lauantai 30. toukokuuta 2015

Vinkki harvinaisista siemenistä - 40%. Intressanta fröer för -40% rabatt.


 Pikapikaa kesken kevätkyvökiireiden ja ihanien puutarhatouhujen. Sain s-postiin Impectan sähköpostin jossa kaikki heidän siemenet saa tilata -40%. Teinkin tilauksen sillä ajatuksella että mitä en ehdi ja jaksa kylvää kesän aikana (perennat, yrttejä) niin laitan sitten syksyllä talvikylvöön purkkeihin niin saavatpahan siinä sitten myös kylmäkäsittelyn.
Impectalta löytyy ihan mielettömästi meilläkin viljeltäviä lajeja joten jos vain viitsii selvittää nimet, mitä ne on Suomeksi niin kannattee ehdottomasti tilata. Lisäksi hyvät kuvat auttaa tunnistaman mikä on mitäkin.


Messuilla oli vain pieni osa Impectan siemenistä ja silti niitä oli metritolkulla...

Impecta fröer -40% tästä linkistä pääsee tilamaan ja ainakin ennen on tullut perille ongelmitta vaikka nyt meinasi tuo ohjelma väkisin laittaa mulle kotikaupungiksi Umeån. Laitoinkin siitä heille viestiä. Ja jos joku epäilee, niin ei ole mikään maksettu mainos tämä vaan ajattelin että joku muu voisi innostua yhtä paljon kuin minäkin :)

Kortfattat;  Impecta har -40% rea på alla sina fröer. Tänkte tipsa er, för de har den absolut bästa och mest omatäckande sortimenten och även jag brukar lyckas med deras fröer.

maanantai 25. toukokuuta 2015

Omituisia asioita tapahtuu pihallamme --- Underliga saker i vår trädgård!


Kaikkeen sitä puutarhaihminen saakin inspiraation. Kaikki lähti siitä että aloin muuttoa varten käymään vanhoja puutarhalehtiä läpi ja poistoon (kiertoon). Siellä oli juttu oksastamisesta ja se kuulostii niin hauskalta ja yksinkertaiselta että päätin huhuilla Puutarhaan annetaan/facebook ryhmässä josko jollakulla olisi jäänyt omenapuun jalo-oksia yli?

 Omenapuun jalo-oksien lisäksi sain vielä päärynäpuun oksiakin mutta se onkin sitten toinen tarina. Oksat oli leikattu keväällä ja ne oli pidetty kylmässä, kellarin puutteessa omistaja oli pakannut ne havuihin ja vienyt ison lumikinoksen sisään ja kun vappuna lumi oli sulanut oksat oli tuotu jääkaappiin. Nyt kun menin niitä hakemaan otin mukaan kylmälaukun.

Oksien lisäksi sain vielä privaatti tunnin oksastamisesta ja näytön sekä mitä välineitä tarvitaan.
1. Terävä veitsi
2. Varttamisteippiä (lehden mukaan myös hyvänlaatuinen maalirinteippi käy )
3. Muovipusseja joilla uusi oksa "huputetaan"
4. Haavanhoitoainetta uuden oksan päähän.

Pahoittelut kännykkäkuvien laadusta. Otin itselleni kuvan millainen jalo-oksan oksastettava kohta kuuluu olla. Eli päästään ohuen ohut.

1. Vuolin ensin jalo-oksan.
2. Sitten tein omenpuun oksaan vastaavan kokoisen ohennuksen. Ohennus tehdään oksan päälypuolelle.
3. Napsasin tässä vaiheessa perus-rungon loppupään pois.
4. Kiinnitin jalo-oksan tiukasti painaen sitä kiinni perus-oksaan siten että jos jalo-oksa oli ohuempi/kapeampi niin ainakin toinen reuna oli kiinni perus-oksan reunassa. Kiinnitin varttamisteipillä. Myös perusoksan "tappi" jäi varttamisteipin sisään.
4. Sidoin osastettuun oksaan muovipussin jossa oli ilmareikä siten että mahdollinen vesi tippuu pois.
5, Muovipussit pidetään vielä senkin jälkeen kun oksaan on tullut lehdet.

Nyt jännitetään.... piha on täynnä omenapuita joissa heiluu muovipussit. Onnistuukohan? Jos ei onnistu niin syynä voi olla myös että osa puista oli ehtinyt kärsiä jänisten jyrsimisvaurioita.

Laitan tänne vielä puutarhapäiväkirjamaisesi itselleni muistiin mitä oksastin:
1.Punakaneli: Lahjaa ja Elinaa.
2. Peräpohjola: Saksan sokeria, Elinaa
3. Huvitus: Kultainen Kitanka, Kunnaksen kaneli, Antonovka talviomena (alin oksa).
4. Pirja: Kunnaksen kaneli, keltakaneli (päähän)
5. Keltakaneli: Kultainen Kitanka,
6. Huvitus (joka tontin reunalla):keltakaneli

Tässäpä tuli sitten päivitettyä mitä omenapuita meillä on jo hankittuna. Lisäksi muutama koristeomenapuu. Jos mulla alkaa sujumaan ja onnistumaan tämä oksastaminen niin lisää omppuita en hankikkaan vaan alan oksastaan niihin eri lajeja.

Otetaan vastaan hyviä vinkkejä ( ja kommentteja jos jotain on aloittelijan tekstiin korjaamista). Suosittelen lukemaan kirjasta tai käymään kurssilla jos itse meinaat alkaa oksastaan ettei jää harrastus minun varaan. Ajatus on kuitenkin hauska - omenapuu jonka oksilta saa eri aikaan, eri makuisia omenia!

Nu ser det väldigt underligt ut på våran trädgård. Alla mina äppelträd har små plastpåsar i sina grenar. Har försökt ympa olika slags äppel-grenar till mina träd. Nu blir det väldigt intressant ifall det lyckas...? tyvärr var mina träd redan uppätna av harar så vi får de vad det blir av resten. Men ifall det lyckas- och jag ska definitiv fortsätta nästa år -blir det underbart med äppelträd med olika slags grenar med äpplen som mognar olika tidpunkter.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...