torstai 22. toukokuuta 2014

Metsäpuutarha ideointia. Ideer till skogsträdgård.


Ellä Rädyn ja Hanna Marttisen "Suomalainen Metsäpuutarha" kirja pitää pian palauttaa kirjastoon. Pitänee hankkia se omaksi, hyvä opus on, suosittelen!

Kirjoittelen tähän lähinnä nyt omaksi ilokseni muistiin muutamia kirjan ideoita omaa metsäpuutarhaa varten. Saa kommentoida ja jakaa kokemuksia.

Meidän metsäpuutarha- metsätilkku- on sekametsää, kuusia (lähinnä kuusenalkuja), koivuja, haapaa, mäntyjä. Huiskeista männyistä en pidä, niitä varmaan sitten vielä sahataan pois. Pohja on kuivaa kunttaa ja varvikkoa. Maaperä on hiekkamoreenia. Tällä hetkellä "metsätilkku" on suurempi kuin mitä se tulee olemaan. En vaan heti raaskinut kaikkea kaataa pois. Käydään joku ilta miehen kanssa siellä "harkiten", ilman lapsia kaatamassa vielä osa puista ja tekemässä kodalle/grillipaikalle tila.

Metsäpuutarha on eläinten koti.
Pyytelin jo kakkosluokkalaista käsityömiestä josko olisi tehnyt linnuille pesimispönttöjä mutta vielä on puuttunut tarvikkeet. Linnuista ja oravista pidän mutta metsähiiristä en, joten jatkossa taidan olla tarkkana ja lakaista aina eväsretken muruset nuotioon. Kirjassa suositellaan (kuin myös joku puutarha ystävä täällä blogissa) jättämään lahoavia puita hyöteisille, sienille jne. Ja lapsista on myös kiva hyppiä puiden yli ja päällä. Jos perhosia tahtoo niin metsäpuutarhaan voi istuttaa pienen niittyalueen: karhunputkea, syreeniä (no ei kyllä sinne metsöön mutta muualle tontille), varjoliljaa, mustikkaa (on jo), maksaruohoa, pajua (villapaju on kaunis!).

Kasvipaikkatyypit; Lehtomaiset metsät, tuore kangasmetsä, kuivahko kangas, kuiva kangas ja kallio tai kosteikko?
Kirjan mukaan metsäpuutarhamme on kuivaa kangasta (puolukka ja mänty hallitsee) ja tuoretta kangasmetsää (mustikkaa ja kuusia), jotain siltä väliltä.
Tuore kangasmetsä on kohtalaisen hyvä useimmille puolivarjon ja varjon perennoille. Täällä viihtyy varmimmin happamanmaan perennat:
Tähtiputket,
Rönsyakankaali,
Illakko,
Isotöyhtöangervo,
Kesäpikkusydän,
Kielo,
Lehtoakileja,
Pikkutalvio,
Rönsytiarella,
Suikeroalpi,
Vuorenkilpi.

Hmmm.. Ehkä mielummin laitan johonkin kivenkoloon puutarhamultaa ja istutan sinne sellaista mistä pidän, kuten: Kotkansiipisaniasia,  Kuunliljoja, valkovuokkoja, keijunkukkia, kieloa, koiranputkea, vanamoa (mistä sitä voi saada?), jouluruusua, valkoista siperiankärhöä, valkokolmilehteä, tulppaaneja.... Ei liian tyypillisiä puutarhan perennoja ja kukkia vaan jotain matalia, valkoisia hämypuutarhan kukkia, aina yhtä sorttia yhdelle laakealle alueelle.

Metsäpuutarhan sekaan, sinne tänne polun varrelle haaveilen istuttavani ajan saatossa alppiruusu pensaan tai kaksi, hortensiaa, myös Mongolian vaahtera (pensas) menestyy meidän vyöhykkeellä (V).  Kuusien sekaan olisi kiva saada hopeakuusta, muutama erilainen havupuu tai pensas sekä sellainen villapaju jossa on hopeanväriset lehdet.


Maanparannus hiekkamaalla
Lisää turvetta ja kompostia sekä savimaata joukkoon.
Kasvualustan syvyys riippuu istuttaako pensasta, puuta vai perennoja. Lisää normaalisti lannoitettua uutta multaa. Istutukset on hyvä kattaa: kivillä, hakkeella tms.

Uusien puiden istutus
Syvän kuopan kaivaminen voi olla työlästä ja vahingoittaa olemassa olevien puiden juuria joten tee mielummin laakea ja matala istustuskuoppa kuin syvä. Poista varvikkoa uuden puun istustusalueelta. Sekoita uusi multa perusmaahan. Tee kastelusyvennys mutta muista täyttää se syksyllä!
isot puut pitää muistaa tukea hyvin. Muovisuoja jäniksiä varten. Tuore puu maistuu metsäneläimille.
Havukasvit typistetään ennen juhannusta jotta niistä tulee tiheitä.


Sammalet ja kuntta
Varvikkoa ei saa lannoittaa tai sen tilalle alkaa kasvamaan jotain muuta kuin puolukkaa ja mustikkaa. Kuollutta varvikkoa voi leikata. Typistys myös tuuheuttaa varvikkoa. Varvikkoa ei saa tallata joten olut ja askelkivet ovat välttämättömiä.
Sammal kasvaa hiekka ja soramaassa. Hyviä lajeja ovat lehtolehväsammal, metsälehväsammal ja hietikkotierasammal (mistä niitä saa?).

Haapojen kaulaus
Enpä ollut moisesta ennen kuullutkaan mutta kun kirjoitin ensimmäisen kerran metsäpuutarhasta ja kerroin että siellä kasvaa haapaa sain monta hyvää, asiantuntevaa kommenttia miten haapametsää pidetään kurissa.Haapa kasvattaa lukuisia juurivesoja kauaskin rungosta. Tämä jatkuu puun kaadon jälkeenkin. Tehokkainta on kaulata iso puu 1-2v ennen kaatamista. Kuori poistetaan rungon ympärilyä 10-30cm vyönä. Se katkaisee yhteyden juurien ja latvan välillä jolloin juure lopettavat vesojen tekemisen.Kaulattu puu kuoleen pystyyn.
Puutarhan polut
Polut ovat hauskoja- ajattelin tehdä niistä kiemurtelevaisia ja kaartelevia ja jos tulee kostea kohta vastaan niin sen yli sitten lankkusilta. Polku voisi tehdä kierroksen metsäpuutarhassa ja sen yksi kohde on tietysti se kodan paikka. Polun alta kaivetaan kuntta pois, paljaaseen maahan lisätään hiekkaa ja/tai soraa jolloin polut kuivuvat sateen jälkeen nopeammin. Polut saavat myös vähän viettää ulkoreunoille ettei tule lätäköitä. Polun voi kattaa soralla/pikkukiville tai hakkeella.
Ajattelin että polut ovat sekä hauskoja lapsista että myös hiukan suojelisivat varvikkoa. Polun varelle sitten tulee istutuksia ja kukkivia pensaita, lyhtyjä ja jos saisin vielä muutama  suuren kiipelykiven sinne.


Miten metsäpuutarha kannattee rajata muusta puutarhasta?
Tähän ottaisin mielellään vastaan ideoita.  Alustava suunnitelma on hankkia paksua hirsipuuta tai vastaavaa rajausta varten (joka siis olisi silloin "suora"). Toiselle puolelle tulisi normaalipuutarhaa ja nurmikkoa, rajauksen toisella puolen kasvaa kunttaa, mahdollisesti pensasmustikkapensaita ja muutama pensas ennen suurien puiden "alkua".
Ideoita kirjasta: Luonnonkivirajaus, lankkurajaus, turveharkko (ei kiitos, ei kestä lapsiperheessä).

Kivet ovat ikiaikaisia.
Tontillemme päätyneet kivet ovat jääkauden sulamisperintöä. Muutamia isoja kiviä "pilkottaa" maassa. Kun rinnetalolle kaivetaan monttua toivon että löytyy vielä monta upeaa kiveä jotka kaivuri saisi heivata metsäpuutarhaan.tiistai 20. toukokuuta 2014

Kevätpäiviä ja Keijunmekkoja. Vårdagar och Törnosas kjortel.


Jos ihminen on näin onnellinen keväästä, auringosta, teehetkistä pihalla, miksei aina voisi olla kevät, kesä ja ulkosäät?

Nyt aurinko ei enää laske ollenkaan. Pohjoisessa on kevät ja se on aivan upea!!!
Lenkille voi lähteä vaikka kymmeneltä tai yhdeltätoista illalla jos vaan siltä tuntuu. Puutarhassa olisin varmaan touhuamassa yömyöhään mutta nyt tänä keväänä se ei kuitenkaan ole vielä (?) mahdollista kun tontilla on vielä maatyöt tekemättä ja tätä varakodin pihaa, en tiedä saako sitä alkaa kaivamaan?

Lapset ja isä laittoivat trampoliinin pihalle ja siinä riitti innokkaita voltintekijöitä koko päivän, iltaan saakka. Pimennysverhot ovat välttämättömiä, valitettavasti ne jotka niitä eniten tarvisisivat (3v kaksospojat) eivät kyseistä kapistusta huoneessaan omista.


Aurinkoinen vapaapäivä, kannoin kaikki taimet pihalle.
Tänä vuonna olen erityisen onnessaan kun Keijunmekkoni onnistuivat siemenestä!
Monta yritystä takana, kaupan siemenet/taimet taisin tukhaduttaa liialla kastelulla (se on suurin ongelmani, vähän liian reilusti vettä). Omat siemenet eivät edes itäneet...
Mutta nämä -kaikki- itivät ja ovat jo kasvaneet pitkiksi huikaleiksi! Tänä vuonna ei tarvitse mennä kauppaan ostaman valmiita taimia. En ole ihan varma, mutta latvoin niitä tänään jotta ne haarautuisivat. Onko välttämätöntä?

Tässä aiempien kesieni Keijunmekkoa, aivan lemppari!


Tämän vuoden uudet kokeilut ovat valkoisia ahkeraliisoja jotka on tarkoitus istuttaa varjon puolelle, sisääntulon eteen (joka valitettavasti on tässä varakodissa aivan masentavan kauhea).
Nämäkin nyt latvoin, mutta onkos jollakulla hyviä kasvatusvinkkejä?


Tietääkseni myös Fuchsia, verenpisara viihtyy varjossa joten muutaman ostin taimistolta "pienenä" ja halvempana ja itsekseni täällä kasvattelen. Pistokkaita olen myös ottanut (laittanut turve-brikettiin), jotta saisin pikku-kukat haaroittumaan.


Avomaakurkku on ottanut vähän etumatkaa. Vielä en ole tarkkaan suunnitellut miten ruukkupuutarhan perustan. Laitan varmaan nämä kurkutkin sitten "Kauppakassiin", eli niihin muovisiin, joissa on kahvat, joita joka myydään joka marketissa...

Upeaa aurinkoista viikkoa ja ihania kevätpuuhia jokaiselle!

sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Puutarha suunnitelma - ensimmäinen versio. Trädgårdsplanering -första versionen.


Tästä piirustuksesta se alkaa. 

Nyt se on tänne tallennettu ja aikojen saatossa saadaan nähdä miten se muuttuu ja mitä tästä toteutuu. Tehokkaana, hoppuisana suorittajanaisena puutarhassa minulla on oppimista juuri siinä että kaikki ei tapahdu yhdessä yössä, kesässäkään.
Juuri Puutarha saa olla se jossa asiat tapahtuu hitaasti ja jo siitä voi nauttia että tietää että tulevina kesinä - joskus - minulla on mahdollisuus luoda tänne uutta. Koko elämä on aikaa (toivon ettei työt tai muut elämänkulkuun vaikuttavat seikat kuljeta meitä täältä pois) rakentaa puutarhaa...

Tämä on nyt kuitenkin ensimmäinen versio. Toivon että saan teiltä huippuja kommentteja kuten tähänkin asti ja pääsen niiden perusteella vielä muokkamaan uuden version.

Lyhyt esitys puutarhasuunnitelmasta:
1. Ylhäällä on sisääntuloa ja tie. Pohjoinen ja varjoisa puutarha jonka insinöörimieheni haluaa rakentaa. Hän epäilee että minun tyylini on liian runsas, boheemi sekasotku. Näin ollen siitä lienee tulee jonkinlainen moderni havu-kivipuutarha jossa on melko suorat linjat (arvelisin näin). Tämä osa tulee rakentumaan vasta pitkän ajan kuluttua (jos mieheni sen tekee). Mietin kuitenkin että istuttaisin tuon meidän makuuhuoneen eteen tulevan "suuren puun". Metsälehmukset kasvavat myös varjoisassa? Olenko oikeassa? Mitä kokemuksia teillä on siitä?

2. Keltaiset pallerot ruksilla tarkoittavat valopisteitä. Onko teillä ideoita ulkovalaistus-asioihin?

3. Asuinrakennuksen ja autotalli/viherhuonerakennuksen välissä on sininen allas joka on sitten joskus (kun sellainen investointi on vara tehdä) kylpytynnyri (kaasulla lämmitettävä). Alakerran saunatiloista pääsee näpsäkästi sinne huljuttelemaan ja koska se on rinteen alla (portaat menee siinä välikössä) niin tieltä ei pitäisi näkyä paljulle. Paljun "verhoiltaisiin sekä pensailla että havupuilla joten se olisi istutusten piilossa. Olisiko tähän ideoita ja kommentteja? meillä ei ole koskaan ollut paljua niin kovin paljon ei osaa ottaa asioita huomioon.

4. Nurmikko on yhtenäinen. Nyt se saa olla pelejä ja leikkejä varten. Kun lapset kasvaa, ehkäpä myös nurmikko hiljalleen "kutistuu"... Nurmikkoa ei tule mihinkään muualle. Vasen reuna, autotallin takana on sepeliä. Oikea reuna johon tulee myös "polku" (kivituhkaa, onko muita ideoita?) jolla pääsee kottikärryllä ja pyörillä tms alas, kasvaa maanpeitekasveja tai sitten peitetään aluksi katteella. Koska tämä on aika jyrkkä rinne niin mielestäni nurmikkoa ei ole järkeä laittaa.

5. Puut: Omenpuita on lasten toiveesta runsaasti (pitää varmaan lähteä varttamiskurssille). Lajikkeita olisi useampia. Olen omenapuut piirtänyt vihreällä pallolla jossa on punainen reuna. Haaveissa on myös purppura-omenapuu, kirsikkapuu, luumu ja päärynäpuu. Kuka muistuttaisi minua mitkä ne venäläiset lajikkeet ovat jotka menestyy myös V-vyöhykkeellä. Ja mistä niitä saa?

6. TAmmi on keskellä pihaa. Ajatus on että se näkyisi kauniisti yläkerran isoista ikkunoista jotka ovat siis pihalle päin.

7. Keinu. Harmaa ympyrä tarkoittaa kivituhkalla tai pikkukivellä päällystettyä "ympyrää" johon olisi kiva hankkia keinu (ei lasten vaan aikuisten) jossa voisi lueskella. Mahdollisesti myös meidän "aamupala-pöytä" tuoleineen voisi olla siellä. Sitä ympäröisi istutusalueet joissa kasvaisi ajanmyötä ruusupensaita, pioneja yms perennoja. Eli tälle alueelle pyydän tuomaan 60cm multaa. Riittänee ruusuille?

8. Katkoviiva tarkoittaa pengerrystä. Miten se tehdään, en ole vielä päättänyt. Toivottavasti saadaan tarpeeksi sopivan kokoisia kiviä kun kaivetaan taloa varten.

8. Trampoliini rajataan lankuilla ja se alue olisi pikkukiveä. Trampoliini on tarkoitus "maastouttaa" puilla. Vaahteraa? Syreenipensaita? Muistaakseni tontilla on noilla kohdilla jo muutama kasvamassa oleva koivu. Ongelmaksi tulee tietysti niiden lehdet. Miten ne kerätään kivi-alueelta pois? Harjalla?

9. Marjapensaita on tontin vasemmassa laidassa.

10. Metsäpuutarha on oikeassa laidassa. Harmaalla rajattu alue jossa on kodalle paikka (se on jo piiretty ja on ihan yli-makea), toivottavasti miehellä riittää rakennusintoa niin että saataisiin se lähivuosina. Jokatapauksessa kodan pohjatyöt tehdään jo nyt ja meillä on tarkoitus tehdä sinne nuotiopaikka muurikan kera niin voidaan raksa-aikana käydä siellä lasten kanssa retkellä!
Metsäpuutarhan suunitelmia olen jo aiemmin kertoillut täällä ja saanut teiltä huippuja ideoita. Kiitos, palailen vielä niihin lähiaikoina.

Maatyöt alkavat kesäkuun alussa joten kaikki kommentit ja ideat ja ohjeet otetaan ihan super-mielellään vastaan!!! 
Iloista, aurinkoista viikkoa Puutarha Ystäville!


Här börjas det med den första trägdårdsplaneringen. Grävmaskinen kommer i början av juni så det börjar bli lite bråttom med ritningen. Jag har inte hunnit visa den till någon trädgårds arkitekt men här är den nu och alla ideer och kommetarer tas emot med stor tacksamhet.

1. Överst på ritningen är ingången och gatan, den ligger norrut och kommer alltså att vara en trädgård i skugga. Min man skall planera och göra den med den precision och exakthet som han har. Han misstänker att min bohem, riklig "trädgårds stil" är alldeles för stökig. Anar att framsidan kommer vara modern, strikt trädgårds med raka linjer. Barr och stenar?
2. Gula bollar betyder ljus. Har ni ideer till belysning?
3.Den blåa bassangen mellan garage/vinterträdgård och huset är en badtunna (när vi får pengar över att skaffa den) som skall vara "gömd" mellan buskarna. Frän huset/bastun kommer en dörr där man kan med bara några steg ta sig till tunnan.
4. Gräsmatta (på finska nurmikko) kommer  att vara ensast på en enda ställe. Vänstra sidan av tomten får grus "på sig". På högra sidan blir det marktäckande växter eftersom det är terräng. En stig blir det också så att man kan komma "ner" med skottkärra, cyklar, barnvagn mm.
5. Massor med äpplerträd önskas av barnen. Träden är ritade med gröna circlar med rött.
6. En ek har jag placerat mitt på tomten så att man kan se den från huset. år inte riktig säker på om det är den rätta platsen..?
7. En grå cirkel med teksten "keinu" betyder gunga. En plats omgiven av rosor, pioner, andra perenner och i mitten en grus cirkel med tex. gunga för vuxna. Eller frukost bord.
8. Sträcket betyder terassering. Vet inte ännu hur vi skall göra den..
9. Neders på ritningen ligger bärbuskar och kökslandet. Växthuset är ockso placerat dit, me jag är inte riktig säker på att var skulle vara den bästa platsen? Kommer skogen utanför tomten att skugga den?
10. Woodlandet. Skogsträdgården ligger på högersida med en kåta/grillplats. Kåtan som arkitekten har ritat är absolut perfekt. Jag skulle kunna "ta" den redan före huset, men som sagt, allt kommer att ta sin tid, och vi bygger den någon dag, något år.

Ha en så fin Trädgårdsvecka alla Vänner!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...