perjantai 2. joulukuuta 2011

Talvipuutarha. Vinterträdgård.


Talvipuutarha. Vinterträdgård.

Monien aarteenetsintä retkien jälkeen meillä on rakennustarvikkeina sammalta, jäkälää, oksia, ja suuren suuri kulhollinen käpyjä. Lapsia ei tarvitse kauan houkutella metsään retkelle. Sitten päätimme askarrella sisälle "talvipuutarhan" josta tässä kuvia. Askartelu liikkestä löytyi lisäksi kultalankaa, askarteluhelmiä, huovutusvillaa... niistä on talvipuu tehty.

Flera dagar har vi gått i skogen för att hitta alla möjliga "skatter" innan snön faller på. Vi har tagit med oss grenar, en massa kottar (som jag lovat spraya med guld), mossa mm. Jag lovade barnen att vi skulle bygga en vinterträdgård eftersom det kändes lite för tidigt att börja pynta julgranen. Det har varit hur kul som helst, dekorera med pärlband barnen har gjort, två fåglar har vi också,  guldband och en massa självgjorda snöbollar (nålfiltade av ull).


Lumipalloja huovutettiin valkoisesta huovutusvillasta. Villaa käärittiin styroksipallon päälle ja "tikutettiin" huovutusneulalla. Niin helppoa että se onnistuu kolmivuotiaalta vilpertiltäkin, ja palloista tulee aivan ihania!

Jag upptäckte att nålfiltra är hur lätt som helst, även en lite busig 3åring kan nålfiltra. Vi hade styroxbollar som vi klädde med ull och sedan nålfiltrade med nålen. Snöbollarna blev jättefina!
Snön har smältit och det är blött och väldigt väldigt mörkt ute, därför är det så härligt att ha en liten vinterträdgård inne! Passa på att gå i skogen innan vi får massvis med snö...

Lumi on taas sulanut ja pihalla on märkää ja aina vain pimeää, siksi onkin niin ihanaa kun sisällä on oma talvipuutarha! Metsään etsimään kauniita koristuksia, vielä ehtii ennenkuin lumi peittää maan...

Valoisaa Joulunodotusta!
Trevlig Helg!

keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Jouluruusu. Julros. helleborus niger.

Kerroin jouluruusun tarinaa lapsille. "Ensimmäisenä jouluna köyhä maalaistyttö meni katsomaan Jeesus vauvaa, mutta huomasi sitten että kaikilla muilla oli lahjat vauvalle ja tuli surulliseksi kun hänellä ei ollut mitään annettavaa. Enkeli huomasi tytön surun ja ohjasi tallin ulkopuolelle. Tytön kyyneleet tippuivat maahan ja enkeli osoitti kukkaa joka kasvoi kyynelistä. Helleborus niger, jouluruusu. Tyttö otti kukan ja vei sen Jeesus vauvalle...." Eskarilainen pohti siihen onko Jeesus syntynyt Dinosaurusten jälkeen? Ja onko ensimmäiset ihmiset tehty mullasta vai apinoista? Viisas viisivuotias päätti keskustelun: "Tytöt on ainakin tehty sokerista ja kanelista!" Omille ja muille lapsille (ja aikuisille) tiedoksi että jouluruusun kaikkissa osissa on sydänmyrkyllisiä aineita jotka voivat aiheuttaa pahimillaan rytmihäiriöitä ja sydämen pysähdyksen (samanlai kuin sormustinkukassa), ei siis mikään pikkulapsiperheen joulukukka, tai jos ehdottomasti haluaa pitää sen pöydällä siitä on syytä varoittaa ja olla varuillaan.

Jouluruusu on monivuotinen. Sen voi istuttaa maahan varjoisaan ja hyvä multaiseen paikkaan. Se kukkii varhain keväällä. Sain ohjeeksi säilyttää joulun jälkeen kukkinut kukka viileässä, valoisassa "lepotilassa" ja istuttaa se maahan keväällä. TAI vaihtoehtoisesti kaivaa valmiiksi kuoppa kukalle maahan ja joulun jälkeen istuttaa se jäätyneeseen maahan ja peittää havuilla. Viimeksi mainittu kuulosti helpommalta kuin muistaa pitää kukkaa viileässä ja kokoajan kosteana joten taidan käydä tässä joku päivä kaivamassa kuopan valmiiksi.
Millaisia kokemuksia teillä on jouluruususta?Julrosen är så vacker. Berättade berättelsen om julrosen till barnen: "En fattig liten flicka gick den första julen till Betlehem för att hälsa på lilla Jesus barnet. När hon väl var på stallet upptackte hon att alla andra hade med sig presenter till det lilla nyfödda barnet. Hon blev så ledsen och började gråta. Då såg en ängel hur sorgsen hon var och lät det växa en vit julros av hennes tårar på marken. Hon visade flickan blomman och lycklig tog den lilla flickan upp blomman och gav den som gåva åt Jesus mor..."
Sexåringen frågade ifall Jesus föddes efter dinosaurierna? Därefter följden en diskussion om människorna är skapade av jord eller av apor? Med den kloka femåringens slutsummarie: " Flickorna, i varje fall är gjorda av kanel och socker!"

Julrosen är giftig. Det får man minnas och vara vaksam om när man har små barn i huset. Giftet är det samma som i fingerborgsblomman, toxiskt mot hjärtat, orsakande rytmfel eller hjärtstilla.

Jag tänker plantera blomman ut efter att den har blommat, förhoppningsvis blir den mångårig. Tänkte gräva gropen redan nu innan marken blir frusen och efter planteringen, täcka med grenar. Vad har ni för erfarenheter om julrosen?

maanantai 28. marraskuuta 2011

SUOMALAISET PUUTARHABLOGIT VYÖHYKKEITTÄIN

Hei kaikki Puutarha Ystävät!
Olen haaveillut löytäväni listan jossa suomalaiset puutarhablogit löytyisivät kasvuvyöhykkeet mukaan. Siitä olisi hyötyä, etenkin meille haastavammilla vyöhykkeillä eleleville, mutta se olisi myös hauskaa ja opettavaista. Ja ehkäpä samalla vyöhykkeellä olevat puutarhablogistit voisivat innostua järjestäämään tapaamisia keskenään tai osaavat auttaa ja vinkata hyvistä tapahtumista. Tartu haasteeseen, lisää oma puutarhasi listaan oikean kasvuvyöhykkeen alle ja halutessasi laita linkki tälle sivulle omaan blogiisi!

Linkki PUUTARHABLOGIT VYÖHYKKEITTÄIN LÖYTYY TÄSTÄ: http://karolinanpuutarha.blogspot.com/p/suomalaiset-puutarhat-kasvuvyohykkeen.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...