torstai 14. marraskuuta 2013

Suuri ja mehevä Amaryllis sipuli. En stor och luxyös Amaryllis lök.


Löytyi kaipaamani Hippeastrum sipuli. 
Tämä on ihan valtavan suuri. Suurin mitä olen koskaan nähnyt. Kaivelin suurimman mitä Stockmannin kukkakaupan laatikoista löysin. Kova, kiinteä, ympärysmitta yli 40cm. Myyjä lupaili että se tekee jopa kolme kukkavanaa. 
Jesss!  
Istutus:
Liottelin juuria (en sipulia)  mullassa pari tuntia.  Istutin sen orkidea vaasiin ilman  sisäruukkua ja kun sen riskin otin, on pohjolla reippaasti lekasoraa jottein juuret homehtuisi. Lapset ihastelivat jättisipulia. Se on todella kaunis. Säälitti upottaa se multaan, puoliksikaan...


Hoito-ohjeet:
Kastele niukasti kunnes varsi tulee näkyviin. 
Kun nuppu ja lehti ovat näkyvissä amaryllis tarvitsee päivittäistä kastelua.
Kukinta alkanee 6-10vk ruukutuksesta. 
Kukinta kestää kauemmin jos kuihtuneet kukat leikataan heti pois niin ettei siementen tekeminen vie kasvilta energiaa.

Jatkohoito ohjeet:
Kukinnan jälkeen hoida kukkaa kuten viherkasvia, lannoita ja kastele.
Kesällä sipulin voi istuttaa maahan suokaisaan paikkaan.
Syyskuun jälkeen ei enää kastella. Vie kasvi ruukussaan kuivaan, viileään ja pimeään "tekeytymään".
Ota marraskuussa sipuli valoisaan ja lämpimään.

Vanhat sipulit eivät kuulemma kuki enää yhtä komeasti? Millaisia kokemuksia teillä on?
"Uudet sipulit tuottavat parhaan tuloksen, se johtuu siitä että niitä on hoidettu huolella kolmen vuoden ajan ja siksi ne maksavatkin enemmän kuin muut kukkasipulit..." Kertoo ohjekirjanen jonka sain mukaan.

Puutarha Ystäväni, olisiko teillä lisää Ritarinkukka-ohjeita ja vinkkejä?

tiistai 12. marraskuuta 2013

Puutarhakuvia asuntomessuilta 2013. Trädgårdsbilder från byggnadsmässan 2013.


Kuvia ja ideoita. Bilder och ide'er.
Asuntomessut olivat tänä vuonna Hyvinkäällä. Siellä oli mukava kierrellä hakemassa ideoita uuteen kotiin ja tietysti kuvasin myös puutarhoja ja piharatkaisuja.  Puutarhoihin oli panostettu ollakseen vasta ensimmäistä kesää. Työn jäljessä näkyi ammattilaisten ote. Kiinnitin huomioita miten nurmikon/kiveyksen, kukkapenkkien reunukset oli tehty. Kivimateriaaleihin. Erityisen paljon ihastuin kunttaan!


Det var en trevlig mässa. Vi hömtade inspiration till vårt nya hem och så passade jag på att fota trädgårds däremellean. Trädgården var planerade av trädgårds arkitekter eller dylikt. Många bra ideer fick man ta med.


Kärhötukiin hyvä idea!
En fin ställ för klematis!

Ja havukasveja ei vaan koskaan voi olla liian paljon.
Tässä se nähdään.
Av barrväxter kan man aldrig ha för mycket. Här bevisar man det!

Mukavaa alkuviikkoa ja kuvia tulee jossain vaiheessa lisää!
Ha en fin vecka, det blir mera bilder senare..


sunnuntai 10. marraskuuta 2013

Aika istuttaa Amaryllikset... Dags att plantera Amaryllis...


Kun maan pinta on jo hiukkasen saanut puuterimaista lunta (se sulaa samantien, ei vielä pysyvää lunta täällä pohjoisessakaan) niin joulun lähestyminen alkaa jo tuntua todelliselta. Työpaikalla suunnitellaan pikkujoulunyyttäreitä.  
Ja Oma Piha lehden blogi löysin ohjeet amaryllisten kasvattamiseen. 
En vain ole löytänyt mistään sipuleita ja ne mitä katsoin netistä olivat luokkaa 17e/2 sipulia. Kalliimpia kuin valmiiksi kasvatetut (7e/ 2 kpl). Olisiko kenelläkään hyviä vinkkejä?

Rakastan Ritarinkukkia alias Amarylliksia ja olen talvisin niiden suurkuluttuja. Häpeän etten ole jaksanut säästää sipuleita/käyttää niitä kesällä maassa hakemassa kasvuvoimaa.... 
Lupaan parantaa tapani tänä jouluna (jos salaa, vaivihkaa viikkojen kuluessa, joulun lähestyessä) käyn aina vain hakemassa kaupasta uusia kukkia.


Älskar Amaryllis. Nu är det dags att plantera lökarna - om man har några. Var har ni köpt era amaryllis lökar? Hittade några på webshop men dessa kostade 17e/2st och man får färdiga för 7e/2st.
Varje vinter köper jag flera amaryllis och skäms över att jag inte har sparat dessa...


Näitä ihanuuksia olen kuvannut Zetas puutarhasta mutta sinne on nyt vähän pitkä matka (Tukholmassa). Mutta sitten vähän vihreämpiin kuviin. Olen hoitanut "pimeän kammoani" ja "kaamos-vihaani" lukemalla puutarhablogeja -se todella auttaa!
Isänpäivän kunniaksi muutama kuva vekkuli oravista jotka hauskuuttivat meitä alkukesästä. Mm. söivät lintujen talipallot ja kun mies koputtii keittiön ikkunaan että lopettakaa heti tuo homma, oravan pojat kävivät jyrsimässä talipallon narun irti ja kantoivat painavan talipallon piiloon. Se oli niin koominen näky!!!

Dessa fina lök har jag fotat på Zetas men nu är det lite långt dit o hämta!
Men nu till lite grönare bilder. Har uppäckt att det hjälper att höja stämineng mitt i allt mörka.
Dessa två ekorre har roat oss, bl.a. åt de talgbollar som var lagda till fåglar. När mannen knackade fönstret för att få dom och sluta, dessa listiga kurrar bet av tråden och bar hela talgbollen till sitt gömställe!

Tänään ollaan juhlittu Isänpäivää runsain kortein ja lasten askartelemien lahjoin.
Mainittakoon että voitin
Hemma hos Oja rakennusblogin
arvonnassa 50e lahjajortin K-rautaan josta sitten yksi isänpäivälahja löytyi eli Kärschnerin raksa-imuri. Sille tulee sitten joskus käyttöä, nyt auton penkit on imuroitu super-imurilla ja mies oli tyytyväinen. Lämpimät kiitokset arvonnan järjestäjälle!

Vi har firat Farsdag med tårta och massvis med kort och paket som barnen själv gjort. Men som tillägg fick pappan en Kärscher dammsugare som present. Jag had en otrolig tur och vann 2. priset på lotteri hos bloggen "Hemma hos Oja" och present kortet till K-rauta användes till presenten. Tack än en gång till Lotteri anordnaren!


Onnea kaikille isille jotka lukevat blogiani ;)
Grattis till alla pappor som läser min blogg ;)
Iloista Isänpäivää kaikille Rakkaille Puutarha Ystäville!
Ha en fin Farsdag alla Kära Trädgårds Vänner!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...