maanantai 13. lokakuuta 2014

Lokakuun puutarhakuva. Septembers trädgårdsbild.


Kuukauden Puutarhakuva. Månadens Trädgårdsbild.
Sinisarjan siemenet. Afrikas Blåa liljas fröna.

On lokakuu. Aurinko ei ole pilkistänyt sateen, sumun ja pilvien läpi viikkoihin. Tunnelmat, värit ja valot kuvastuvat hyvin tuosta sinisarjan kuihtuneesta kukinnosta. Otin kukinnat sisään, kerään siemeniä ja annoin jo osan eteenpäinkin (facebookin Puutarhaan annetaan ryhmä, Oulun seutu).
Voisin jäädä aivan hyvin jo talviunille. Siltä tuntuu, kirkasvalolampun käytöstä huolimatta.
Tänään kun esikoululaisen kanssa kävimme raksalla hommissa päätin istuttaa viimeiset ruukuissa olevat pensaat. Kaivettiin metsäpuutarhaan kuoppaa Mongolianvaahteralle kun yhtäkkiä syvältä maan uumenista kiepsahti lapioon todella iso ja kohmeinen sammakko!!!
En tiennyt että niitä asuu metsässä ja vielä noin hyvällä juurien ja kivien alla??
Anteeksi nyt vaan herra (tai rouva) Sammakko, mutta olin niin järkyttynyt kohmeisesta olemuksesta että kuusivuotias Sankarini sai heivata sinut metikköön lapiostani. Talvihorros keskeytyi heti alkuunsa.

Luulen että voisin nyt syksyn tullen oppia sohvailua ja viltin alla pötköttelyä ja sallia tekemättömät hetket ja unelmoinnit puutarhablogeissa ja pinterestissä http://www.pinterest.com/KarolinanPuutar/
Jos sinullakin on puutarhakuvia Pinterestissä niin jätä kommenttilootaan pinterest osoitteesi!
 


Ota sinäkin Kuukauden Puutarhakuva haaste vastaan! Kuva-haasteesta on tarkemmin: Kuukauden Puutarhakuva haaste teksteissäni. Toiveissa on että haastat mukaasi myös Puutarha Ystäväsi!

Kuukauden kuvan toiveena on kertoa jotain kuvattavastakin, joten tässä pieni tietopläjäys Sinisarjasta (Agapanthus)

Sinisarja on oikeasti perenna mutta meillä kasvatetaan ruukuissa koska se on talven arka. Se viihtyy aurinkoisella kasvupaikalla, ravinteikkaassa, kuohkeassa, hiekansekaisessa mullassa. Juurakot istutetaan siten, että kärki jää n. 2 cm mullan pinnan alle. Yhteen halkaisijaltaan 20 cm:n ruukkuun istutetaan yksi tai korkeintaan kaksi juurakkoa. Alkukasvatus tapahtuu mieluiten hieman viileämmässä paikassa. Kasvukaudella sinisarja vaatii runsaasti kastelua ja voimakasta lannoitusta.
Kesäksi sinisarjan voi viedä ulos. Yleensä sinisarja kukkii vasta kun ruukku on täynnä juuria. Tämä lienee syynä siihen että messuilta ostamani sinisarjat eivät vieläkään, tänä kesänäkään kukkineet. Sen sijaan nämä valmiiksi kukkivina ostetut kukkivat koko kesän.

Kukinta-aika heinä-elokuussa. Syksyllä kastelua vähennetään kasvin valmistautuessa talvilepoon. Sinisarja ei talvehdi ulkona. Se viihtyy talven ajan kuiviltaan valoisassa ja viileässä (+4-8 ºC)  paikassa. Kevättalvella kasvatus aloitetaan uudelleen. Sinisarja kannattaa jakaa ja istuttaa uudelleen vasta kun ruukku on täynnä juuria. Kasvi on myrkyllinen.

En tiedä miten niiden siementen kanssa pitäisi tehdä? Juurakoita tiedän että myydään messuilla. Ja siemeniäkin näyttää olevan tarjolla monessa paikassa.

Lämpimiä viltinvillaisia syyspäiviä, puutarhassa tai puutarhablogien seurassa!
Ha så fina o varma höstdagar Alla Trädgårdsvänner! För att delta i Månadens Trädgårds bild, titta hit!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...