tiistai 17. syyskuuta 2013

Pistokkaiden kehitys. Sticklingarnas utveckling.


Mitä Puutarha harrastus olisi ilman pieniä ja suuria eksperimenttejä?

Alla olevista linkeistö voi lukea miten olen ottanut kesäpistokkaita ja miten innostuin ruusupistokkaiden ottamisesta kun käytiin porukalla tutustumassa Oulujoen Taimistoon. Koko kesän olen taimivauvojani hoidellut, enimmäkseen ovat olleet kosteassa ja lämpimässä kasvihuoneessa jossa haihtuminen on ollut vähäistä ja kaikki energia on mennyt pistokkaiden juurien kasvatukseen. Vihreänä ja vehreänä ovat pistokkaat elelleet. Tosin, kuten arvata saattaa ei ruusupistokkaiden onnistumis prosentti ole kovin kummoinen.
Mutta kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, kyllä muutama ruusu-pistokaskin on lähtenyt kasvuun.
En ole vaan uskaltanut kurkistaa millaisella mallilla on sen juuristo?


Kuten arvata saattaa, viinimarjojen pistokkaat, aroniat, syreeni, kuusama ja hortensiat ovat olleet ruusuja helpommat ja ovat edelleen hyvänoloisia. Mutta pensasmustikan pistokkaat eivät onnistuneet.
Kuvittelen että nyt näiden pistokkaiden pitäisi muuttaa geenisäätelyään sellaiseksi että ne varustautuisivat heiveröisine juurineen talveen. Siksipä kannoin ne pois lempeästä kasvihuoneesta, viimaan ja tuuleen... Katsotaan miten käy?


Pohdin tässä miten talvehtisin nämä pensaan alut? Kaivaisinko ruukkuineen kukkapenkkiin ja toivon ettei vesi jäisi lillumaan astiaan ja jää polta pistokkaita. Vai joko istuttaisin ne jo pihalle? Ja onko silloin vaarana että onnistun repimään hentoja juuria...?


Kohta alkaa olemaan aika ottaa syyspistokkaita. Sitä en olekkaan vielä kokeillut mutta talvipistokkaita kyllä ja ne onnistivat ja elelevät yhä.

Sommarsticklingarna har fått njuta av växthuset värme och fukt. På så sätt har all energi gått på att utveckla rötter. Nu så tog jag mina sticklingar ut från växthuret för att det ska vänja sig inför kommande vintern. Få se om det var helt galet gjort?
Hittills har några rosor lyckats, med överlevnads procenten är inte så där stor. Istället har Aronian, vinbärs sticklingarna, syrenen och hortensiorna lyckats. Hoppas att  de klarar sig över vintern med sina veka rötter...
Nu blir det snart dags för att ta höst stickligar. Det har jag inte prövat ännu... 
Fårn länkarna ovan hittar du gamla bloggpost om sticklingarna.

Kramar mina trädgårdsvänner,
Lämpimät syyshalaukset Puutarha Ystävilleni,
Karolina

maanantai 16. syyskuuta 2013

Kesäkurpitsaa sen kaikissa muodoissa. Gul squash i varje rätt.

Kesäkurpitsa paistosta.
Jauheliha-tomaattikastikkeen, tuoreiden yrttien kanssa. Juustoraasteella ja auringonkukan siemenillä gratinoitua.
Gratäng med gul squash i botten. köttfärs sås, färska örter (massor med persilja), ost och solrosfrön som garnering.

 Salaattilautaset työpäivän jälkeen.
Kun muu perhe syö makaronia ja nakkeja (lasten lempiruokaa) eikä itselle jaksais kokata mitään...
Kierros puutarhassa ja on terveellinen kevyt ateria valmiina. Tässä on makua. Nam!
Tuoreet tomaatit, taivaallista! Keltainen kurpitsa on makeaa. 
Ja jotta nälkä pysyy poissa sopivasta (100g) proteiinia raejuuston, tonnikalan tai kanamunan muodossa. 

After-work-sallad.
När familjen äter prinskorv och makaroner (barnen favorit) och man orar inte börja koka nåt annat bara för sig själv, så ta en runda i trädgården och så har man framme en full tallrik med smakrik sallad. Tomaterna är jätte goda! Den gula squashen är mer söt än den gröna och kan ätas utan att grilla eller laga på något sätt. Och för att få det hålla hungern, tar man lagom med protein (100g) i form av keso, tonfisk eller kokat ägg. Kun kesäkurpitsat vaan eivät tunnu koskaan loppuvan.... niitä on sitten piilotettuna joka wokkiin ja jauheliha kastikkeeseen. Nyt alan ymmärtämään siirtolapuutarhojen ja sodanjälkeisten rintamamiestalon puutarha-ideologiaa. Puutarhasta siis oikeasti saa ihan todella paljon ILMAISTA ruokaa. Kunhan vaan jaksaisi ja keksisi mitä kaikkea siitä kokkaa!!!

Eftersom squashen verkar aldrig ta slut... så gömmer jag det i wokkar och i köttfärs-sås (gäller att ha små små bitar att barnen inte upptäcker). 
För första gången med vår trädgård blir det skörd mer änn vad vi orkar äta upp!


Iloista viikkoa!
Ha en glad vecka!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...