perjantai 9. lokakuuta 2015

Rosa Nauha Päivän hengessä Puutarhapäivä? Trädgårdsdag i andan av Rosa Bandet?

http://karolinanpuutarha.blogspot.fi/2015/10/garden-pink-book-suomalainen-pinkki.html

Rintasyövän vastaista taistelua ei ole voitettu. Tänäkin vuonna noin 4800 naista sairastuu rintasyöpään ja yli 850 naista menehtyy sairauteen.
Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräyksen tavoitteena on edistää syöpätutkimusta, vaikuttaa siihen että yhä useampi syöpä voidaan ehkäistä tai hoitaa, sekä varmistaa että jokainen syöpään sairastunut saa tarvittavan tuen sairauden eri vaiheissa. Tämä on mahdollista vain lahjoittajien tuella. Perusta oma keräyspottisi tai lahjoita jo valmiiseen pottiin, ja anna näin tukesi rintasyövän vastaiselle työlle täällä!


Aiemmassa postauksessa ideoin ja te muut puutarhaihmiset kivasti innostuitte ja lähditte mukaan suunnittelemaan Elokuulle 20166  Pinkkiä Puutarhapäivää. Käyppäs lukemassa ja kommentoimassa täällä!

Lyhyesti yhteenvetoa suunnitelmista: ajatus olisi viettää Elokuussa 2016 a) Tiettynä sunnuntaina sekä b) Puutarhan omistajien/ystävä tiimin aikataulujen mukaisesti sovittuna päivänä Pinkkiä Puutarhapäivää.

1.Puutarhan omistaja(t) laittavat puutarhan paraatikuntoon ja muut vapaaehtoiset (ystävät/naapurit/työkaverit) osallistuvat päivään leipomalla ja keittämällä kahvia. Jos ystäväpiirissäsi on jollakulla ihana puutarha niin innostakaapa hänet mukaan lupaamalla hoitaa kahvituksen!
2.Pinkkiä Puutarhapäivää vietetään: puutarhakierrosta tekemällä, nauttimalla kahvia ja pullaa sekä lahjoittamalla hyväntekeväisyyteen (Rosa Nauha-keräykseen). Voimme tehdä "Pinkki Puutarhapäivä-keräyksen" jonne voi sitten käydä muutkin lahjoittamassa pitkin syksyä. Saamme kuitenkin varmaan kivan potin jo noista puutarhakierroksista. Katso mallia Oma Roosa Nauha keräys!
3. Halutessaan voi laittaa myyntiin kesän aikana yli jääneitä taimia. Elokuu on hyvää aikaa istuttaa ja jakaa. Tämänkin tuotto menee keräykseen.
4. Yhteistyökumppania tarvitaan päivän mainostamiseen ja nettisivujen luomiseen jotta avoinna olevat puutarhat voivat sinne ilmoittaa osoitteen ja päivämäärän (kaikkien ei ole pakko kutsua samana päivänä ja halutessaan voi kesän aikana järjestää tapahtuman kaksikin kertaa). Lisäksi kannattee mainosta ystäville, blogissa, työpaikalla, harrastuksissa :) Näiden yllämainittujen lisäksi paikalislehtiin kannattee laittaa s-postilla tiedote noin viikkoa aiemmin että meilläkin päin pidetään tällaisia. 

Kuten aiemmasta blogikirjotuksesta voi lukea, ideana on englantilaisten "Yellow Book" jossa puutarjoissa vieraillaan ja pääsymaksu menee hyväntekeväisyyteen. Rintasyöpätutkimus ja sairastuneiden tukeminen syöpäsäätiön kautta ovat kaikkien naisten yhteisiä asioita (poissulkematta nyt yhtään puutarhaa harrastavia miehiä) ja uskon että monet naiset innostuvat järjestämään päivää sekä vierailijat mielellään puutarhakierrosta vastaan lahjoittavat muutaman kolikon Roosa Nauha keräykseen.
 

http://karolinanpuutarha.blogspot.fi/2015/10/garden-pink-book-suomalainen-pinkki.htmlHaastan teidät mukaan ideoimaan ja markkinoimaan Pinkkiä Puutarhapäivää 2016 omille lukijoillenne! 20. ensimmäiselle jotka laittavat blogissaan sanan kiertämään (mielellään tuo logo mukaan) lähetän kiitokseksi syksyn aikana pioni-unikon siemeniä. Laittakaa blogikirjoituksen linkki kommenttiboxiin ja koti-osoitteen voi laittaa karolinanpuutarha (a) gmail.com

Upeaa syksyä Kaikki Ihanat Naiset! 
Ja Hyvää Rosa nauha päivää 2015!

tiistai 6. lokakuuta 2015

Lastenpuutarha (ja hyvin keskeneräinen sellainen). Trädgård för barnen...


Kuvakavalkaadissa muutama juoksuaskel. Puutarhat on hyvä rakentaa niin että siellä voi pitää lastenkutsuja ja etsiä Merirosvo-aarretta. Lasten puutarha ei kuitenkaan tarkoita yhtä suurta avaraa nurmikkoa vaan olen ehdottomasti sitä mieltä että lapsetkin viihtyvät paremmin jännittävissä puutarhoissa joissa on polkuja ja piilopaikkoja. Kun muutimme edellisestä kodista oli lasten toivomus että rakennetaan nyt seuraavaksi viidakko!
Aika näyttää millainen viidakko tästä syntyy (kun on apinatkin omasta takaa).

Potager, joka on oikeastaan ainut "valmiihko" puutarhan osa on lasten lemppari. Luulen että se on niin jännittävä kun siellä on polut, reunoilla kasvaa mansikoita ja porkkanoitakin saa käydä hakemassa. Olen ollut ihan liikuttunut kun isot koululaispojat ovat tulleet mulle kehumaan että on teillä mahtava puutarha. Puutarhalla he ovat tarkoittaneet potageria (keittiöpuutarhaa) ja muu piha on sitten pihaa. Ja vieläkin(hän) se on pelkkää hiekkaa... ehkäpä ensi viikolla saadaan loput mullat alapihalle levitettyä?

Tuo potagerin tekeminen ja metsänreunan istutusten tekeminen on kooltaan yhtä laaja kuin koko meidän edellinen piha ja puutarha. Siihen suhteutettuna tämä homma ei ole ollenkaan viivästynyt. Pakko myöntää että välillä säikähdän jopa omia suunnitelmia. Jaksanko ylläpitää niin laajaa puutarhaa. Mutta ainahan voi tehdä puutarhasta nurmikkoa jos aika ei riitä. Luulempa ettei niin käy!


Många springande fötter i bildkavalkaden. Som jag tidigare har påstått behöver inte barnen stora öde gräsmattor för att trivas. Istället många gömställen och stigar gör att även barnen njuter. En trädgård ska vara sånn att man kan ha barnkalas och leta efter Sjörövar skatt.
Trädgården är på gång.... det är faktiskt bara kökslandet, potager som är färdigt. Under sommaren som gått har jag märkt att barnen trivs där oerhört bra. Är det smultronen som växer vid kanterna, eller morotter som man får plocka, eller stigarna att springa på (barnen är rätt så bra att hålla sig till stigarna och det bästa - de påstår att hararna som också trivs i vårt potager använder stigarna och inte hoppar huller om buller??) som gör det så intressant?
"Stora pojkar" från granskapet som besökt oss kom fram till mig och gav beröm. " Er trädgård är så jätte fin!" Jag föstod att med "trädgården" menar de vår potager och det övriga är bara "vanlig gård". Underbara dessa grabbar!Kaikesta keskeneräisyydestä huolimatta voi onneksi työpäivän jälkeen istahtaa ulos teelle ja kääntää puutarhatuolin siihen suuntan missä on valmista. Ja nauttia ;) IHanaa uutta viikkoa teille jokaiselle!
Trots allt som under process kan man vända trädgårdstolen åt det håller som är fårdigt och njuta ;) Ha en så underbar vecka allihopa!

 

PS: Ideoita lasten puutarhaan linkki-lista löytyy täältä. Sinne on koottu ajatuksia ja blogitekstejä lapsiperheiden puutarhaan, löytyy sekä omia vanhoja postauksia että teidän muiden linkittämiä omia postauksia. Linkki-lista on edelleen auki joten jos teillä on ihania ideoita lastenpuutarhaan niin liittäkää muiden iloksi myös ne kirjoitukset sinne.
PS.Ideer till barnens Trädgård, kika in!

maanantai 5. lokakuuta 2015

Garden Pink Book. Suomalainen Pinkki Puutarhapäivä. Elokuu 2016?


Jokainen puutarhaihminen lienee jollain tasolla tuntee Englantilaisen Yellow Book, jonne kovalla työllä ja puutarhanhoidolla voi päästä. Au pair aikanani asuin Lontoossa perheessä jonka puutarha avautui makuuhuoneeni ikkunasta, kauniina kylläkin, mutten ollenkaan osannut arvostaa sen upeutta. Tai sitä että miksi tiettyinä päivinä puutarha avattiin yleisölle.
Siis, ihan oikeasti, ihmiset maksoivat että saivat tulla katsomaan jonkun pihaa.... ?!!


Kaiken kukkaraksi nuo avoimet päivät aloitetaan jo varhain keväällä ja ihmiset kulkevat toppavaatteissa ja hörppivät lämmintä teetä. ..

Muistelin tätä eräänä iltapäivänä kun tulin töistä kotiin ja leppuuttin jalkojani ja aivojani ihmetellen syksyistä, hiljalleen loistanoaan menettävää puutarhaa.


Nyt kun pinkki kuukausi - Roosa nauha keräykset ym. sain idean että mitäpä jos me vähän matkisimme englantilaisten keltaista kirjaa, mutta meidän keräyksen kohde olisikin Roosa-nauha/Rintasyöpätutkimus?

Eli ystäväporukassa joku avaa puutarhansa - laittaa sen paraatikuntoon - ja muut rouvat sitten naapurista tai työpaikalta tulevat keittämään kahvia ja myymään itseleivottua pullaa (ehdoton ajatus on se ettei sama ihminen tee kaikkea hyväntekeväisyyttä/työtä). Varat menisivät suoraan rintasyöpätutkimukseen/Roosa Nauha keräykseen. Jos pinkit päivät olisivat, sanotaanko nyt vaikka elokuun lopussa niin jokaisesta puutarhasta löytysi taatusti myös kesän aikana kerääntyneitä ylimääräisiä taimia jotka voisi myydä samaan syssyyn?Koska tämä on vasta aivan ensimmäisiä ajatuksia ja ideoita - haluaisin kuulla teiltä lisää ... mitä mieltä olette?
Yhteistyökumppaneiksi voitaisiin pyytää Puutarha yhdistyksiä/Liittoa (alkaisivatkohan he tekemään Pink Book - sivustot josta löytäisi avoimet puutarhat?) ja Syöpäyhdistystä? Muita?

Mikä olisi oikea ajankohta? Yksi tietty viikonloppu vaiko jokaisella puutarhalla heille parhaiten sopiva päivä joka sitten mainitaan Pink Book-sivustoilla`? Vai olisiko jollakulla jopa useampia päiviä kuten keltaisessa kirjassa?

Roosa Nauha kamppanjalta lienee saa tilinumeron minne kerätyt varat sitten tilitetään.Tekasimpa tällaisen logonkin ja haastaisin teidät mukaan ideoimaan tai ainakin mainitsemaan tästä ideasta blogista. Logon saa oikein mielellään kopsata. Liittäkää blogitekstinne linkki kommentti-laatikkooni niin päästään sitten ideoita kokoamaan  - ja toteus voisi ehkäpä olla jo ensi vuonna jos kaikki valmistelut saadaan tehtyä? Miltä kuulostaa?


Härom dan tänkte jag efter gamla minnen från England då jag var au pair i en familj vars trädgård var med i Yellow Book. Då förstod jag inte iden med dessa dagar då folk kom på ens tomt för att stirra på blommor och tom betalade för detta. Nu när det år Rosa Bandet- månad kom jag på, varför inte ha en Rosa Trädgårdsdag även i Finland?
Det skulle innebära att en frivillig öppnar sin Trädgård medan hennes familj, släkt, arbetskompisar eller andra vänner ställer upp för att koka te o kaffe samt bakar bullar. Kanske kunde man sälja lite överflödiga växter. Och alla pengar skulle man sedan sänka till Rosa Bandet, Bröst cancer forskning.
Hur låter det?
Skulle ni vilja vara med? Skaffa en team och skapa en underbara Trädgårds Dag till grannar o vänner för en god sak? Vad har ni för ideer?
När skulle vi ha en Rosa Trädgårdsdag - I augusti? Skulle alla ha på en o samma helg eller skulle var o en bestämma när de har öppet och man skulle kunna läsa det från en Rosa Bok  - möjligtvis från en www. sida med alla Trädgårdar som deltar.
Vilka föreningar skulle vela vara med - Trädgårds förbundet? Cancer föreningen?

Nu får ALLA så gärna skriva en bloggpost o ämnet och vara med o ge ideer! Kopiera logot också och länka så gärna era texter till min komment box. Jag följer diskussionen så gärna. 
Hoppas det här blir sant - kanske Augusti 2016?

 

sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Syksyisiä istutuksia. Höstplanteringar.Vaikka meidän uuden kodin sisääntulo on aivan kesken päädyin silti piristämään sisääntuloa syys--istutuksilla, koska rakastan niiden tekemistä. Lisäksi tulee niin hyvälle mielelle kun aamulla lähtiessä ja illalla kotiin tulessa on jotain kaunista vastassa (muu on ihan raksa-kaaosta!).

Trots att vår ingång fortfarande är halvfärdig känns det härligt med att ha höstplanteringar mitt i bygg-kaoset. Man blir så glad när man går förbi!


Tarjoiluvadin löysin alesta (10e) Agrimarketista. Eilen haimme siihen lasten kanssa sammalta ja laitoin omenoita. Tarkoitus on on Ainolanpuistossa etsimässä suuria käpyjä, punaisia pihlajanmarjaterttuja ja puolukoita. Mitä muuta voisi tuohon asetelmaan laittaa?

Vi hittade serveringsfaten på rea från Agrimarket. Tillsammans med barnen hämtade vi mossa. Idag planerar vi att åka till Ainolanpuisto för att leta efter stora kottar. Lingon och rönnbär ska vi också leta efter. Har ni fler ideer vad man skulle kunna ha på fatet?

 
 Kevättäkin on jo suunniteltu... nämä ovat aivan liian houkuttelevia... Koska olen tehnyt niin paljon hankintoja puutarhaan päädyin etten osta tulppaaneja (jotka minulla ovat aina olleet vain yksivuotisia) vaan ainoastaan monivuotisia sipulikukkia, pää-asiassa valkoisia narsisseja. Kokeilen kääpiötulppaaneja - ne mahdollisesti lähtevät leviämään? Onko jollakulla kokemusta?


 Eftersom jag lagt tillräckligt (för mycket, enligt mannen) pengar för trädgården bestämde jag att inte köpa tulpaner alls, eftersom de har alltid varit bara ettåriga hos mig. Istälet har jag köpt en massa vita narsisser. Samt en påse vildtulpaner. De kanske förökar sig? Är det någon som vet?

Ihania syyspäiviä kaikille Rakkaille Puutarha Ystäville - ihanaa että olette tallella vaikka omassa blogissani on ollut hiljaista ja olen pitkään ollut hiljaiselossa vihreän blogimaailman puolelle!
 Njut av dessa underbara höstdagar Alla Trädgårdsvänner - underbart att ni finns kvar fast jag har inte hunnit vara så aktiv i den gröna bloggvärlden!

Follow my blog with Bloglovin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...