sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Puutarhan mikroilmasto. Trädgårdens mikroklimat.


Kaikessa kurjuudessa voi aina olla ripaus jotain hyvääkin. Sateinen sunnuntaikaan ei itsessään ole lainkaan paha mutta kun meidän laskettelumökkireissu peruuntui kurjan taudin vuoksi ei kenellekään ole lippu kovin korkealla. Kun pikkupotilaat nyt pötköttelevät ristiin rastiin lattialla patjoilla ja kotona kuuluu vain pyykkikoneen tasainen hurina olen ehtinyt lukea jo paksun pinon vanhoja puutarhalehtiä. Muuta en rikkoinaisten öiden vuoksi edes jaksaisi tehdäkkään...

Kannattee säilyttää vanhat lehdet- hyvät ja asiantuntevat kirjoitukset eivät muutu vuosien kuluessa, ja eri vaiheissa kiinostaa eri jutut. Aiemmin olen pomppinut kaikkien mato-kompostijuttujen ohi, nyt olen hämmästynyt miten mielenkiintoisia ja tarpeellisia jutut olivat.

Allt om Trädgård lehden Peter Englander kirjoittaa jälleen mielenkiintoisia juttuja "zonknäckeri", eli miten me pohjois(Ruotsissa)essa asuvat puutarhurit olemme innokkaita löytämään keinoja vyöhykkeiden kaatamiselle.

Sen lisäksi että asumme jollain tietyllä vyöhykkeellä (meillä vyöhyke V) jokaisella puutarhalla voi itsessään olla useampaa vyöhykettä. Puutarhan lämpimämmän vyöhykeen/alueet löytdät juuri nyt - käy kuvaamassa missä pihassasi ensimmäisenä sulaa lumet?
Aika hauskaa eikä vain. Tätä varten ei tarvitse palkata konsulttia käymään pihassa kertomassa missä on parhaat kasvupaikat.

Meillä lumi suli nopeiten talon eteläseinustalta ja länsireunalta sekä tietysti rinteistä. Kasvimaa ja nurmikko-alue sulivat seuraavaksi samoin kuin yläpiha vaikka se sijaitseekin pohjoisen suuntaan. Metsänreuna on edelleen lumen peitossa. Se on myös varjoisa joten se lienee kylmepi ja "korkeampi" vyöhyke kuin V, sillä onhan meillä melkein joka paikassa muualla lumet jo sulaneet.
Kokeneilta paikallisiltä puutarha-ihmisiltä opin että tämä meidän asutusalue joka sijaitsee merenrannasta ja Oulujoesta kauempana on "huonompaa" vyöhykettä kuin esim Oulun keskusta jonka läpi menee joki.

Vesi on aina vyöhykettä nostattava tekijä. Samoin kivet (niitä, isoja ja pienempiä meillä on sijoiteltuna puutarhaan) ja kivetykset. Sora nostaa vyöhykettä 2 kerrointa ylöspäin (??) sillä se kerää lämpöä.

Näistä havainnoista päätelleen tiedän mihin voin istuttaa mahdollisia "arkoja" pensaita ja kasveja (no magnoliahan se olisi kiva saada...) kunhan ensin saan peruskasvit hyvään kasvuun niin että niistä olisi suojaa ja lämpöä aremmille.

Ruotsissa vyöhykkeiden kaataminen vaikuttaa olevan ihan villitys - mutta ovatko Suomalaiset liian realisteja sellaiseen höpötykseen? Vai eikö silmiini ole vaan osunut yhtäkään juttua puutarhalehdissä?


Puutarhan paras ja lämpimin paikka. Tähän kohtaan kevätpuutarha... tulppaaneja, esikkoja, mitäs muuta?


Tästä suli myös lumet ekana. Kuva on tosin syksyltä. Nyt kaikki pienet havut ovat piilossa peiton alla.


Potagerin keskellä on pyöreä kohopenkki - ja sieltä nousee jo jotain. Uskoisin että ne ovat puutarha ystävältä saadut esikot (?). Kohopenkit myös selvästi muuttavat juuri siltä kohdin mikroilmastoa paremmaksi.

Barnen är sjuka och jag varit inomhus hela helgen (istället för att åka till fjällen som vi hade planerat). Har varit för trött för att göra nånting annat än att läsa en jätte bunt med gamla trädgårds tidningar. Allt om Trädgård är min favorit. Otroligt hur mycket nöjande, intressant läsning man  hittar trots att  man tror att man har läst tidningarna jätte noga innan!
Det verkar som svenskar är mycket med intresserade om zon knäckeri - så härligt att läsa Peter Englanders articklar (Allt om Trädgård nro 2-3/2016).

Han skriver att en trädggård oftas har 3 olika zoner inom sig. Man behöver inte skaffa nån dyr konsult för att få reda på vilka och var de är. Det räcker att på våren promenera runt o (fota/Skriva ner) titta var snön smälter först. Hos oss är den varmaste platsen och bästa zonen IV-V nära husets södra vägg. Dessutom är söder sluttningarna som består av natursten och grus även ännu varmare. Tyvärr så smälter snön senare på vår potager och gräsmattan (öppen yta) och vi har fortvarannde snö längs skogskanten vilket skulle tyda på en zon högre än V.
Nu vet jag var jag ska anlägga "Vårträdgården" och eventuellt planera en magnolia... 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...