tiistai 25. kesäkuuta 2013

Pesto ohje. Pesto reseptet.


Omaa pestoa! Egen pesto!


Pieni ja suurilehtistä basilikaa, vihreää ja lilaa, sitruuna basilikaa, ja vähän minttua ja persiljaa jotta vihreää tulisi tarpeeksi. Kasvihuone on aivan huippu, sillä siellä basilika kasvaa lämpimässä, vauhtiin päästyään ihan villisti!
Olika slags basilika, lite mynta, persilja för att det ska bli tillräckligt mycket grönt till pesto. Växthuset är så bra, för där växer basilikan hejvilt!


Karolinas pesto:
Tarvikkeet/ingredienser:
 2 nippua/knippe basilika
2 kourallista auringonkukan siemeniä/ handfull solros frön,
1/3 pss Musta leima Emmental juusto raastetta/ eller någon annan stark pasta ost
1-3 klyftor vitlök /valkosipulinkynttä
Oliiviöljyä/olivolja 0,5-1dl maun mukaan
Karkeaa suolaa/ salt
Mustapippuria/ Svartpeppar

1. Paahda auringonkukan siemeniä öljyssä. Rosta solrosfröna i olja.
2. Revi basilikan lehdet kulhoon. Riv basilika bladen i en skål.
3. Lisää suola, öljy, paloiteltu valkosipuli, sekoita tehoisekoittimella tasaiseksi. Lisää juusto ja mustapippuri. Lisää öljyä jos pestosta tuli liian paksua.Lägg till salt, olja, skivad vitlök, skör med mixern till det blir jämt.Lägg till osten och svartpeppar. Lägg till mera olja om det blir för tjockt.
4. Keitä pasta ja annostele 1 -2 lusikallista pestoa/annos. Sekoita joukkoon. Koka pastan och servera 1-2 matskedar pesto/portion, blanda in.


PS. Peston voi tehdä myös suoraan lasipurkkiin tehosekoittimella ja lasipurkki sitten vaan jääkaappiin ja siitä voi nautiskella useamman päivän, nam!
Tässä sitten odotellaan uutta basilika-satoa...

PS. Peston kan lagas direkt i en glasburk med mixern, och det som blir över kan förvaras flera dagar i kylskåpet. Nu väntar man bara på nästa basilika skörd!

Puutarhakesän kohokohta! Trädgårdsommarens höjdpunkt!
Edens Parfume - laji varmistui kun tuoksuttelin kukkaa... Man kan inte gå miste om vilken blomma när man doftar på den (doftar tant parfym).

Pioninen kukinta. Pionernas blomminingstid.
Ei tälle hetkelle vedä mikään muu vertaa. Pionipenkkien ympärillä on kuljettava tämän tästä ja ihasteltava aukeavia nuppuja, ryöppyävää kauneutta. Kurkittava joko muutama harvinaisuus kukkisi jo tänä vuonna (osa on ollut jo vuosia omenapuiden juurella olevassa kukkapenkissä ja koskaan ne eivät ole kukkineet. Nämä on parasta siirtää muualle jos alkaisivat kukkimaan?!)?
Kylläpäs olen onnellinen siitä että meillä ei ole kesälomareissua tiedossa. Tänä kesänä saan vaan nauttia ja nauttia kukinnasta, joka hetkestä.


Festiva Maxima - planterad förra sommaren, blommar med en härlig vit blomma med lite mörkrosa rander. Tämän istutin viime kesänä ja saan jo nauttia ensimmäisestä kukasta- runsas, pullukka, kerrottu puhtaanvalkoinen kukka jossa on tummanpinkkejä viiruja.

Ystäväni jotka parhaillaan laittavat uutta pihaa ovat kyselleet että mistä kannattaisi aloittaa. Luonnollisesti valita pihan puut ja pensaat -mutta sitten heti perään istuttaa mahdollisimman paljon Pioneja jotta pääsisi lähi vuosina nauttimaan niiden kukinnasta.
Pionit onnistuvat kaikilla sillä niitä ei tarvitse hoitaa (paitsi jos haluaa laittaa tukikaiteet etteivät ne ryöpsähsä pitkin maata painavien kukkiensa kanssa - tai ehkä niiden istutuspaikkaa syytä vaihtaa kuten minulla nyt.... mutta noin muuten).

Kesäkuun piha. Parhaiten pionit kukkivat talon edessä olevassa muuratussa alltaassa. Tässä on myös eniten aurinkoa. Pionit kukkivat tosi nopeaa aurinkoisessa paikassa. Siksi olen istuttanut niitä myös puolivarjoon. 
Juni Trädgård. Pionerna trvis bäst i den murade rabatten, i full sol. För att förlanga blommningen har jag planterat även i halvsol.

 Dr Alexander  Fleming.


Rakkaan putarha ystävän (joka tietysti on myös Rakas Ystävä muutoinkin) olen saanut juurikin kiitos pionien, tässä linkki hänen puutarha blogiin:
Kovin moni ikäiseni ei ole vielä saanut sellaista puutarhakärpäsen puremaa kuin me, mutta odotan vain jahka he pääsevät nauttimaan pioneistaan niin kohta alkaa kaikki muukin puutarhaan liittyvä kiinnostamaan =)


PS. Jos tahdot tarkistaa lajikkeita ja nimiä, kurkistappas tänne:
http://www.pionienkoti.fi/
täältä löydät hyvät kuvat.

PS. Titta in på Nordens störstä pion plantskolas sidor om du letar efter arter och namn (länken ovan). De har bra bilder och beskrivning.

sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Puutarhan ritari. En riddare i trädgården.


Suuren suuri perhonen ihastutti puutarhassamme ja lenteli ruusupensaasta, illakkoon ja syreeninkukkiin.  Lapset jahtasivat haavilla (kielsin kyllä!) ja minä kameralla. Saimmekin muutaman kuvan tästä ihmeellisestä "linnunkokoisesta" perhosesta joka myöhemmin tunnistettiin Ritariperhoseksi. 
Samanlai kuin lintuja ruokitaan voi puutarhaankin istuttaa perhosille ravintoa tarjoavia runsaasti mettä sisältäviä kukkia. Näitä voimakkaasti tuoksuvia ja perhosia houkuttelevia kukkia ovat esimerkiksi syyssyyrikkä (ei kasva täällä meillä V-vyöhykkeellä), auringonkukat, asterit, kohokit, nauhukset, punahattu, maksaruokot, punatähkä, jättiverbena, pihasyreenni ja kuusamat (Oma Piha 4/2013).
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...