lauantai 29. maaliskuuta 2014

Uuden puutarhan sunnittelua... Inspiration till den nya trädgården!
Minäpä huhuilen täällä, onko muita bloggaajia/lukijoita joilla on uuden puutarhan suunnittelu ja rakentaminen edessä? Entä te joilla on se tuoreena mielessä - mitkä ovat parhaat vinkkinne puutarhan suunnitteluun?

Nu frågar jag efter andra bloggare/läsare som ska bygga ny trädgårds från början? Eller ni som nyligen har skaffat en trädgård- berätta gärna om era bästa tips för trädgårds planeringen?
Jag tänkte börja med att planera in träden, bestämma plats för växthus, rosenträdgårds, köksträdgård och en plan för barnens trädgårds som innehåller trampolin, sandlåda, stora stenar att hoppa ifrån. När jag fått någorlunda plan ber jag en trädgårdsdesigner att komma in och se efter min plan och ge förslag om förbättring. Tipsa gärna om allt som är bra att tänka på redan vid trädgårds planeringen!


Minun aikataulu ja suunnitelma on tällainen - kommentoikaapas:
1. Kävelen tontilla ja merkkaan puut jotka voitaisiin säästää, osa pihasta jää metsäpuutarhaksi.
2. Suunnittelen puutarhan puut- omenapuita, kirsikkaa, päärynää ja syreenejä, tuijia, katajaa, kuusia... lisäksi pitäisi perehtyä mitä kaikkia lehtipuita (ei liian suuriksi kasvavia) menestyy V-vyöhykkeellä.
3. Hahmottelen polkuja, kulkureittejä, rinnepihan pengerrykset, ruusupuutarhan ja keittiöpuutarhan paikat.
4. Mietin "lasten-puutarhan", trampoliinit ym. Kiipeilykiviä, hiekkalaatikonpaikka.
5. Kasvihuoneen paras paikka?
6. Pensaat, kukat..
7. Puutarhan valaistus - onko teillä tähän hyviä neuvoja?
8. Etupiha on pohjoisen puolella oleva varjo-puutarha. Sen rakentamiseen pitää perehtyä tarkemmin ja toisaalta sen toteutus jäänee ihan viimeiseksi sillä talon rakennus ja materiaalit tulevat olemaan etupihalla pisimpään, joten voin ihan suosiolla suunnitella sen omana osananaan vaikka sitten kun ollaan jo päästy muuttamaan.

Kun olen saanut jotain hahmotelmaa (kaikki ideat on vielä päässä) paperille niin pyydän puutarha-suunnittelijaa konsultaatiokäynnille tontille ja katsotaan piirrokseni ja todellisuus läpi, ovatko kasvivalinnat ja paikat hyviä, saanko hyviä muutosehdotuksia?

Aiempia postauksia puutarhan suunnittelusta löytyy täältä:
Ote Oman pihan suunnittelu kirjasta  tästä Saila Roution kirjasta on paljon hyötyä!
http://karolinanpuutarha.blogspot.fi/search/label/Puutarhan%20suunnitteleminen

Kuvia ja idoita olen metsästellyt niin blogeista, lehdistä kuin Pinterestistä:
Puutarha inspiraatiota
Viherhuone
Kasvihuoneet
Puutarhan polut ja portaat
Terassit ja Patiot
Lempikasvit
Japanilainen Puutarha
Från följande länkar kommer du till mina Pinterst sidor med massvis med inspiration!

Ps. Kihisen odotuksesta, sain kuin sainkin lennot/junamatkat Helsinkiin Kevätmessuja varten. Lauantai-päivä on sitten varattu puhtaasti messukiertelyyn, valokuvaukseen, ideoiden poimimiseen. Minulla on myös bloggari-passi Karolinan puutarha nimellä joten jos näette minun haahuilevan jossakin hyvin keskittyneen näköisenä ja tunnistatte niin pysättäkääpäs jutustelua varten =)
Onko kukaan sopinut puutarha-bloggareiden treffejä messuille? Olisi hauska tavata teitä muitakin - ehdotan lauantaina klo 15.30 tapaamista Green shade levähdyskatoksella (pitäisi olla jossain aika keskellä puutarha-aluetta). Kiva jos nähtäisiin!

PS. Nu har jag flyg/ tågbiljetter till Vårmässan i Helsingfors. Är det någon som har planerat trädgårdsbloggarnas träff? Jag föreslår att vi skulle träffas på lördag klo 15.30 vid Green shade platsen - det skulle vara så kul o ses!

PPS. 2 messulippua voitti Anne Janakkalasta (katso edellinen postaus) - laittaisitko Anne pikaisesti s-postiini karolinanpuutarha (a) gmail.com koti-osoitteesi. En ole saanut viestiäsi! Jos posti ei niitä ehdi tuoda niin minä voin tuoda ne lauantai aamusta messujen info-tiskille. Mutta ellei blogiviestini tavoita Annea joka on anonyymi lukija (enkä siis häntä voi itse tavoittaa) niin pyydän varmuuden vuoksi muutamia lauantaina messuille tulijoita/lippuja haluavia laittamaan yllä olevaan s-postiini puhelinnumerot. En haluaisi että messuliput jäävät käyttämättä joten mikäli ne uhkaavat jäädä käteeni soitan teille lauantai aamuna ennen messujen alkua ja saatte liput (arvo 16e/kpl).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...