lauantai 1. marraskuuta 2014

Upeita kasviyhdistelmiä... Underbara perennkompositioner..

Chelsea 2014
Kuvan alkuperä täältä. 
Kerrottakoon että uuden kotimme ilme on moderni kivitalo, en silti osaa ajatella itselleni mitään pelkistettyä puutarhaa, no way! Melkeen suren kaikkia kivi-havu-puutarhoja jotka ovat loppujen lopuksi aika elottoman näköisiä (toki yritän opetella kasvattamaan enemmän havuja jotta vihreyttä olisi myös talvella, mutta pää-asiassa muiden kasvien seassa). 

Puutarhan toimintoja suunnittelin pitkään ja nyt kaivinkone on käynyt aloittamassa "työt". Aloittamassa, sillä homma jatkuu vasta kun talonrappaus on tehty. Kuvassa näkyy hyvin tuo minun ja miehen kompromissi =)

Suuret linjat on tehty, tulee potager (keittiöpuutarha jossa on marjapensaita, mansikkamaa, porkkanaa yms. ja seassa kukkia) joka on rajattu pensas/kukka-aidalla, perennapenkillä. Metsäpuutarha on jätetty ja sitä muokkailen vuosien mittaan, nyt se saa varmaankin olla jonkin aikaa ihan rauhassa. Ruusutarha tulee ja terasseja ja kivipatio rakennusten väliin johon toiveissa kasvatella ruukkupuutarhaa pelakuita, oliivipuita, sitruunapuuta (talvetus viherhuoneessa, kuvassa rakennus vasemmalla). Omenatarhaa on istutettu alapihan keinu/trampoliini alueen reunoille, yksi kääpiö-omppupuu on keskellä potageria sillä se vaatii kastelua niin tuleepahan kasteltua muiden ohessa.


Tämä "puutarhakuva" otettu joku syksyinen päivä metsän reunasta "trampoliinin paikoilta". Kivien toiselle puolelle olen istuttellut mustikkapensaita niin että lastenpihalla riittää "naposteltavaa. Trampoliinin  oikealle puolelle tulee myös vadelmapensas-aita (kaivinkone kaivoi syvän kuopan ja laitoin sen pohjalle juuriesteen mutta en ole jaksanut kottikärryhommalla täyttää kuoppaa...vielä!).
Jos oikein tarkkaan katsoo kuvaa potagerista näkee "ääriviivat" joihin tulee käytävät jotka helpottaa potagerissa. Niitä jo aloin kaivamaan mutta kun maa jäätyi niin loppui sekin homma.
Potager rajautuu tuolla oikealla nurmikkoon ja sinne olen istuttanut pioneja, ruusupensaita ja noita keijunkukkia joita on myös tuossa ylimmässä kuvassa jonka löysin pinterestin kautta.

Ehkä ihan turhaa nolostelen romantiikan ja runsauden kaipuuta..? Tuo kuva on 2014 Chelsea Flower showsta eikähän siellä mitään mummoilla vaan näytetään suuntaa puutarhan trendeille...

Rauhallista, lempeää iltaa. Tänään olen muistellut Rakkaita poismenneitä ja mielessä soinut:

 


Cuulas- Valoon kulkiessa itkin. Kiitos ihanista muistoista.
..Mietin jäikö jotain sanomatta
kuinka sen nyt kertoisin...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...