa yllä niin kuusen kohdalla näkyy juurikangas ja olen pikkuhiljaa täytellyt tuota kuoppaa niin että pääsen istuttamaan vadelmat.

Potagerin ja lasten pihan reunan erottaa suuret kivet ja niiden etupuolelle on istutettu mustikkapensaita.

Överst en ritning över köksträdgården. Mitt i rondellen finns en dvärg-äppelträd och perenner. Runt om potager finns äppelträd. Vid gångarna ska jag plantera pioner och astillbe, samt rababaer. I de fyra "lådorna" planteras 1.jordgubbar, 2. sallad, morötter, rödbetor, 3. Mangold, gurka, zucchini, 4. ? Blommor och möjligtvis mera jordgubbar senare.
Bakom potager ligger barnens lekplats med trampolin (vi ska flytta den dit imorgon, så att därefter får jag i lugn o ro hålla på med trädgården). Mellan den och potager så har jag planterat blåbärsbuskar.

Ha en så underbar helg och Morsdag! Hyvää puutarhaviikonloppua ja äitienpäivää kaikille Puutarha-ystäville!

tiistai 5. toukokuuta 2015

Puutarhakysymyksiä. Keväistä puutarhahulluutta ja Potagerin tekoa. Vårgalen och trädgåds frågor.

 
Kiitokset Salaisen puutarhan Teijalle mukavista puutarhakysymyksistä. Enpä ole pitkään aikaan saanut keneltäkään yhtään haastetta, joten kiitos tästä. Harmittelen että olen ollut niin epäsosiaalinen täällä puutarhablogin puolella, mutta kunhan meillä raksa loppuu niin lupaan että tänne alkaa tulla tarinaa senkin edestä. Ja sitten ehdin myös paremmin perehtyä kaikkiin uusiin puutarhablogeihin joita on tullut vastaan.
 
Tässpä Teijan kysymykset:
1. Mitä blogin pito sinulle merkitsee? 
 Puutarhablogiin kuvaaminen ja kirjoittaminen on mukava luova harrastus sen lisäksi että rakastan olla ulkona ja touhuta puutarhassa. Blogin pitäminen on sekä itselleni "puutarhapäiväkirja" mutta iloitsen myös kun saan muiden puutarhaharrastajien kommentteja sekä vinkkejä ja ohjeita. 

2. Paras vuodenaika puutarhassasi, miksi? 
Kevät on milestäni parasta aikaa kun puutarha herää ja saa tehdä puutarhatöitä ja istuttaa. Toisaalta elokuu lienee kaunein kuukausi puutarhassa kun on niin vehreää. 
3. Mikä on inhottavin työ, mitä puutarhassasi joudut/saat tehdä? ;)
Hmm... Ehkä kuitenkin ne rikkaruohot.
 
4. Mikä puutarhanhoidossa tuo suurinta tyydytystä elämääsi?
Flow-tila mikä tulee puutarhan hoidossa, oli se sitten istuttaessa, kaivaessa jotain uutta, kylväessä. Kun aika unohtuu ja nauttii, saa uusia ideoita, kaikki muu unohtuu (lapsille hätäisesti lihapiirakat mikrossa).
 
5. Millä perusteella valitset kasveja puutarhaasi? 
Valitsen kaikenlaisia kasveja, pää-asiassa puut ja pensaat sen mukaan mitä kasvaa V-vyöhykkeellä. Joitain arempiakin kokeilen. Istutan uuteen(kin) puutarhaan paljon marjapensaita ja herkkuja lapsille. Pää-asiassa kasvien pitää olla turvallisia lapsille. Omenapuita, luumupuita olen istuttanut. Ajattelin kokeilla myös suklaakirsikkaa(puuna) sekä päärynää. Rakastan ruusuja, pioneja, perennoja. Kukat valitsen värien mukaan, valkoisia-vaaleanpunaisia-violetteja ja sinisiä. Ykisvuotisia joita kasvatan ovat pioni-unikot.
 
6. Parasta puutarhassasi?
Tällä hetkellä se että puutarhani on aivan uusi. Saan aloittaa tyhjästä ja luoda juuri sellaisen puutarhan kuin haluan (muita perheenjäseniä, trampoliinitoiveita, golf-kenttähaaveita yms kuunnellen). Ruskea mulltamaa ei ole tällähetkellä todellakaan vielä "kuvattavassa" kunnossa mutta se inspiroi ;)
7. Oletko "kevätpuutarhuri", vai "tosipuutarhuri", jonka mieleen ei muuta paljon mahdukaan? (lue hieman pilke silmäkulmassa...) 
Taidan olla tosipuutarhuri. Voisin olla ulkona puutarhassa loputtomiin. Lisäksi minulla on vaikeuksia pysyä poissa taimistoilta ja missä vaan siemeniä ja kukkia myydään. Puhumattakaan tästä keväästä joka tekee aivan "hulluksi"... sekä minut että muun perheen jotka joutuvat varomaan äidin esikasvatuksia.
 

 
8. Meileenpainuvin asia vuosien varrelta puutarhanhoidossa? (esim. erityisen onnistunut/epäonnistunut kasvivalinta, jokin tuoksu tai kukinnan väri, yllätyskasvi, puutarhavierailu, ihan mikä vaan mikä on vaikuttanut ajatusmaailmaasi voimakkaasti?)
Minä en ainoastaan hoida puutarhaa vaan puutarha hoitaa myös minua. Puutarhan eheyttävä voima kirjoituksen 2012 voi lukea tuosta linkistä.
 
9. Mistä hankit kasveja, parhaimmat taimistot?
Kasveja hankin lukuisista paikoista. Puutarhamessuilta hankin juurakoita ja siemeniä. Sen lisäksi ostan niitä myös ruokakaupasta ja misssä vaan näen. Tilaan myös joskus siemeniä. Suurimman osan uuden puutarhan puista ja pensaista olen hankkinut syksyllä taimistojen alennusmyynneistä. Taimia olen myös saanut taimenvaihdosta sekä anopilta ja tädiltäni. Ja sitten kaiken tämän lisäksi ostelen ihanuuksia kun käyn taimistolla.
Oulujoen taimisto on paras paikka ostaa ruusuja (omajuurisia, Suomalaisia, kestäviä). Perennoja ostan mm. Särkän taimistolta sekä paikallisilta taimistoilta. Edullisia ja hyvälaatuisia taimia saa myös markettien kesäpuutarhoilta jos käy ostaan heti kun ne aukaistaan.
 
10. Luetuin blogitekstisi?
 Luetuin blogitekstini on Inspiroiva PuutarhaBlogi tunnustus  joka ei niinkään ole luettu siksi että se olisi mitenkään erityisen taidokkaasti kirjoitettu vaan tuo Inspiroiva blogi -tunnustus lähti innokkaasti leviämään blogeissa ja sen seurauksena liene myös noita kysymyksiä käyty lukemassa.

11. Mikä on puutarhaunelmasi?
Yksi puutarhaunelma toteutui vastikään, pääsin Italiaan ja vierailemaan Giustin puutarhassa. Haaveilen myös Chelsea Garden show'sta ja puutarhamatkasta Japaniin. Haaveilen että saamme pikkuhiljaa vehreän ja kukkivan puutarhan tuonne "tontille" mutta toisaalta tahdon nauttia sen laittamisesta eikä valmis puutarha ole unelma vaan sen tekeminen.

Nämä Teijan kysymykset olivat niin kivoja vastata, joten lähetän haasteen eteenpäin samoilla kysymyksillä seuraaviin puutarhablogeihin:


Ja tässä kuvakavalkadia potagerin muokkaamisesta.... hitaasti etenee.


Nurmikon ja potagerin raja.

Käytävien kaivamista.

Pistokkaat valeistutuksessa.

Bilderna överst, hemma, mina frösådder och pioner från Nordiska Trädgårdsmässan i förkultivering. Vårgalen, kan man säga. Nedan bilder från potager som jag håller på att skapa. Sticklingarna från förra sommaren. Hoppas att de har överlevt vintern under snötäcket.
Från Teija med Bloggen "Salaista Puutarhaelämää" fick jag följande trädgårds frågor.
1. Vad betyder bloggandet för mig? Det är min trädgårdsdagbok, dessutom blir jag väldigt glad av alla ideer och kommenter från andra trädgårds intresserade. Utöver trädgårdssysslor gillar jag fota o skriva så bloggandet år perfect skapande hobby för mig.
2. Våren är den bästa årstiden, jag njuter verkligen av att få börja på nytt i trädgården. Själva trädgården är vackrast i Augusti, då den är mest grönskande.
3. Vad njuter jag mest av i trädgården? Flow-känslan... 
4. Vad tänker jag på när jag väljer växter till trädgården? Växtzon, men ibland prövar jag något som jag verkligen tycker om fast jag vet att det kanske inte lyckas. Jag har valt mycket ätbart till trädgården för barnens skull. Blommorna väljer jag efter färg vit/lila/rosa/blått.
5. Det bästa med min trädgård? Att den är alldeles ny... att få börja från sandmark.
6. Är jag en vår-trädgårdsmänniska eller en riktig mästare som ingenting annat kan tänka...? Utan tvivel den sistnämnda ;) Min familj håller på at bli galen på min galenskap... Se bilden överst!
7. Hur skaffar du dina växter - delar, frösår, köper knölar som jag förkultiverar, deltar i växtutbyte, dessutom har jag fått en del växter och träd (tack alla ni!) och tar sticklingar. De flesta träden i min nya trädgård har jag köpt på rea på hösten.
8. Mina trädgårds drömmar- att få skapa en trädgård, det jag gör just nu. Att få besöka Chelsea Flower Show och göra en trädgårds resa till Japan.

Ha en så underbar vår vecka! 
Mukavaa kevät viikkoa teille jokaiselle!

maanantai 4. toukokuuta 2015

Giusti Giardini Verona Italia. Yksi kaunemmista puutarhoista joissa olen käynyt. En av världens vackraste trädgårdar.


Puutarha on istutettu 1580 ja sitä pidetään Europaan kauneimpana renesanssi puutarhana. Giustin perhe asui palatsissa 1600 luvulla. Puutarhassa on Minerva ja Apollon patsaita. Runoilijoita kuten Goethe on kulkenut puistossa ja kirjoittanut siitä matkakertomuksissaan. Mozart on myös kuljeskellut tässä kuuluisassa puutarhassa.


Puutarha on Veronassa, Italiassa. Pääsin sinne kolmen ystävän kanssa pienelle minilomalla (joka tuli tarpeeseen tässä rakennusprojektin loppumetreillä). Mitkään sanat eivät riitä kuvamaan miten ihmeellinen ja kaunis puutarha on - mutta laitan tänne teille kuvia niin pääsette kuvamatkalle. Ja suosittelen lisämään toivematka listalle jos muutoinkin Italia, herkullinen ruoka ja jäätelö maistuu...

Puutarha koostui pylväsmaisista sypresseistä jotka olivat huikean korkeita sekä muotoon leikatuista pensasaikoista, lähikuva kasvista yllä - kuka sen minulle tunnistaisi? Onko se jokin meilläkin kasvava? Sypressit ei kasva mutta pohjoisen sypressinä pidetään pylväshaapaa. Minä sellaisesta haaveilen...Muotopuutarhasta lähti portaat ylös rinteeseen jossa oli kalliossa louhittuja luolia, metsäpolkuja sekä torni.

 Rinteestä oli ihan huikeat näkymät...

Portaat ylätasanteelle.

Puutarhassa oli muotoonleikattujen pensaiden ja sypressien lisäksi sitruunapuita. Uskomatonta miten oi kolmella kasvilla taikoa maailman ihanimman puutarhan?
Kevään tuoksua.


Tutkiskelin että missähän täällä mahdetaan talvettaa sitruunat kunnes löysin puutarhan muuria vasten jo puoliksi puretut kennomuoviseinät.


Täällä todennäköisesti myös puutarhan lukuisat ja lukuisat sitruunapuu ruukut talvehditetaan?

Nämä kukkaruukut jäivät arvoitukseksi? Tulisikohan niistä trumpettikukkia...?
Sitruunapuiden kastelujärjestelmää..


Labyrintti josta ei ollutkaan niin helppo löytää tietä ulos. ..


Tässä inspiraatiota muotopuutarhan tekemiseen.... Pylväshaapoja siis tilaukseen Giusti Puutarhan tyyliin.

Mukavaa viikkoa teille Puutarha Ystäville, täällä on loman jälkeen palattu hyvin arkisiin tunnelmiin kun pikkuväki sairastaa ( ja pyykkikone hurisee), sellaista se elämä on, juhlaa ja välillä niin arkea. Toivottavasti parannutaan pikaisesti niin päästään lasten kanssa tontille jatkamaan puutarhan tekemistä...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...