tiistai 9. lokakuuta 2012

Syksyn sävyjä. Höstens nyanser.

Syksyn sävyjä. Höstens nyanser.

Vielä on muutamia lämpimiä päiviä luvassa. Nämä mahtanevat olla kuitenkin viimeisiä kuvia meidän puutarhasta. Ensin on haikeus. Jäähyväiset kukille, pensaille, puille. Muutaman kuukauden hiljaiselo, ja sitten alkaa jo uuden kevään haaveilu. Enää 3kk kun saa jo alkaa tilamaan siemeniä! Ajatelkaas. Mutta sitä ennen talvi uni, lepo. Marja-aronia pensasaitamme on syksyllä rakkain kasvini. Siinä on niin ihastuttava syysväri. Ja mustat marjat ovat herkullisen näköisiä joskin kelpaavat vain meidän pikku-ukkeleille (pian 2vuotta), jotka ovat onnellisesti saaneet koko kesän "välipalaa" pihaltamme. Sekä kypsät että raa'at marjat ovat kelvanneet, kurkut ja tomaatit (kesäkurpitsat ei!).
               


Pioni on kaunis violetin-punaisissa sävyissä.

"Early Sensation" hortensia on värjääntynyt vaaleanpunaiseksi. Se oli tänä vuonna ainut hortensia joka ehti kukkia kunnolla (V vyöhyke).


Syysvuokkoni mun, tänä vuonna olen ehtinyt onneksi nähdä yhden kukkasi!
Nuppuja on paljon mutta en tiedä ehtivätkö avautua enää...


Asterit! Nämä ovat iki-ihania. Kylmistä säistä huolimatta nousevat kukkapenkistä ihastuttamaan. Kerään näitä kukkamaljakoihin (miten paljon kukkia voikaan tulla niistä heiveröisistä ja pienistä taimista jotka kesäkuussa istutin!!?) ja siellä ne avautuvat eri vaaleanpunaisen ja valkoisen sävyissä, kestävät pitkään. Jos jonain keväänä en esi-kasvattaisi mitään muita kukkia, yritän pitää mielessä että asterit palkitsevat syksyllä (vielä lokakuussa!!!) kun kaikki muut menettävät loistonsa ihanuudellaan!
Suosittelen!

Sointu ruusu on vielä täynnä nupppuja. Ja pieniä vaaleanpunaisia kukkaterttuja. Tämä on ihana ruusu kun se kukkii koko kesän!
 Pelargoni Alpine Glow. Pelakuuni ehtivät täyteen loistoon vasta syksyllä. Vielä en ole raskinut niitä vaihtaa pois istutus-laatikoista mutta tällä viikolla, tai ennen pakkasia se lienee tehtävä. Laitan ne varastoon, pikkuruisen ikkunan eteen talvehtimaan. Onneksi sukulais rouvani tulee hakemaan osan itselleen ja kokeilee talvehtimista kellarissa. Jospa jompi kumpi meistä onnistuisi?!


Mennyt kesä, 
keltaista, aurinkoa, iloa, naurua,
villiä punaista, juoksua, riemua, karusellin hurmaa,
syvää lilaa, sydän punaista,
rakastan lujaa.
Vihreää, tämä hetki tässä.
Tämä kesä, vain kerran,
pieneni, sylissä, pieniä,
vihreän hetken verran.

Aluksi hennon vihreät, versot, lapseni.
Nyt jo räiskettä värien, tunteiden.
Poimin keltaista, villin punaista, syvää lilaa,
sydän punaista.
Elämän värejä, syksyn lehtiä hellästi kannan.

- Karolina

sunnuntai 7. lokakuuta 2012

Sadonkorjuun riemua. Skörde glädje.
Skörde glädje.  Sadonkorjuun riemua.

Massor med tomator. De flesta oranga och gröna. Nu ligger de under papper, blandade med äpplen för att mogna. För barnens glädjes skull är det verkligen värt att ha en liten växthus, med en liten... stor skörd. 

Tomaatit on peitelty talouspapern alle, seassa omenoita jotta loputkin kypsyisivät. Pienikin kasvihuone on arvoisensa, lasten riemu jokaisesta kypsästä tomaatista (kurkusta jne) on vaivan arvoinen. Pieni sato tuntuu jotenkin suurelta.

 Hela två Auberginer.
Kokonaiset kaksi kypsää munakoisoa.


Från cantaloupe melonerna räckte det till hela familjen. Riktigt söta, fast väldigt väldigt små.
Så dessa går att odla vid zon V. Vet någon hur man skulle få dom att växa större?

Cantaloupe meloneista riitti koko perheelle maistiaisia, pieniä mutta makeita. Onnistuupa nämäkin näköjään V-vyöhykkeellä. Onko jollakin kokemuksia miten nämä saisi kasvamaan vähän suuremmiksi? Lannoitin vain tomaatti-lannoitteella kun en halunnut samanlaista vihreää viidakkoa kuin viime kesänä jolloin loorasin kesäkukka-lannoitteella kasvihuoneeni kasvmaan umpeen.


Chilipepparn Amando fick flytta in. Dessa "träd" är rätt stiliga inne. Nu väntar jag på att chilin mognar.  Undrar om man kan övervintra,  och hur gör man då?
Ingen ha vågat smaka på dessa ännu.

Amando chili-puut saivat muuttaa pakkas-öiden pelossa myös sisälle kypsymään  (suihkuttelin ne ensin mäntysuovalla jotta kaikki ittiäiset kuolisivat). Nämä ovat aika tyylikkäitä sisälläkin. Voikohan chilia talvehtia ja kukkisikohan se uudestaan ensi kesänä? Pitää varmaan etsiä apua chilivaarin tai vastaavan blogeista.
Kukaan ei ole vielä uskaltanut maistaa näitä.

Iloista sunnuntaina Puutarha Ystäväni! Kiitos ihanista kommenteista ja kiitos jo etukäteen jos osaatte vastaille aloittelevan ja ihmettelevän puutarhurin kysymyksiin. Ihana kun olette olemassa =)

Ha en fin söndag! Tack för era fina kommentarer och tack i förväg om ni hinner svara på mina funderingar =)


 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...