Enkelinpasuuna, trumpettikukka, Burgmansia... Miten se saadaan kukkimaan?
Monena vuonna olen toivonut Enkelinpasuunaa ja kysellyt sitä jokapuolelta, kerran jopa tilasin mutta taimistolla ei sitten ollutkaan yhtään taimia toimitettavaksi. Tämän löysin lopulta Puutarhamessuilta Vihernikkareiden standiltä. Kasvilapussa lukee tosiaan Datura Angels Trumpet, jonka huomasin vasta kun alla, kommenteissa SariW huomautti että lehdet eivät täysin vastaa Pasuunankukan lehtiä. Kyseessä onkin Datura, Hulluruoho, myrkyllinen kuten enkelinpasuunakin ja sen kukat kasvavat ylöspäin kuin taas pasuunankukassa alaspäin. No kunhan saan kukkia niin kuvailen niitä tänne sitten. Mutta huomatkaa että teksti on nyt jatkossa Pasuunankukista ja omani on vähän eri lajia kuin mistä puhutaan. Jatkan siis edelleen Pasuunankukan metsästämistä. Pienoinen pettymys, mutta onneksi se on vain kasvi. Mikään ei ole niin tärkeää kuin Puutarha, ja sekään ei loppujen lopuksi ole niin tärkeää.... =)
... Ulkomailla ihailen aina näitä näyttäviä puita, upeita! Enkelinpasuuna kasvaa nopeasti ja muutamassa vuodessa siitä on tulee kukkivaa puu. Suomessa pasuunankukkaa kasvatetaan suojaisella terassilla tai kasvihuoneessa. Kukinta aika on heinä-elokuussa. Pasuunankukka ei kestä kovaa tuulta. Paras paikka on aurinko-puolivarjo, jatkuvaa paahdetta se ei jaksa. Kukkaa kastellaan päivittäin ja lannoitetaan kerran viikossa. Pasuunankukka viedään sisätiloihin ennen pakkasia. Talvetus on viileässä ja valoisassa...
Puu alkaa kukkimaan vasta kun siihen on tullut Y-haara. Kukat tulevat Y-haaran yläpuolelle. Kukintaa edeltää epäsymmetrinen lehti (kuva lainattu kyseisesltä sivustolta):
Minä tietysti aloin heti tarkkailemaan lehtiäni, mutta ei vielä yhtään tuollaista lehteä näy...
Rungosta suositellaan poistamaan kaikki pikkulehdet ja sivuhaarat Y-haaran alapuolelta.
No nyt kun tiedän, pitää käydä poimimassa pois nuo turhat!
Enkelinpasuuna alkaa kukkimaan vasta kun sillä on kunnollinen "root ball", juuripallo. Ilmastosta riippuen tähän voi mennä 3-5vuotta. Tosin muutamia kukkia voi tulla sitä ennen... Onko teillä kokemuksia enkelinpasuunasta suomen ilmastossa, kuinka kauan meni?
Jos enkelinpasuuna on kasvatettu siemenistä, joillakin lajeilla menee 3v ensimmäiseen kukintaan.
Enkelinpasuunan lannoitus - Tämä on nälkäinen virtahepo jota pitää juottaa ja syöttää taukoamatta kuten tomaattia (häh, minä olen oppinut ettein tomaattia lannoiteta kuin muutaman kerran tomaattilannoitteella tai kasvaa hirveä viidakko, olenko ihan väärässä???)!
Tomaattilannoitetta suositellan Pasuunankukille - typpeä, fosforia ja kaliumia (15-5-10 suhteissa) sekä magnesiumia, kuparia ja zinkkiä! Fosforia saa olla todella vähän. Mikähän suomalainen lannoite sopii parhaiten?
Lannoitetta annetaan kerran viikossa. 3kk välein suositellaan siirtamistä suurempaan ruukkuun ja tässä yhteydessä tai pintaan ripotellaan jauhemaista lannoitetta (osmocote flower & vegetable, mikä olisi suomalainen vastine?). Liian vahvalla lannoitteella kasteleminen tekee lehdistä keltaiset. Mutta muuten lannoituksen kanssa ei ole vaaraa mennä liiallisuuksiin. Ohjeiden kirjoittaja lannoittaa myös sitrus-lannoitteella 3kk välein... Tässä mietin että mitähän me täällä tehdään talven pimeinä aikoina, ei kyllä varmaan ainakaan lannoiteta, kunhan saadaan omamme pysymään talven yli hengissä.
Viherpeukaloiden pasuunankukka ohje talvetuksesta kertoo että syksyllä lannoitus (tyyppipitoisella) lopetetaan ja kasvit siirretään +5-10 valoisaan (myös kellarissa voi onnistua) paikkaan talvilevolle. Talvella multa saa olla melko kuivaa, kastellaan niukasti, harvakseltaan. Talvetusta varten kasvia leikataan että se mahtuu sisälle. Huhtikuussa kasvi nostetaan sisälle ja leikataan 1/3 pois jotta saadaan uutta kasvua johon tulee kukkia. Ensin kastellaan lämpimällä vedellä, kun uusia lehtiä ilmestyy, voi alkaa lannoittamaan. Toukokuussa aloitetaan Pasuunankukan ulkoilmaan koulutus.
Kenellä on kokemusta Pasuunankukkien talvehdittamisesta?
Hyvät vinkit voisi ottaa talteen jo tulevaa talvea varten. Jännitän, jännitän, onkohan meidän talvi-viherhuoneessa jo seinät ja ikkuna, saanko sinne vietyä pasuunankukan, oliivipuun, pelakuut?
Aiemminhan talvetin nämä +5-10 asteessa varastossa jossa oli pieni ikkuna ja vettä muistin viedä kerran kuukaudessa.
Enkelinpasuunan pistokkaiden kanssa olen onnistunut, Jess! Ensimmäinen ehti jos kasvaa suureksi ja pääsi uuteen kotiin. Koska huomasin keväällä että näitä on ihan epätoivoista löytää kaupoista ja puutarhamessuilta sitten löysin tämän yhden valko-lilan niin päätin että jatkan pistokkaiden ottamista varresta (sitä Y-haaraa odotellessa!!)..
Pistokkaat laitan aina turpeeseen tai kylvömultaan. Turvebriketeissä ainakin onnistui. Pidin pistokkaita mini-kasvihuoneessa useamman viikon. Koska lehdet ovat niin kookkaat ja haihduttavat nopeasti kosteutta olen saksilla leikannut suurimman osan lehdistä pois ja puolittanut osan lehdistä.
Pasuunankukka kuuluu perunan sukulaisiin ja
on myrkyllinen, se sisältää antikolinergisiä tropaanialkaloideja, atropiinia (lamaa hermostoa). Kukat, lehdet ja siemenet, kaikki sisältävät myrkkyä. Pitää siis pitää silmällä etteivät lapset liikaa pääse hipistelemään kukkien kanssa. Tuon englanninkielisen oppaan (katso linkki postauksen eka riveillä) löysin tiedon että myrkylliyys ilmenee vain syötynä, pitää popsia suuria määriä ja että lehdet ja kukat maistuvat niin katkerilta ettei niitä tee kenelläkään mieli syödä tai niellä. Tarina kertoo että Etelä-Amerikan intiaanit valmistivat Pasuunankukista "Tonga" nimistä juomaa jota shamaani joi, jonka jälkeen hän sai hallusinaatioita, lihaskourisuksia, näköhäiriöitä ja joskus jopa menetti näkönsä lopullisesti.
Lopuksi tällainen aivan ihastuttava kuva, omien kukkien vielä puuttuessa.
Tuolta amerikan mantereelta saisi tilattua aivan upeita kukkia, mutta vinkatkaapas jos jollakulla on tieto mistä Suomesta löytäisi valkoisia ja vaaleanpunaisia Enkelinpasuunakukkia?
Onnellisia kesäpäiviä! Lyckliga sommardagar!