maanantai 18. toukokuuta 2015

Puutarhaihmisen "jouluaatto". Trädgårdsmänniskans "julafton".


Siis kuka arvaa mikä päivä se on? Kalenterissa merkittynä ja ajankin tarkistin monta kertaa ettei mene vaan ohi. No, tietysti taimenvaihtopäivä. Sen lisäksi että siellä tapaa muita puutarhaihmisiä, saa hyviä vinkkejä puutarhaan (juuri oman alueen ja  kasvuvyöhykkeen arvokasta tietoa) niin sinne viedään omia ylimääräisiä taimia ja tilalle saa valita sellaista mitä itsellä ei ole. Ja kaikki aivan ilmaiseksi!

Minun (ja prinsessani) tämänvuotiset aarteet ovat:
Ruohosipulia (ja pikkupojat söivät jo melkeen kaikki, onneksi kesän aikana kasvaa uutta).
Lipstikkaa, lihakeittoon, jauhelihakastikkeeseen, lihapulliin, kuulemma kun tätä käyttää niin tarvii vähemmän suolaa.
Kirsikka-pensas (pensaan alun jättäjää ei enää ollut paikanpäällä joten laitan teille jossain vaiheessa kuvan jos osaatte kertoa paremmin mikä laji on kyseessä).
Raperperia
Saniasta
Patjarikkoa
Tarha-alpi (kyllä nyt puutarhaani pääsee ensimmäistä kertaa keltainen kukka. En vaan tiedä mikä olisi sille oikea paikka ettei minun valkoinen/vaaleanpunainen/lila/sininen värioppi mene pieleen).
Esikko

Jos joku ei ole vielä käynyt taimenvaihto-tapahtumassa niin kipinkapin googlaamaan oman paikkakunnan vaihto-päivät. Mukaan pakkailet taimia (ilman rikkaruohoja) nimi-kylttien kanssa. Monivuotiset yrtit ovat suosittuja, ja kaikkea mitä pihalla on yllinkyllin. Jollekkin muulle se on aarre! Jos laitat jakoon jotain aivan mahottomasti leviävää joka tarvii kurinpitoa niin on reilua kertoa se etenkin jos kyseessä on vasta-alkaja puutarhuri. Kiitollisena muistan kun sain humalaa - sekä - hyvät ohjeet miten se pidetään kurissa.

Onko joku nähnyt Eedenistä pohjoiseen dokumentti-elokuvan? Minusta paras ja hauskin kohta on se kun eräs puutarhamies saa kumppaniltaan palautetta että sulle ei riitä vaan yksi taimenvaihtopäivä vaan kierrät kaikissa lähiseudun vaihtopäivissä mummoja jututtamassa :)
Houkutus on suuri lähteä uudestaankin. Onneksi Oulussa järjestetään taimenvaihtoa ainakin 16.6 :)

Lisäksi tämä kannattee kaikkien pohjoisten puutarha-ihmiset laittaa jo kalenteriin:
Naisten Pankki Oulu on mukana taimenvaihtotalkoissa ja pistää kasvit kiertämään! Osallistu taimenvaihtotapahtumaan Oulun Yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa sunnuntaina 23.8. klo 12-15 ja tutustu samalla Naisten Pankin toimintaan.
Tuo taimesi nimilapuilla varustetuissa purkeissa ja vie mennessäsi vaihdokki tai lahjoita taimesi Naisten Pankille. Lahjoitetut taimet myydään tapahtumassa edulliseen hintaan.
Tapahtumassa on mukana myös suunnitteluhortonomi Minna Hänninen GreenDreams Oy:stä ja Hidasta elämää blogiin kirjoittava puutarhuri Ulla-Maija Takkunen, jotka antavat vinkkejä ja ideoita ekologiseen puutarhan hoitoon, suunnitteluun ja rakentamiseen. Lisäksi puutarhuri Satu Mörsäri Kestävän Kehityksen keskuksesta avaa matokompostoinnin saloja.
Kasvitieteellin puutarha on auki tapahtuman ajan, ja ylipuutarhuri Tuomas Kauppila on paikalla vastaamassa kysymyksiin. Sisätilojen pääsymaksu 3€/aikuinen, 16 hehtaarin ulkoaluetta saa ihailla ihan ilmaiseksi. 

Lisätietoa saat: https://www.facebook.com/events/1417094675278224/

sunnuntai 17. toukokuuta 2015

Kesää suunnittelemaan.... millaisia puutarhamatkakohteita teillä on tiedossa? 62 Trädgårdsresemål för sommaren.


http://karolinanpuutarha.blogspot.fi/2012/12/haaste-utmaning.html

Olisi kiva kuulla millaisia ihania puutarharetkiä ja kohteita teillä on tiedossa tänä kesänä? Muistatteko tämä linkkilistan jonne osa on jo linkittänyt omat blogitekstinsä upeista matkakohteista?
Kurkistakaapas: Puutarhamatkailua. Trädgårdsresemål. Tai klikatkaa kuvaa, niin jo löytyy 62 puutarhamatkalukohdetta jonne kannatee suunnata. Linkkilista on edelleen auki, joten jos sinulla on kirjoitus jostain kohteesta niin lisää se tuonne linkkilistaan. Olen myös kiitollinen jos lisäät blogiisi linkin tuonne sivulle niin sen löytää jatkossa useampikin. Ylläolevan kuvan saa ottaa käyttöön jos haluaa. Ja muistakaa, vaikka jostain kohteesta on jo listalla kirjoitus, lisätkää vaan rohekasti omanne joukkoon, me jokainen bloggaaja kirjoitamme mm. messuistakin aina oman kokemuksen kautta ja koskaan ei ole kahta identtistä kirjoitusta edes kuvien suhteen.

Minulla on haaveissa päästä käymään Tallinassa taimistoilla. Nyt on tullut jotain rajoituksia ettei kaikkea saa tuoda Suomeen, ainakin omenapuut ovat kiellettyjä tulipoltteen vuoksi, pitää selvittää onko muitakin kasveja joita ei saa tuoda?
Etelä-Suomessa olisi kiva käydä jossain puutarhassa. Pitää perehtyä noihin kirjoituksiin mikä passaisi hyvin matkan varrelle. Ja tietysti täällä Oulun alueella käydään puutarha-ystävien kanssa Oulujoen taimistolla ja Särkällä.

Klicka här eller på bilden ovan så kommer du till 62 underbara trädgårdsresemål både i Finland, Sverige, Estland och Italien. Det skulle vara underbart om någon i Sverige skulle bidra till fler fina trädgårdsresemål tips i Sverige. Om du har en bloggpost om någon fin trädgårdsresemål så länka in den så gärna. Jag blir också glad om du lägger en länk i din blogg så att fler sommar resenärer hittar samlinngen och kan få bra tips! Bilden ovan får gärna lånas.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...